Kategoriat
Peliarvostelut

Da Vincin haaste (Da Vinci Challenge)

Leonardo Da Vincin ja renessanssinerouden suosio pelien markkinoinnissa on ollut taattu Da Vinci -koodi-elokuvan myötä. Da Vincin haaste on alunperin suunnittelija Paul Micarellin graafisen suunnittelun lopputyö – teema on tullut mukaan myöhemmin. Peli on voittanut Mensa Select -palkinnon.

Pelin idea

Da Vincin haasteDa Vinci -aiheesta huolimatta Da Vincin haaste on puhdas täyden informaation abstrakti peli. Pelaajat asettelevat nappuloitaan vuorotellen pelilaudalle, yrittäen saada valmiiksi tiettyjä kuvioita. Mielenkiintoiseksi pelin tekee laudan muoto, lauta on jaettu tusinamystikoita vuosisatojen ajan kiehtoneen ”elämän kukka”-kuvion mukaisesti lomittaisista ympyröistä muodostuviin soikioihin ja kolmioihin.

Kun pelaaja saa kuvion valmiiksi, pisteet kirjataan ylös. Isommat ja vaikeammat kuviot tuottavat luonnollisesti enemmän pisteitä kuin pienemmät. Pelin haastavimpia vaiheita on huomata kaikki tekemänsä kuviot, varsinkin kun lauta alkaa täyttyä. Tämä helpottuu, kun peli tulee tutummaksi, mutta välillä kaipaisi kyllä tietokoneversiota. Jatkuva pisteenlaskukin on hitusen vaivalloista.

Vaihtelevaa tunnelmaa

Da Vincin haaste voi olla joko rauhallista rakentelua tai melkoista taistelua. Jos pelaajat keskittyvät torpedoimaan toistensa suunnitelmia, kumpikaan ei saa rakennettua mitään todella arvokasta ja pisteet jäävät vähäisiksi. Kaikista hienoimpia kuvioita ei saa valmiiksi kuin aivan puusilmäistä tai välinpitämätöntä pelaajaa vastaan, sen verran helppoa blokkailu on.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana – tai selkeänä pelisuunnittelullisena puutteena – toinen pelaaja pystyy pakottamaan tasapelin ”peilaamalla” aloittajan siirrot laudan toiselle puolelle. Tämä ei ole pelin ainoa puute, Da Vincin haasteesta on kaukana Gipf-pelien kaltaisten hyvien abstraktien pelien loiste kaukana.

Pohjimmiltaan Da Vincin haaste on kaksinpeli. Neljällä pelattaessa pelaajat muodostavat kaksi joukkuetta (tällä tavoinhan voi itse asiassa pelata mitä tahansa täyden informaation kaksinpeliä). Joukkuepeli voi olla yllättävänkin hauskaa, varsinkaan jos pelaajat eivät saa puhua keskenään joukkueensa siirroista.

Suunnittelija:
Julkaisija: Briarpatch, Amo
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2 tai 4
Pituus: 20-30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Da Vincin haaste (Da Vinci Challenge)”

Kaikenlaiset pelit sitä palkintoja pokkaakin. Arvostelussa ei riittävän selkeästi sanottu, että tästä pelistä kannattaa visusti pysyä kaukana ja pelata jotain oikeasti hauskaa tai älyllistä mielummin. Da Vincin haaste ei ole kumpaakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *