Da Vincin haaste (Da Vinci Challenge)

Leonardo Da Vincin ja renessanssinerouden suosio pelien markkinoinnissa on ollut taattu Da Vinci -koodi-elokuvan myötä. Da Vincin haaste on alunperin suunnittelija Paul Micarellin graafisen suunnittelun lopputyö – teema on tullut mukaan myöhemmin. Peli on voittanut Mensa Select -palkinnon.

Pelin idea

Da Vincin haasteDa Vinci -aiheesta huolimatta Da Vincin haaste on puhdas täyden informaation abstrakti peli. Pelaajat asettelevat nappuloitaan vuorotellen pelilaudalle, yrittäen saada valmiiksi tiettyjä kuvioita. Mielenkiintoiseksi pelin tekee laudan muoto, lauta on jaettu tusinamystikoita vuosisatojen ajan kiehtoneen ”elämän kukka”-kuvion mukaisesti lomittaisista ympyröistä muodostuviin soikioihin ja kolmioihin.

Kun pelaaja saa kuvion valmiiksi, pisteet kirjataan ylös. Isommat ja vaikeammat kuviot tuottavat luonnollisesti enemmän pisteitä kuin pienemmät. Pelin haastavimpia vaiheita on huomata kaikki tekemänsä kuviot, varsinkin kun lauta alkaa täyttyä. Tämä helpottuu, kun peli tulee tutummaksi, mutta välillä kaipaisi kyllä tietokoneversiota. Jatkuva pisteenlaskukin on hitusen vaivalloista.

Vaihtelevaa tunnelmaa

Da Vincin haaste voi olla joko rauhallista rakentelua tai melkoista taistelua. Jos pelaajat keskittyvät torpedoimaan toistensa suunnitelmia, kumpikaan ei saa rakennettua mitään todella arvokasta ja pisteet jäävät vähäisiksi. Kaikista hienoimpia kuvioita ei saa valmiiksi kuin aivan puusilmäistä tai välinpitämätöntä pelaajaa vastaan, sen verran helppoa blokkailu on.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana – tai selkeänä pelisuunnittelullisena puutteena – toinen pelaaja pystyy pakottamaan tasapelin ”peilaamalla” aloittajan siirrot laudan toiselle puolelle. Tämä ei ole pelin ainoa puute, Da Vincin haasteesta on kaukana Gipf-pelien kaltaisten hyvien abstraktien pelien loiste kaukana.

Pohjimmiltaan Da Vincin haaste on kaksinpeli. Neljällä pelattaessa pelaajat muodostavat kaksi joukkuetta (tällä tavoinhan voi itse asiassa pelata mitä tahansa täyden informaation kaksinpeliä). Joukkuepeli voi olla yllättävänkin hauskaa, varsinkaan jos pelaajat eivät saa puhua keskenään joukkueensa siirroista.

Suunnittelija:
Julkaisija: Briarpatch, Amo
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2 tai 4
Pituus: 20-30 min

Osta peli itsellesi

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Arvostele Da Vincin haaste (Da Vinci Challenge)

Sinun täytyy rekisteröityä käyttäjäksi voidaksesi arvostella pelejä.

Ääniä:14
Aito keskiarvo:2.14
Tasoitettu keskiarvo:3.01
  • 0: 1
  • 1: 2
  • 2: 6
  • 3: 4
  • 4: 1
  • 5: 0

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Osta Löydä lautapelit -kirja

3 thoughts on “Da Vincin haaste (Da Vinci Challenge)”

  1. Kaikenlaiset pelit sitä palkintoja pokkaakin. Arvostelussa ei riittävän selkeästi sanottu, että tästä pelistä kannattaa visusti pysyä kaukana ja pelata jotain oikeasti hauskaa tai älyllistä mielummin. Da Vincin haaste ei ole kumpaakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.