Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 18.11.2019: Chad Jensen (1967–2019)

Uutiskatsauksessa muistellaan pelisuunnittelija Chad Jenseniä, kerrotaan talvisota-aiheisesta pelitapahtumasta ja käydään läpi pitkä lista pikku-uutisia.

Uutiskatsauksessa muistellaan pelisuunnittelija Chad Jenseniä, kerrotaan talvisota-aiheisesta pelitapahtumasta ja käydään läpi pitkä lista pikku-uutisia.

Chad Jensen (1967–14.11.2019)

Pelisuunnittelija Chad Jensen menehtyi 14.11.2019. Jensenillä todettiin keväällä syöpä, joka koitui lopulta miehen kohtaloksi.

Jensen tunnettiin erityisesti Combat Commander -pelisarjan ja Dominant Speciesin suunnittelijana. BoardGameGeekistä löytyy muisteluketju, jossa erityisesti sotapeliharrastajat Jenseniä muistelevat ja kiittelevät.

Chad Jensen

Talvisota-pelitapahtuma Espoossa

Suomen lautapeliseura järjestää yhdessä Huoltoreitti-blogin kanssa 30.11.2019 talvisota-aiheisen pelipäivän Espoossa Ison Omenan kirjastossa. Tapahtumassa on tarkoituksena pelata talvisota-aiheisia lauta- ja korttipelejä, kuten Antti Lehmusjärven tuore Jäinen kuolema, tai Memoir ’44:n talvisota-aiheisia skenaarioita. Lisää talvisotapelejä löytyy Huoltoreitti-blogin talvisotapeliartikkelista. Tapahtuma järjestetään talvisodan alkamisen 80-vuotispäivänä.

Tapahtuma on avoin kaikille eikä osallistuminen maksa mitään. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Lautapeliseuran foorumilla. Paikalle voi tulla myös ilmoittautumatta.

Lautapelit.fi-uutuus: Sherlock Express

Sherlock Express on Blue Orangelta suomennettu Henri Kermarrecin suunnittelema peli. Noin kymmenen minuutin mittainen peli sopii 2–6 pelaajalle ja sen ikäsuositus on 7+. Peli on nimensä mukaisesti nopeaa rikostutkintaa.

Esiin käännetään joukko epäiltyjä ja sitten aletaan yksi kerrallaan kääntää esiin alibeja. Jokainen alibi rajaa pois joitain epäiltyjä ja kun joku pelaajista huomaa että vain yksi epäillyistä on jäljellä, hän osoittaa tätä mahdollisimman nopeasti. Päättelyä tehdään siis Halli Gallin hengessä.

Lautakunta

Lautakunta käy läpi kotimaisten lautapelibloggaajien Pelaajien valinta -kilpailun finalisteja sekä voittajia. Tarjolla on vuoden parhaan perhepelin ja harrastapelin esittely sekä paljastetaan myös vuoden peliteko -palkinnon saaja.

Finalisteista ja voittajista paikalla ovat keskustelemassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Annika Saarto (raatilaisten pj, Todellisuuspako) sekä Kristian Pesti (Pöydällä).

Lyhyet

 • Fantasy Flight Gamesilta tulee uusi Fallout-peli. Fallout Shelter: The Board Game on mobiilipeliin perustuva työläistenasettelupeli, jossa rakennetaan omaa ydinlaskeumasuojaa ja yritetään tehdä siitä mahdollisimman houkutteleva ja toimiva. Peli ilmestyy vuoden 2020 alussa.
 • Tietokonemaailmassa dark modet yleistyvät joka puolella. Miksei sitten lautapeleissä? King of Tokyo: Dark Edition on uusi synkempi versio King of Tokyosta. Pelissä on luksuskomponentit, uusi kuvitus ja hieman uusia pelielementtejä. Uutena pelimekaniikkana pelilaudan reunassa on rata, jota pitkin etenemällä saa bonusvoimia. Pelistä tulee yksi ainoa painos, eikä lisäreitä kannata odotella tämän version tyylillä.
 • Queen Games täyttää 30 vuotta ja juhlistaa tapausta The Queen’s Collection -pelillä, jossa esiintyvät Queen Gamesin julkaisut vuosien varrelta.
 • Steve Jackson Games on ostanut oikeudet Tom Jollyn klassikkopeliin Wiz-War. Peli ilmestyi alunperin vuonna 1983, tuorein laitos on Fantasy Flightin vuoden 2012. Seuraava laitos on luvassa aikaisintaan 2020.
 • Toukokuussa uutisoimme väitöskirjasta, joka todisti Magicin olevan Turing-täydellinen. Jos aihe kiinnostaa ja hämmentää, Because Sciencen Youtube-videossa havainnollistetaan, miten Magic-tietokone toimii.
 • WBUR-radiokanavan Here & Now -ohjelman segmentissä kerrotaan Wingspanin olevan vuoden myydyin lautapeli yli 120 000 kappaleen myynnillä.
 • Blizzard-peliyhtiön tapahtumassa BlizzConissa ensiesiteltiin vuonna 2020 ilmestyvä World of Warcraft -teemainen Small World.
 • Detective: Season One on itsenäinen jatko-osa Detective: A Modern Crime Board Gamelle. Vuoden 2020 loppupuolella ilmestyvä peli on edeltäjänsä tavoin yhteistyöpeli, jossa selvitellään rikoksia. Mukana on kolme tapausta, kaksi aikaisemmin julkaistua (Natural Causes ja Suburbia) ja yksi uusi. Tapaukset ovat aikaisempaa lyhyempiä, noin 90 minuutin mittaisia.
 • Matagotilta tulee jossain vaiheessa Kemetistä uusi 1.5-versio, jossa on päivitetyt ja virtaviivaistetut säännöt. Beyond the Gates taas on työnimi Christian Martinezin pelille, jonka voisi luonnehtia olevan “Inis avaruudessa”.
 • Leder Gamesilta tulee Fort, uusi versio Grant Rodiekin SPQF-pakanrakennuspelistä, jossa pelaajat nostattavat muinaista sivilisaatiotaan pienistä lähtökohdista suuruuteen. Aiheesta lisää Redditissä. Uusi versio tullee vuonna 2020 suoraan jälleenmyyntiin, kulkematta Kickstarterin kautta. Pelin kuvittaa Kyle Ferrin.
 • Asger Harding Granerudilta (Flamme Rouge) ja Daniel Skjold Pederseniltä tulee Inner Compass, jossa pelaajat etsivät merkitystä elämiinsä. Pelissä etsitään suuntaa omalle sisäiselle kompassille ja ehkäpä sivussa opitaan jotain tunteiden ilmaisemisesta ihan oikeassakin elämässä. Pelin julkaisee AEG keväällä 2020.
 • Days of Wonder tekee yhteistyötä Amazonin kanssa tavoitteenaan saada lisää pelaajia Ticket to Riden pariin. Amazonin Alexa osaa jatkossa opettaa Ticket to Riden tai Ticket to Ride: Europen säännöt. Lisäksi Alexa pystyy toimimaan lisäpelaajana, jos sellaista tarvitaan. Alexa pystyy myös valvomaan sääntöjen noudattamista, jos sille kertoo, kuka on rakentanut minkäkin reitin, jonka jälkeen Alexa pystyy myös laskemaan pisteet. Amazonin kokemuksen mukaan monet ihmiset kysyvät jo nyt Alexalta neuvoa pelien opettamiseen, joten kehitys oli luontevaa. Sääntöjen opiskelu on monille todella merkittävä este lautapelien pelaamiselle, joten tällaisille ideoille on varmasti kysyntää. Suomessahan samaa kehittelee älypuhelinsovelluksen muodossa Dized.
 • Azul-tuoteperheen uusin tuote on Azul: Crystal Mosaic, joka ei ole uusi peli, vaan lisäosa alkuperäiseen Azuliin. Se sisältää ensinnäkin pelilautojen päälle muoviset levyt, jotka estävät laattoja ja erityisesti pistemarkkereita vaeltelemasta ympäriinsä. Lisäksi mukana on neljä uutta kaksipuoleista pelilautaa.
 • Smash Upin julkaisija AEG on yhdistänyt voimansa lisensseihin erikoistuneen The OP:n kanssa, jonka seurauksena Smash Upiin tulee lisenssitiimejä. Lisää julkaistaan maaliskuussa 2020, nyt voi vain arvailla mitä tulee. Harry Potter?
 • Suunnittelija JR Honeycuttia syytetään seksuaalisesta häirinnästä. Syytösten takana on Victoria Mann, joka kirjoitti tapauksesta jutun Coming forward to move forward. Honeycutt on myöntänyt kaikki syytökset. Muun muassa Pandasaurus Games on ilmoittanut lopettavansa kaiken yhteistyön Honeycuttin kanssa jatkossa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

D.E.I.: Divide et Impera on löytöretkeilyä ja selviytymistä uuden jääkauden ravistelemassa tulevaisuudessa. Pelilauta on modulaarinen ja kolmiulotteinen, eli laatoissa on kerroksia ja tasoja, joilla on merkitystä pelin kannalta. Pelaajat suorittavat tehtäviä ja yrittävät kerätä materiaaleja.

Peli maksaa 79 euroa, lisärin kanssa 119 euroa. Lisäostoina on tarjolla Gaea’s Blood -soolopelilisäri ja miniatyyreihin yksinkertainen shading-maalaus. Postikuluja on luvassa pari kymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Honey Buzz on mehiläisteemainen työläistenasetelupeli, jossa tuotetaan hunajaa myytäväksi karhuille ja muille metsän eläimille (“bear market”, heh heh).

Peli maksaa 39 dollaria, hienompana luksusmallina 59 dollaria. Postikuluja tulee noin 18 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Titans on aluehallintaa miniatyyreillä 1600-luvun Eurooppaa muistuttavassa fantasiamaailmassa, jossa inhimillisten sotajoukkojen lisäksi mellastavat jättikokoiset titaanit. Isoimmat figut ovat kymmensenttisiä. Yksinpelien ystäville tarjolla on sooloskenaarioita, jotka perustuvat historiallisiin konflikteihin.

Peli maksaa 77 puntaa. Lisärien kanssa hintalapussa lukee 90 puntaa ja Epic Box -setistä joutuu pulittamaan 120 puntaa. Postikuluja tulee päälle ainakin parikymmentä puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Darwin’s Choice: Before and After on lisäosa Darwin’s Choiceen. Lisäri laajentaa alkuperäistä peliä 286 kortilla, joissa on paljon uusia eläimiä, uusia biomeja ja lisäksi ihmisten vaikutuksia: ihmisten asutuksia ja ihmisten toimintaa kuvaavia tapahtumia. Kickstarter-bonuksena tulee muutama fantasia-aiheinen kortti.

Lisäosa maksaa noin 48 euroa, peruspeli maksaa noin 55 euroa, molemmat yhteensä noin 90 euroa ja lisäksi tarjolla on taidekirjaa ja sensellaista. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


On the Origin of Species on toinen Darwin-teemainen peli, jossa pelaajat ovat Charles Darwinin apulaisia HMS Beaglen maineikkaalla matkalla. Pelaajat laittavat tutkimuskuutioita laudalla oleville eläinlajeille ja käyttävät näitä kuutioita sitten uusien lajien löytämiseen.

Peli maksaa 33 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Legacies on keskiraskas europeli, jossa pelaajat ovat 1800-luvun eliittiä, pyrkimyksenään jättää kestävä perintö. Pelaajien on tasapainoiltava menneen, nykyhetken ja tulevaisuuden välillä maksimoidakseen maineensa. Peli kestää kuusi sukupolvea kolmen vuosisadan aikana.

Perusmalli maksaa 69 dollaria, luksuslaitos 99 dollaria. Toimitukset on luvattu joulukuulle 2020, hintaa postitukselle on odotettavissa reilu kymppi ja toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Arkeis on yhteistyössä pelattava tarinavetoinen kampanja, jossa pelaajat seikkailevat arkeologeina steampunk-henkisissä muinaisen Egyptin raunioissa. Kiroukset ja loukkaantumiset uhkaavat, kun pelaajat yrittävät suorittaa tavoitteitaan. Suunnittelijatiimissä ovat mukana muun muassa Antoine Bauza ja Ludovic Maublanc.

Peli maksaa 90 euroa, lisärien kanssa 140 euroa. Toimitus on luvattu joulukuulle 2020, se on veroton ja kustannuksiksi arvioidaan reilu kymppi. Kampanja löytyy täältä.


Capone on peli kieltolain aikaisesta viinakaupasta 1920-luvun Chicagossa. Peli on tauotonta neuvottelua ja kaupankäyntiä, jossa kaikki on kaupan, kun pelaajat yrittävät pitää asiakkaat ja Al Caponen tyytyväisenä. Pelissä on todella näyttävät komponentit.

Peli maksaa 54 dollaria ja parikymppiä postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Tungaru on uusi peli isä ja poika Malzilta (Rococo). Tyynenmeren sivilisaatioiden alkuaikoihin sijoittuvassa pelissä pelaajat levittävät kulttuuriaan Tungarun saaristossa noppienasettelun keinoin.

Peli maksaa 29 puntaa perusmallina ja 41 puntaa luksusmallina. Postikuluja arvioidaan seitsemän euroa. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Antti Lehmusjärven uusi Jäinen kuolema eli sotapeli Suomen talvisodasta on alkanut pikkuhiljaa saapua Kickstarter-tukijoille ja minäkin sain pelin kokeiltavaksi. Tyyli on tuttu Lehmusjärven edellisestä 1918: Veli veljeä vastaan -pelistä ja pelimekaniikkakin tuttua: molemmissa käytetään samanlaista korttivetoista pelimekaniikkaa, jossa aikakausittain peliin tulevat kortit voi käyttää joko historiallisina tapahtumina tai yksiköitä aktivoivina toimintapisteinä.

Näkyvin ero on pelilaudassa. 1918 tarjosi vapaamman liikkumisen mahdollistavan kartan, Jäisessä kuolemassa talvisota on abstrahoitu kolmeksi eri rintamia kuvaavaksi radaksi. Joukot liikkuvat ainoastaan edestakaisin näillä radoilla, pääasiassa niin että Neuvostoliitto puskee päälle ja Suomi yrittää pidätellä. Siinä sivussa Suomi yrittää edistää asiaansa ulkomailla ja saada ulkovallat puuttumaan sotaan.

Peli on säännöiltään yksinkertainen ja suoraviivainen. Kuten 1918, tämäkin peli on opetettavissa myös vasta-alkajille varsin vaivattomasti. Jos kevyt sukellus sotapelien maailmaan ja talvisotaan tutustuminen kiinnostavat, Jäistä kuolemaa on helppo suositella.

Mannerheim-linja
Suomalaiset joukot onnistuivat pysäyttämään Neuvostoliiton etenemisen Mannerheim-linjalle. Kuva: Mikko Saari

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22; 3; 5, 14, 20, 50; 23.

Ei suorituksia tällä viikolla.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

 • Krass Kariert on yksinkertainen kiipeämispelin ja tikkipelin yhdistelmä.
 • Joululahjasuositukset 2019 on jo jouluperinne: listalta löytyy parhaat lautapelit joululahjoiksi erilaisiin tarpeisiin.
 • Tom Lehmannin taikapeli Res Arcana on pieni ja napakka optimointihaaste.
 • Team3 on vuoden pölhöimpiä pelijulkaisuja, hauska rakentelutehtävä kolmen hengen joukkueille.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *