Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 2.11.2020: Vuoden peli ja Pelaajien valinta

Uutiskatsauksessa käydään läpi palkintovoittajia, kun Vuoden peli, Pelaajien valinta ja Charles S. Roberts -palkinnot ovat julkistaneet voittajansa. Lisäksi tarkastellaan pelifirmojen uutuusjulkaisuja. Essenin messut pidettiin digitaalisena ja vähän eri tapaan kuin aikaisempina vuosina, mutta se ei poista uutuuspelejä.

Vuoden peli -voittajat 2020

Suomen leluyhdistyksen Vuoden peli -palkinnot on jaettu. Jälleen kerran raati onnistui valitsemaan yllättäviä, mutta toisaalta ihan hyviä voittajia.

Second Chancen kansikuva
It's a Wonderful Worldin kansi
Etsi ja löydä! Safariseikkailun kansi
Twin It!:n kansi

Perhepelien sarjassa omasta peliharrastajanäkökulmastani toiveet kohdistuivat oivalliseen Quest for El Doradoon, mutta se karsiutui jo aikaisemmin ja valinta kohdistui nyt huomattavasti yksinkertaisempaan Second Chanceen. Siinä ei ole mitään väärää, nostinhan itsekin pelin viime vuoden joululahjasuositusten listalla kärkeen, sen verran toimiva tapaus se on kaikessa yksinkertaisuudessaan. En usko, että se aiheuttaa suurempia pettymyksiä ostavassa yleisössä. Finalistikolmikosta tämä oli mielestäni paras valinta.

Vuoden strategiapelin puolella Wingspan vaikutti kansainvälisestä näkökulmasta ilmiselvältä ennakkosuosikilta, mutta sen mitä parin raatilaisen kommentteja peleistä noteerasin matkan varrella, It’s a Wonderful Worldin voitto ei varsinaisesti yllätä. Onhan se toisaalta niinkin, että aiheeltaan ja nimeltään vaisumpi It’s a Wonderful World hyötyy palkinnosta enemmän kuin valmiiksi houkutteleva Wingspan.

Partypeleistä iso pettymys on Just Onen jääminen palkinnoitta ja jopa finaalin ulkopuolelle – mutta mitäpä uutta siinä, jäihän Codenameskin aikoinaan. Voittajaksi valittiin Twin It!, reaktionopeuspeli, jossa pöytään käännetään kuviokortteja. Jos joku huoma kaksi samanlaista kuviota, kortit voittaa itselleen tökkäämällä kumpaakin sormella. Osa kuvioista esiintyy pakassa kolme kertaa ja myös aikaisemmin voitetut kortit ovat vapaata riistaa ja ketjureaktioitakin voi ilmaantua. Tämä on tällaisten nopeiden hahmontunnistuspelien sarjassa ihan kelpo tekele.

Lastenpelisarjassa kolmas kerta toden sanoo, kun Muumi viidakkoseikkailu ja Coral Reef voitti palkinnon kolmannella yrityksellä safariteemalla nimellä Etsi ja löydä! Safariseikkailu. Kyllähän tämä lajissaan aivan kelpo peli on, joten ehkäpä sitten oli aika palkita se.

Pelaajien valinta -voittajat 2020

Vuoden harrastajapeli 2020 -palkintologo

Tänä vuonna Pelaajien valinta -palkinto valitsi voittajiksi eri pelit kuin Vuoden peli. Tässä mentiin enemmän peliharrastajien mieltymysten mukaan, sillä vuoden perhepeliksi valittiin Quest for El Dorado ja vuoden harrastajapeliksi Wingspan. Vuoden pelitekoa ei tänä vuonna myönnetty ollenkaan.

Näihin voittajiin voi olla täysin tyytyväinen. Quest for El Dorado on erinomainen vähän vaativampi perhepeli, joka sopii hyvin pelaamista harrastaville perheille ja Wingspan on puolestaan toimiva koneistonrakennuspeli, joka teemallaan onnistuu houkuttelemaan pelien pariin sellaisiakin, joita pelit eivät välttämättä muuten kiinnostaisi yhtä lailla.

Quest for El Doradon kansi
Wingspanin kansi

Charles S. Roberts -voittajat 2019

Vuoden 2019 Charles S. Roberts -palkinnon voittajat on julkistettu. Sotapelialan palkintoja jaettiin pitkä lista.

U-Boot putsasi muutenkin palkintoja, keräten palkinnot parhaista komponenteista, parhaasta karttakuvituksesta, parhaista säännöistä, parhaasta tietokoneavustuksesta ja parhaasta kannesta.

Kaikki voittajat ja finalistit löydät Charles S. Roberts -palkinnon sivuilta.

Renegaden tulevia

Renegade järjesti oman virtuaaliconinsa, jossa esitteli uusia tuulia. Roolipelipuoli on vahvasti nousussa, yhteistyötä Hasbron kanssa tehdään lisensseissä. Tulossa on roolipelit Power Rangersista, My Little Ponysta, G.I. Joesta ja Transformersista. Kaikki nämä pelit perustuvat D&D:n 5th Editioniin.

Power Rangers Deck-building Gamen kansi

Ilmeisesti kaikista näistä lisensseistä tulee myös pakanrakennuspelit. Power Rangers Deck-Building Game on ensimmäinen. Näiden takana on Cryptozoicin Cerebus Enginen tehnyt Matt Hyra. Näistä tunnetuin on DC Comics Deck-Building Game, mutta myös Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Deck-Building Game ja tämän sarjan muut pelit ovat tuttuja. Ilmeisesti ihan tismalleen samalla kaavalla näissä ei mennä.

Lookoutin uutuuksia

Patchwork on ilmeisesti ollut melkoinen menestys, sillä pelistä on tulossa kolme uutta versiota. Nämä ovat kaikki pelkästään kosmeettisia muutoksia, itse peli on kaikissa tismalleen sama. Laajimpaan jakeluun tulee Patchwork: Winter Edition, joka on jouluinen versio (mukana tulee piparimuotti!).

Patchwork: Folklore Taiwan ja Patchwork: Folklore China ovat paikallisten taiteilijoiden paikallisille markkinoille tekemiä versioita, joista Lookoutilla pidettiin sen verran, että näistä tulee molemmista 500 kappaleen rajoitetut painokset, joita saa Lookoutin verkkokaupasta.

Patchwork: Winter Editionin kansi
Patchwork: Folklore Taiwanin kansi
Patchwork: Folklore Chinan kansi

Agricolaan ja Nusfjordiin tulee uusia kortteja. Agricola: Dulcinaria Deckissä on 120 uutta ammattia ja pientä parannusta, Nusfjord: Salmon Deckissä taas on 44 uutta rakennusta ja 25 metallikolikkoa lisää. Näille on lupailtu ilmestymisajaksi marraskuun puoliväliä, mutta Salmon Deckiä ainakin on saanut jo Suomestakin.

Lisäksi ilmestyy Hallertau, josta onkin jo ollut paljon puhetta. Pelin säännöt on julkaistu, ne löytyvät Lookoutin Hallertau-sivulta.

Descentin uusi tuleminen

Descent: Legends of the Darkin kansi

Descent: Legends of the Dark on uusi peli Descentin maailmaan. Se ei ole Journeys in the Darkin kolmas laitos, vaan itsenäinen, erillinen peli. Pelinjohtaja on tässäkin pelissä korvattu sovelluksella Mansions of Madnessin ja The Lord of the Rings: Journeys in Middle-earthin tapaan. Pelin ovat suunnitelleet Kara Centell-Dunk ja Nathan I. Hajek.

Luvassa on valtava boksi täynnä tavaraa. Kolmiulotteista maastoa, huonekaluja, miniatyyrejä… ja varsin jännittävä sarjakuvamainen kuvitustyyli, joka jakaa mielipiteitä, mutta ainakin erottuu joukosta.

Julkaisua kaavaillaan vuoden 2021 toiselle neljännekselle. Hintalapussa lukenee Suomessa jotain järkyttävää, jenkkihinta tälle tulee olemaan 175 dollaria.

Fantasy Flightin uutisjutusta löytyy lisää kuvia ja luettavaa.

Descentin hahmokortteja
Uuden Descentin hahmokortteja. Kuva: Fantasy Flight Games

Alealle uusi johtaja

Alean logo

Alean uudeksi johtajaksi on nimetty André Maack. Aleaa aikaisemmin johtanut Stefan Brück jätti Alean ja Ravensburgerin vuoden 2020 puolivälissä. Tilalle noussut Maack on työskennellyt Ravensburgerilla vuodesta 2008 ja on aikaisemmin johtanut Ravensburgerin perhepelipuolta. Maackin vastuulla on ollut muun muassa Quest for El Doradon kehitystyö.

Alea julkaisee vuoden 2021 alussa kuvitukseltaan uusitun version Stefan Feldin Carpe Diemistä. Jatkossa Alea tulee julkaisemaan kaksi uutta peliä vuodessa vuodesta 2022 alkaen.

Grail Gamesin uutuuksia

Grail Gamesin logo

Australialaisen Grail Gamesin pomo David Harding (joka on pelisuunnittelija Phil Walker-Hardingin veli, muuten) esitteli firman tulevia julkaisuja vuosille 2021–2022.

Luvassa on ensinnäkin lisäosa Yellow & Yangtzelle. The Royal Palace -lisäosassa on kolme erillistä moduulia. Moduuleista löytyy uusi pelilauta, laudalla liikkuvia rosvoja voitettavaksi ja kuninkaallinen palatsi, joka rakennetaan neljän samanvärisen laatan päälle ja joka antaa hallitsijalleen erikoisvoimia.

Yellow & Yangtze: The Card Game on uusi versio Reiner Knizian vuonna 2006 ilmestyneestä Great Wall of China -pelistä. Knizialla onkin niin hulppea pelikatalogi, että sieltä riittää loputtomasti unohtuneita pelejä uudelleenjulkaistavaksi.

Medici: Reformation on uusi sisarpeli Medicille. Tässäkin pelissä on huutokauppoja, settienkeräilyä ja taistelua enemmistöistä kuten alkuperäisessä Medicissä, mutta lisäksi pelissä on tilaelementti, kun eri tuotteet on lastattava oman laivan eri kansille ja tuotteiden järjestely vaikuttaa pisteisiin. Peli on Knizian käsialaa ja Vincent Dutrait’n kuvittama, kuten Grail Gamesin Medicikin.

Fjordsin uuden version kansi

Franz-Benno Delongen oivallinen vanha kaksinpeli Fjords vuodelta 2005 ilmestyy uutena versiona. Harding on yrittänyt saada peliä julkaistua jo pitkään, mutta Delongen menehtyminen vuonna 2007 teki sopimuksen tekemisestä vaikeaa. Fjords oli alunperin kahden pelaajan kaksivaiheinen peli, jossa ensin rakenneltiin pelilautaa heksalaatoista ja sen jälkeen aloitettiin valloittamaan tilaa omille pelloille.

Uusi Fjords on sen verran isompi, että sitä voi pelata 2–4 pelaajaa. Mukana on myös viisi Phil Walker-Hardingin suunnittelemaa minilisäosaa. Beth Sobelin kansiluonnos on melkoinen päivitys edelliseen versioon verrattuna.

Scott Almesin suunnittelema Silicon Valley on Hardingin mukaan tähän asti raskain Grail Gamesin peli. Pelaajat ovat startup-yhtiöiden johtajia, jotka palkkaavat henkilökuntaa ja kehittelevät tuotteita asettelemalla polyominolaattoja. Tuotteista saa tuloa, mutta muut pelaajat voivat kopioida tuotteita ja rohmuta osansa tuloista. Pelaajien on hankittava rahoitusta ja vältettävä konkurssia matkallaan miljardin dollarin arvostustasoa, jolla voittaa.

Botanic Gardens on korttidraftia ja korttien pelaamista pöydälle. Tuloksena on kasvitieteellinen puutarha, jossa vierailijat sitten käyskentelevät ja tuottavat pisteitä, kun näkevät jotain viehättävää. Peli on Matthew Dunstanin ja Brett J. Gilbertin käsialaa.

Elevenses: The Guilty Party on Hardingin oma peli, joka perustuu Elevenses-peliin vuodelta 2013. Tässä pelissä ollaan vieraana teekutsuilla, joiden järjestäjä murhataan kesken kutsujen. Joku on syyllinen ja pelaajien tehtävänä on keksiä kuka on syypää ja saada paikalle saapuvat poliisit vakuuttumaan tämän syyllisyydestä.

ChuHan on Tom Lehmannin suunnittelema kaksinpeli, kiinalaisteemainen kiipeämiskorttipeli, jossa Chu- ja Han-dynastiat taistelevat vallasta muinaisessa Kiinassa.

Lautakunta

Lautakunnassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) haastattelee Lautapelioppaan perustajaa, ylläpitäjää ja päätoimittajaa Mikko Saarta Lautapelioppaan juhlavuotena. Mistä lähdettiin liikkeelle, millaista sisältöä Lautapelioppaassa on ollut ja miten nykyiseen tilanteeseen on päästy.

Keskustelun lisäksi kannattaa myös lukea Lautapelioppaan 20-vuotishistoriikki.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Spielbox-lehti

Saksalainen lautapelilehti Spielbox kerää taas uusia tilaajia Kickstarter-kampanjallaan. Ainakin Kickstarterin kautta tilaaminen on helpompaa kuin Spielboxin varsinaisilta, huomattavan sekavilta nettisivuilta. Hintakin on Kickstarterin puolella ripauksen halvempi (54 € vs 54,90 €).

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 13.11.2020 asti.

Spielboxin kampanja

Kolme pientä peliä

Poketto on julkaisija, joka on erikoistunut pieniin peleihin. Sen käsialaa on Mint Series -pelisarja. Nyt tarjolla on kolme uutta pientä peltipurkkipeliä: The Blessed Dark on kauhupeli 2–4 pelaajalle, Castle Siege on kahden pelaajan fantasia-aiheinen linnanpiirityspeli ja Starforge on kahden pelaajan scifi-valloituspeli. 

The Blessed Darkin säännötCastle Siegen säännöt ja Star Forgen säännöt. Kaikki kolme löytyvät Tabletop Simulatorista.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 14.11.2020 asti.

Poketto-kokoelman  kolme peliä

Kuoriaispainia

Kabuto Sumo on BoardGameTables.comin uusin peli, joka perustuu japanilaisten sarvikuonokuoriaisten painiharrastukseen ja toisaalta niihin kolikkopeleihin, joissa kolikoita pudotetaan koneeseen ja toivotaan, että ne työntävät toisia kolikoita reunan yli ja pelaajan laariin.

Pelissä työnnetään puukiekkoja pelialueelle ja kerätään kaikki laidan yli pudonneet kiekot. Pelissä on Kwanchai Moriyan upea kuvitus.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 13.11.2020 asti.

Kabuto Sumon laatikko ja komponentit

Peikkovisailua

Trivia Trolls on tietovisapeli, jossa yksi joukkueesta lukee ensin kysymyksen aiheen joukkuetovereilleen. Nämä valitsevat sen perusteella kysymyksen vaikeusasteen. Vastapuoli voi sitten pelata ansoja, joista menettää pisteitä tai vuoroja, tai peikkokortteja, jotka vaikeuttavat asioita laittamalla kysymyksen lukijan vaikkapa lukemaan kysymyksen lopusta alkuun.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 12.11.2020 asti.

Trivia Trollsin osat

Jaguaarin sirpaleet

Shards of the Jaguar yhdistelee strategiaa, päättelyä ja ansojen asettamista. Pelin ytimessä on luolaholvissa liikkuminen ja sen ansoittaminen siten, että vastapuoli joutuu kärsimään. Se taas vaatii toisten pelaajien pelin lukemista, jotta tietää, minne vastapuoli vuoronsa päätteeksi päätyy. Ensimmäiseksi liikkuva pääsee keräämään aarteita ensin, mutta myöhemmin tulevilla on enemmän tietoa ansoista ja turvallisista reiteistä.

Säännöt ovat luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 12.11.2020 asti.

Shards of the Jaguarin laatikko

Varhaisen kirkon vaikeuksia

Commissioned on uskonnollisteemainen yhteistyöpeli, jossa pelaajat ovat varhaisia apostoleja, jotka pakanrakennuksen keinoin edistävät kristinuskon asiaa kristillisen kirkon varhaisvuosina.

The Call -lisäosa kuvaa alkuaikojen kirkon sisäisiä haasteita. Se lisää peliin yksinpelimoodin, uusia skenaarioita ja apostoleja ja uuden The Chains -moduulin, joka tekee pakanrakennuksesta haastavampaa.

Lisäosan säännöt ovat luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 19.11.2020 asti.

Commissioned: The Callin kansi

Seikkailuja renessanssissa

Nova Aetas Renaissance on maagiseen 1500-luvun renessanssi-Italiaan sijoittuva seikkailupeli. Se perustuu vuonna 2016 ilmestyneeseen Nova Aetas -peliin.

Varsin massiivisen kokoisesta pelistä on kyse, sääntökirjaa on 40 sivua ja kampanjakirjaa 100 sivua. Kampanja koostuu 26 seikkailusta ja siinä on kuusi eri loppua.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 12.11.2020 asti.

Nova Aetas Renaissancen sisältö

Älä jää kiinni!

Don’t Get Got! on partypeli, jossa jokainen pelaaja saa kuusi salaista tehtävää. Se, joka onnistuu ensimmäisenä saamaan kolme tehtävää suoritettua, voittaa pelin. Peli on eräänlainen metapeli, sitä pelataan muun elämisen taustalla – esimerkiksi kotona, toimistossa, pelitapahtumassa ja niin edelleen.

Tehtävän suorittaakseen on saatava toinen pelaaja tekemään joku tietty asia (“saa toinen pelaaja tekemään pieruääni”, “sano joku leffalainaus väärin, niin että toinen pelaaja oikaisee sinua”). Jos se onnistuu, tehtävä on suoritettu, mutta jos uhri epäilee, tehtävä epäonnistuu.

Nyt tarjolla on Shut Up & Sit Downin tekemä itsenäinen lisäosa, jossa on 12o uutta tehtävää huomattavan oranssissa paketissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 15.11.2020 asti.

Don't Get Got! SU&SD Edition

Supersankarit yhteistyössä

Freedom Five: A Sentinel Comics Board Game on supersankariteemainen yhteistyöpeli, jossa pelaajien on taisteltava pahan Baron Bladen rikollisjoukkoja vastaan. Peli on uusi versio Richard Launisin (Arkham Horror) vuonna 2010 julkaistusta Defenders of the Realmista.

Peliä voi kokeilla Tabletopiassa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 14.11.2020 asti.

Freedom Five -banneri

Retrorallia

Racekart Riot on vahvasti vanhaa Mario Kartia henkivä retropeli. Peli on samaa retrosarjaa kuin Dungeon Royale, boksi on samalla tavalla Gameboyn näköinen ja tyyli on pikselipitoista.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 18.11.2020 asti.

Racekart Riot

?? Roomalaista lääketiedettä ja mesofaunaa

Ruotsalaiselta Ion Game Designiltä tulee pari uutta peliä. Suomalaisen Harry-Pekka Kuuselan suunnittelema Galenus kertoo roomalaisesta lääkäristä Galenoksesta, joka on lääketieteen historian merkkihenkilöitä. Tässä työläistenasettelupelissä pelaajat hoitavat potilaita, hankkivat tietoa ja yrittävät päästä maineeseen lääketieteen mestareina.

Pelin säännöt ovat luettavissa. Peli on kokeiltavissa Tabletop Simulatorissa.

Samassa kampanjassa on myös Sierra Madren Bios: Mesofauna, sarjansa uusin peli, joka on vaihtoehtoinen versio Bios: Megafaunasta. Peli alkaa ja päättyy samaan historialliseen aikaan (elämänmuotojen määrän räjähdysmäiseen kasvuun kambrikaudella), mutta siivoaa pelistä noin puolet säännöistä pois.

Pelin säännöt ovat luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 9.11.2020 asti.

Galenus ja Bios: Mesofauna

Katukoripalloa asenteella

Hoop Godz on kaksinpelattava 3 vs 3 -katukorispeli, jossa pelaajat valitsevat pelaajansa ja käyvät sitten korismatsiin. Pelimekaniikka perustuu reaaliaikaiseen nopanheittelyyn, mutta pelissä on myös muunnelma, joka ei vaadi reaaliaikaisuutta.

Säännöt ovat luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletopiassa.

Samassa kampanjassa on tarjolla Board Game Brothasin aikaisemman pelin Rap Godzin uusi painos.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 20.11.2020 asti.

Hoop Godz

Elegantti viikinkikorttipeli

Raid on ulkoasultaan viimeisen päälle elegantti viikinkiteemainen mikrokorttipeli, jossa pelaajat värväävät viikinkisotureita klaaniinsa ja lähtevät ryöstöretkille. Pelin graafinen ilme on vähäeleisen eleganttia.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 11.11.2020 asti.

Raidin kansi

Piirroshahmojen kaupunginpuolustusta

Townsfolk Tussle on yhteistyöpeli, jossa pelaajat puolustavat kaupunkiaan pahislaumoja vastaan. Pelin kuvitus on vanhojen piirroselokuvien inkblot-tyylistä (olisikohan Cupheadin suosion inspiroimaa) ja erottuu kyllä edukseen. 

Sääntökirja on luettavissa. Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 19.11.2020 asti.

Townsfolk Tusslen mainosbanneri

Yedon luksusmallin uusi painos

Yedo on japanilaisteemainen työläistenasettelupeli, jolla kehutaan olevan BGG:n keskiarvona korkea 8,4. No, Yedo: Deluxe Master Setillä on, mutta tavallisella Yedolla, jolla on yli kymmenen kertaa enemmän reittauksia on huomattavasti tavanomaisempi keskiarvo 7,4. Yhtä kaikki kyse on pidetystä työläistenasettelupelistä, joka eroaa vähän tavanomaisesta kaoottisuudellaan ja vuorovaikutteisuudellaan.

Deluxe Master Set on nyt uusintakierroksella Kickstarterissa. Muutoksia entiseen ei ole, vaan kyse on puhtaasta uusintapainoksesta. Pieni uutuus sentään on mukana (Un)pleasant Surprise -lisäosan muodossa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 7.11.2020 asti.

Yedo Deluxe Master Setin sisältö

Tanssikaamme valssia

Grand Austria Hotel on Virginio Giglin ja Simone Lucianin viiden vuoden takainen peli wieniläisen hotellin ylläpidosta. Peli on varsin pidetty noppatyöläistenasettelupeli, etenkin kun pysyttelee loitolla nelinpeleistä.

Nyt tarjolla oleva Let’s Waltz! -lisäosa koostuu useammasta pienestä moduulista, joita voi lisätä peliin tuomaan uutta vaihtelua. Lisäksi tarjolla on peruspelin deluxe-päivitys, joka sisältää muotoillut puutokenit resursseille ja pelaajille ja uudestaan kuvitetut kortit.

Lisäosan säännöt ovat luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 21.11.2020 asti.

Let's Waltzin mainosbanneri

Mikon lukemaa

Olen nähnyt silloin tällöin Instagramin puolella tyylikkäitä lautapelilehden kansikuvia. Lopulta uteliaisuus vei voiton, lähetin sähköpostia lehden julkaisijalle ja pyysin näytenumeroita. Lähettivät, luin, ihastuin ja tilasin tulevatkin numerot itselleni.

Ihastuksen aihe on Senet, englantilainen moderni ja tyylikäs lautapelilehti. Sen slogan on “board games are beautiful”, “lautapelit ovat kauniita”, ja siltä lehti tosiaan näyttää. Jo kannet vetoavat: Spielboxin mainoskansien sijasta Senetin kannet ovat pelkistettyjä, elegantteja ja arvokkaan näköisiä. Lehti on muutenkin paljon Spielboxia tyylikkäämpi.

Senetin kansia

Sivuja on noin 64 ja pääpaino on feature-jutuissa. Alussa on lyhyesti esitelty joitain tulevia pelejä, lopussa on jonkin verran lyhyitä arvosteluja, mutta painopiste on muualla. Se on kolme kertaa vuodessa ilmestyvältä lehdeltä fiksu valinta ja tekee lehdestä heti paljon kiinnostavamman.

Jokaisessa kolmessa numerossa feature-jutut noudattavat samaa kaavaa: on yksi pelisuunnittelijan haastattelu (Eric M. Lang, Elizabeth Hargrave ja Rob Daviau), yksi näyttävä juttu kuvittajasta (Ian O’Toole, Kwanchai Moriya ja Kyle Ferrin), yksi teemajuttu (viikingit, kolonialismi ja tunteisiin vetoavat tosielämän pelit) ja yksi pelimekaniikkajuttu (kupongintäyttö, työläistenasettelu, pakanrakennus).

Lehden taitto on tyylikästä ja lehdessä on paljon varta vasten tilattua kuvitusta. Pakanrakennusjutun on esimerkiksi kuvittanut iki-ihana Tom Gauld.

Kolmen numeron tilaus maksaa Suomeen toimitettuna noin 37 euroa, eli hinnaksi tulee reilu 12 euroa numerolta. Ei siis ihan halpaa, mutta lifestyle-lehtien ystävälle kenties hyvinkin hintansa arvoista.

Kuva Senetin aukeamasta
Pakanrakennuspelejä käsittelevässä jutussa on Tom Gauldin kuvitus ja haastateltavana myös Sami Laakso! Kuva: Mikko Saari

Mikon pelaamia

Nusfjordin ensimmäinen lisäosa Plaice Deck oli tavattoman hankalasti saatavilla, tuntui että sitä ei saanut Euroopasta mistään englanninkielisenä. Tilasin sen itse aikoinaan Yhdysvalloista. Salmon Deckin kanssa oli helpompaa: sen sain nyt käydä hakemassa suoraan Lautapelit.fi:n Tampereen myymälästä.

Boksi on samanlainen paketti kuin ennenkin, eli pieni lisäosaboksi, josta löytyy korttipakka ja lisää kullankiiltoisia metallirahoja. Metallirahat ovat samoja kuin ennenkin. Jos omistaa molemmat lisäosat, rahoja alkaa olla jo riittävästi vähän useammallekin pelaajalle.

Korttipakasta löytyy yksi uusi kylänvanhin, Tony Boydellin suunnittelema turistiopas, ja sitten se varsinainen lohipakka eli uusia rakennuksia. Ensiselailulla rakennukset vaikuttivat mielenkiintoisilta ja osin varsin voimakkailtakin, ainakin pisteitä tuntui tulevan totuttua herkemmin. Toistaiseksi olemme ehtineet pelata lohipakalla kerran, eikä siitä pelatessakaan valituksen sanaa ole. Lisärakennukset ovat kuitenkin aina tervetullutta vaihtelua Nusfjordiin.

Kuva Nusfjordin täytetystä pelaajalaudasta
Salmon Deckin kortteja käytössä. Ihan ei riittänyt voittoon. Kuva: Mikko Saari

It’s a Wonderful World kävi lainassa, vaikka varsinaisen arvostelun pelistä kirjoittikin Miira. Olin alkujaan suhtautunut peliin vähän nihkeästi, koska se on draftauspeli, enkä suuremmin välitä draftauspeleistä. No, tulipa testattua, ja näinhän se on: It’s a Wonderful World jätti minut kylmäksi.

Ei se huono peli ole ja kaksinpelinä varsinkin se etenee sujuvasti ja nopeasti, sellaista voi aina arvostaa. Tapa, jolla tuotanto pelissä etenee portaittain ja mahdollistaa rakennusten valmistumisen kesken tuotannon ja välittömän lisätuotannon elävöittää peliä: se antaa tilaisuuksia olla nokkela ja sitä arvostan peleissä usein eniten.

Miinuspuolella pelkkä kortinvaihtodrafti on tylsää. Se, että kaikki kortit ovat yhdessä pakassa on toisaalta hyvä, koska se vähentää alkuvalmisteluihin kuluvaa aikaa, mutta toisaalta se lisää peliin reippaasti epämiellyttävää varianssia. Se, missä suhteessa näkee pistekortteja ja tuotantoa kehittäviä kortteja eri vaiheissa peliä on melkoista sattumankauppaa.

Hyvää ja huonoa siis. Pelin nimi on uskomattoman pliisu ja kansikuvakin aika luotaantyöntävä. Itse korttien kuvitus on toisaalta vähän hengetöntä, toisaalta korteista rakentuu ihan mielenkiintoinen maailma lentävine lautasineen. Ei varmasti ollenkaan haittaa, että peli sai Vuoden strategiapeli -palkinnon, se hyötyy siitä varmasti enemmän kuin valmiiksi kiinnostavamman näköinen Wingspan.

Lähikuva It's a Wonderful Worldin korteista
Tällaisella kullankimalluksella tuli selkeä voitto It’s a Wonderful Worldissa. Kuva: Mikko Saari

Palasin hiljattain Star Realmsin puhelinversion pariin. Kun olin pelannut sitä aikani, mieleen juolahti, että Shards of Infinitystä, jota pidän parempana, on myös olemassa mobiiliversio. Ostin sen ja olen nyt pelannut jonkun verran vallan tyytyväisenä: mukavaa saada vaihtelua Star Realmsille ja tosiaan, onhan tämä muutenkin parempi peli.

Mobiiliversio toimii oikein näppärästi. Käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja selkeä. Star Realmsissa on korttipelille uskollisempi tyyli, joka tarkoittaa, että kortit ovat ruudulla pienempiä. Shards of Infinity käyttää tilaa tehokkaammin, mikä toimii paremmin erityisesti siinä vaiheessa, kun kortit ovat sen verran tuttuja, ettei niiden tekstejä tarvitse enää lukea.

Pelaaminen sujuu ripeästi ja näppärästi ja vaikein tekoäly antaa riittävästi vastusta. Sen voittaminen ei ole ihan helppo juttu, olen itse voittanut noin kolmasosan matseista. Mobiiliversio on Temple Gatesin käsialaa; saman firman työtä on pidetty Race for the Galaxyn mobiiliversio.

Lisäosat tästä vielä puuttuvat, mutta eivätpä ne niin välttämättömiä olekaan. Nettipeli on tarjolla, mutta sitä en ole testannut, koska silloin kun tätä haluan pelata, en jaksa ihmispelaajien odottelemista, pelaan mieluummin nopealiikkeistä tekoälyä vastaan. Tämä digiversio on saatavilla iOSille, Androidille ja Steamin kautta Windowsille.

Shards of Infinityn mobiiliversio
Shards of Infinityn mobiiliversio on tyylikäs ja helppokäyttöinen. Kuva: Mikko Saari

Koska Twin It! voitti Vuoden partypeli -palkinnon, pyysin siitä arvostelukappaleen Asmodee Nordicsilta. Vuoden peli -voittajat ovat kuitenkin tutustumisen arvoisia. Twin It! saapuikin pian ja osoittautui oikein mainioksi peliksi. Tähän ei ollutkaan vaikea saada testaajia, tyttäreni on sen verran kova nopeustestien ystävä ja sitähän Twin It! juuri on, nopeaa hahmontunnistusta.

Pelin kortit jaetaan pelaajien kesken. Kortteja aletaan kääntämään pakoista pöydälle yksi kerrallaan. Heti kun näkee kaksi samanlaista korttia, tulee niitä molempia tökätä sormella. Nopeimmin kortteja tökännyt saa kortit itselleen palkinnoksi. Viisi korttiparia ensin löytänyt voittaa.

Pelin jippona on paitsi se, että kortit ovat kaikki huomattavan samannäköisiä ja mukana on paljon hämääviä melkein-pareja, myös se, että kortit ovat kaksipuolisia ja siten pakkojen päällimmäiset kortit ovat myös vapaata riistaa parittamiseen – ja tämä taas voi aiheuttaa ketjureaktion, jossa paljastuva kortti on jonkun toisen kortin pari. Lisäksi jotkut kuviot esiintyvät pakassa kolme kertaa, mikä mahdollistaa toisten pelaajien keräämien parien varastamisen.

Twin It! jätti siis ainakin ensitestien perusteella oikein positiivisen fiiliksen, eiköhän tämän pariin palata vielä useamman kerran.

Twin It!:n kortteja pöydällä
Twin It!:stä ei ehdi pelin aikana kovin fiksuja kuvia ottaa, arvosteluun pitää sitten lavastaa vähän nätimmät kuvat… Kuva: Mikko Saari

Tulevat lautapelitapahtumat

  • Toistaiseksi kehotan suhtautumaan epäilyksellä kaikkiin pelitapahtumiin: niiden toteutuminen on hyvin epätodennäköistä.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

6 vastausta aiheeseen “Uutiskatsaus 2.11.2020: Vuoden peli ja Pelaajien valinta”

Kiitos Mikko liputuksesta?? Galenuksessa(Galenos suom.) on kaksi portainen työläisten asettelu mekaniikka, jossa kaikilla on alusta asti maksimimäärä (6) Medipleä ja vähemmän niitä kierroksella asettaa sitä nopeammin pääsee toiselle portaalle ja saa toiminto paikkojen parhaat toiminnot. Temaattinen peruste on, että jaat aikasi vuoden aikana harvempaan kohteeseen ja saat siis enemmän aikaan. Ei voi kylpylässä joka kierros roikkua juonittelemassa ja ”saunomassa”. Kiitos arvo työstäsi historiassa ja edelleen.

Vähän hämää kyllä tuo englanninkielinen Galenus, koska Galenoshan se tosiaan on. Luin juuri Marke Ahosen kirjan Oopiumia ja ajatusharjoituksia, jossa puhuttiin paljon Galenoksesta, Ahonen lienee perehtyneimpiä aiheeseen Suomessa. Sikälikin aihe on siis oikein kiinnostava.

Jos kiinnostaa, julkaisisin mieluusti jonkunlaisen jutun pelin kehityksestä.

Se on kreikaksi ja latinaksi Galenus ja englanniksi taas Galen, sitä pohdittiin nimeksi myös. Susan p Matternin Prince of medicine kirja on pää lähde minulla. Rakkaalla lapsella…

Mattern on suostunut kanssani yhteishaastatteluun, joka tulee olemaan osa Ion expoa, todennäköisesti 5.12.20.

Pitääpä lukea tuo Ahonenkin. Galenoksen omia jorinoita olen lukenut Method of medicinen 1-4 osat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *