Kategoriat
Peliarvostelut

Yhtä juhlaa!

Ikä: 4–7. Löydättekö syntymäpäiväjuhliaan viettävän mummon ja kaikki synttäritarvikkeet ajoissa, jotta juhlat saadaan käyntiin ennen iltaa? Yhtä juhlaa! on helppo ja hauska yhteistyöpeli 4–7-vuotiaille pelaajille.

Pelisuunnittelija Touko Tahkokallio nousi monen lautapeliharrastan kartalle Eclipsen ilmestymisen jälkeen. Noh – tässä on Tahkokallion faneille uusi peli maestrolta. Tällä kertaa pelin ikäsuositus tosin on 4–7 vuotta. Oppi & Ilo -peleissä on kerrassaan fiksusti myös yläraja ikäsuositukselle ja tälläkin kertaa ikäsuositus on varsin hyvä: peli sopii jo neljävuotiaille, mutta ei tarjoa kouluikäisille paljoakaan. Siihen välille osuville pelaajille Yhtä juhlaa! onkin kelpo valinta.

Pelin idea

Yhtä juhlaa! -pelin kansiYhtä juhlaa! on yhteistyöpeli, jossa pelaajien on etsittävä syntymäpäiväjuhlien sankari Summanmutikan mummo ja synttäreihin tarvittavat varusteet. Ne on kätketty pelilaudalla kuvapuoli alaspäin olevien laattojen alle. Tavarat pitää saada kasaan ja juhlat alkamaan ennen yötä, muuten pelaajat häviävät pelin. Pelilaudalta löytyy aurinkolaattoja, jotka siirtävät hienoa pelikelloa pykälän eteenpäin.

Pelissä on kahdet eri säännöt, yksinkertaisemmat ja monimutkaisemmat. Yksinkertaisemmilla säännöillä peli on helppoa heitä-ja-liiku-peliä, jossa nopanheitolla liikutaan laudalla ja kun laatan kohdalle pääsee, saa pysähtyä ja kurkata, mitä löytyy. Jos laatassa on tarvittava esine, se pistetään talteen, muuten se heitetään pois. Erikoislaatat siirtävät kelloa, antavat kurkkia muiden laattojen alle ja niin edelleen. Kun mummo ja kaikki tarvikkeet on löydetty, pelaajien on vielä päästävä takaisin lähtöruutuun.

Vaikeampi versio lisää pelaajille hahmokohtaiset erikoisominaisuudet, joita on neljä erilaista. Niitä saa käyttää, kun heittää nopalla salaman. Nämä ominaisuudet ovat melko yksinkertaisia, esimerkiksi kyky loikkia tiettyihin merkittyihin ruutuihin laudalla, mutta ne tuovat peliin mukavasti lisäväriä ja siksi niitä kannattaakin käyttää oikeastaan aina.

Yksinkertainen ja näyttävä yhteistyöpeli

Yhtä juhlaa! on helppo peli, jossa ajan trendin mukaisesti kaikki puhkuvat yhteen hiileen. Ikäsuositus 4–7 on varsin hyvä, tälle ikäryhmälle peli on varmasti parhaimmillaan. Hieman pienemmätkin voi ottaa mukaan isompien seuraksi ja vähän vanhemmatkin viihtynevät kyllä.

Kuten Oppi & Ilo -pelit yleensäkin, Yhtä juhlaa! on kauniisti tehty ja ulkoiselta toteutukseltaan sarjailmeen mukainen. Pelin osat ovat viehättäviä ja tarkoituksenmukaisia, ja pelissä on hyvin vähän mitään ärsyttävää. Se on kaikin puolin onnistunut yhteistyöpeli pienten lasten kanssa pelattavaksi. Isompien lasten kanssa peli käy kuitenkin liian köykäiseksi, etenkin jos lapset ovat jo kokeneita lautapelaajia, mutta meilläkin vaativampiinkin peleihin tottunut seitsemänvuotias viihtyi kyllä tämän pelin parissa hyvin.

Yhtä juhlaa! -peli. Kuva: Oppi & ilo
Kuva: Oppi & ilo

Faktat Yhtä juhlaa! -pelistä

Suunnittelijat:

Julkaisija: Oppi & ilo (2013)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, eikä mutkikkaampi pelitapakaan ole kovin vaativa.

Onnen vaikutus: Peli on pohjimmiltaan lähes täysin tuurista kiinni: voiton ratkaisee nopanheittely ja ennen kaikkea tarvittavien laattojen sijainti ja se, etsivätkö pelaajat oikeasta paikasta.

Vuorovaikutus: Pelaajien on syytä tehdä hieman yhteistyötä pärjätäkseen, käytännössä riittää että jokainen etsii eri puolelta pelilautaa.

Teema: Summanmutikan ystäville Yhtä juhlaa! on tuttu ja turvallinen.

Uudelleenpelattavuus: Etsittävät esineet vaihtelevat kerrasta toiseen ja kehittyneempien sääntöjen lisäominaisuudet tuovat vähän vaihtelua, mutta seitsemän vuoden yläikäraja on pelillä ihan aiheesta.

Kieliriippuvuus: Alkuun tarvitaan lukutaitoinen avuksi, mutta kun lapset oppivat pelin, ilmankin pärjää.

Pelaajamäärä: 1–4

Pelin kesto: Noin 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *