Kategoriat
Peliarvostelut

Hacienda (Hazienda)

Taitava suunnittelija ja huolellista työtä tekevä julkaisija on aina maukas yhdistelmä, joka lupaa hyvää. Haciendan kohdalla ei tarvitse pettyä. Vaikka peli ei varsinaisesti uusilla ideoilla juhli, Wolfgang Kramer on tehnyt siistiä työtä. Hacienda on erittäin nautittava peli, jonka parissa viihtyy jokseenkin varmasti, vaikka pelistä ei hullun lailla pitäisikään.

Pelin idea

Haciendan kansiPelaajat kasvattavat karjaa Etelä-Amerikan tasangoilla. Pelissä on paljon tekemistä: maan valtaaminen, karjalaumojen kasvattaminen ja vieminen markkinoille, vesialueiden rakentaminen, viljeleminen… Joka vuoro voi tehdä muutaman toiminnon ja aina haluaisi tehdä paljon enemmän. Aika loppuu kesken.

Myös käytettävissä oleva raha rajoittaa. Rahanhankinta on sitä kannattavampaa, mitä enemmän sitä lykkää, mutta joskus on vain pakko ryhtyä tuumasta toimeen. Tämänkaltaista miellyttävää ahdistusta Hacienda on täynnä. Korttien kerääminen on mukavaa, mutta edistää pelin loppumista, joten toimintaakaan ei pidä unohtaa.

Pelissä on monta tapaa kerätä pisteitä, eikä mikään ole aivan ylivertainen. Ei tosin kannata antaa kenenkään rakentaa valtavaa yhtenäistä maa-aluetta – se on helposti voittajastrategia, jos kukaan ei puutu asiaan.

Kaksi pelilautaa

Eläinlaumat leviävät pampaksella. Kuva: David Morris
Eläinlaumat leviävät pampaksella. Kuva: David Morris

Pelilaudan kääntöpuolelta löytyy toinen pelilauta. Se on mukava bonus, sillä vaihtelu virkistää erityisesti tässä tapauksessa. Ei haittaisi, jos pelilaudoissa olisi enemmänkin vaihtelua. Westpark Gamersin tekemä kartanteko-ohjelma auttaa tässä. Molemmat laudat ovat varsin laajoja ja avoimia pienemmillä pelaajamäärillä – tähän auttaa aggressivisempi pelaaminen. Peli on toisaalta muutenkin parhaimmillaan neljällä tai viidellä pelaajalla.

Hacienda on erinomaisen tyylikäs peli, jossa näkyy osaava kädenjälki. Jos pelissä olisi jotain todella uutta, voitaisiin puhua jo mestariteoksesta. Tällaisenaan Hacienda on vain tasaisen hyvä peli. Erityisesti vähemmän kokeneet lautapelaajat, joille kaikki pelin mekaniikat eivät ole muualta tuttuja, nauttivat Haciendasta varmasti.

Pelistä on varsin mainio nettiversio SpielByWeb-sivuilla.

Suunnittelija:
Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *