Kategoriat
Peliarvostelut

Yspahan

Isfahanin kaupunki Persiassa eli kulta-aikaansa 1500-luvulla. Miljoonan asukkaan kaupunki oli tuolloin yksi maailman suurimmista. Kuten tavallista, Ystari on keksinyt kaupungin nimelle vaihtoehtoisen kirjoitusasun saadakseen nimeen tavaramerkkinsä eli kirjaimet Y ja S.

Pelaajat ovat kauppiaita, jotka käyvät kauppaa Yspahanin kanssa. Kaupankäynti on kuitenkin vain teemaa; varsinaisesti pinnan alla on alue-enemmistöpeli.

Pelin idea

Yspahanin kansiYksi kierros vastaa yhtä päivää ja koko peli koostuu kolmesta viikosta. Päivät alkavat varastojen täydennyksellä. Yksi pelaajista heittää yhdeksää noppaa ja ryhmittelee ne eri numeroihin. Pienimmät numerot ovat kameleita, suurimmat kultaa ja muut numerot kaupungin eri alueita.

Vuorollaan pelaajat valitsevat yhden ryhmän noppia. Jos kameliruudussa on vaikkapa kolme noppaa, pelaaja voi ottaa nopat ja kolme kamelia. Valitsemalla kaupungin alueisiin liittyvän ruudun, pelaaja voi pelata kuutioitaan kaupunkiin. Pelaajat ohjaavat myös kaupungissa vaeltavaa valvojaa, joka lähettää pelaajien kuutioita kaupoista karavaaniin.

Pelaajat voivat käyttää rahojaan ja kameleitaan rakennusten tekemiseen. Rakennukset antavat omistajalleen hyödyllisiä erikoiskykyjä ja voittopisteitä. Viikon lopussa tilanne pisteytetään, jolloin kaupunkiin pelatut kuutiot tuottavat pisteitä mikäli ne muodostavat valmiita alueita, karavaanista taas saa pisteitä kuutioiden määrän ja sijoituksen perusteella.

Tasaisen laadukas peli

Yspahanin PC-versio
Yspahanin Windows-versio.

Yspahan on hyvä sekoitus tuuria ja taitoa. Voittaja voi kerskua taidoillaan, häviäjä syyttää noppia. Peli on nopeatempoinen, kokeneet pelaajat selviävät pelistä jopa 45 minuutissa. Pelissä on sopivasti strategista ulottuvuutta ja paljon mietittävää. Erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla miellyttävä valikoima.

Yspahanista on olemassa erinomaisen vetävä ilmainen Windows-versio, jota voi pelata yksin suhtkoht taidokasta tekoälyä vastaan. Tämä koukuttava peli hakkaa pasianssin ja miinaharavan 6-0 ja on erinomainen tapa tutustua lautapeliin ennen ostopäätöksen tekemistä.

Suunnittelija:
Julkaisija: Ystari, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 45-60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *