Kategoriat
Peliarvostelut

Blitz ja Blitz 2.0

Kummitus on löytänyt vanhan kameran linnan kellarista. Sillä otetut kuvat osoittautuvat kuitenkin lähes aina väärän värisiksi. Vihreä pullo onkin sininen ja sininen kirja harmaa. Kuinkas tässä näin kävikään?

Teeman takaa löytyy yksinkertainen pikapäättelypeli, jossa annetusta kortista pitää oivaltaa oikea vastaus ja poimia vastausta kuvaava esine pöydältä mahdollisimman nopeasti. Nopein voittaa. Blitz katsottiin Suomen Vuoden peli -kilpailussa perhepelisarjan voiton arvoiseksi vuonna 2012.

Pelin idea

Blitzin kansikuvaPelissä on viisi esinettä: kirja, tuoli, pullo, kummitus ja hiiri. Jokaisessa kortissa on kaksi esinettä, joista toisen väri on aina väärä ja toisen väri voi olla oikein tai väärin.

Jos kortissa on joku esine oikean värisenä, pelaajien on napattava kyseinen esine. Jos kummankin esineen väri on väärä, pelaajien on napattava se kortista puuttuva esine, jonka väriä kortissa ei näy. Jos kortissa on vaikkapa sininen pullo ja valkoinen tuoli, pelaajien on napattava harmaa hiiri (koska sinisen kirjan ja valkoisen kummituksen värit esiintyvät kortissa). Jos nappaa oikein, saa kortin itselleen pisteeksi.

Helppoa, eikö totta? No, ei se aina niin helppoa ole, etenkin kun jokainen pelaaja saa yrittää vain kerran. Väärästä valinnasta menettää sitä paitsi kerätyn kortin. Kannattaa siis miettiä hieman – ja sillä välin joku nopeampi ehtiikin jo napata oikean esineen.

Hauska pikapeli

Blitz on nopeatempoinen peli, jossa ei jouda turhia hidastella. Jos peli tuntuu liian helpolta, säännöt tarjoavat mahdollisuuden vaikeuttaa peliä hieman. Lisäsääntö on yksinkertainen: jos kuvassa on kirja, pelaajien ei kuulu napata esinettä, vaan heidän on sanottava sen nimi. Jos kortissa ei esiinny kirjaa, esine pitää napata kuten tavallisesti. Jos tällä säännöllä ei saa aivosolujaan solmuun, on jo melkoisen skarppi.

Sormethan tässä pelissä ovat koetuksella, kun kaikki tavoittelevat esineitä yhtä aikaa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Peli sopii monenikäisille pelaajille, lapsetkin pärjäävät aikuisia vastaan. Peli vaatii reaktionopeutta ja havainnointitaitoa, eivätkä nämä ominaisuudet riipu iästä – lapset voivat hyvinkin olla taitavampia tässä pelissä kuin aikuiset.

Vuoden peli -voitto oli pienoinen yllätys, mutta ei siitä nyt ihan hirveän harmissaan voi olla (lautapeliharrastajat taisivat toivoa Enigman voittoa). Nopeustestipelit jakavat aina mielipiteitä vahvasti, eikä Blitz ole poikkeus, mutta genressään Blitz on kelpo edustaja ja yhdistää kiperää päättelyä ja nopeaa reagoimista tavalla, josta riittää hupia.

Blitzin pelitilanne. Kuva: Mikko Saari
Kun kortti on tämä, mikä on oikea nappula? Kuva: Mikko Saari

Blitz 2.0

Blitz 2.0:n kansiVuonna 2013 peliin ilmestyi jatko-osa Blitz 2.0. Se on samankaltainen kuin ensimmäinenkin Blitz: jos hankkii vain toisen, on oikeastaan aivan sama, kumman valitsee. Jos ei pitänyt ensimmäisestä Blitzistä, ei kakkososaankaan ihastu.

Jos sen sijaan piti kovasti ensimmäisestä Blitzistä, tämä kakkososa on aivan pakollinen hankinta. Pelit voi nimittäin yhdistää. Sillä tavoin saa todella herkullisen nopeustestipelin, joka on tuntuvasti ensimmäistä osaa mutkikkaampi. Se on hyvä se!

Yhdistetyssä pelissä pätevät tutut säännöt, mutta jos kortissa on oikean värinen esine – joka tavallisesti pitäisi siis napata – napataan vastaavan värinen esine toisen pelin setistä. Jos siis ykkösosan kortissa on punainen tuoli, ei napata punaista tuolia, vaan kakkososan punainen pyyhe.

Lisämutkia saa pyyhesäännöstä (mitä pyyhe kuivaa? aina kun kortissa on pyyhe, nappaa pyyhkeen värinen esine), puhuvasta sammakosta (jos kortissa on sammakko, älä ota esinettä vaan sano sen nimi) ja kielillä puhuvasta sammakosta (sama, mutta pitää käyttää vierasta kieltä).

Blitz 2.0:n osat. Kuva: Zoch
Blitz 2.0:n osat. Kuva: Zoch

 

Faktat Blitzistä ja Blitz 2.0:sta

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2012, 2013), Zoch (2010, 2012).

Mutkikkuus: Säännöt oppii nopeasti, ne ovat yksinkertaiset.

Onnen vaikutus: Nopein voittaa, tuurilla ei tässä pelissä pärjää.

Vuorovaikutus: Jokainen keskittyy omaan suoritukseensa, mutta rauhallista miettimisaikaa ei ole.

Teema: Varsin abstrakti, pelin komponentit ovat kyllä hienot.

Uudelleenpelattavuus: Blitz kestää pelaamista ja jos siihen jää koukkuun, uudelleenpeluuarvoa riittää varmasti koko rahan edestä.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–8, ei varsinaisesti loista kaksinpelinä.

Pituus: 20 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Blitz ja Blitz 2.0”

Samaan sarjaan kuuluu myös ”Geistesblitz 5 vor 12”, jota ei taida olla suomeksi julkaistu. Peli on säännöiltään samanlainen kuin Blitz ja Blitz 2.0, mutta esineitä on yhteensä 9 ja jokaisessa kortissa on näistä kolme. Huomattavasti haastavampi kuin kaksi ensimmäistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *