Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 8.8.2016: Maataloutta ja Diana Jones

Agricola ilmestyy vuosien odotuksen jälkeen suomeksi. Lautapelit.fi julkaisee pelin uuden laitoksen pohjoismaissa. Eric Lang voitti Diana Jones -palkinnon ansaitusti. Kickstartereissa rakasta johtajaa ja epäilyttävä Evil Dead 2 -projekti.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Suomenkielistä maanviljelystä

Agricola ilmestyy vihdoin ja viimein suomeksi. Pelistä on julkaistu uusi laitos, joka on saatavilla myös suomeksi ja ruotsiksi Lautapelit.fi:n julkaisemana. Ihan vielä peliä ei taida kauppojen hyllyiltä löytyä, mutta olettaisin, että lähitulevaisuudessa ostoksille pääsee.

Uudessa versiossa on nappulat vain neljälle pelaajalle ja aikaisempaa kapeampi valikoima kortteja. Mukana on 48 ammattikorttia ja 48 pientä parannusta, eli huomattavasti aikaisempaa tiiviimpi valikoima, joka on valittu aikaisempien pelien parhaista. Osittain tämä on tehty siksi, että pelin hintaa saadaan puskettua halvemmaksi.

Tämä Agricola onkin tarkoitettu vähän kevyempään käyttöön. Jos kaipaa lisäpelaajia, Mayfair julkaisee loppuvuodesta 5–6 pelaajan lisäosan, jossa on jonkin verran lisää korttejakin. Tästä ei ole tietoa, tuleeko tätä suomeksi; voi olla melko todennäköistä, että ei.

Tämä versio on tarkoitettu pelattavaksi korttien kanssa. Helpoin ilman kortteja pelattava perhepeli on pilkottu erilliseksi Agricola Family Gameksi, joka ilmestyy lähiaikoina, vaan ei välttämättä suomeksi tämäkään.

Hardcore-pelaajille on sitten vuoden 2017 puolella tulossa Deluxe-laitos, johon on tulossa yli 1000 korttia. Tästä lisää tietoa Uwe Rosenbergin foorumiviestistä.Suomenkielinen Agricola

Diana Jones -palkinto Eric Langille

Diana Jones -palkintoVuoden 2016 Diana Jones -palkinto myönnettiin pelisuunnittelija Eric M. Langille. Palkinto myönnetään erinomaisuudesta pelialalla ja vaikka en itse Langin pelien ylin fani olekaan, on pakko myöntää että Lang on viime vuosina noussut vahvasti siitä tyypistä, joka tekee niitä korttipelejä todella varteenotettavaksi isojen ja laadukkaiden pelien suunnittelijaksi.

Palkintoon olivat ehdolla:
Pandemic Legacy, joka tarjoaa ainutlaatuisia pelikokemuksia ja jonka vaikutus näkyy muissa peleissä vielä pitkään,
Larpwriter Summer School, norjalais-valkovenäläinen yhteistyöprojekti, joka opettaa intensiivikurssina larpinkirjoittamista,
ConTessa, organisaatio joka pyrkii saamaan enemmän naisia osallistumaan roolipelaamiseen ja roolipelien tekemiseen.
Fall of Magic, yhteistyönä pelattava tarinankerrontapeli, jonka formaatti on puolitoistametrinen kangaskäärö, jota rullataan auki pelin edetessä.

Kauhua korteissa

Mysteriumin Hidden Signs -lisäosa mainittiin kesäkuun lopussa viikkokatsauksessa. Se on tullut nyt suomenkielisenäkin myyntiin, hintaa on 25 euroa.

Arkham Horrorin ystäville on tarjolla lisää pelattavaa Arkham Horror: The Card Gamen muodossa. Peli on yhteistyöpeli yhdelle tai kahdelle pelaajalle, mutta lisäämällä toisen Core Setin, mukaan mahtuu kolmas ja neljäskin pelaaja.

Core Set -taikasanat paljastavat lahjomattomasti, että kyseessä on living card game. Lisäosia on siis luvassa. Peli ilmestyy loppuvuodesta 2016. Suunnittelijoista löytyy Lord of the Rings: The Card Gamen ja Call of Cthulhu: The Card Gamen tekijät Nate French ja Matthew Newman, eli kuvittelisin uuden pelin muistuttavan aikaisempia. Arkham Horror: The Card Game

Lisää Game of Thronesia ja Androidia

Game of Thrones -pelien joukko kasvaa Hand of King -pelillä, joka on Bruno Cathalan suunnittelema fillerimittainen peli. Pelaajat liikuttavat Varysta ja keräävät kirjoista tuttuja hahmoja puolelleen. Erikoisuutena pelin kuvitus ei ole TV-sarjasta nyhdettyä, vaan varsin tyylikästä piirroskuvitusta.

Kuvia ja tarinaa pelistä ranskaksi löytyy Tric Tracin sivuilta.Game of Thrones: Hand of King

Android-pelin maailmaan tulee uusi peli New Angeles. Peli vetää 4–6 pelaajaa ja kestää 2–4 tuntia. Melko raskasta kamaa siis. Suunnittelija James Kniffenin meriiteistä löytyy Star Wars: Armadaa, Forbidden Starsia ja X-Wing Miniatures Gamea.

Peli asettaa pelaajien ohjastamat megakorporaatiot vastakkain. Luvassa on manipulointia, neuvottelua ja lahjontaa.

Rakas johtaja

Dear Leader on humoristinen korttipeli Pohjois-Koreasta. Joka kierroksella joku pelaajista on Kim Jong-un. Pohjois-Koreaa uhkaa joka kierros joku uusi uhka, jonka suhteen Kimin on tehtävä päätös. Muut pelaajat ovat neuvonantajia, jotka esittävät oman ratkaisunsa ongelmaan, jonka jälkeen Kim Jong-un kertoo, mitä tekee.

Neuvonantajien täytyy luonnollisesti ylistää Kim Jong-unia, joka puolestaan solvaa neuvonantajia näiden typeryydestä ja jakelee näille rangaistuksia ja valitsee sitten mielivaltaisesti yhden neuvonantajista voittajaksi. Tästä tulee seuraavan kierroksen Kim Jong-un.

Melkoista epäpeliä, siis. Hyvä kysymys on myös se, onko tämä ylipäätään aihe, josta on sopivaa repiä kepeää huumoria. Onhan Pohjois-Korea täysin absurdi paikka, toisaalta se on toisten ihmisten elämä. Pelistä on hyvää juttua Shut Up & Sit Downin podcastin jaksossa 42.

Toimitus lupaillaan helmikuulle 2017, yksi kappale maksaa Suomeen toimitettuna 47 dollaria. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Pommikonelaivueet liikkeelle

Dan Verssen Gamesin Leader-pelien sarja saa jatkoa (aiemmin sarjasta on Lautapelioppaassa arvioitu Vietnamin sotaan sijoittuva Phantom Leader). B-17 Flying Fortress Leaderissa lennetään nimen mukaisesti B-17-pommikoneita, mutta laivueisiin kuuluu toki muitakin toisen maailmansodan pommittajia.

Leaderit ovat yksinpelattavia pelejä, niin tämäkin. Yksittäiset tehtävät ovat 15–20 minuutin operaatioita, kampanja koostuu sitten useammasta tehtävästä ja strategisesta tasosta tehtävien ulkopuolella. Peli on aikaisempia Leader-pelejä pelanneelle tutuntuntuinen, mutta mukana on uusia strategisia ulottuvuuksia, kun pommituslentoja suunnitellaan.

Peli maksaa tasan sata dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu joulukuulle. Maksamalla 35 dollaria lisää saa suuremman pelilaudan ja nelisenttisiä muovifiguureja kuvaamaan pommittajia. Kampanja löytyy täältä.

Jättiläisanimerobotteja nopeasti toimiville

Giga-Robo! on korttivetoista miniatyyrimäiskettä jättiläisanimeroboteilla. Vedonnee genrefaneihin jo ulkonäöllään, pelin sisällöstä en sitten tiedä. Alla on mallivideo taistelusta kahden robotin välillä.

Tähän jos tahtoo mukaan, pitää olla nopea, sillä kampanja päättyy jo keskiviikkona. Perussetti maksaa 70 dollaria ja postikulut päälle, maalatuilla figuilla hintaa tulee 85 dollaria. Postikuluja arvioidaan Suomeen 25–40 dollaria. Mukana on paljon add-on-mahdollisuuksia, joilla hintaa saa kovemmaksikin.

Toimitus on EU-ystävällinen ja arvioitu elokuulle 2017, mutta kun kyseessä on näinkin monimutkainen figupitoinen projekti ensikertalaisilta kickstarttaajilta, olen jotakuinkin varma, että toimitus tulee myöhästymään. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/2115086518/giga-robo

16-bittistä roolipelitoimintaa

16-bittisen grafiikan ystäville Fire of Eidolon tarjoilee yhteistyönä pelattavaa nopatonta luolaholviramppausta, pakattuna helposti mukana kulkevaan pieneen pakettiin.

Kaikki kuulostaa kieltämättä hyvältä: joka pelissä erilainen luolasto tuo vaihtelua, peliaika on tiivis alle tunti, joutoaikaa on pyritty minimoimaan, säännöt opettaa viidessä minuutissa ja niin edelleen. 16-bittinen estetiikka osuu sen verran omaankin makuhermoon, että jos olisin yhtään kiinnostunut yhteistyöpeleistä, nappaisin.

Peli kun on mukavan edullinenkin. Suomeen toimitettu kappale maksaa 34 dollaria. Postikulut ovat kiinteät 10 dollaria, riippumatta pelien määrästä, eli kimppatilauksena tulee vielä edullisemmaksi. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu maaliskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/magicmeeplegames/fire-of-eidolon-16-bit-inspired-co-op-dungeon-boar/

Pahat kuolleet ja epäilyttävät Kickstarterit

Evil Dead 2 -elokuva ilmestyi vuonna 1987, mutta virallinen lautapeli on vasta tulossa. Kickstarter-projektissa on pari vuorokautta vielä aikaa lähteä mukaan. Peli on ylittänyt 70 000 dollarin tavoitteensa reippaasti puolella miljoonalla.

Peli on yhteistyönä pelattavaa eloonjäämiskauhua. Pelaajat voivat joutua myös riivatuiksi, jolloin he taistelevat muita pelaajia vastaan ja muiden pelaajien on valittava, yrittävätkö pelastaa kaverit vai suojautua tappamalla.

Perusmallin hinta on 60 dollaria, 80 dollarilla saa luksuslaitoksen, jossa on vähän enemmän sälää ja maalatut miniatyyrit. 175 dollarilla saa superluksusversion, jossa on käsinkaiverretut nopat, jotka on tehty Evil Dead 2:n kuvauksissa käytetyn mökin puusta. Mukana on myös aivan järkyttävä määrä erilaisia add-oneja, joilla saa lompakkoaan tyhjennettyä. Melkoinen faniprojekti siis. Postikuluja on luultavasti 20 dollaria, toimitus on EU-ystävällinen ja tapahtuu aikaisintaan marraskuussa tai mahdollisesti keväällä, riippuen siitä minkä paketin ottaa.

Itse peli on sitten toinen juttu… Minusta tämä on hyvä esimerkki kampanjasta, johon osallistumista kannattaa harkita huolella, sen verran paljon tässä on varoitusmerkkejä ilmassa. Julkaisijana on Space Goat, joka on ilmeisesti laadukas sarjakuvajulkaisija. Space Goat on nyt ensimmäistä kertaa lautapelejä tekemässä ja ensimmäisessä Kickstarter-projektissaan – ja kun huomioi figuurien määrän, maalatut figut ja erilaisten add-onien paljouden, pitäisin lähestulkoon varmana, että matkan varrella on odotettavissa säätöä ja sähläystä. Suunnittelija Taylor Smithkin on ensikertalainen. Veikkaan, että suurin osa ostajista ei välttämättä hirveästi välitä pelin laadusta. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Ropeconin mielenkiintoisinta antia oli Lautapelit.fi-uutuus Dokmus, jota pääsin conissa testaamaan. Nythän peli on saatu jo kaupan hyllyllekin, eli pitkään sitä ei tarvinnut odotella.

Dokmus osoittautui oikein mainioksi peliksi. Se on lopulta aika yksinkertainen alueenvalloituspeli, jossa pelataan omia nappuloita laudalle ja yritetään tavoittaa laudoilla olevia temppeleitä. Nappuloita saa pelata vain omien nappuloiden viereen, mutta pelilauta koostuu erillisistä laatoista, jotka kääntyvät ja liikkuvat, mikä helpottaa alueen valloittamista selvästi.

Pelaaminen on melko taktista, mutta jonkin verran pitää olla yleiskuvaa ja laajempaa suunnitelmaa, mitä tekee. Lähin vertailukohta, joka mieleen tulee on Kingdom Builder: peleissä on melko samanlainen tunnelma ja mekaanisestikin jotain samaa.

Dokmus. Kuva: Mikko Saari
Dokmus on miellyttävän näköinen peli. Kuva: Mikko Saari

Kodama: The Tree Spirits oli yksi conin uutuuspelien valopilkuista. Yksinkertainen, intuitiivinen idea, yhdistettynä toimivaan pelimekaniikkaan ja söpöön kuvitukseen on jokseenkin varma nakki. Pelissä rakennetaan puuta lisäämällä oksakortteja. Oksat laajenevat ja haaroittuvat, kiitos yksinkertaisen pisteytysmekaniikan ja pienen, selkeän säännön, joka estää luomasta liian yksinkertaisia puita.

Ladies & Gentlemen on melko vähän huomiota saanut peli, mutta tämähän on pieni helmi. 4–10 pelaajalle suunnattu peli on ikäänkuin kaksi peliä samassa paketissa. Pelaajat muodostavat kahden hengen joukkueet. Toinen pelaajista on viktoriaanisen ajan pariskunnan mies, jonka tehtävänä on tienata rahaa, toinen taas on rouva, joka kilvoittelee kaupoilla yrittäen saada mahdollisimman hienon juhlapuvun aikaiseksi.

Peli kuulostaa feministin painajaiselta, mutta peli suhtautuu aiheeseensa täysin kieli poskessa. Rooleihin on helppo uppoutua ja nauraa vanhoille sukupuolistereotyypeille. Hieno peli, suosittelen jos haluaa jotain kevyttä ja hauskaa isommalle porukalle. Shut Up & Sit Down teki pelistä varsin mainion videon muutama vuosi sitten (peli on vuodelta 2013).

Tulevia tapahtumia

Helsingissä järjestetään Viikin pelipäivät 20.–21.8.2016. Luvassa on ProtoS-pelisuunnittelukilpailun semifinaali ja vapaamuotoista pelaamista. Tapahtumasta löytyy lisätietoja Facebookista ja Lautapeliseuran foorumilta.

Kuopiossa järjestetään Hexacon II 26.–28.8.2016. Hexacon on pitkäkestoisten ja sääntörikkaiden harrastajapelien pelaamiseen painottuvan tapahtuma, jossa keskitytään vapaaseen pelaamiseen. Hexaconissa pelataan paljon ennalta sovittuja pelejä, jotka kestävät useasta tunnista koko viikonloppuun.

Tapahtuman järjestää Itä-Suomen yliopiston pelikerho Kärmes yhteistyössä Suomen lautapeliseura ry:n kanssa. Tapahtumasta löytyy lisätietoja Facebookista tai Lautapeliseuran foorumilta.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *