Kategoriat
Peliarvostelut

I Hate Zombies

Kivi-paperi-sakset-taisteluihin perustuva zombiepeli I Hate Zombies on vauhdikas mikropeli jopa 12 pelaajalle. Voittavatko eloonjäämistaistelun zombiet vai ihmiset?

I Hate Zombies on BoardGameGeekin julkaisema mikropeli, jossa käytetään hyväksi maailman vanhinta arvontatapaa: kivi-paperi-sakset!

Joukkorahoituksella julkaistu peli tavoitti suurehkon määrän ostajia ja miksikäs ei, kun teemana on aina niin vihastuttavat zombit ja peli on kevyt seurapeli. Pelaajia peliin mahtuu jopa kaksitoista, joten peli on sopiva melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen.

I Hate Zombies on pakattu cd-kotelon kokoiseen pahvilätyskään, joka on aika epäkäytännöllinen, jos sisään yrittää mahduttaa mitään ylimääräistä. Kortit itsessään ovat 80 × 120 mm, joten tämä mikropeli vaatii aika suuren tilan, jos tahtoo pelata kaikilla korteilla.

Kivi-paperi-sakset-dynamiitti

I Hate Zombiesin kansiPelissä on kaksi eri puolta, zombit ja ihmiset. Ennen aloittamista valitaan ketkä ovat milläkin puolella. Kortit sekoitetaan ja asetellaan ringiksi, joka toinen kortti zombina ja joka toinen ihmisenä. Jujuna on se, että ihmisillä on erikoiskykyjä, joita he taisteluissa käyttävät. Ihmisten huono puoli on siinä, että he vain puolustautuvat zombeja vastaan. Zombeilla on siis päätösvalta siitä, ketä he mäiskivät menemään, joten joskus voi olla, että juuri se oma suosikkihahmosi (tai suuremmissa peleissä hahmosi ylipäätään) ei pääse peliin ennen kuin on mahdotonta enää voittaa zombeja.

Jottei peliä tehtäisi liian helpoksi ihmisille, zombeilla on vielä yksi ässä hihassa: he kestävät yhden iskun enemmän kuin ihmiset… Eli zombin täytyy voittaa sama ihminen kahdesti, että tämä muuttuisi zombiksi, kun taas ihmisten pitää voittaa kolmesti sama zombi, jotta tämä kuolisi ja poistuisi pelistä. Tosi helppoa, eikö?

I Hate Zombies -peli. Kuva: Peetu Pirinen
Maailmanlopun estäminen ei ole helppoa, mutta se on hauskaa. Kuva: Peetu Pirinen

Pikainen filleri

I Hate Zombies on teemaltaan aika väsähtänyt viritelmä, mutta kuitenkin huumoriarvoltaan toimiva. Korttien kuvat ovat lapsenomaisesti hauskoja ja kivi-paperi-sakset-mekaniikka tukee kyseistä ajatusmaailmaa täysin.

Peliä ei pidä ottaa liian vakavasti, vaan se on juuri omimmillaan, kun sitä pelataan kieli poskessa muiden pelien välissä. Säännöt ovat yksinkertaiset, pelaaminen on nopeaa (kunhan erikoiskyvyt oppii ekalla kierroksella) ja loppupeleissä peli menee aina vaan kovempaa vauhtia, mitä pidemmälle edetään. Peli onkin fillerinä kiva aivot nollaava viritelmä, jonka jälkeen on mukava lähteä uutta peliä pelaamaan.

I Hate Zombiesin toteutuksessa on omat ongelmansa. Esimerkiksi ilman erikseen ostettuja iskumäärän osoittajia (tässä pelissä pienet pinkit aivot) kortteja tulisi käännellä ympäri, mutta kun kortit ovat valtaisat, niin pelitilaksi ei riitä edes normaalin kokoinen ruokapöytä. Myöskin pelin kiihtyvässä tahdissa on vaikea lopussa enää pysyä mukana, mikä zombi iskee ja ketä, joten peliaika pitenee, kun pelin joutuu keskeyttämään aina välillä. Peruspaketti siis melkein jo vaatii ostettavaksi kylkeen erinäköiset KS-extrat mitä vaan löytyy (BGG Storessa näitä tulee varmaan olemaan).

Lisäaivoja. Kuva: Peetu Pirinen
Lisäherkut kuten nämä aivopelimerkit helpottavat peliä valtavasti. Kuva: Peetu Pirinen

Faktat I Hate Zombiesta

Suunnittelija

Julkaisija: BoardGameGeek

Mutkikkuus: Todella helppo opettaa, oppia ja pelata.

Onnen vaikutus: Vähäinen sillä kivi-paperi-saksethan on silkkaa strategiaa!

Vuorovaikutus: Kokoaikaista nyrkkien heilutusta vastustajien kanssa.

Teema: Pelin itsessään kannalta yhdentekevä, mutta kuitenkin toimiva ja omalla tavallaan hauska.

Uudelleenpelattavuus: Korttien erilaisuus tuo lisää pelikertoja, mutta ei tätä monta erää jaksa putkeen tahkota.

Kieliriippuvuus: Kortit ovat englanniksi. Jos on hyvä muisti, niin ei tarvitse kuin kerran selittää kortit ja peli luistaa.

Pelaajamäärä: 2–12, parittomilla määrillä vähän kurja peli, vaikka erikoiskortilla sitä pyritäänkin tasaamaan.

Pituus: Noin 15 minuuttia, jopa ensimmäisellä pelikerralla!

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *