Kategoriat
Peliarvostelut

Dos Rios

Dos Rios on taktinen rakentelupeli, jonka vetovoima perustuu pitkälti yhteen omaperäiseen ja kiehtovaan pelimekaniikkaan. Vuorilta virtaa kaksi maataloutta ylläpitävää jokea. Joet kulkevat pelilaudan halki ja pelaajat ohjaavat niitä haluamaansa suuntaan patoamalla niitä. Kun joki paotaan, sen suunta muuttuu.

Elegantisti toteutettu idea on lumoava ja kun peli muutenkin toimii, Dos Rios on ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus.

Pelin idea

Dos Riosin kansiJokaisella vuorolla korjataan satoa. Sadonkorjuu riippuu korteista, satoa saadaan joko tiettyä kasvia tuottavista pelloista tai kaikista toisen joen varrella olevista pelloista. Vain joen kastelemat pellot tuottavat, eli joet ovat avainasemassa. Itsekseen joet valitsevat helpoimman reitin – ennemmin metsään kuin kukkuloille, ennemmin pelloille kuin metsään —, mutta reittiin voi vaikuttaa rakentamalla patoja, jolloin joen virtaus muuttuu.

Pelaajalla on vuorollaan jokunen toiminto aikaa saada omat campesinot eli maajussit mahdollisimman tuottoisille alueille ja joki virtaamaan omille pelloille. Jos se ei onnistu tai haluaa muuten vain ennakoida tulevia sadonkorjuita, nykyisen sadon voi lykätä tuonnemmaksi.

Kun peli etenee, pelaajat saavat laudalle casoja ja haciendoja eli rakennuksia. Nekin tuottavat, mutta eivät liiku. Koska vain joen kastelemat pellot tuottavat, rakennukset joutuvat nopeasti patoamisen uhreiksi. Haciendoista saa onneksi muutakin etua, sillä omia campesinoja voi siirtää nopeasti kaupungista haciendalle

Taktista kaaosta

Dos Riosissa ei tehdä pitkän aikavälin suunnitelmia. Useimmiten vuorot alkavat nollatilanteesta, jossa pelaajan campesinot on potkittu pelloilta kaupunkiin. Omalla vuorolla raivataan tilaa häätämällä vastapelaajien ukot laudalta. Vuorot ovat ikään kuin pulmatehtäviä, joissa tavoitteena on maksimoida oma menestys. Näin taktinen peli aiheuttaa usein analyysihalvausta, mutta Dos Rios on sopivan pienimuotoinen edetäkseen useimmiten nopeasti.

Peli on parhaimmillaan kolmella pelaajalla. Kaksinpeli toimii, mutta on kenties hieman vaisu, nelinpeli taas on melkoista kaaosta. Jokimekanismi on joka tapauksessa kertakokeilun arvoinen kaikille mielenkiintoisten pelimekaniikkojen ystäville. Muuten Dos Rios on herkkua erityisesti kevyiden taktisten optimointihaasteiden ystäville.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Mayfair Games
Ilmestymisvuosi: 2004
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *