Kategoriat
Peliarvostelut

Opetellaan Sanaralli

Opettavainen peli perheen yhteisiin pelihetkiin tai lasten keskenäisiin pelailuihin. Kuka keksii nopeimmin kortista sanan ja sen ensimmäisen kirjaimen? 

Sanaralli tuli meille kuin tilauksesta. Toisella luokalla oleva lapsi ei tykkää lukea ja syykin löytyy: se on vielä niin hidasta. Kotona harjoittelu tympii, mutta pelaaminen on mukavaa!

Sanaralli on bingon muunnelma. Bingo on laivalta tuttu peli lapsille ja mieleinen asia. Bingosta on myös monia lasten peliversioita, yksi meidän lasten ensipeleistä oli muumibingo. 

Opetellaan Sanaralli -pelin kansi

Nosta kortti, keksi sana

Tiimalasi pelilaudan vieressä
Tiimalasikin voi olla lapsille uusi elämys. Kuva: Vilma Vihervaara

Sanarallissa vuorossa oleva pelaaja nostaa kortin, keksii siitä nopeasti jonkun sanan ja jos sanan ensimmäinen kirjain löytyy omalta laudalta, saa pelimerkin asettaa siihen päälle. Kortteja saa nostaa niin kauan kuin tiimalasissa on aikaa. Tiimalasia ei meidän lasten peleissä olekaan ollut, joten se oli jännittävä uusi juttu!

Osa korteista on jokereita, jotka antavat heti ilmaisen pelimerkin. Nuolikortti pakottaa poistamaan yhden pelimerkin. Lisäksi on kaikki pelaa -kortteja, joista vain nopein saa pelimerkin. 

Yksi erä ei kestä monta kierrosta, jos pelaajat ehtivät kääntää vuoronsa aikana monta korttia. Lauta on kivasti ajateltu ja se on kaksipuoleinen. Toiselta puolelta löytyy kirjainten sijaan värejä, muotoja sekä ominaisuuksia. Tämä puoli on selvästi helpompi, vaikka haastetta tuo hehkuva asia.

Pelilaudan kuvapuoli ja kortti, jossa on jotain sinistä.
Kortista on löytynyt jotain sinistä. Kuva: Vilma Vihervaara

Erilaisia pelitapoja

Pelimerkeillä voi myös pelata omaa lajittelupeliä, jossa yritetään etsiä kolmen merkin ryhmiä, joissa kaikilla on joku yhteinen tekijä, vaikka alkavat A-kirjaimella, ovat syötäviä asioita, palloja tai vaikka punaisia asioita. Muiden pelaajien pitää hyväksyä pinot, jotta niistä saa pisteet. Alussa tämä on helppoa, mutta vaikeutuu kun merkit käyvät vähiin.

Vaikka Sanaralli ei pelimekaniikaltaan ole ihmeellinen, se on opettavuutensa takia todella hyvä peli. Lapsi totesi, ettei tahdo pelata aikuisten kanssa kirjainpuolta, koska murskaamme hänet. Ratkaisimme asian uudella säännöllä: aikuisilla ei ole tiimalasia, vaan he saavat aina vain yhden kortin. Lapsella onkin näin mahdollisuus murskavoittoon ja peli innostaa ihan eri tavalla. 

Opetellaan Sanaralli sopii loistavasti myös eskariin tai alkuluokille. Pelaaminen on mukavaa ja tätä pelatessa oppii samalla paljon. 

Opetellaan Sanaralli -pelin pelimerkkejä, joissa on kuvattu erilaisia esineitä.
Pelimerkeillä voi pelata luokittelupeliä. Kuva: Vilma Vihervaara

Faktat Opetellaan Sanarallista

Julkaisijat: Tactic (2023)

Mutkikkuus: Peli on helppo versio bingosta.

Onnen vaikutus: Merkkien poistokortit ja uuden merkin antavat jokeritähdet tuovat peliin onnea.

Vuorovaikutus: Kaikki pelaa -kortin aikana jokainen pelaaja yrittää nopeiten keksiä sanan joka sopii omalle bingolaudalle, muuten jokainen pelaa itse omaa vuoroaan.

Teema: Tässä opettavaisessa kirjainpelissä on paljon lapsille tuttuja asioita, kuvitus on hauskaa ja selkeää.

Uudelleenpelattavuus: Sanavarasto kasvaa pelikertojen kasvaessa ja lapset nopeutuvat tässä todella nopeasti. Lajittelupelin oppii nopeasti ulkoa.

Saavutettavuus: Neljävuotias pystyy hyvin pelaamaan kuvalaudalla. Kuvalaudalta löytyvät värit tulee erottaa. Kirjainpuolella värillä ei ole väliä. Lukutaitoa on löydyttävä, mutta sitä voi hyvin vahvistaa tämän pelin kanssa.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *