Kategoriat
Peliarvostelut

Agricola: Farmers of the Moor

Farmers of the Moor -lisäosa tuo Agricolaan uusia ulottuvuuksia: nyt perhe tarvitsee ruoan lisäksi lämpimän kodin, jotta perheenjäsenet eivät sairastu. Nyt voit myös kerätä turvetta, kasketa metsää ja kasvattaa hevosia.

Agricola on saanut vuosien varrella monia pieniä lisäosia. Farmers of the Moor on tähän asti ainoa iso lisäosa, joka tuo peliin laatikollisen uusia herkkuja.

Uudet herkut ja vaatimukset

Farmers of the Moorin kansiFarmers of the Moor kiristää peliä hieman, sillä nyt ei riitä perheen ruokkiminen: asunto täytyy myös lämmittää. Mitä isompi asunto on, sitä enemmän se vaatii lämpöä. Savi- ja kivitalot ovat lämpimämpiä kuin puutalo. Jos lämpöä puuttuu, seuraa sairastelua. Se ei ole aivan yhtä iso häpeä kuin kerjuulle joutuminen, vaan johtaa ainoastaan vierailulle sairastuvalle, mutta kyllähän toiminnon menettäminen sattuu.

Pelilaudat eivät ole enää tyhjiä, vaan pelin alussa niissä on suota ja metsää. Metsän voi hakata polttopuuksi tai kasketa pelloksi. Suolta taas voi nostaa turvetta, jolla on hyvä lämmittää kotia. Myös puu käy polttoaineeksi.

Eläinvalikoima laajenee hevosilla, jotka ovat näppärästi yhden voittopisteen arvoisia kukin, ilman ylärajaa. Hevoset toimivat muuten kuin aikaisemmin mukana olleet eläimet, mutta niistä voi myös saada hyötyä työhevosina puunkaadossa ja turpeennostossa.

Metsiä hakataan, turvetta nostetaan ja hevosia hankitaan uusilla erikoistoiminnoilla. Ne ovat korteilla, joiden käyttäminen ei vaadi perheenjäsenen käyttämistä, vain sen, että vähintään yksi perheenjäsen on joutilaana korttia valittaessa. Lisäksi jokaisen erikoistoimintokortin voi käyttää kaksi kertaa, jälkimmäinen käyttäjä joutuu vain maksamaan hieman ruokaa korvaukseksi.

Kolme eri tasoa

Farmers of the Mooria voi pelata kolmella eri tasolla. Ykköstasolla peli on kuin Agricolan perhepeli, eli pelaajilla ei ole kortteja. Kakkostasolla käytetään Agricolan perhepelin lautoja ja toimintokortteja ja lisäksi pelaajilla on seitsemän pienen parannuksen käsi. Farmers of the Moorin mukana tulee kaksi pakkaa pieniä parannuksia, yksinkertaisempi ja monimutkaisempi, ja lisäksi on mahdollista käyttää peruspelin parannuksia.

Kolmostasolla mukana on lisäksi ammatit ja pienet parannukset sekä peruspelistä että lisäosasta. Tämä on mainittu hieman syrjässä muunnelmana; Uwe Rosenberg pitää itse kolmostasoa liian monimutkaisena, eikä takaa, että se on erityisen hyvin tasapainossa. Pelaajat kuitenkin pitävät ammattikorteista, eivätkä suostu pelaamaan ilman niitä, ja kolmostaso on suosittu. Jotkut kortit vain saattavat olla hieman turhan tehokkaita.

Itse en ole koskaan pelannut Agricolaa korteilla, joten pelaan Farmers of the Mooriakin ykköstasolla, ja niinkin peli toimii erittäin hyvin. Suosittelisinkin lisäosaa nimenomaan silloin, kun pelaa ilman kortteja; peliin saa mukavasti vaihtelua.

Kaikki kauniit hevoset. Kuva: Mike Hulsebus / BGG
Kaikki kauniit hevoset – 13 pistettä hevosista. Kaunista. Kuva: Mike Hulsebus / BGG

Faktat Agricola: Farmers of the Moorista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lookout Games, Z-Man Games (2009)

Mutkikkuus: Jos Agricolan hallitsee, Farmers of the Moorissa ei ole suurempia haasteita. No, jos heittäytyy täysillä kolmostason peleihin, alkuun voi olla vähän ihmettelemistä, mutta eipä tämä paha haaste Agricola-pelaajille ole.

Onnen vaikutus: Tuurielementti ei muutu merkittävästi suuntaan eikä toiseen, mutta lisäosa tekee kyllä joistain korteista aikaisempaa voimakkaampia.

Vuorovaikutus: Samalla tasolla liikutaan kuin perus-Agricolassakin.

Teema: Farmers of the Moor tuo lisää temaattista detaljia, mutkistamatta peliä kuitenkaan merkittävästi. Se on hyvä.

Uudelleenpelattavuus: Varsinkin kortittoman perhepelin pelaajille Farmers of the Moor on erittäin tervetullutta vaihtelua.

Kieliriippuvuus: Pelissä on runsaasti tekstiä, joten kannattaa hankkia sellainen laitos, jonka kieltä kaikki pelaajat osaavat.

Pelaajamäärä: 1–5. Yksinpeli on tiettävästi viihdyttävä, eri pelaajamäärillä saa muuten vähän erilaisia pelikokemuksia.

Pituus: 90-120 min, samaa luokkaa kuin peruspelissä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

7 vastausta aiheeseen “Agricola: Farmers of the Moor”

Osaatko sanoa, miten tämä lisäosa toimii suomenkielisen agricolan kanssa? Agricola on ollut erittäin miellyttävä peli ja tämä lisäosa kiinnostaisi, mutta sitä ei näytä saavan (vielä?) suomeksi. Kääntäjänä tiedätkö onko lisäosaa tulossa käännettynä versiona? Mietinnässä on ollut odottaisiko sitä suomenkielistä, jos sellainen tulee vai pitääkö hankkia alusta asti englanninkielisenä. :)

Pitäisin aika lailla varmana, että tätä lisäosaa ei tulla näkemään suomeksi. Ainakaan nykyisellään. Tätäkin ollaan uudistamassa, mutta uudistetulle laitokselle ei ole vielä annettu minkäänlaista julkaisuaikataulua, ja sittenkin pidän epätodennäköisenä että sitä suomennettaisiin. Ei siis kannata odotella.

Lisäosa on pelattavissa uuden Agricolan kanssa, mutta en nyt osaa tarkkaan sanoa, kuinka kätevästi. Farmers of the Mooriahan varsinaisesti kuuluu pelata ilman ammattikortteja ja minor improvementeja, kun taas uusi Agricola ei kovin hyvin tue kortitonta peliä, eli vähän voi olla sompailemista. En ole itse kokeillut, olen pitänyt vanhan Agricolani Farmers of the Moor -pelejä varten.

Kyllä FoM: n mukanakin tulee kahden eri tason minorit, eli on suunniteltu pelattavaksi niiden kanssa :). Tuota voi olla vaikeaa saada, tai oli ainakin vuosi sitten kun itse tilasin omani Englannista.

Niinhän se olikin, sen verran aikaa edellisestä pelistä. Se kaikkien mahdollisten minoreiden ja ammattien kanssa pelattava level 3 oli vähän sellainen varianttilisäys, jota Uwe Rosenberg ei suosittele, mutta minorien kanssa tämä kyllä toimi ihan säällisesti.

Ymmärsinkö oikein, että jos mulla on suom. uudempi painos (revised edition), niin silloin Farmersin 1.ed ei oikein toimi? Mitenkäs 2.ed?

Markus, Farmers of the Moorin kakkosedikka eli vuonna 2018 julkaistu “Expansion for the revised edition” -versio tosiaan toimii tuon suomenkielisen pelin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *