Kategoriat
Peliarvostelut

Set

Set on hahmontunnistusta puhtaimmillaan. Peli suorastaan näyttää älykkyystestiltä, joten Mensa Select -palkinnon voitto ei ole suurikaan yllätys. Peli on kieltämättä nerokas, mutta toisaalta harva peli jakaa mielipiteitä yhtä vahvasti kuin Set.

Pelin idea

Setin kansi (kannessa on setti!)Pelin korteissa on erilaisia kuvioita, joilla on neljä eri ominaisuutta: muoto, väri, kuviointi ja lukumäärä. Kerralla pöydälle ladotaan 12 korttia, joista pelaajien on tunnistettava kolmen kortin settejä.

Setti on sellainen kolmen kortin yhdistelmä, jossa kaikilla kolmella kortilla jokainen ominaisuus on sama tai eri. Tai toisin päin: jos kahdella kortilla on sama ominaisuus, mutta kolmannella ei, kyseessä ei ole setti.

Settejä joko näkee tai ei. Harjoitella voi ja se auttaa, settejä näkee paremmin kun vähän treenaa, mutta kokeneen pelaajan kanssa peli on melkoista ihmettelyä. Vaatii paljon kärsivällisyyttä, jotta pääsee tasolle, jolla peli on hauskaa.

iPadin omistajille suosittelen lämpimästi Set HD Prota, joka sopii sekä yksinäiseen harjoitteluun että moninpeleihin (noin 2–4 pelaajalle). Minulla ei itse asiassa kortteja edes ole, mutta iPadilla peliä on tullut pelattua kaksinpeleinäkin jonkin verran.

Tuijotuskilpailu

Tällaisesta tuijotuspäättelystä pitäville Set on erinomainen valinta. Peli on yksinkertainen ja siksi hyvin tehokas. Ricochet Robotin tapaan Set on mukavan joustava pelaajamääränsä suhteen, pelaajat voivat tulla ja mennä ja yläraja on enemmän kiinni siitä, paljonko pelaajia pöydän ympärille mahtuu.

Toisaalta Set on ongelmallinen peli ja on hyvin mahdollista, että kun kerran peliä pelauttaa, toista kertaa se ei pöydälle pääse. Monet inhoavat tällaisia pelejä ja vaikka eivät inhoaisikaan, pelaamisesta nauttiminenkin voi olla vaikeaa.

Erittäin suurella varauksella siis, mutta jos peliporukka tämänkaltaisista peleistä pelaa, Set on lajityyppinsä ehdottomia klassikoita ja varma hitti.

Set, ranskalainen laitos.
Gigamicin ranskalainen laitos vuodelta 2010. Monta settiä löydät kuvasta? Kuva: Gigamic

Faktat Setistä

Suunnittelija:

JulkaisijaSet Enterprises / Ravensburger (1988)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, jos idean tajuaa. Se ei ole mikään ihan varma juttu…

Onnen vaikutus: Peli on puhtaasti päättelynopeudesta kiinni.

Vuorovaikutus: Ei vuorovaikutusta, tämä on niitä pelejä, jossa pelaajat tuijottavat pöytää hiljaa ja keskittyneinä.

Teema: Abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Erittäin koukuttava.

Kieliriippuvuus: Kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2—8.

Pituus: Noin 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *