Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 5.5.2025: Tullikaaosta ja SM-kisat

Huhtikuussa Yhdysvaltojen tullisekoilu sekoitti kansainvälisen lautapelibisneksen. SM-kisat pelattiin ja voittajat saatiin selville.

Tulliuutisia

Lautapelijulkaisijoiden kärvistely Yhdysvaltojen hallinnon tullisodan pyörteissä on puhuttanut kovasti. Faktahan on, että lautapelejä tehdään runsaasti Kiinassa, eikä sitä asiaa kovin helposti muuta. Yhdysvalloissa on hyvin rajallisesti valmistuskapasiteettia, eikä laatu tai hinta ole lähelläkään Kiinan tasoa. Euroopassa lautapelituotantoa on paremmin, mutta täälläkään ei käytännössä muoviosia tehdä.

Niinpä raskaat Kiinan tullit iskevät lujaa lautapelifirmoihin. Asiaa uutisoi muun muassa YLE, jonka jutussa Lautapelivalmistajan hätähuuto – Trumpin tullit iskevät armottomasti pienyrityksiin USA:ssa esimerkkinä pienyrityksestä käytettiin Gloomhavenin valmistajaa Cephalofair Gamesia.

Stonemaier Games on liittynyt oikeusjuttuun, jossa Yhdysvaltain presidentti haastetaan oikeuteen tullipolitiikastaan. Jamey Stonemaierin blogipostauksesta löytyy myös lisää aihetta käsitteleviä linkkejä.

BoardGameGeekin uutisblogissa W. Eric Martin on julkaissut päivityksiä tariffitilanteesta. Näissä jutuissa kuuluu julkaisijoiden ääni hyvin:

Lautapelaamisen SM-kisojen tulokset

Turussa pelattiin Lautapelaamisen SM-kisat. Joukkuekisassa peleinä olivat Earth, Age of Innovation, Dune: Imperium – Uprising ja Darwin’s Journey. Voittajina nähtiin taas tuttu nimi, kun Steppe Nomads vei kisat selvällä erolla kilpailijoihinsa: nomadit keräsivät tasaisen hyvät pisteet joka pelistä.

  1. Steppe Nomads (62 pistettä)
  2. Laatupelimiehet (54)
  3. Lorenzo e i magnifici (53)
  4. undefined: undefined (50)
  5. Sensein pojat (47)
    Köyhät Metaritarit (47)
  6. Men In Black (44,5)
  7. Lehmäkauppiaat (41,5)
  8. Possunenät (39)
  9. Megalomaaniset yksisarviset (37)
    Nakkikastike & Nappulat (37)
  10. Happy Badgers (33)
  11. tofupervoilijat (27)

Yksittäisten pelaajien listan kärki näytti tältä:

  1. Hermanni / Steppe Nomads (20 pistettä)
  2. Kasperi / undefined: undefined (18)
    Juuso / Steppe Nomads (18)
    Simo / Sensein Pojat (18)
  3. Alpi / Lorenzo e i magnifici (17)
  4. Iikka / Possunenät (16)
    Olli / Laatupelimiehet (16)
    Roope / Laatupelimiehet (16)
  5. Rasmus / Laatupelimiehet (15)
    Jape / Köyhät Metaritarit (15)

Aatun pelaamia

Pelaamme Tavernassa vakioporukallamme lähes joka viikko ja meillä on silloin tällöin tapana ottaa Tavernan normaalia pidemmillä päivillä maratoni jollakin teemalla. Tänä pääsiäisenä päädyttiin Stonemaier-pelien maailmaan. Lopuksi kerromme viimeisimmästä kampanjapelistämme.

Ensimmäisenä pelattiin Finspania, joka oli kaikille uusi peli. Tämä osoittautui kevyimmäksi span-sarjan peliksi aikaisempiin nähden, aavistuksen verran Wingspanin perässä. Resursseja ei sen kummemmin ole, vaan tilalla on mm. mätiä ja pikkukaloja, joita voi muuttaa kuuden pisteen parviksi. Koolla on entistä suurempi merkitys, sillä isommat kalat voidaan pelata pienempien päälle.

Myöhemmin toisessa seurassa kerhon avoimilla ovilla sainkin uusintoja ja kyllähän se maistui, tosin kolmannen pelin jälkeen tuli useiden muidenkin kevyiden pelien tapaan tuntuma, että alkaa olla pikku hiljaa peruspeli nähty ja ennemmin voisi hieman raskaampaa Wingspania tai Wyrmspania pelata. Finspaniinkin palaisin määrittelemättömän tauon jälkeen.

Tapestry puolestaan oli itselleni ainoa tuttu peli. Siinä keskitytään paljon resurssien hallintaan ja sivilisaatiopelinä teema on lähinnä päälle liimattu, mutta itse lähestyn tätä joka kerta mainiona tehokkuusoptimointipelinä, jossa on hyvä uudelleenpelattavuus lukuisten sivilisaatioiden ansiosta.

Viticulture oli itselleni uusi kokemus. Prosessi viinin suhteen on tässä todella kiehtova. Lisäksi tasapainottelu kesän ja talven välillä oli todella tarkkaa työläisten asettamisen suhteen ja vuorojärjestys tekee pelistä hyvin interaktiivisen. Ikää pelillä on jo 12 vuotta ja kovin merkittävältä työläistenasettelupelinä tämä ei kuitenkaan tuntunut juuri muuten.

Olemme aiemminkin pelanneet paljon erilaisia Stonemaiereita jo aiemmin ja allekirjoittaneen merkittävin sivistyksen puute löytyy tämän session jälkeen BGG-rankingin perusteella Charterstonesta. Itselleni monet Stonemaierit ovat mukiinmeneviä, joista kestosuosikkejani ovat olleet Scythe, Wingspan ja erityisesti viime aikoina pelattu Expeditions. Apiarya kerkesin testaamaan vain kerran, mutta se jäi mieleen yhtenä parhaimmista työläistenasettelupeleistä, joita olen pelannut.

Lisäksi saimme Ticket to Ride Legacy: Legends of the West -kampanjamme päätökseen. Aloitimme pelaamisen tammikuussa ja olemme pelanneet sitä noin yhden session kuukaudessa. Alkusessioihin mahtui 3–4 peliä kuukaudessa, mutta kartan laajenemisen ja muovijunien lisääntymisen myötä pelit pitenevät hieman. Pidän itse Ticket to Ridestä jo muutenkin, joten pidin tätä turvallisena valintana seuraavaksi kampanjapeliksi Solar 175:n jälkeen, joka kärsi legacy-pelinä heikosti uudistuvasta pelattavuudesta ja ylipäätään keskinkertaisuudestaan.

Ticket to Riden valinta puolestaan ei kaduttanut lainkaan, päinvastoin. Jokainen pelisessio on kiehtova, sillä parin alkupelin jälkeen peli alkaa laajentua niin, että siihen lisätään jotain uusia jippoja mukaan. Toki tässäkin on tuuritekijänsä vahvoilla ja itse olisin kaivannut lisää postikortteja, joita saa tietyistä lippukorteista. Lisäksi osa kartoista olisi voinut avautua hieman aikaisemmin, sillä niiden tuomat ominaisuudet olisivat kestäneet useampaakin pelikertaa, kun taas monet olivat käytössä kerran tai pari pelikertaa.

Pelin ominainen piirre eli raiteiden rakentelu on kuitenkin maittanut paljon ja interaktiivisuus on ollut hyvin koetuksella varsinkin neljän pelaajan kesken. Loppupisteet olivat tasaiset ja jäin viimeiselle, mutta lohdutukseksi voitin tulosveikkauksessamme arvaamalla kaikki sijoitukset oikein (tämä sopi teemaankin, sillä viimeisessä pelikerrassamme roolihahmoni oli meedio). Lisäksi kruunasimme päivämme käymällä pakohuoneessa, joka on ollut välillä tapanamme kampanjapelin päätteeksi.

Vilman pelaamia

Huhtikuun olen asunut meidän toisessa kodissa eli Espanjassa Fuengirolassa. Ollaan viimeisen viiden vuoden aikana oltu täällä joka vuosi vaihdellen enemmän ja vähemmän. Nyt reissu kesti viisi viikkoa Huhtikuun uutiskatsauksessa näytin kuinka paljon pelejä pakkasin mukaan, nyt kerron mitä niistä olen pelannut.

Huhtikuussa olen livenä pelannut 28 eri peliä yhteensä 103 pelikertaa.  Uusia pelejä on vain yksi, ystävien tekemä prototyyppi jota pääsin kokeilemaan. Eniten olen pelannut omaa nalleprototyyppiä, peräti 27 kertaa. Up or Down? on saanut 8 pelikertaa, Rebel Princess 6, For Sale 6, Faraway 6 ja Scholars of the South Tigris 5 pelikertaa ja tämä pääsee vielä kerran pöydälle! 

Jos joskus pelkäsin ettei Espanjassa löydy peliseuraa, niin se on ollut turha pelko. Olen pelannut 31 eri pelaajan kanssa, eri kansalaisuuksia on Suomen lisäksi kolmea muuta. 14 eri ihmisen kanssa olen pelannut vähintään kahdeksan kertaa, joten peliseuraa on löytynyt hyvin.  

Netissä on tietysti tullut myös pelattua. 112 pelikertaa takana, mukana yksi uusi kokeilu eli Flip 7, joka ei minulla mennyt jatkoon. Board Game Arena pelastaa aina tylsän junamatkan. Myös lasten leikkiessä puistossa on vallan mukavaa itse pelailla hyviä lautapelejä.

Espanjassa oli poikkeuksellisen suuri sähkökatko maanantaina 28.4., mutta lautapelejä se ei estänyt! Pelasimme lasten kanssa Karibaa kunnes aurinko painui nukkumaan ja lapset samoin. Oli kyllä outoa ja orpoa olla ilman puhelinta. Usein monta kertaa päivässä tarkistan onko vuoropohjaisissa peleissä minun vuoroni. Board Game Arenan vuoropohjaiset pelit seisoivat, mutta vältyin täpärästi huonolta karmalta, sillä menin pelaamaan vuoroni heti tiistaiaamuna kun saimme sähköt.

Huhtikuun värihaasteen väri oli sininen ja sinisiä pelejä on paljon! Kuvan otin jo maaliskuun puolella Suomessa, koska Espanjassa minulla ei ole pelien laatikoita mukana. 

Mikon pelaamia

Huhtikuuhun mahtui mukavasti pelejä, muutama uusi tuttavuus ja vanhoja tuttuja.

Uusista tuttavuuksista kiinnostavin oli 1822CA, Kanadaan sijoittuva 18xx-peli, jota ehdin pelata parikin kertaa. Meitä oli molemmissa peleissä kolme, joten pelasimme pienemmän itäisen skenaarion, jossa käytetään vain kartan itäpuoliskoa. Koko Kanadan kartalla pelattava täysimittainen peli on iso ja laaja, ja vaatii vähän enemmän pelaajia.

1822-peliperheelle ominaista on runsas huutokauppaaminen. Pelin alussa saatavilla ei ole lainkaan perinteisiä isoja firmoja. Sen sijaan huutokaupattavana on pieniä paikallisfirmoja, erilaista pienliiketoimintaa ja isompien firmojen aloitusoikeuksia, jotka mahdollistavat firmojen avaamisen myöhemmin.

Pikkufirmat tuottavat pientä tuloa ja rakentavat rataa, ja kunhan isoja firmoja perustetaan, niitä voi sitten sulauttaa osaksi isompia firmoja. Haluat siis saada haltuusi jonkun ison firman ja sitten pikkufirmoja, jotka ovat sopivasti samalla suunnalla karttaa.

Huutokauppaamisen mekanismi on mielenkiintoinen. Sen perusrunko on tuttu Evosta tai Amun-Restä, eli jokaiselle kohteelle on tarjousruutuja, joihin tarjouksia tehdään ja jos sinut ylitetään, joudut korottamaan tarjoustasi tai luovuttamaan. Amun-Ressä on tosin vaihtoehtona vaihtaa kohdetta jos tarjouksesi ylitetään; 1822CA:ssa olet jumissa saman kohteen kanssa. Tämä tekee huutokaupoista mielenkiintoisia.

Molemmissa peleissä nähtiin varsin ylivoimaiset voitot, kun osa pelaajista putosi vaihtelevista syistä pois pelistä. Konkurssiin on mahdotonta mennä, mutta koska velkaantunut pelaaja ei saa tehdä stock roundeilla juuri muuta kuin maksaa velkaansa ja korko on mojovat 50%, raskasta velkaantumista kannattaa välttää. Ilman velkaantumistakin kaiken toiminnan ajoittaminen oikein voi olla vaikeaa ja liika innostuminen ostoksilla voi kostautua.

Jälkimmäisessä pelissä sain itselleni pelin hauskimman yksityisfirman: Tax Haven on käytännössä osakesäästötili, jonne voi ostaa yhden osakkeen omilla rahoillaan. Sen jälkeen osakkeelle maksetut osingot kertyvät osakesäästötilille ja kun rahaa on tarpeeksi, tilille voi ostaa lisää osakkeita. Sain Tax Havenin riittävän ajoissa ja varsin edullisesti ja onnistuin ostamaan sinne vielä hyvän Canadian Pacificin osakkeen. Maksoin parikymppiä Tax Havenista ja $135 ensimmäisestä osakkeesta. Pelin lopussa tilillä oli kolme osaketta ja sen verran käteistä, että tällä yhden osakepaikan portfoliosta vievällä kortilla oli arvoa yli $1200. Ei huono sijoitus!

18xx.gamesin avulla pelattuna saimme pelit pelattua molemmilla kerroilla vähän alle neljässä tunnissa. Ilman digitaalista moderaattoriapua kestoon saisi helposti lisätä tunnin tai parikin, sen verran monimutkaiseksi menee reittien laskenta pelin loppua kohden ja sen verran paljon tässä on liikkuvia osia muistettavaksi. Virheitäkin tulisi varmasti roimasti enemmän.

1822-pelejä on useampia. Tämän Kanadaan sijoittuvan version lisäksi minua kiinnostaisi alkuperäinen 1822, koska junapeleissä ei ole Iso-Britannian kartan voittanutta. Siinä on toki ilmeisesti brittiläisten junapelien peruspulma, eli Lontoo on kartan selkein polttopiste.

Sail on yhteistyötikkipeli kahdelle. Siinä yritetään purjehtia vaarallisten vesien halki krakenia väistellen. Tikeissä ratkaisevaa on, millainen korttipari niistä muodostuu: sopiva yhdistelmä symboleja pelaajien korteissa pistää laivaan liikettä ja antaa krakenille kyytiä. Vähän on väliä silläkin, kumpi tikin voittaa, koska se vaikuttaa kierroksen kestoon. Kätevää olisi aika tasainen jako, jotta ehditään saada paljon aikaiseksi.

Parin jaon perusteella tämä vaikuttaa oikein pätevältä pikkufilleriltä kahdelle pelaajalle. Pelissä on viisi eri skenaariota, joissa vaikeustaso nousee. Pelasimme kakkosskenaariota ja saimme sen toisella yrityksellä läpi.

Tapahtumakalenteri

SuperNörttiLauantait 17.5.–14.6.2025 (Tampere)

Pispalan kirjastossa pidetään kerran kuussa SuperNörttiLauantai, jonka ohjelmassa on lautapelejä ja roolipelejä. Tapahtumia vetää roolipelisuunnittelija Krisse Tuominen.

Toukokuussa 17.5. vuorossa on eläin- ja ötökkäpelipäivä.

Tapahtumat ovat ikärajattomia, pääsymaksuttomia, päihteettömiä ja avoimia.

Lisätietoja Krisse Tuomisen blogista.

PerkkaaCon 23.–25.5.2025 (Espoo)

Perkkaan koululla järjestettävässä pelitapahtumassa on ohjelmassa vapaata pelaamista. Tapahtuma on maksuton, avoin ja päihteetön.

Lisätietoja tapahtumasta Lautapeliseuran foorumilta.

Ropecon 25.–27.7.2025 (Helsinki)

Ropecon tulee taas kesällä. Tapahtumassa on luvassa ainakin Carcassonnen SM-kisat, jotka pelataan sunnuntaina klo 9.30–15.15. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta. Myös Catanin SM on tähän tietoon tulossa lauantaille.

Lisätietoja tapahtuman nettisivuilta.

LitsaCon 1.–3.8.2025 (Kaarina)

Litsan lautapelikerho Turun kupeessa järjestää 1.–3.8.2025 lautapelailuviikonlopun Littoisten seurakuntakodilla osoitteessa Kampakuja 1, Kaarina. Ovet avautuvat perjantaina klo 17 ja sulkeutuvat sunnuntaina klo 17.

Ohjelmassa on pääasiassa vapaata pelaamista. Voit tuoda mukanasi omia pelejä tai tehdä löytöjä kerhon tuhdista pelikaapista. Kirppisnurkkaukseen voi tuoda omia pelejä myyntiin tai vaihtoon. Tapahtuma on kaikille avoin, pääsymaksuton, ikärajaton ja päihteetön.

Srk-talo on käytettävissämme tauotta, ympäri vuorokauden. Tarjolla on pelien lisäksi kahvia, teetä, mehua ja keksejä. Pidempään viipyvien kannattaa varautua omin eväin. Mikroaaltouuni on käytettävissä.

Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelaamaan 12.–14.9.2025 (Helsinki)

Tauon jälkeen Lautapelaamaan tulee taas! Tapahtumapaikkana on vuosilta 2012 ja 2013 tuttu Kattilahalli Helsingin Suvilahdessa.

Lisätietoja löytyy tapahtuman nettisivuilta ja Lautapeliseuran foorumilta, kunhan tapahtuman järjestelyt etenevät. Tapahtumalla on myös oma Discord-palvelin.

LaaksoCon 11.–12.10.2025 (Ylivieska)

LaaksoCon on pelikulttuurin eri muotoihin keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa Ylivieskassa (Toimitalo Pietari, Terveystie 11). Pelitapahtuma on suunnattu yli 16-vuotiaille ja täysi-ikäisille. Tapahtuman pääjärjestäjä on vapaaehtoisista koostuva Jokilaaksojen Pelaajat, joka toimii Suomen lautapeliseuran alla.

Seuraava LaaksoCon järjestetään 11.-12.10.2025. Tapahtumaan haetaan parhaillaan ohjelmaa.

Tapahtuman tiedot löydät LaaksoCon-tietopaketista.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Huhtikuu oli varsin hiljainen kuukausi Lautapelioppaassa. Tutkailimme vuoden 2015 pelisatoa kymmenen vuoden jälkiviisaudella. Vuosi jakoi mielipiteitä, mutta onhan sieltä jäänyt useampikin kestosuosikki.

Peliarvosteluissa minä arvioin Piles!-korttipelin, joka on muunnelma lännen nopein -korttipelistä, ja Juho arvioi Farawayn Vilman avustuksella. Kummatkin ovat kelpo fillereitä. Hannu täydensi Flamme Rougen arvostelua kirjoittamalla näkemyksensä kaikista pelin kolmesta lisäristä.

Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Ryhmässä tiedotetaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista. Liittyäksesi ryhmään laita viestiä Telegramissa.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista ja Mastodonista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram ja Mastodon ovat varmimpia kanavia, joissa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

  1. Yatzyn säännöt
  2. Bananagrams
  3. Carcassonne
  4. Gloomhaven
  5. Vuoden peli
  6. Hitster
  7. Parhaat suomeksi julkaistut pelit
  8. Parhaat lautapelit
  9. Kanin loikka
  10. Uutiskatsaus 31.3.2025

Lautapeliblogien päivi­tykset

Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: Pelit joissa on monikäyttöisiä kortteja, pääsiäisajan pelailut, D-kirjaimella alkavat pelit, kukka-aiheiset lautapelit, moninpelit joita pelaamme mieluiten kahdella.

Pelikilta antoi pikaohjeet Deep Regretsiin ja pohdiskeli kauppasodan merkitystä ja tulleja.

Huoltoreitissä pelattiin suurtaktisen skaalan sotapeliä Red Winter, joka on yksi tunnetuimmista talvisotaa käsittelevistä sotapeleistä. Tolvajärven taistelua kuvaava peli keskittyy taistelun keskeisimpään viiteen päivään.

Peli oli hyvä, siinä on monta toimivaa konseptia (erityisesti liikkuminen), mutta kokonaisuus ei kuitenkaan saanut sukkia pyörimään jaloissa. Taistelu on hieman liian aikaa vievää, voittoehtojen laskeminen samoin hieman liian työlästä pelin kokonaisuuteen nähden. Peli toimii kuitenkin ihan hyvin ja pelatessa pääsee tekemään mielekkäitä päätöksiä esim. kampanjan painopisteistä. Voi olla, että tämä peli vaatii useamman pelin avautuakseen.

Lisäksi testattiin Salla 1941 ja Kestenga, jotka ovat operatiivisen mittakaavan heksasotapelejä jatkosodan alusta.

Anton VS on pelannut Gloomhaven Buttons & Bugsia: kampanjan aloitus, toinen skenaario.

Peli-Harri teki arvostelun Durian-pelistä.

Lunkisti-Tero arvioi Kramerin ja Kieslingin Immortal-pelin, jossa tehdään kukkaistutuksia hautausmaalle. Rummikubin sukuinen laattojenasettelupeli miellyttää ainakin Teroa.

Immortal on toviin parasta mitä tällaisten perhepelimäisten settienrakentelun saralla on nähty. Sen yksinkertaiset säännöt on nopeasti opetettu ja sisäistettykin, mutta sittenkin jää riittävästi oivallettavaa ja tilaa ahaa-elämyksille. Hyvän pelin merkkejä edellä mainitut.

Myös Foundations of Metropolis oli arvioitavana. Tämä uusintaversio ylituotetusta Foundations of Rome -järkäleestä on järkihintaisena ja sopuisan kokoisena Terolle vetävämpi.

Nopparallissa arvioitiin Happy Little Dinosaurs, arvosteltiin Agemonia ja tutkailtiin Agemonian lisäosia.

Mikko kirjoitti blogiinsa huomioita kevään peleistä.

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *