Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 11.12.2017: Tekoälyn kirjoittamat lautapeliuutiset

Viikkokatsauksessa suomennosuutisia, ihmetystä tekoälyn maailmasta, Lord of the Rings -digipeli ja paljon kiinnostavia pikku-uutisia.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Century: Spice Road suomeksi

Century: Spice Roadin kansi

Enigma on jatkanut vaivihkaista suomenkielisten pelien julkaisemista. Renni Honkanen jakoi Lautapelifanaatikot-ryhmässä linkin Helmetin lautapelien uutuuslistaan, josta löytyi tieto Century: Spice Roadin suomenkielisestä julkaisusta.

Varmistin asian Enigmalta ja kävi ilmi, että peli on tullut jo pari viikkoa sitten. Löytyy siis jo joistain kaupoista. Koska Century: Spice Road tuli suomeksi, kysyin onko Essenin hittipeleihin kuuluva Azul kenties tulossa, toinen Plan B:n peli kun on, ja tällekin tuli vahvistus: Azulista on tulossa pohjoismainen versio vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla.

Century: Spice Roadista on kirjoitettu Todellisuuspaon puolella.

Tekoäly kehittyy

AlphaGo teki selvää jälkeä go-mestareista, ja DeepMind sen kun jatkaa huikeaa tekemistä. Mastering Chess and Shogi by Self-Play with a General Reinforcement Learning Algorithm -artikkelissa kerrotaan miten uusi AlphaZero-algoritmi aloitti ilman minkäänlaista pohjatietoa, vain pelin säännöistä, ja opetti itselleen yli-inhimillisen tason niin shakissa, gossa kuin shogissa vain 24 tunnissa.

Tuloksia tosiaan syntyi. Shakissa AlphaZero päihitti Stockfish-tekoälyn sadasta pelistä 28 kertaa, eikä hävinnyt kertaakaan (valkoisilla AlphaZero voitti puolet peleistä, mustilla vain kolme kertaa viidestäkymmenestä). Shogissa maailmanmestari Elmo kaatui 90 kertaa sadasta. Gossa tilanne oli tasaisin: AlphaZero voitti kolme päivää opiskelleen AlphaGo Zeron 60 kertaa.

Mielenkiintoista on myös toimintatapa: AlphaZero analysoi todella vaatimattomat 80 000 asemaa sekunnissa shakissa ja vain 40 000 asemaa shogissa, kun Stockfish prosessoi 70 miljoonaa asemaa sekunnissa ja Elmo 35 miljoonaa. AlphaZero keskittyy neuroverkkojensa avulla lupaavimpiin asemiin.

The future is here – AlphaZero learns Chess -artikkelissa ollaan melko liekeissä AlphaZeron siirroista.

In this position from Game 5 of the ten published, this position arose after move 20…Kh8. The completely disjointed array of Black’s pieces is striking, and AlphaZero came up with the fantastic 21.Bg5!! After analyzing it and the consequences, there is no question this is the killer move here, and while my laptop cannot produce 70 million positions per second, I gave it to Houdini 6.02 with 9 million positions per second. It analyzed it for one full hour and was unable to find 21.Bg5!!

AlphaZeron suosikkiavaukset
AlphaZeron suosikkiavaukset: Englantilainen avaus ja kuningatargambiitti.

Tällä kaikella on erittäin mielenkiintoisia seurauksia viimeistään siinä vaiheessa, kun käy riittävän helpoksi antaa tekoälyn pureksittavaksi mikä tahansa peli vain määrittelemällä sen säännöt ja komponentit. Sellaisella olisi mielenkiintoisia vaikutuksia pelien kehittämiseen. Tuloksena olisi toivon mukaan ainakin tasapainoisempia pelejä, kun tekoäly voisi prosessoida kaiken läpi ja kertoa, miten pelin balanssi toimii.

Sidereal Confluencen kehittelyssä tietokoneita jo hyödynnettiinkin, mutta tekoäly voisi viedä asian vielä pidemmälle.

Hopeahämärän kauhuja

Mansions of Madnessiin tulee jatko-osa Sanctum of Twilight, joka paneutuu kaupungin rikkaan ja okkultistisen eliitin salaseuran Order of the Silver Twilightin kataluuksiin.  “Lisää roinaa”-tyyppisessä lisärissä on luvassa uusia laattoja, kortteja, uusi hirviö ja kaksi uutta tutkijaa.

Tutkijoista toinen on Lily Chen, itämainen lähitaistelija, joka tekee hirviöistä selvää jälkeä paljain käsin. Charlie Kane taas on sikariportaan poliitikko.

Lisäri avaa kaksi uutta seikkailua. Behind Closed Doors alkaa rennosti kävelyllä puistossa, vain pieni vainoharhan tunne häiritsee tunnelmaa – kunnes maailma pimenee ja heräätte pimeästä sellistä. Twilight Diadem kertoo Silver Twilightin vuotuisesta perinnejuhlasta, jossa kruunattu vuoden neitokainen on sitä mieltä, että Twilight Lodgen touhuissa on jotain hämärää.

Sääntöjen puolelta uutena ominaisuutena tulee liikkuvia laattoja, kuten paraativaunuja, jotka siirtyvät paikasta toiseen, vieden hirviöt, pelaajat ja tokenit mukanaan.

Fantasy Flightin esikatsausjutussa on lisää ennakkohehkutusta. Lisäri ilmestyy alkuvuodesta 2018.

Sanctum of the Twilight

Lyhyesti

Kingdominoon tulee lisäosa. Kingdomino: Age of Giants lisää peliin jättiläisiä, joilla voi jyrätä rakennuksia ja tehdä kiusaa muille pelaajille. Lisäosan myötä peliin mahtuu mukaan viides pelaaja.

Abyss-peliin tulee lisäosa Leviathan.

Bruno Cathalalta tulee myös uusi Florian Sirieix‘n kanssa tehty peli Imaginarium, jossa rakennetaan unia tuottavia koneita. Kansikuva on vähintäänkin herkullisen näköinen. BoardGameGeekistä löytyy esittelyvideo.

Imaginariumin kansi

Uutta Marvelia pukkaa. Marvel Contest of Champions: Battlerealms on 3–6 pelaajan mäiskintäpeli Marvel-hahmoilla, julkaisijana Upper Deck.

Uwe Rosenbergiltä tulee ensi vuonna uusi peli. Reykholt on Frosted Gamesin julkaisu. Frosted Games on tähän asti tuttu lähinnä Brettspiel-Adventskalendarin julkaisijana. Kansi on hieno, muuten mennään tällä yhden lauseen kuvauksella: pelaajat pyörittävät vihannestuotantoa maatiloillaan saarella (Reykholt on Islannissa), tavoitteena houkutella eniten turisteja. Seuraamme mielenkiinnolla.

Reykholtin kansi

Digipelit

Asmodee Digital on julkaissut uuden version Abalonesta. Abstraktien kaksinpelien klassikoihin kuuluvassa Abalonessa yritetään tuuppia toisen pelaajan kuulat pois pelilaudalta. Peli on saatavilla iOSille, Google Playstä ja Steamista.

Race for the Galaxyn digiversio laajenee Brink of War -lisäosalla. Lisäksi tulee parannettu tutoriaali, paremmat ohjeet ja muuta pientä säätöä. Lisäosa tulee saataville 14.12.2017. iOS, Android, Steam.

Tokaidon digiversio on tullut Steamiin.

Fantasy Flightin suosittu Lord of the Rings -korttipeli saa digiversion. Sen tuottaa Fantasy Flight Interactive, eli Asmodee North American uusi digipelistudio. Peli ei ole aivan yksi yhteen kopio korttipelistä, mutta sitä on trimmattu ja suoraviivaistettu hieman, jotta on saatu napakka 10–20 minuutin pelikokemus. Perusidea on sama: Sormusten herran sankarit suorittamassa tehtäviä Keskimaassa. Tekoälyn luvataan olevan korttipeliä fiksumpi.

Kortit ja sankarit on jaettu neljään osa-alueeseen (Leadership, Lore, Spirit ja Tactics) ja pakanrakennuksessa kortin saa ottaa mukaan pakkaan, jos sen osa-aluetta vastaava sankari on pelaajan kolmen sankarin joukossa. Osa korteista vaatii kaksi tai kolmekin saman osa-alueen sankaria.

Peli julkaistaan ensin Steamiin Early Accessina, mukaan pääsee ostamalla Founder’s Packin. Täysi free to play -julkaisu tulee vuoden 2018 aikana, josta alkaa tasainen uuden sisällön virta. Myyntipuolella peli on edelleen Living Card Game, eli perustuu lisäostoihin, joiden sisältö on etukäteen tiedossa. Lisätietoja löytyy Fantasy Flightin puffijutusta.

Katso myös

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Stalingrad: Inferno on the Volga on italialaisen VentoNuovo Gamesin blokkisotapeli Stalingradin taisteluista. Mukana on monta eri pelitapaa, mukaanlukien aito yksinpeli tekoälyä vastaan, kahdestaan tekoälyä vastaan tai kolminpelinä kaksi saksalaista venäläisiä vastaan. Peli maksaa 69 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Seat Wars on meksikolainen peli, jossa kamppaillaan istumapaikoista täydessä bussissa. Luvassa on humoristista lyömistä ja kiusantekoa. Print-n-play-kortit ovat saatavilla. Peli maksaa noin 34 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Nemo’s War on Victory Point Gamesin yksinpelattava sukellusveneseikkailu Jules Vernen Sukelluslaivalla maapallon ympäri -kirjan pohjalta. Pieni 12 kortin lisäosa on nyt Kickstarterissa ja mukaan saa toki myös peruspelin – näppärä myyntistrategia. Suomeen toimitettuna peli maksaa lisärin kanssa 74 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Potlach: A Card Game About Coast Salish Economics on nimensä mukaisesti peli salish-intiaanin kulttuurista ja taloudesta. Se on opetuspeli, jonka aiheena ovat potlach-seremoniat, joissa vaurautta osoitettiin jakamalla omaisuutta muille. Pelin tekijät edustavat itse paikallista intiaanikulttuuria ja peli on kaksikielinen: englannin lisäksi se on lushootseed-kielellä. Suomeen toimitettuna peli maksaa 25 dollaria. Toimitus on luvattu jo tammikuulle 2018, mutta se ei ole veroton. Kampanja löytyy täältä.

Viikon tarjouspelit

Lautapelit.fi:n joulukuun alennuksissa on paljon hyviä peliä kohtuullisissa alennuksissa. Isommista alennuksista pitää mainita Toc Toc Woodman. Vaikka peli onkin kaukana vaikkapa Coco Locon neroudesta, seitsemän euron hinta tuntuu jo oikein sopivalta.

Mikon pelaamia

Itsenäisyyspäivän vuoksi torstai-illalle siirtyneessä peli-illassa oli kaksi ohjelmanumeroa. Pax Pamir herätti hämmennystä, mutta myös ymmärryksen elämyksiä, kun säännöt alkoivat hiljalleen valjeta. On se vaan melko kiharainen peli ja aika sumeasti kirjoitetut säännöt, ei ihme että BGG:n sääntöfoorumilla kysymyksiä piisaa.

Mutta onpahan myös erinomaisen mielenkiintoinen peli, jossa on paljon hyvää. Oppimiskynnys on kova, mutta koen pelin myös kovin palkitsevaksi.

Toisena pelinä pelattiin Nusfjordia, josta saanen arvostelun aikaiseksi lähitulevaisuudessa. Pakko sanoa, että tykkään kyllä aika lailla tästä, kaksinpelinäkin tämä on oikein maukas pikku pähkinä, jonka pelaa helposti puoleen tuntiin. Vähän on pakko mehustella tällä kaksinpelin aikaansaannoksella:

Viikonloppuna testiin pääsi myös kolmas kokeilemani Exit: The Game, eli The Abandoned Cabin. Tämä oli helpoin kolmesta tähänastisesta ja ratkesi yhden vihjeen avulla noin 40 minuutissa. Muutamaa pulmaa sai pohtia ja vähän tuli kokeiltua vääriä vastauksia, mutta enimmäkseen ongelmat ratkesivat helponlaisesti. Mutta hauskaa oli ja kun tämän sain vaihdossa toisesta pakohuonepelistä ja on jo sovittu seuraava vaihto eteenpäin, hintakaan ei päätä huimaa.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 16.–18.3.2018 järjestetään Joensuussa JokiCon. Tapahtuman ohjelmassa on viikonlopun verran vapaata pelaamista ja lisäksi mahdollisesti miniatyyripeli- ja Magic-turnauksia. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Viikkokatsaus 11.12.2017: Tekoälyn kirjoittamat lautapeliuutiset”

Njoo, en oikein mieltänyt Pelimuseon synttäreitä lautapelitapahtumaksi, vaikka olen itse paikalla. Lisätäänpä ensi viikon katsaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *