Kategoriat
Peliarvostelut

Opetellaan Osaan itse!

Vuorovaikutustaitojen harjoitteluun yhdessä aikuisen kanssa tarkoitettu oppimispeli perheen pienimmille. Auta koira kotoa koppiin vastailemalla oikein kysymyksiin kuvalaatoista.

Opetellaan Osaan itse! on oppimispeli, joka tukee kielen kehitystä. Se on suunnattu 3–6-vuotiaille, mutta lisäksi mukaan tarvitaan aikuinen. Meillä testaamassa olivat 3- ja 6-vuotiaat eli sopivasti juuri ikäsuosituksen ääripäistä.

Opetellaan Osaan itse! -pelin kansi

Koiran reitti koppiin

Pelin alussa rakennetaan kaksi pahvista taloa, koti ja koirankoppi. Tämä on osa jokaista peliä, sillä koottuna talot eivät mahdu pelin laatikkoon. Hyvä niin, sillä rakentaminen on lapsista mukavaa. Alkuun vähän jännitin pahviosien puolesta, mutta hyvin ne ovat pienissä käsissä rakentamisen ja purkamisen kestäneet – toki säännöissäkin muistutellaan, että ne tulee purkaa varovasti.

Tavoitteena on rakentaa polkulaatoista koiralle polku kotoa koirankoppiin. Jokaisella vuorolla lapsi saa asettaa yhden laatan polun jatkoksi, kunhan ensin vastaa oikein esitettyyn kysymykseen, jonka aikuinen keksii kuvalaatoista. 

Lapsi nostaa kolme kuvalaattaa näkyville kuvapuoli ylöspäin ja aikuinen keksii näihin liittyvän kysymyksen. Se voi olla ihan mitä vaan, kuten ”Mikä näistä on lämmin?”, ”Mikä näistä on syötävää?” tai ”Missä kuvassa on punaista?”. Kun lapsi vastaa oikein, hän saa kääntää kuvalaatan ympäri ja asettaa kääntöpuolella olevan polunpätkän jatkoksi jo rakennettuun polkuun talosta koirankoppiin. Lisäksi hän saa siirtää koiran uudelle laatalle polun päähän. 

Kaksi jäljelle jäänyttä laattaa laitetaan ja pois, ja lapsi saa nostaa uudet kolme laattaa. Jos lapsipelaajia on useampia, saa seuraavaksi vuorossa oleva lapsi sen tehdä. Näitä vuoroja toistetaan pelin päättymiseen saakka.

Peli päättyy, kun polku on kiemurrellut koirankopille asti ja koira päässyt koppiinsa. Käytännössä pelin pituuteen voi vaikuttaa sillä, että jo alussa sijoittaa talon ja koirankopin joko toistensa lähelle tai vähän kauemmas toisistaan. 

Koira laatoista muodostuvalla polulla.
Koiralle rakentuu pelin edetessä polku kuljettavaksi. Kuvia on aina esillä kolme. Näistäkin voisi keksiä monenlaisia kysymyksiä lapsen ikätason ja ymmärryksen mukaisesti. Kuva: Mirva Jääskeläinen

Yhdessä tekemistä

Lautapelaajan näkökulmasta kyseessä ei oikeastaan ole peli vaan ohjattu yhteistoiminta, mutta pelielementtejä kyllä löytyy – vuorottelua, laatan asettamista ja reitin rakentamista. Erityisesti 3-vuotiaasta tämä tuntui oikein mukavalta. Hävitä ei voi, vaan lopulta reitti on valmis ja koira kopissa. Reittilaattoja asettaessa voi tehdä toki huonojakin valintoja ja tehdä voittamisesta vaikeaa, mutta tässäkin voi tehdä yhteistyötä ja keskustella eri valintojen vaikutuksesta. 

Tällaisena yhteistoiminnallisena harjoitteena peli on oikein hyvin toteutettu. Komponentit ovat kestäviä ja kuvat iloisia ja värikkäitä. Laatoissa on monipuolisesti lasten maailman kuuluvia asioita: esimerkiksi eläimiä, ruokia, kasveja ja kulkuvälineitä.

Polkulaatta kädessä
Kuva: Mirva Jääskeläinen

Pelin ohjeissa opastetaan nimenomaan aikuista kysymään kysymykset. Näin kysymykset todennäköisesti ovatkin vaihtelevampia ja vuorovaikutus on rikkaampaa. Jos aikuisen luovuus ei meinaa lähteä lentoon, on ohjekirjassa hyviä esimerkkejä, joiden pohjalta voi kysymyksiä rakentaa.

On ollut kuitenkin mielenkiintoista soveltaa peliä myös niin, että lapsi kysyy, vaikkei sitä ohjeissa mainittukaan. Aikuisen esimerkkien pohjalta 3-vuotiaamme kysyi kysymyksiä oikein mallikkaasti ja hän tykkäsi siitä, että kysyimme toisiltamme vuorotellen. 6-vuotias puolestaan opettelee kirjoittamista ja lukemista, joten hyviä kysymyksiä saatiin keksittyä esimerkiksi sanojen alkukirjaimista.

Opetellaan Osaan itse! sopii hyvin myös päiväkotiin, varsinkin pienryhmätilanteisiin. Peli kannustaa kiinnittämään huomiota asioiden ominaisuuksiin ja vertailemaan niitä sekä sanoittamaan monipuolisesti eri teemoja. 

Pelin laattoja, joissa on kuvia erilaisista asioista, kirjaimia ja numeroita.
Laattojen toisella puolella on monenlaisia kuvia, joista esittää kysymyksiä. Kuva: Mirva Jääskeläinen

Faktat Opetellaan Osaan itse! -pelistä

Julkaisijat: Tactic (2023)

Mutkikkuus: Peli on hyvin simppeli.

Onnen vaikutus: Satunnaiset kortit tulevat vuorollaan esille, mutta tällä ei varsinaisesti ole vaikutusta pelin lopputulokseen.

Vuorovaikutus: Aikuinen keksii laatoista lapselle kysymyksiä, joten vuorovaikutus on pelin ytimessä.

Teema: Koirateema toimii hyvin. Kuvakorttien kuvat ovat sinänsä hyvin irrallisia, eivätkä liity asiaan, mutta monipuolisista aiheista niiden tuleekin olla.

Uudelleenpelattavuus: Kuvia on paljon, ja niistä voi keksiä joka kerran kysymyksiä vähän eri näkökulmasta. Lapsen kasvaessa kysymykset voivat olla vaikeampiakin.

Saavutettavuus: Peli perustuu kuviin, eikä tekstiä ole lainkaan. Kysymykset voi kysyä mahdolliset rajoitteet huomioiden, esimerkiksi väreihin liittyvät kysymykset voi jättää tarvittaessa kysymättä.

Pelaajamäärä: 2+. Aikuinen pelaa yhdessä lapsen tai lasten kanssa.

Pituus: 10+ minuuttia. Pituus on itse säädettävissä talon ja koirankopin etäisyyden osalta.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *