Kategoriat
Peliarvostelut

Imperium

Imperium on nopeatempoinen aluehallintapeli, jonka englanninkielinen nimi lupaa kahdeksan minuutin kestoa. Tätä lupausta ei ihan aina pystytä pitämään, mutta pitkästä pelistä ei ole kyse. Imperium on hauska täytepeli.

Imperiumin alkuperäinen nimi lupailee lyhyttä peliaikaa. Eight-Minute Empiren lupaus kahdeksan minuutin peliajasta ei kuitenkaan toteudu, joten ihan hyvä vain, että Competon suomennos jättää minuutit pois pelin nimestä. Pitkä peli Imperium ei kuitenkaan ole, vaan pisimmilläänkin ohi noin 20 minuutissa.

Siinä ajassa on tarjolla ytimekäs peli, jossa keräillään settejä ja valloitetaan alueita. Modernien mikropelien hengessä mennään ja vaikka osia onkin vähän enemmän kuin pienimmissä mikropeleissä, pelin laatikko ja pelilauta ovat mukavan kompakteja. Peli ilmestyi alunperin ilmaisena print-n-play-versiona, sai sitten menestystä Kickstarterissa.

Voit tutustua peliin myös Tuomon videoesittelyn avulla.

Pienimuotoista valloitusta

Imperiumin kansiPeli kestää tietyn määrän vuoroja; pelaajamäärästä riippuen pelin aikana pääsee tekemään 7–13 siirtoa. Jokainen siirto tehdään samalla tavalla: valitaan yksi kuudesta tarjolla olevasta kortista ja tehdään, mitä kortti sanoo.

Korteissa on tarjolla muutamaa erilaista toimintoa: on joukkojen pelaamista laudalle, joukkojen liikuttamista maitse tai meritse, kaupunkien perustamista ja joukkojen poistamista laudalta. Näillä toiminnoilla olisi tarkoitus saada mahdollisimman monta omista kuutioista laudalle siten, että pisteitä kertyy mahdollisimman paljon.

Valtaosa pisteistä tulee aluehallinnasta: jokainen alue, jossa pelaajalla on enemmistö, on yhden pisteen arvoinen. Pelilauta on jaettu mantereisiin, joita hallitsemalla voi saada pisteen tai pari.

Aluehallinnan lisäksi keräillään settejä. Jokaisessa kortissa on paitsi toiminto, myös joku tuote. Tuotteista saa 1–5 pistettä, riippuen siitä, kuinka monta tuotetta onnistuu keräilemään.

Valitse ja pelaa

Joka vuoro tarjolla on siis kuusi toimintokorttia, joista pitäisi valita paras kahden kriteerin perusteella: toisaalta katsella omiin setteihin sopivia kortteja, toisaalta hyödyllisiä toimintoja. Kortit ovat jonossa, jonka toisesta päästä kortin saa ilmaiseksi, toisesta päästä ottaessa taas täytyy maksaa kolme rahaa. Rahaa on rajallisesti, joten jos kovin paljon oikoo jonossa, saa lopussa ottaa vain sitä, mitä ilmaiseksi saa.

Vuorot etenevät mukavan nopeasti, vaihtoehtoja ei ole liikaa, eikä toimintojen kanssa pysty jäätämään kovin pahasti. Joskus kortinvalinta tarjoaa hieman päänvaivaa, mutta yleensä on melko helppoa valita paras kortti. Peli etenee ripeästi ja on nopeimmillaan ohi noin kymmenessä minuutissa.

Vaikka alueiden valloituksesta on kyse, Imperium ei ole millään tavalla sotaisa peli. Toisten pelaajien kanssa ei taistella, vaan alueiden valloittaminen on täysin rauhanomaista toimintaa. Aluetta hallitsee se, jolla on siellä eniten joukkoja, sillä hyvä. Muutama toimintokortti tarjoaa kuutioiden poistamista laudalta, mutta siinäkään ei ole mistään kovin hirmuisesta julmuudesta kyse: käyttämällä koko vuoron tuhoamiseen saa poistaa yhden kuution laudalta. Se ei varmasti harmita ketään pahasti.

Imperium. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Valtakunnat levittäytyvät kartalle. Kiekot ovat kaupunkeja, joilla voi lisätä vaikutusvaltaansa. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Mukava filleri

Imperium on näppärä pikkufilleri. Se on miellyttävän omaperäinen: kovin monta muuta aluehallintafilleriä ei mieleen tule. Pelin kesto on sopivan lyhyt, ja peli toimii hyvin eri pelaajamäärillä. Olen tähän mennessä kokeillut ääripäät, joista enemmän pidin kaksinpelistä. Viisinpelikin kyllä toimii. Paras pelaajamäärä lienee siitä väliltä.

Peliin on ilmestynyt itsenäinen jatko-osa Eight-Minute Empire: Legends, joka perustuu samaan ideaan, mutta tuo uusia kuvioita. Settien keräily on korvattu erilaisilla erikoistoiminnoilla. Legends on saanut myös jatko-osan Lost Lands. Peruspeliin on olemassa virallinen Europe Expansion Board, jonka toisella puolella on Euroopan kartta. Epävirallisia karttoja löytyy BoardGameGeekistä, esimerkiksi Westerosin kartta löytyy Imperium-yhteensopivassa muodossa.

Faktat Imperiumista

Suunnittelija:

Julkaisija: Red Raven Games (2013), Competo (2014)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, pelaamaan pääsee nopeasti. Lapsetkin pystyvät pelaamaan.

Onnen vaikutus: Tuurilla on melko vähän merkitystä: jos omalla vuorolla sattuu nousemaan joku erityisen hyvä kortti, sen saadakseen on maksettava kolme rahaa.

Vuorovaikutus: Alueiden hallinnasta kilpaillaan tiukasti, mutta suoranaista haittaa toisille pelaajille ei voi tehdä, joten hyvä tunnelma säilyy pelin aikana.

Teema: Peli on oikein siistin näköinen, jos hivenen geneerinen. Kuutiot liikkuvat laudalla, varsinaista valloitussodan fiilistä saa hakea.

Uudelleenpelattavuus: Pelilauta on kaksipuoleinen, mikä tuo vaihtelua, samoin tarjolla olevat kortit. Fillerinä Imperium on käyttöä kestävä.

Kieliriippuvuus: Korteissa ei ole lainkaan tekstiä, vain selkeät ikonit.

Pelaajamäärä: 2–5.

Pituus: 8–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Imperium”

Huvittavasti laatikon eri sivulla pelaajamääräksi on ilmoitettu 2, 2-7 ja 2-5, peliajaksi 45, 60 ja 8-20 min, sekä ikäsuositukseski 10-99 ja 12-99.
Kumminkin mainiolta peliltä ainakin ekan kokeilun perusteella vaikuttaa.

Henri, veikkaan, että pohjan kyljessä on ollut muiden pelien mainoksia, jotka on suomenkielisestä versiosta jätetty pois. Jostain syystä nuo tiedot ovat kuitenkin jääneet. Kannen sivuillahan on johdonmukaisesti oikeat tiedot Imperiumista.

Kiitos arvostelusta. Siitä oli jälleen kerran hyötyä, kun sen lukeneena osasin poimia tämän omaan makuuni sopivana pois Anttilan hyllyltä, kun oli myynnissä kympillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *