Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 5.9.2016: Bisnestä ja muukalaisia

Lautapelioppaan viikkokatsauksessa Lautapelikahvila Taverna, lautapelimaailman bisnesuutisia ja alien-pitoinen Kickstarter-peliesittely.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Osallistu vuosiäänestykseen

Vuosiäänestys 2016Lautapeliopas on järjestänyt vuosiäänestyksen joka vuosi vuodesta 2003 alkaen. Vuosiäänestyksessä mitataan joka vuosi suomalaisten suosikkipelit. Kyse ei ole vuoden kuumimmista uutuuksista, vaan niistä peleistä, joita ihan oikeasti pelataan – julkaisuvuodesta välittämättä. Äänestyksessä saakin äänestää mitä tahansa peliä, jota on viimeksi kuluneen vuoden aikana pelannut.

Ykköspaikkaa on viimeiset neljä vuotta pitänyt Eclipse, sitä ennen kärkipaikalla oli kolme vuotta Dominion. Ennen Dominionia ykkösenä ehti olla vuoden verran AgricolaPuerto Ricolla on kolme ykköspaikkaa äänestyksen alkuvuosilta ja Carcassonnella ja Cayluksella yhdet.

Tähän mennessä kertyneiden äänten perusteella näyttää siltä, että Eclipse ei tänä vuonna saa ykköspaikkaa, mutta tilanne ehtii vielä muuttua. Muistakaa siis käydä äänestämässä: äänillänne on todella merkitystä.

Osallistu vuosiäänestykseen täällä.

Lautapelikahvila Taverna avasi ovensa

Lautapelikahvila Taverna avasi ovensa keskiviikkona 31.8.2016. Tampereella osoitteessa Puutarhakatu 13 sijaitseva Taverna tarjoaa asiakkailleen maksua vastaan laajan pelikokoelman ja kahvilaherkkuja.

Taverna toimii myös yhteistyössä Suomen lautapeliseuran kanssa. Lautapeliseuran jäsenkortilla saa 10% alennusta Tavernan kertamaksuista ja pelipasseista.

Tavernan pelikokoelma. Kuva: Mikko Saari
Tavernan pelihyllyt näin käynnistysvaiheessa. Kokoelma on jo tällaisenaan oikein mainio. Kuva: Mikko Saari

Bisnesuutisia

Cool Mini or Notista puhuttiin viimeksi pari viikkoa sitten. Nyt CMON on ilmoittanut hankkineensa kaikki oikeudet Zombicide-peleihin Guillotine Gamesilta. Guillotinen johtaja David Preti on siirtynyt CMONille ja Guillotine tulee jatkossa toimimaan yksinomaan yhteistyössä CMONin kanssa.

CMON on lisäksi tehnyt yhteistyösopimuksen australialaisen Good Gamesin kanssa. CMON tulee jakelemaan Good Gamesin pelejä Australian ja Uuden-Seelannin ulkopuolella. Niin ikään pari viikkoa sitten mainittu Unfair-huvipuistopeli on Good Gamesin pelejä, samoin hirviöpeli Monstrous.

Korttimuoveistaan tunnettu Ultra PRO on hankkinut itselleen oikeudet Stone Blade Entertainmentin pöytäpeliportfolioon, eli käytännössä Ascensioniin. Stone Blade jatkaa pelien kehittelyä, mutta Ultra PRO huolehtii julkaisutoiminnasta ja markkinoinnista ja pyrkii saamaan pelit laajemman yleisön käsiin.

Korealainen Hanjin Shipping -laivayhtiö on mennyt konkurssiin. Hanjinin laivoja ei päästetä satamiin, koska satamat arvelevat, ettei Hanjin pysty maksamaan satamamaksuja ja pelkäävät, että laivat jumittuvat satamiin oikeusjuttujen vuoksi. Hankalampi homma, jos vaikkapa Kickstarter-pelisi ovat kulkemassa Hanjinin laivassa… Ainakin Cool Mini or Notin The Others: 7 Sinsin Eurooppaan tuleva toimitus on Hanjinin laivan kyydissä ja mahdollisesti viivästymässä pahastikin.

Final Fantasyä ja Oh My lisäosa!

Square Enix julkaisi Hobby Japanin kanssa Final Fantasy -keräilykorttipelin Japanissa vuonna 2011. Nyt peliä ollaan tuomassa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Ensimmäisten startterisettien pitäisi saapua kauppoihin jo syyskuussa. Ensimmäiset setit perustuvat Final Fantasy -pelisarjan osiin 7, 10 ja 13.

Oh My Goods! -peliin tulee pieni lisäosa Longsdale in Revolt. Jos tämän haluaa omakseen, kannattaa toimia ripeästi, sillä painos on pieni. Lisäosaa tulee saamaan Essenin messuilta eli siellä kävijöiden kannattaa se napata. Messujen lisäksi lisäosaa saa suoraan Lookout Spielen omasta kaupasta.

Todellisuuspako-blogissa oli mainio haastattelu Eduardo Barafista, joka on viime viikolla uutisoidun Herbaceous-kickstarterin takana.

Lampaiden kakkusota

Cake Duel on lammasteemainen korttipeli, jossa taistellaan kakuista. Peli lupaa yksinkertaiset säännöt, paljon uudelleenpeluuarvoa, mahdollisuuden kustomoida omia pakkoja, pienikokoisen helposti mukana kulkevan paketin ja aloittelijaystävällisen pelimekaniikan.

Mukana on setinkeräystä, bluffausta ja kortinlaskentaa. Pelaamiensa korttien saa väittää olevan mitä tahansa, on vastustajasta kiinni uskooko tämä vai ei.

20 dollarilla ja kuuden dollarin postikuluilla saa perussetin, joka sopii kaksinpeleihin. Jos haluaa pelata neljän hengen tiimipelejä, tarvitsee kaksi kappaletta, eli 40 dollaria ja kuuden dollarin postikulut. Toimitus on EU-ystävällinen ja arvioitu heinäkuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/coryli/cake-duel-a-light-hearted-strategic-card-game

Yhden yön ultimaattinen alieni

One Night Ultimate -pelien sarja saa jatkoa. One Night Ultimate Alien on kerännyt hurjan rahoituksen, 5 000 dollarin tavoite paukkui kepeästi kun tätä kirjoittaessani koossa on jo yli 150 000 dollaria.

Tällä kertaa luvassa on muukalaisinvaasio. Osa pelaajista on kyläläisiä, osa avaruusolentoja, yön aikana tapahtuu kaikenlaista jännää ja lopuksi äänestetään ja joku voittaa.

Pelin jujuna on moderaattorina toimiva älypuhelinsovellus, joka ohjeistaa ääneen pelaajia avaamaan silmiään yön aikana ja tekemään kaikenlaista. Sovellus mahdollistaa dynaamiset kortit, eli esimerkiksi alienit aina heräävät ja näkevät toisensa, mutta saavat lisäksi tehdä jonkun toiminnon, joka vaihtelee pelistä toiseen.

Lisäksi aika-avaruusjatkumossa voi tapahtua vääristymiä, jotka voivat muuttaa peliä. Pelistä saa hyvän kuvan tästä videosta:

Halvin versio maksaa 25 dollaria, mutta päälle tulee 23 dollaria postikuluja. Tällä saa pelin, pääsyn sovelluksen tarkempiin säätöihin ja kaikki stretch goalit. 135 dollarilla saa luksusmallin, jossa on pelin lisäksi joko pelialusta ja kirja tai tyylikkäämmät muovimerkit. Eikä siinä vielä kaikki, kallein 350 dollarin setti sisältää jotakuinkin kaiken One Night Ultimate -tavaran, mitä ilmestynyt on.

Toimitus ei ole EU-ystävällinen. Toimitusajaksi on arvioitu kesäkuu 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/tedalspach/one-night-ultimate-alien

Mikon pelaamia

Flip Cityn kansiTorstaina tuli pyörähdettyä paikallisessa pelikaupassa sen verran, että matkaan tarttui Flip City. Kaupassa suoritettu pikainen BGG-haku ei antanut ihan hirveän vakuuttavaa vaikutelmaa, mutta kaupunginrakentaminen on kuitenkin teemana sen verran vetävä ja korttien päivittäminen paremmiksi pelimekaniikkana sellainen, jota olen itsekin mielessäni pyöritellyt, että pitihän tämä testata.

Pelin juju on siis pakanrakentelu kaksipuoleisilla korteilla. Kortteja pelataan pöytään, kunnes kansalaisten tyytymättömyys saavuttaa ongelmalliset mittasuhteet. Kertyneillä rahoilla voi ostaa pakkaan uuden kortin tai kääntää pakassa olevan kortin ympäri jolloin siitä tulee parempi. Tätä jatketaan, kunnes joku saa pelattua vuorollaan kahdeksan pistettä.

Idea on näppärä. Pelaaminen on hivenen epäkäytännöllistä, kun pakkaa pitäisi onnistua käsittelemään niin, ettei näe, mitä päällimmäisen kortin alla on. Kaksipuoliset kortit eivät ole aivan paras mahdollinen idea käytännön kannalta. Testasin tästä yksinpelinkin, eikä se minusta edelleenkään pasianssinpelaajaa tehnyt. Jostain syystä lauta- ja korttipelien pelaaminen yksin tuntuu täysin turhalta ajanvietteeltä. Flip City saa joka tapauksessa varovaisen jatkoon-arvion.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *