Kategoriat
Peliarvostelut

War of the Ring: Lords of Middle-Earth

War of the Ringin iso lisäosa Lords of the Middle-Earth tuo peliin paljon uusia elementtejä, kuten haltiasormukset ja entistä ehomman Gandalfin. Jos kaipaa peruspeliin vaihtelua, Lords of the Middle-Earth tuo sitä roppakaupalla.

Nimensä mukaisesti War of the Ringin 2. laitoksen ensimmäinen lisäosa Lords of Middle-Earth keskittyy Keski-Maan johtajiin ja tarjoaa entistäkin enemmän mahdollisia vaihtoehtoja Sormuksen sodan kulkuun. Lisäosa siirtää kuitenkin fokusta Sormuksen saattueeseen ja sen metsästykseen.

Kolme sormusta haltiakuninkaille

Lords of the Middle-Earthin kansiHaltiasormukset ja niiden omistajat ovat tärkeä tekijä lisäosassa. Galadriel ja Elrond ovat tuotavissa peliin mukaan uusine lisätoimintoja antavine haltiasormusnoppineen, kunhan sota on edennyt riittävästi. Molemmilla on oma haltiasormukseensa liittyvä erikoisvoima sekä linnakkeessa vaikuttava kyky, esimerkiksi Galadriel voi musteroida joukkoja piiritettyyn Lórieniin, kun taas Elrond voi käyttää sormuksensa kallisarvoiseen lisätoimintoon.

Kolmas sormuksen haltija Gandalf antaa elintärkeän viidennen toimintonopan vapaiden kansojen pelaajalle pelin alusta alkaen, kunhan saattue etenee hänen johtamanaan. Saattueesta lähteneenä Gandalf voi käyttää sormustaan tuodakseen jonkin vapaista kansoista välittömästi sotaan.

Haltiasormusnopat eivät ole puhdasta hyvyyttä, sillä vain yhtä voi käyttää vuoron aikana, niiden toiminnot ovat tavallisia noppia rajallisemmat ja yhdellä tahoista on Sauronin silmä.

Rivendellin neuvonpito ja Sormuksen saattue

Gandalfin sormusvoimat saa käyttöönsä vain, jos hyvän puolen pelaaja valitsee ennen pelin alkua tämän uuden ja vaihtoehtoisen Gandalfin saattuensa jäseneksi ja johtajaksi. Vastaavasti toimitaan myös jokaisen muun jäsenen osalta (salassa Varjon pelaajalta) ja jäsenten uusilla versioilla jokaisella on jokin ominaisuus saattueen johdossa.

Esimerkiksi Merri ja Pippin voivat yhdessä kumota minkä tahansa nostetun tavallisen laatan onnistuneen sormuksen metsästyksen jälkeen. Lisäosan vaihtoehtojen myötä enintään kaksi saattueen jäsentä voi aloittaa pelin kotikonnuiltaan, eli he lähtivät Rivendellistä neuvonpidon jälkeen ennen saattuetta. Puuttuvat jäsenet luonnollisesti heikentävät saattuetta, mutta antavat paremmat edellytykset puolustautua Sauronin armeijoita vastaan.

Jokaista lähtenyttä saattueen jäsentä kohti varjon pelaaja saa kuitenkin toimintanopan käyttöä vastaavan kertakäyttöisen tokenin. Saattue voi nyt saada uuden jäsenen kiinniotetun ja kesytetyn Smeagolin muodossa. Smeagolista on apua sormuksenviejien suojelemisessa, mutta myös haittaa, sillä Smeagol toimii aina saattueen johtajana ja estää siten muiden johtajakykyjen käytön.

Sauronin palvelijat

Varjon pelaaja saa valittavakseen vaihtoehtoiset versiot Noitakuninkaasta ja Sauronin suusta, joiden esiin kutsumiselle on uusia ehtoja. Noitakuninkaan uusi versio keskittyy saattueen metsästämiseen, kunhan saattue on kerran paljastunut tai julistautunut linnakkeiden tarjoaman suojan ulkopuolella. Myös uusi Noitakuningas antaa lisänopan varjon pelaajalle, mutta olennaisesti sitä ei kuitenkaan lasketa minioniksi Gandalf Valkoisen ilmestymisen kannalta.

Saattueen päästyä Mordoriin Noitakuninkaan voi vaihtaa peruspelin Mustaksi kapteeniksi. Uusi Sauronin suu piirittää linnakkeita tehokkaammin ja on tuotavissa johtamaan pahan puolen armeijoita, jos vapaat kansat ryhtyvät sotilaallisesti aloitteellisiksi.

Balrog ja Gothmog ovat lisäosan myötä aktiivisia pahan puolen edustajia ja tuovat mukanaan haltiasormusnoppia vastaavat nopat. Balrog tukee tehokkaasti saattuetta metsästävää Noitakuningasta ja on myös pelin voimakkain hahmo taisteluissa, kuten kuuluukin. Toisaalta Balrog saattaa kohdata loppunsa kolmannella ajalla yllättävän nopeasti. Gothmog toimii etupäässä liikkuvana Sauronin joukkojen värväyspisteenä.

Noppia, kortteja ja figuureja

Lisäosa lisää kortteja tapahtumapakkoihin painopisteen ollessa hahmopakassa. Uudet tapahtumat ovat mielenkiintoisia, mutta vapaat kansat vetävät pidemmän korren tapahtumien voimakkuudessa ja käyttökelpoisuudessa, esimerkiksi yksi korteista antaa poistaa varjon pöytään pelaaman kortin. Myös korttien taisteluosista löytyy muutama uusi efekti.

Korttien ja noppien lisäksi paketti sisältää figuurit pääosien esittäjille. Pelillisesti vähemmän oleellisena lisänä sekä Gandalf Valkoinen että Aragorn saavat omat figuurinsa.

Yhteenveto

War of the Ring on jo itsessään melko raskas peli, joten ensimmäisiin peleihin lisäosaa ei kannata ottaa mukaan, vaan vasta kun peruspeli alkaa olla hanskassa ja mahdolliset tapahtumat tuttuja. Lisänoppien myötä pelin kesto pitenee, vaikka nopat vähitellen poistuvatkin pelin aikana. Lisäosa lisää myös tuurin vaikutusta ja swingiä.

Pelitasapainon kannalta lisäosan koko sisältö on tarkoitettu pelattavaksi yhdessä ja vain Gandalfista poikkeavien saattueen jäsenten valitseminen ja aloittaminen saattueen ulkopuolella on säännöissä sanottu olevan pelaajista kiinni. Kaiken kaikkiaan tasapaino kuitenkin siirtyy kohti hyvisten voittoa.

Lords of Middle-Earth ei missään nimessä ole välttämätön lisäosa loputtoman uudelleenpeluuarvon War of the Ringille eikä sitä kaipaa joka peliin mukaan, mutta toisinaan pelattuna se syventää ja piristää Sormusten herra -fanin pelikokemusta Sormuksen sodasta.

Faktat Lords of Middle-Earthista

Suunnittelija: , ,

Julkaisija: Ares Games (2012)

Mutkikkuus: Lisäosa mutkistaa raskasta peliä entisestään, joten siihen ei kannata ylipäätään ryhtyä ennen kuin War of the Ring on hyvin hallussa.

Onnen vaikutus: Peliin tulee uusia tuurielementtejä.

VuorovaikutusWar of the Ring on edelleen tämän lisäosan myötäkin tiukkaa taistelua hyvän ja pahan välillä.

TeemaLords of Middle-Earth syventää pelin teemaa tuomalla peliin lisää elementtejä kirjoista.

Uudelleenpelattavuus: Jos kaipaat peruspeliin vaihtelua, Lords of Middle-Earth kyllä tuo sitä.

Kieliriippuvuus: Pelissä on runsaasti tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, parhaimmillaan kaksinpelinä.

Pituus: 180 minuuttia, pidentää peruspeliä hieman.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *