Kategoriat
Peliarvostelut

Tornado Alert!

Myrskybongaus on Suomessa vielä verrattain harvinainen harrastus. Yhdysvalloissa sitä harrastetaan enemmän, kun tornadoita ja muita äärimmäisiä sääilmiöitä esiintyy tiuhempaan, ja sinne Tornado Alert!:kin sijoittaa myrskybongauksen MM-kisat, joihin pelaajat osallistuvat. Tavoitteena on saada kolmen kierroksen aikana mahdollisimman laadukkaita myrskykuvia.

Peli edellyttää tarkkaavaisuutta, keskittymistä ja nopeita refleksejä. Ensivaikutelma pettää, sillä Tornado Alert! vaikuttaa kevytmielisemmältä peliltä kuin se on. Tiukkaan keskittyvä pelaaja voittaa huvikseen läiskijät takuuvarmasti.

Pelin idea

Tornado Alert!Pelaajilla on kädessään kortteja, joita pelataan vuorotellen pöydän keskellä olevaan pinoon. Kuka tahansa — paitsi viimeksi kortin pelannut — voi läpsäyttää pinoa ja ottaa kortteja. Päällimmäisen kortin numeroarvo määrää, kuinka monta korttia nostetaan. Näin arvokkaan viitosen tai kuutosen läpsäyttäjä joutuu nostamaan viisi tai kuusi korttia, joissa voi olla mukana kaikenlaista.

Huonompien korttien välttelylle antaa syytä pelin pisteenlaskutapa. Kun pakan loppuun jemmattu lopetuskortti nousee, kierros päättyy. Nyt pelaajat laskevat keräämiensä korttien pistearvojen summan ja määrän. Lopulliseksi pistearvoksi tulee korttien arvojen keskiarvo. Jos laskinta ei ole käsillä, mukana tulee onneksi näppärä aputaulukko.

Ei siinä vielä kaikki — peliä pelataan yhteensä kolme kierrosta ja lopullisen voittajan ratkaisee se, kenen huonoin keskiarvo on paras. Mokailla ei siis saa. Kierroksen pistearvon voi onneksi hylätä, mutta silloin joutuu ottamaan myöhemmälle kierrokselle -1-merkin, joka laskee keskiarvoa yhdellä. Se on kova kohtalo se.

Lisäjippoja

Pelissä on muutakin kuin pelkkää numerokorttien läiskettä. Pakassa on joukko peliä piristäviä erikoiskortteja. Wedge on näppärä kortti: jos onnistuu nostamaan pakasta kortteja niin, että Wedge jää pakan päälle, saa keskiarvoa kohottavan +1-merkin. Jos nostaa Wedgen, joutuu ottamaan miinuksen. Korttiin on kuvattuna kaatuva puu, eli parhaassa tapauksessa saa hienon kuvan, huonommassa jää itse puun alle…

Rosvon ottaja menettää kaikki siihen asti keräämänsä pistekortit, huijarin ottaja saattaa saada kasvatettua keskiarvoaan (mutta huijari itse on nollan arvoinen) ja neron poimija saa palautettua arvottomiksi käännettyjä kortteja. Pakassa on nimittäin myrskyjä ja kun joku pelaa myrskyn, pelaajat, joilla on myrskyn kuvaama paikka pistepinonsa päällimmäisenä, joutuvat kääntämään kortin nollan arvoiseksi pakkansa pohjalle. Luonnollisesti mitä arvokkaampi kortti on, sitä enemmän siihen iskeviä myrskyjä pakasta löytyy.

Vaatimaton toteutus

Ehkä uuden pelifirman ensimmäiseltä julkaisulta ei sovi odottaa liikoja, mutta Tornado Alertin toteutus jättää silti toivomisen varaa. Laatikko on sopivan pieni, mutta perin vaikea avata. Kortit ovat oudosti kahdeksankulmaisia ja tuntumaltaan sellaisia, etteivät ne loputtomia kestä.

Pelin kuvitus on omaperäistä. Tyyliseikat ovat makuasioita, mutta minusta taide näytti hivenen amatöörimäiseltä. Kuvitus kaipaisi askelta joko valokuvamaisen realismin tai humoristisen piirroskuvituksen suuntaan, nyt tyyli on vähän oudosti siltä väliltä. Etenkin kansikuva voisi olla vakuuttavampikin. Pelikavereilta löytyi kyllä ymmärrystäkin tyylille ja sinänsä kuvitus on ihan toimivaa, myrskykortteja lukuunottamatta, niissä myrskyn kohteen osoittava kuva saisi olla tuntuvasti selkeämpi.

Tornado Alert -peli
Tornado Alertin osat. Kuva: Hyptic

Monta peliä samassa paketissa

Tornado Alert! on vaihteleva peli, sillä eri pelaajamäärillä peli tuntuu erilaiselta. Kaksinpeli on melkoista kyttäämistä ja enemmän virheiden välttelyä kuin hyvin pelaamista. Useammalla pelaajalla taas saa olla tarkkana, että ehtii ylipäätään ottaa jotain asiallista ennen kierroksen päättymistä. Kumpikin on varmasti hyvä tapa pelata, paremmuus riippuu omista mieltymyksistä.

Mukana on myös Tornado Alert! 2 -nimellä kulkeva sääntömuunnelma, joka tekee pelistä vielä vauhdikkaamman. Siinä vuorojärjestystä ei ole, vaan kortteja saa lätkiä pistepinoon vapaassa järjestyksessä. Tätä muunnelmaa en ole itse ehtinyt testata, mutta vauhdin ja vaaran ystäville se tuo pelille varmasti lisäarvoa.

Hyvää ja huonoa

Tornado Alert! jättää ristiriitaiset fiilikset. Peli on omaperäinen, mutta toisaalta kömpelö. Peli ei kieltämättä muistuta juurikaan muita pelejä ja miettimistä vaativien nopeuspelien ystäville Tornado Alert! on kokeilemisen arvoinen. Tässä pelissä ei pelkällä nopeudella pärjää.

Toisaalta pelimekaniikassa on kömpelöt puolensa, säännöt ovat paikoin vähän sumeasti kirjoitetut ja pisteenlasku ei taida ihan täysin toimia. Hyvä keskiarvo kun on helpointa saada poimimalla vain pari korttia — jos saa poimittua vaikkapa kakkosen ja nelosen, ei missään nimessä kannata ottaa enää mitään muuta, koska kolmosen keskiarvo on jo voittajaluokkaa. Kokeneiden pelaajien kesken tällaisten korttien saaminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

Jos pelin ulkoinen toteutus olisi skarpimpi, pelimekaniikka hiotumpaa ja pisteenlasku yksinkertaisempi ja toimivampi, Tornado Alert! olisi jo varsin mainio peli. Tällaisena se on lupaava, mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen ja voi hyvinkin iskeä joidenkin pelaajien makuhermoon napakasti. Kärkikastiin näillä näytöillä ei kuitenkaan vielä pääse.

Suomalainen myrskybongauspeli kertoo lisää pelin taustasta.

Faktat Tornado Alertista

Suunnittelija:

Julkaisija: Hyptic (2010)

Mutkikkuus: Perusidea on yksinkertainen, mutta säännöt eivät ole aivan niin helppotajuiset kuin voisivat olla. Erikoiskortit ja pisteenlaskun kiemurat mutkistavat peliä.

Onnen vaikutus: Tuurilla on merkitystä, mutta tarkkaavaisuudella ja huolellisella pelillä voi lieventää tuurin merkitystä.

Vuorovaikutus: Peli vaatii kyttäämistä ja vaanimista ja toisten pelaajien mahdollisuudet kerätä pisteitä on hyvä pitää mielessä koko ajan.

Teema: Myrskybongausteema toimii, mutta luulen, että teemaa ei kannata alkaa analysoimaan liian tarkasti.

Uudelleenpelattavuus: Luulisin, että pelillä on faninsa, jotka jaksavat sitä pelata kerta toisensa jälkeen, sen verran vekkuli peli-idea on.

Kieliriippuvuus: Kortit ovat kielivapaat ja säännötkin tulevat kätevästi useammalla eri kielellä.

Pelaajamäärä: 2–6

Pituus: 30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Tornado Alert!”

Yritin pelata tätä kahdestaan poikaystäväni kanssa. Ei se hyvin mennyt. Ei tämä peli toimi ollenkaan kahdella pelaajalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *