Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2023

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Akropoliksen kansi

Akropolis. Perheille, aikuisille. Antiikin kaupungit rakentuvat laatoista. Menestys vaatii eriväristen laattojen yhdistelemistä sopiviin pistekertoimiin ja mitä korkeammalle pisteitä tuottavat laatat kaupungissa saat nostettua, sitä parempi on lopputulos. Säännöiltään yksinkertainen peli on koukuttavaa kaupunginrakennusta. Lue Akropoliksen arvostelu.

Ark Novan kansi

Ark Nova. Harrastajille. Moninkertainen palkintovoittaja, eläintarhanrakennuspeli Ark Nova on suomalaisten peliharrastajien ykkössuosikki tämän hetken uutuuksista. Parhaimpien eläinten hankkiminen eläintarhaan tarjoaa kiperiä haasteita. Jos peli löytyy jo lahjansaajan hyllystä, tuore Merimaailmat-lisäosa on varma valinta. Lue Ark Novan arvostelu.

Balloon Popin kansi

Balloon Pop. Perheille, aikuisille. Vuoden perhepeli -palkinnon voittaja, suomalaisen Mikko Punakallion suunnittelema Balloon Pop yhdistelee Tetristä ja Candy Crushia. Ilmapallot kohoavat pelaajien ruudukoissa ylemmäs ja kun riittävän monta samanväristä palloa kohtaa, ne poksahtavat tuottaen pisteitä. Lue Balloon Popin arvostelu.

Calicon kansi

Calico. Aikuisille. Älä anna Calicon söpön kissa- ja tilkkutäkkiaiheen hämätä: tämä laattojenasettelupeli on julma aivojenvaivaaja, jossa onnistuminen on vaikeaa ja suunnitelmat tulevat epäonnistumaan. Jos nauttii kiperistä pähkinöistä, Calico on koukuttava peli. Lue Calicon arvostelu.

80 Daysin kansi

80 Days. Perheille, aikuisille. Jules Vernen klassikkoromaani on taipunut jälleen yhdeksi lautapelisovitukseksi. Tässä pelissä juostaan taas kilpaa maailman ympäri, suorittaen matkan varrella seikkailuja. Peli vaatii tarkkaa resurssinhallintaa, jotta rahat riittävät ja oikeat tavarat ovat mukana oikeaan aikaan. Lue 80 Daysin arvostelu.

Flamecraftin kansi

Flamecraft. Perheille, aikuisille. Näyttävästä ulkoasustaan pariinkin otteeseen palkittu Flamecraft on pohjimmiltaan aika yksinkertainen peli, jossa kehitetään pikkukylän kauppoja ja kahviloita käsityöläislohikäärmeiden avulla. Lue Flamecraftin arvostelu.

Heat: Pedal to the Metalin kansi

Heat: Pedal to the Metal. Perheille, aikuisille. Suositun Flamme Rouge -pyöräilypelin tekijöiden uusi kilpa-ajopeli mallintaa tutunoloisesti vanhoja formulakisoja. Sääntökirja antaa pelistä todellisuutta vaikeamman kuvan. Heat on lopulta aika suoraviivainen ja vauhdikas autokisa, jossa riittää kokeiltavaa. Lue Heatin arvostelu.

Hitsterin kansi

Hitster. Aikuisille. Tunnetko hittibiisit? Osaatko laittaa ne aikajärjestykseen? Tässä seurapelissä kuulet biisin ja sinun pitää osata sijoittaa se omalle aikajanallesi. Hittimusiikin ystäville biisien järjestyksen arvuuttelu on hauskaa viihdettä. Vuoden partypelinä palkittu Hitster vaatii Spotify-tilauksen toimiakseen parhaiten. Lue Hitsterin arvostelu.

Lankulle! -pelin kansi

Lankulle! Lapsille, perheille. Lastenpelin ei tarvitse olla monimutkainen toimiakseen. Tyylikkään näköinen Lankulle! on helppo onnenkoetuspeli: jos onnistut keräämään erilaisia aarteita, muut joutuvat vaaraan pudota lankulta mereen, mutta jos olet liian ahne ja epäonnistut, olet itse askeleen lähempänä putoamista. Nopeaa ja hauskaa! Peli voitti Vuoden lastenpeli -palkinnon. Lue Lankulle!-pelin arvostelu.

Next Station: Londonin kansi

Next Station: London. Perheille, aikuisille. Kupongintäyttöpelit ovat mukavaa viihdettä ja Next Station: London on yksi viime aikojen parhaimmista. Jokainen piirtää kaupunkiinsa neljä metrolinjaa ja pelin voittaa se, joka saa parhaiten reitit risteämään ja osumaan turistikohteisiin. Lue Next Station: Londonin arvostelu.

Opetellaan: Sanarallin kansi

Opetellaan Sanaralli. Opetellaan-sarjan pelit yhdistävät oppimista ja pelaamisen iloa. Sanaralli on 4–10-vuotiaille suunniteltu kielellisiä kykyjä kehittävä peli, jota suosittelemme erityisesti eka- ja tokaluokkaisille lukemaan opettelemisen tueksi. Mikä parasta, tämä on myös mainio peli! Lue Opetellaan Sanarallin arvostelu.

Popsivat mopsit -pelin kansi

Popsivat mopsit. Lapsille. Pohjimmiltaan Popsivat mopsit on hyvin yksinkertainen pienten lasten muistipeli, jossa ei kovin paljon peliä ole. Toisinaan se riittää ja Popsivat mopsit kuorruttaa yksinkertaisen idean vielä hauskoilla koirilla, jotka näyttävät kieltä, kun niitä puristaa. Lue Popsivien mopsien arvostelu.

Setupin kansi

Setup. Perheille, helppoa peliä etsiville aikuisille. Rummikubin serkku Setup sopii hienosti yksinkertaista ja lähes kenelle tahansa sopivaa kevyttä pelattavaa etsiville. Perinteisiin korttipeleihin perustuva koukuttava peli herättää varmasti “vielä yksi”-fiiliksiä. Lue Setupin arvostelu.

Splendor Duelin kansi

Splendor Duel. Aikuisille. Jalokivien keräily ja korttien ostaminen on tuttua puuhaa hittipeli Splendorista. Splendor Duel on varta vasten kahdelle pelaajalle suunniteltu peli, jossa on tuttuja piirteitä alkuperäisestä Splendorista, mutta myös uusia juttuja, jotka tekevät siitä aikaisempaa paremman nimenomaan kaksinpelinä. Lue Splendor Duelin arvostelu.

Taikavuoren kansi

Taikavuori. Lapsille. Kaltevaa rinnettä alas vieriviin kuuliin perustuva Taikavuori palkittiin vuonna 2022 Saksassa vuoden parhaana lastenpelinä. Peli on lumonnut lapsipelaajia Suomessakin ja lasten kanssa pelaavalle aikuisellekin peli on keskimääräistä lastenpeliä viihdyttävämpi. Lue Taikavuoren arvostelu.

Ticket to Ride: Northern Lightsin kansi

Ticket to Ride: Northern Lights. Perheille, aikuisille. Ticket to Ride -sarjaan on tullut uusi pohjoismaihin sijoittuva peli. Aikaisempi Ticket to Ride: Nordic Countries oli kaksin- tai kolminpeli, mutta uusi Northern Lights sopii jopa viidelle pelaajalle. Sinänsä peli ei Ticket to Ride -sarjan tuttuja kuvioita juuri ravistele: sarjan ystävät tietävät, mitä saavat. Lue Ticket to Ride: Northern Lightsin arvostelu.

Triquetan kansi

Triqueta. Perheille, aikuisille. Valinta on helppo: lisää pöydälle uusia laattoja poimittavaksi tai poimi joku laattariveistä. Tavoitteena on kerätä kolmen samanlaisen laatan settejä, sillä saa parhaat pisteet – mutta jos keräät yli kolme, saat ankarat miinukset. Coloretto-korttipelin ideaa kierrättävä Triqueta on nokkela perhepeli. Lue Triquetan arvostelu.

Lisää vinkkejä löytyy Lunkisti.fi:n joululahjalistalta ja Koko perhe pelaa -blogista.

Pelaajien valinta -palkinnot ja Vuoden pelit

Suomalaiset lautapelibloggaajat jakoivat jo seitsemättä kertaa Pelaajien valinta -palkinnot. Palkinto jaettiin perhepelien ja harrastajapelien sarjassa.

Vuoden perhepeliksi valittiin Cascadia ja vuoden harrastajapeliksi Ark Nova. Cascadia olikin viime vuoden joululahjasuositusten listallamme ja sitä suosittelemme ehdottomasti edelleen, jos peli ei ole tuttu.

Palkinnon finalistit perusteluineen löydät Pelaajien valinta -palkinnon omilta sivuilta.

Vuoden peli -palkinnoissa vuoden perhepeliksi valittiin Balloon Pop, jota pidämme oikein kelpo valintana. Vuoden strategiapeli on Arnak – Kadonneet rauniot, joka oli jo viime vuoden listallemme. Se on edelleen peliharrastajille nappivalinta. Vuoden lastenpeli oli Lankulle!, onnistunut valinta sekin, ja vuoden partypeli hauska Hitster – kaikki nämä pelit ovat meidänkin suosituslistallamme.

Mistä näitä saa?

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää palvelevasta pelikaupasta. Kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Jos haluat seurata Lautapeliopasta, löydät meidät Telegramista. Voit myös tilata uutiskirjeemme, joka toimittaa sähköpostiisi Lautapelioppaan kuulumisia korkeintaan kerran viikossa.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Hyvää joulua!

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2024!

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *