Kategoriat
Peliarvostelut

Monza

Ikä: 4+. Ykkönen silmään, kaasu pohjaan ja nopat pöytään – siinä resepti simppelille lasten kilpa-ajolle.

Monza on HABAn keltaisten laatikkojen lastenpelisarjaan kuuluva kevyt ja nopea kilpa-ajopeli. Tiedossa on siis helppoa ja lapsille erinomaisesti sopivaa kisailua.

Monzan kansi

Noppapeliä

Pelin tarkoituksena on päästä ensimmäisenä kuskina maaliin. Vuorollaan pelaaja heittää kuutta värinoppaa, jotka määrittävät sen, miten pelaaja pääsee autollaan liikkumaan. Pelilaudalla on kolme kaistaa, joissa on ruutuja eri väreissä. Heitettyään nopat pelaaja saa käyttää nopat haluamassaan järjestyksessä siten, että liikuttaa omaa autoaan vierekkäiseen nopan kanssa samanväriseen ruutuun (taaksepäin ei saa mennä). Jos viimeisellä siirrolla päätyy samaan ruutuun toisen auton kanssa, pakittaa tämä yhden ruudun taaksepäin.

Kaistoilla on parissa kohtaa esteitä, jotka pakottavat pelaajia käyttämään jotain tiettyä kaistaa. Tämä voi varsinkin isommilla pelaajamäärillä aiheuttaa pelilaudalle hieman ruuhkaa, muutoin pelaaminen on melko leppoista.

Jos useampi pelaaja pääsee maaliin samalla kierroksella, voittaa pelin pelaaja, joka käytti viimeisellä vuorollaan vähiten noppia.

Monzan pelilauta lintuperspektiivistä kuvattuna
Kilparata lintuperspektiivistä. Kuva: Antony Hemme / BGG.

Pienimuotoista suunnittelua

Peli on hyvin simppeliä noppien heittelyä, ja voittaja määräytyy pitkälti noppatuurin perusteella. Jos esimerkiksi radan puolivälissä ei kerta kaikkiaan nopista saa yhtään punaista, ei etenemään pääse. Tämä voi olla melkoinen harmituksen aihe. Yksi erä on kuitenkin todella nopea pelata, ja onhan kilpa-autoilu aina hauskaa.

Lapset voivat pelin avulla oppia hieman suunnitelmallisuutta käyttämällä ensin sen väriset nopat, joita he eivät tarvitse myöhemmin vuorollaan. Lisäksi peli on riittävän yksinkertainen, että lapset kykenevät itsenäisesti peliä pelaamaan. Täydellä kuudella pelaajalla voi oman vuoron odottelu alkaa hieman häiritsemään, vaikka pelivuorot ripeästi etenevätkin.

Jos vahva tuuripainotteisuus häiritsee, ei peliin kannata koskea. Muutoin käteen jää erittäin nopea kilpa-ajo, jota lasten kanssa kyllä pelaa ihan mielellään silloin tällöin.

Faktat Monzasta

Suunnittelijat: 

Julkaisija: HABA (2000)

Mutkikkuus: Hyvin yksinkertainen, heitä noppia ja liiku niiden mukaan.

Onnen vaikutus: Suuri. Huonoilla heitoilla ei pääse liikkumaan välttämättä lainkaan.

Vuorovaikutus: Vähäinen. Viimeisellä siirrollaan voi liikuttaa toista autoa, mutta siihen se jää.

Teema: Kilpa-ajoteema toimii varsin hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Toimii hyvin lyhyenä pikapelinä silloin tällöin, mutta tuskin kestää kovin suurta kulutusta.

Kieliriippuvuus: Komponenteissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6, parhaimmillaan pelaajamäärän keskivaiheilla.

Pituus: Yksi kisa kestää noin 10 minuuttia.

close

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *