Kategoriat
Peliarvostelut

Tom Tube

Tom Tube on kaksinpeli, jossa pelaajat latovat laudalle vuorotellen suunnikkaan muotoisia laattoja. Laatoilla olevat putket muodostavat reittejä, joita pitkin pelaajien täytyy juosta kahteen eri paikkaan laudan vastakkaisilla reunoilla ja palata sitten takaisin. Pelin voittaa yleensä pelaaja, joka suoriutuu tehtävästä nopeammin.

Erilaisia reitinrakennuspelejä on valtava määrä, abstrakteja ja teemallisempia. Tom Tube eroaa useimmista käyttämiensä suunnikkaiden vuoksi – neliöt ja kuusikulmiot ovat yleisempiä. Suunnikkaissa on se ominaisuus, että niillä ei välttämättä voi täyttää pintaa täysin. Tom Tubessakin käytetään kolmion muotoisia paloja paikkaamaan suunnikkaiden väliin mahdollisesti jääviä koloja.

Pelin idea

Tom Tuben kansiPelin värikkäissä laatoissa on kolmenlaisia putkia. Keltaiset ja punaiset ovat avaruusmiesten Tomin ja Daven omia putkia, raidalliset kelpaavat kummallekin. Itse laatat ovat tukevan oloisia, ainoa huono puoli on niiden varsin terävät kärjet. Laattojen lisäksi pelissä käytetään pieniä puukuutioita.

Pelaajat lähtevät tukikohdistaan laudan eri puolilta. Laudan laidoilla on kaksi aurinkopaneelia, joissa on käytävä. Optimaalinen reitti olisi siis tasasivuinen kolmio, mutta aivan niin suoraviivaisesti peli ei etene. Pelaajat nostavat vuorotellen satunnaisen laatan ja asettavat sen laudalle. Tuurilla on tässä vaiheessa suuri vaikutus, mutta sitä lieventää se, että itselle huonon laatan voi käyttää toisen pelaajan reittien sotkemiseen.

Laattojen asettamisen sijasta voi myös liikuttaa astronauttiaan. Astronautit liikkuvat putkia pitkin valmiiden solmujen välillä, pysähtyen keräämään kaikki vastaantulevat kuutiot. Jos putki jatkuu suoraan risteytymättä, voi sen läpi liukua yhdellä vuorolla. Pitkien putkien rakentaminen onkin hyvä keino edetä nopeasti.

Nopein voittaa – yleensä

Peli päättyy kun toinen astronauteista saa tehtävän suoritettua. Silloin toinen palaa kotiin ja ensin perille ehtinyt saa pisteitä jokaisesta vuorosta, jonka myöhemmin saapunut käyttää. Usein ensimmäisenä ehtinyt voittaakin, kuten maalaisjärjellä ajateltuna kuuluukin. On kuitenkin mahdollista kerätä niin paljon laudalla olevia pisteitä tuottavia kuutioita, että myöhemmin perille ehtineenäkin vie voiton.

Tom Tube on mainio kaksinpeli hieman abstraktimpaan makuun. Varsinkin kun ottaa huomioon sen, että peli on Kronberger Spielen ensimmäinen julkaisu, Tom Tube on erittäin laadukasta työtä. Grafiikka on näyttävää ja komponentit tasokkaita. Sääntökirja saisi olla paikoin hieman selkeämpi, nyt jotkut asiat on selitetty vähän turhan monimutkaisesti. Kiinnostavaa kaksinpeliä hakeville Tom Tube on kuitenkin oivallinen valinta.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Kronberger Spiele
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *