Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 5.2.2018: Sisällissota joukkorahoituksella

Joukkorahoitusta on hakemassa parikin Suomen sisällissotaa käsittelevää peliä. Uutuuspelejä esitellään monelta julkaisijalta.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Jurassic Park -lautapeli

Ravensburgerilta tulee Jurassic Park: Danger! Adventure Game, jonka on suunnitellut monesta mainstream-pelistä tuttu design-paja Forrest-Pruzan Creative. Keväällä 2018 ilmestyvässä pelissä yksi pelaajista pelaa dinosauruksilla ja jahtaa muita pelaajia.

Jurassic Park: Danger! Adventure Game

Solarius Missionista uusi laitos

Flying Lemur Games julkaisee uuden laitoksen Solarius Missionista, Spielworxxin vuoden 2016 avaruuspelistä. La Granjan tekijöiden Michael Kellerin ja Andreas Odendahlin avaruusooppera on jäänyt Suomessa varsinkin harvojen herkuksi, koska Spielworxxin ensimmäinen laitos myytiin loppuun jo ennen Essenin messuja.

Kelpo peli, toivottavasti Flying Lemur vähän kehittää komponentteja paremmiksi. Sääntökirja kaipaisi myös kipeästi uudelleenkirjoittamista, se on sekava – mutta se taitaa olla aika normi Spielworxxin pelien kanssa. Flying Lemur on tosin sen verran pieni pulju (tähän asti ainoa julkaisu on uusi laitos Spielworxxin North American Railwaysista), että pelin saatavuus ei välttämättä ole juurikaan sen parempi kuin aikaisemmin, mutta toivossa on hyvä elää.

Game Saluten Dan Yarringtonille tuomio oikeudessa

Uutisoimme 2016 oikeusjutusta, jossa Z-Manin Zev Shlasinger haastoi oikeuteen Game Saluten Dan Yarringtonin sopimusrikkomuksesta. Oikeuden pyörä on pyörähtänyt ja jury on antanut tuomionsa: Yarrington todettiin syylliseksi sopimusrikkomukseen. Jury ei kuitenkaan määrännyt vahingonkorvauksia, eikä todennut Yarringtonia syylliseksi petokseen.

Asiasta lisää BoardGameGeekissä. Yarrington on sittemmin jatkanut kyseenalaista toimintaa, eikä vaikuta erityisen luotettavalta yhteistyökumppanilta. Valitettavasti monet Kickstarter-kampanjat käyttävät Yarringtonin Ship Nakedia toimitusten hoitamiseen. Phil Eklund on viimeisimpiä kärsijöitä, Eklundilla on ollut suuria vaikeuksia Ship Nakedin kanssa (Ship Nakedin vastaus).

Asmodee ostaa Rebelin

Vuoden ensimmäisenä “Asmodee ostaa”-uutisena saadaan aika ilmeinen tapaus. Asmodee on aloittanut neuvottelut puolalaisen Rebelin ostamisesta. Liike ei ole suurensuuri yllätys, sillä Asmodeella ei ole vielä näkyvyyttä Puolan isoilla lautapelimarkkinoilla ja Rebel on Asmodeen pelien puolalaisten versioiden jakelijana ja Puolan pelimarkkinoiden keskeisimpänä toimijana ilmeinen yhteistyökumppani.

Asmodee ja Rebel

Eggertspieleltä Acchittocca-uutuus Coimbra

Eggertspiele julkaisee Gen Conissa uuden pelin Acchittocca-suunnittelijoilta Virginio Gigliltä ja Flaminia Brasinilta uuden pelin Coimbra. 1400-luvun Portugaliin sijoittuvassa pelissä pelaajat keräävät arvovaltaa Coimbran kaupungissa tekemällä yhteistyötä luostarien kanssa ja rahoittamalla löytöretkeilijöitä. Pelaajien on saatava kaupungin vaikutusvaltaisten asukkaiden suosiota lahjomalla.

Pelissä on uudenlainen noppamekanismi, jossa pelaajat draftaavat noppia ja käyttävät niitä sitten monin eri tavoin.

Coimbran kansi

Nörttileiri Loviisassa toukokuussa

Toukokuussa Loviisassa ydinvoimalan varjossa järjestetään Nörttileiri, viikonlopun mittainen aikuisille suunnattu lauta- ja roolipelitapahtuma. Tapahtuman hintaan sisältyy majoitus ja niin halutessasi täysihoito. Mukaan otetaan 80 osallistujaa ja ilmoittautumalla helmikuun aikana saa 10% alennuksen.

Leiri pidetään 25.–27.5.2018. Majoitus omin eväin maksaa 100 €, täysihoidolla yhden hengen huoneessa 135 € (150 € maaliskuusta alkaen) ja kahdelta kahden hengen huoneessa 250 €. Tapahtuman järjestää Tommi Tossavainen. Lisätietoja tapahtumasta ja ilmoittautuminen.

Lookoutin uutuuksia Nürnbergistä

Lookout on esitellyt Nürnbergissä lähitulevaisuuden uutuuksia:

Lyhyesti

  • Ice Cool saa jatko-osan, Ice Cool 2 on itsenäinen peli, jonka voi yhdistää alkuperäisen kanssa paljon isommaksi peliksi.

Great Western Trail

Holding On: The Troubled Life of Billy Kerr

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Suomen sisällissotaa lautapelimuodossa

Antti Lehmusjärven vuosikausia kehitteillä ollut sisällissotapeli Veli veljeä vastaan on nyt Kickstarterissa. Pelimekaniikaltaan tämä peli nojaa korttivetoisiin sotapeleihin, kuten Paths of Glory ja Hannibal: Rome vs Carthage, eli toiminta tapahtuu pelaamalla kortteja, jotka voi käyttää joko historiallisena tapahtumana tai vain toimintapisteinä.

Peli maksaa 58 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitusta lupaillaan toukokuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

1918 on Mesenaatin puolelta löytyvä Kalle Matsisen peli sisällissodasta. Tämä peli perustuu mekaniikaltaan blokkisotapeleihin, taistelujärjestelmä esimerkiksi on tuttu vaikkapa Hammer of the Scotsista.

Peli maksaa 45 euroa. Pelin julkaisupäiväksi on luvattu 16.5.2018. Kampanja löytyy täältä.

1918
Punaiset vastaan valkoiset. Kuva: Kalle Matsinen

Molemmista peleistä on luvassa lisää juttua Lautapelioppaassa lähitulevaisuudessa.

Kickstartereita lyhyesti

Tokaidon taiteen ystäville The Art of Tokaido on herkkua: kirja täynnä Tokaidon kuvitusta. Kirja ja PDF-versio maksavat 55 euroa Suomeen toimitettuna, luksusmalli jossa on esimerkiksi yhden hahmon vaihtoehtoinen kuvitus pelattavaksi, maksaa 75 euroa. Kampanja löytyy täältä.

Planet Apocalypse on uusi Sandy Petersenin (Call of CthulhuQuakeCthulhu Wars, jne.) post-apokalyptinen yhteistyöpeli, joka on kuorrutettu järjettömällä määrällä kuvottavia painajaishirviöitä miniatyyrimuodossa. Peli maksaa 99 dollaria perusmallina, 159 dollaria laajennettuna versiona ja 1500 dollarilla (ja lentolipuilla) pääsee viettämään viikonloppua Sandy Petersenin kanssa. Postikuluja tulee päälle muutama kymppi. Toimitusta lupaillaan helmikuulle 2019. Veroton. Kampanja löytyy täältä.

Endeavor: Age of Sail on uusi versio Endeavor-pelistä, joka ilmestyi vuonna 2009. Ihan hauska peli maailmanvalloituksesta purjelaivojen aikakaudella ei jättänyt kovin syviä muistoja, mutta on nyt katsottu palauttamisen arvoiseksi tuunattuna versiona. Perusmalli on noin 58 euroa Suomeen toimitettuna, luksusmalli maksaa noin 65 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Loot N Shoot on räiskintäpeli, jossa ammutaan peikkoja kuminauhapyssyllä. Peli maksaa 69 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu helmikuulle 2019 ja veroton. Kampanja löytyy täältä.

Show & Tile on sananselityspeli, jossa pelaajat muotoilevat asioita tangram-laatoista ja sitten arvaillaan, mitä kuva esittää. Perusmalli maksaa 49 dollaria, laajempi malli 59 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Fields of Green: Grand Fair on lisäri Fields of Greeniin. Pelaajamäärä kasvaa yhdellä molempiin suuntiin, eli mukana on viisinpelin tarvikkeet ja soolosäännöt, ja muutakin lisäsälää on peliin luvassa. Pelkkä lisäri maksaa 25 dollaria plus postikulut, peruspelin kanssa hinta on 57 dollaria ja postit. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Agents of Mayhem: Pride of Babylon on kolmiulotteinen taktinen taistelupeli. Pelissä on kampanjamoodi, joten tehtävien käänteillä on vaikutuksia tuleviin tehtäviin. Peli maksaa 108 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Laruna: Age of Kingdoms on Dreamscape: Laruna -roolipeliin perustuva fantasia-aiheinen 4x-peli. Peruspeli maksaa 85 dollaria ja täysi paketti 150 dollaria. Päälle tulee ainakin parikymppiä postikuluja. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Xia: Embers of Forsake Star ja Xia: Missions and Powers ovat lisäosia Xia: Legends of a Drift Systemiin, luvassa on siis lisää hiekkalaatikkoavaruusseikkailua. Koko paketti peruspelin kanssa maksaa 170 dollaria Suomeen toimitettuna, pelkät lisärit saa 69 dollarilla tai 84 dollarilla. Toimitus on arvioitu marraskuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Pulp Detective on yhden tai kahden pelaajan pulp-henkinen dekkariseikkailu. Etsi vihjeet korttien ja noppien avulla ja kun kaikki neljä vihjettä on koossa, voit kohdata rosvon. Peruspelin saa 24 dollarilla, lisärin kanssa hinta on 34 dollaria. Toimitus on joulukuussa 2018 ja verottomasti. Kampanja löytyy täältä.

Arkon on fantasiakorttipeli, joka ei 52 kortin pakastaan huolimatta ole ilmeisesti minkään perinteisen korttipelin kierrätystä. BGG:ssä on aivan ehdottoman uskottava rivi kympin reittauksia. Peli maksaa 30 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitusta lupaillaan verottomasti joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dice Odyssey on roolipelihybridi, joka perustuu noppapoolin rakenteluun. Peli maksaa 99 dollaria Suomeen toimitettuna. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2018, mutta toimituksesta vastaa pahamaineinen Ship Naked. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikon uutuuspeli oli Dragon Castle, jonka mahjong-estetiikka herätti huomioni jo pelin ilmestyessä viime vuonna. Pelimekaniikka ottaa lähtökohdakseen mahjong-tiilillä pelattavan pasianssipelin, eli tiilistä rakennellaan linna, josta napsitaan pareja omalle laudalle, jonne niistä rakennellaan omaa linnaa.

Peli perustuu siihen, että kun omalla laudalla vierekkäin on vähintään neljä samanväristä tiiltä, ne käännetään kuvapuoli alaspäin, pisteytetään ja päälle lätkäistään katto, joka tuottaa pelin lopussa pisteitä. Mitä suuremman alueen saa rakenneltua, sitä enemmän tulee pisteitä. Pelissä on myös pelistä toiseen vaihteleva erikoispisteytyskortti, joka tuo omat tavoitteensa. Lopputulos on kiinnostava ja tyylikäs peli.

Mahjongin tuntumaa kaipaavat saavat kyllä pettyä: Dragon Castlen tiilien tuntuma on kaukana hyvistä mahjong-tiilistä. Alkuasettelu eli tiililinnan kokoaminen on vähän vaivalloista, eikä peli ole nyt aivan terävintä timanttia – mutta kummasti viikon aikana kertyi pelikertoja ja peli on kyllä miellyttänyt joka kerta.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *