Kategoriat
Peliarvostelut

Hiio-Hoi!

Ikä: 5+. Tasapainottele pingviinejä kiikkerään laivaan. Hiio-hoi! on yllättävän vaativa näppäryyspeli lapsille: laiva kiikkaa aika helposti. Valitettavasti pelin pilaa liian hyvä strategia, jolla peli muuttuu turhan helpoksi.

Hiio-Hoi! on yksinkertainen näppäryyspeli, jossa pelaajat lastaavat pingviinejä kiikkuvan merirosvolaivan kyytiin. Pingviinejä voi laittaa laivan kannelle, märssykoreihin ja mastoihin. Tavoitteena on saada kaikki pingviinit laivaan ilman, että laiva kaatuu ja pingviinejä putoaa kyydistä. Perinteiseen näppäryyspelien tapaan kaataja häviää pelin.

Pelin kulku

Hiio-hoi!:n kansiPelaaminen ei voisi olla tämän helpompaa: vuorollasi ota pingviini ja laita se laivaan. Tyyli on vapaa, kunhan pingviinit pysyvät laivassa. Jos laiva keikahtaa niin, että joku pingviineistä putoaa pois laivasta, häviät pelin ja edellisenä pelannut pelaaja voittaa.

Pelaaminen on helppoa, eikä laivan kokoaminenkaan vaadi suurta IKEA-velhoutta. Laivassa on muutama osa, jotka löytävät paikkansa vaivattomasti. Lapsetkin saavat laivan koottua ilman aikuisen apua. Komponentit ovat hauskan näköisiä: laiva on mukavan iso ja pingviinit ovat hauskan näköisiä.

Yksi erä kestää vain muutaman minuutin, joten voi olla kätevää vaikkapa laskea pisteitä siten, että laivan kaataja saa pisteen ja peli päättyy, kun jollakulla on vaikkapa kolme tai neljä pistettä, jolloin vähiten pisteitä kerännyt voittaa.

Liian kiikkerä laiva

Pieni ongelma pelissä on. Laiva on vähän turhan kiikkerä. Pelit ovat nopeasti ohi, kun laiva kippaa pingviinit pois kyydistä noin kolmannen pingviinin kohdalla, jos pelaajat eivät ole tarkkana. Jotkut ovat ehdottaneet ratkaisuksi ylimääräisen painolastin lisäämistä laivan pohjaan, jolloin laiva ei ole niin kiikkerä. Siitä onkin jonkin verran apua.

Paras ratkaisu on kuitenkin pieni muutos pingviinien asettelutekniikassa. Kun pingviineitä ei laitakaan kannelle, vaan ripustaa ne huivistaan laivan reunoille, on helppoa saada kaikki 16 pingviiniä roikkumaan laivan kyljestä ilman mitään painolasteja. Se tosin tappaa jokseenkin kaiken mielenkiinnon peliä kohtaan.

Ikävä kyllä Hiio-Hoi! ei ole viehättävästä ulkoasustaan huolimatta erityisen toimiva peli. Lastenpelinä se on herkästi turhauttavan vaikea, mutta jos oikean asettelutekniikan keksii, se muuttuukin liian helpoksi. Toisaalta on taas tylsää pelata tahallaan epäoptimaalisesti. Jos lapset eivät turhaudu pahasti, Hiio-Hoi! toimii kyllä lastenpelinä ja harjoittaa varmasti hienomotoriikkaa, jos lapset vain jaksavat yrittää yhä uudestaan.

Hyvää lasten näppäryyspeliä hakeville Eläinpyramidi on yhä ykkönen, vaikka vähän vaatimattomamman näköinen onkin. Laiva-aiheisista näppäryyspeleistä ykkönen taitaa olla Riff-Raff. Valitettavasti sitä ei olla tähän tietoon saamassa suomeksi (Competo oli sen julkaisemassa, mutta ei sitten julkaissutkaan), eli ulkomailta tilaamiseksi taitaa mennä, jos se peli kiinnostaa. Hiio-Hoita! sen sijaan löytää kohtuuhintaan tavarataloista.

Laiva ja pingviinit.
Laiva on lastattu pingviineillä. Tilanne näyttää vakavasti lavastetulta.

Faktat Hiio-Hoista!

JulkaisijaPatch Products (2012), Competo (2013)

Mutkikkuus: Pelin idea on erittäin yksinkertainen ja säännöt helpot. Vaikeinta on saada laiva pakattua takaisin laatikkoon.

Onnen vaikutus: Tuuria ei ole mukana lainkaan, mutta laiva voi joskus yllättää.

Vuorovaikutus: Suoraa vuorovaikutusta pelaajien välillä ei ole, vain pingviinien lastausta laivaan vuorotellen.

Teema: Pelin ulkoasu toimii, pingviinit ovat söpöjä.

Uudelleenpelattavuus: Eriä kertyy äkkiä monta, mutta valitettavasti peli ei muuten ole erityisen pitkäikäinen.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole mitään tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 3–5 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *