Kategoriat
Peliarvostelut

Carcassonne: Pedot ja paimenet

Pedot ja paimenet on jo yhdeksäs lisäosa Carcassonneen. Totuttuun tapaan paketista löytyy nippu uusia laattoja ja muutama uusi pelimekaniikka. Tällä kertaa peliin lisätään lampaita paimentavia paimenia, kukkuloita ja viiniviljelmiä. Muutokset ovat enimmäkseen melko pieniä ja mukavan helppokäyttöisiä ja toimivia.

Katso Tuomon videoesittely lisäosasta.

Paimenet

Carcassonne: Pedot ja paimenet kansiSuurin muutos ovat paimenet. Jokainen pelaaja saa uuden paimenmeeplen, jonka voi pelata pellolle maanviljelijän sijasta. Kun paimen pelataan, pussista nostetaan laatta, jossa on 1–4 lammasta tai susi. Lampaat ovat hyvä juttu: paimenista tienaa pisteen jokaisesta lampaasta. Aina kun paimenen peltoa laajentaa, saa halutessaan nostaa uuden laatan.

Sudet ovat se pakollinen riskielementti: jos pussista nouseekin susi, se syö kaikki lampaat ja paimen palaa kotiin. Kun ei enää halua koetella onneaan, lammaslaatan nostamisen sijasta voi pisteyttää lampaat, jolloin paimen palaa kotiin ja pelaaja saa yhden pisteen jokaisesta lampaasta. Pelin lopussa laudalle jääneet lampaat ovat arvottomia.

Suomenkielisissä säännöissä on pieni virhe paimenten osalta: säännöissä sanotaan, että lammaslaatan saa nostaa ennen seuraajan pelaamista, mutta alkuperäisissä säännöissä lammaslaatta nostetaan vasta seuraajan pelaamisen jälkeen. Tällä ei ole suurensuurta merkitystä, mutta oikea sääntö estää palauttamasta paimenta takaisin laudalle samalla vuorolla.

Kukkulat

Kun nostetaan laatta, jossa on kukkula, se pelataan tavalliseen tapaan. Laatan alle jemmataan kuitenkin toinen laatta, jota ei saa katsoa. Näin kukkula on oikeastikin muita laattoja korkeampi, ja laatanlaskijoiden elämä hankaloituu hieman.

Kukkulat toimivat tasapelinrikkojina. Kun jotain kohdetta pisteytetään, kukkulalla oleva meeple voittaa tasapeleissä. Jos siis kaupungissa on vaikkapa kaksi eriväristä meepleä, tavallisesti pisteet jaettaisiin, mutta jos toinen on kukkulalla, kukkulalla oleva saa pisteet yksin.

Viinitarhat

Luostareiden munkeille on luvassa uutta puuhaa viinitarhojen muodossa. Viinitarhat tuottavat kolme lisäpistettä, mikäli ne ovat valmistuvan luostarin viereisissä ruuduissa. Jos luostari jää kesken, viinitarhoista ei ole mitään iloa.

Näppärä lisäosa

Pedot ja paimenet asettuu kokeilemistani Carcassonnen lisäosista sinne parempaan päähän. Kukkulat ja viinitarhat ovat hyvin yksinkertaisia pelimekaniikkoja, jotka piristävät peliä, mutta eivät tuo siihen suuria mullistuksia. Kukkulat varsinkin ovat hyvät, sillä laattojen poistaminen pelistä sattumanvaraisesti ei voi olla kuin hyvä asia.

Paimenet ovat vähän isompi muutos, mutta niidenkin käyttäminen on melko suoraviivaista. Ne lisäävät hieman tuuria peliin, sillä hyvällä paimentamisella voi saada kunnon pisteet, mutta liiasta riskinotosta rangaistaan kaikkien lampaiden menetyksellä.

Itse näkisin käyttäväni Petoja ja paimenia toisinaan, mutta ihan joka kerta se ei kyllä mukaan pääse (pelaan yleensä Carcassonnea kokonaan ilman lisäosia; minulla ei edes ole muita isoja lisäosia).

Pedot ja paimenet. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Kaikki uudet elementit näkyvillä: paimenet, viinitarhat ja kukkulat. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Faktat Pedoista ja paimenista

Suunnittelija:

JulkaisijaHans im GlückLautapelit.fi (2014)

Mutkikkuus: Yksinkertainen, ei mutkista perus-Carcassonnea merkittävästi.

Onnen vaikutus: Lampaisiin liittyy uusia tuurielementtejä ja kukkuloiden alle menee sokkona piiloon laattoja.

Vuorovaikutus: Ei juuri eroa peruspelistä.

Teema: Uudet lisäykset sopivat peliin hyvin, eivätkä tunnu väkinäisiltä.

UudelleenpelattavuusPedot ja paimenet antaa lisäiloa Carcassonnen pelaamiseen.

Kieliriippuvuus: Itse peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–6.

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Carcassonne: Pedot ja paimenet”

Todella hyvä lisäri. Mielestäni tämä on kirkkojen ja kievareiden lisäksi toinen lisäri, joka kannattaa hankkia ekaksi lisäosaksi. Kaikki kolme uutta asiaa on niin yksinkertaisia, että ne on vaivatonta ottaa mukaan, mutta piristävät peliä mukavasti. Tätä voi kyllä suositella kaikille, paitsi ehkä niille, jotka tykkäävät pelata Carcassonnea kilpailuhenkisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *