Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 27.6.2016: Kinderspiel des Jahres

Viikkokatsaus esittelee Kinderspiel des Jahres -voittajan, Origins Awardsin voittajat, uutuusjulkaisuja ja kuumimpia Kickstarter-pelejä kuluneelta viikolta.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Kinderspiel des Jahres

Saksan Spiel des Jahres -palkinnoista jaettiin ensimmäisenä Kinderspiel des Jahres. Sen kuittasi Marco Teubnerin ja Hans im Glückin Stone Age Junior.  Tämä oli Teubnerin kolmas finaalisija ja ensimmäinen voitto. Hans im Glückille tämä oli ylipäätään ensiesiintyminen Kinderspiel des Jahres -listoilla.

Finalisteina olivat Leo menee parturiin ja MMM!. Näissäkin nähtiin debyyttejä: Reiner Knizia on toki päässyt ennenkin listoille ja jopa voittanutkin, mutta Leo Colovini, Abacusspiele ja Pegasuskin olivat ensimmäistä kertaa kärkikolmikossa.

Suomeksikin julkaistun Stone Age Jr:n arvostelukappale on jo postissa, joten Lautapeliopas esittelee pelin piakkoin.

Moritz Brunnhofer, Marco Teubner ja Michael Fronia. Kuva: Spiel des Jahres
Voittajien on helppo hymyillä. Vasemmalta Moritz Brunnhofer (Hans im Glückin perustajan Bernd Brunnhoferin poika, firman toinen omistaja), Marco Teubner ja Michael Fronia Hans im Glückilta. Kuva: Spiel des Jahres

Origins Awards -voittajat

Origins Awards

Origins-pelitapahtumassa jaettiin myös palkintoja. Vuoden 2016 Origins Awardsit jaettiin seuraaville peleille:

Ilmeisesti Star Wars -teema edisti voittomahdollisuuksia. Voittajat Originsin sivuilla.

Peliuutisia

Deus saa jatkoa. Deus: Egypt on egyptiläisteemainen lisäosa, joka koostuu 96 kortin pakasta. Pakalla voi korvata peruspelin pakan tai vaihtaa vain osia pakasta, jolloin peli muuttuu vähän vähemmän. Odotettu julkaisuaika on lokakuussa Spiel-messuilla.

Tiny Epic -pelien sarja jatkuu vuonna 2017 Tiny Epic Questin muodossa. Kickstarter-kampanja olisi tarkoitus potkaista käyntiin marraskuussa. Pelaajat seikkailevat pelastamassa maailmaa, referenssinä vanhimmat Zelda-pelit. Tavoitteena on joko saada suljettua pahuuden portaali tai tuhottua kaikki peikot.

Container on löytänyt uuden julkaisijan: pelin julkaisee Mercury Games. Tämä on luontevaa, sillä Mercuryn omistaa osin Kevin Nesbitt, joka on työskennellyt alkuperäisen Containerin parissa Valley Gamesilla.

Containerin Second Shipment -lisäosa ei ole tekemässä paluuta, mutta Nesbitt on kehitellyt lisäosan ideoita edelleen, joten niitä saatetaan nähdä pelin uudessa laitoksessa. Vielä ei ole juurikaan tietoa, tuleeko uusi laitos eroamaan entisestä. Mercuryn uusi laitos Martin Wallacen Princes of Renaissancesta ei ainakaan ollut suora uudelleenjulkaisu.

Menolippu suuntaa merille. Elokuun Gen Conissa julkaistaan Ticket to Ride: Rails & Sails, joka on koko maailman kartalla pelattava Menolippu (lauta on kaksipuoleinen, toisella puolella on Yhdysvaltojen Suurten järvien kartta). Meriä ylitetään tietysti laivoilla. Pelissä on erilliset pakat laiva- ja junakorteille.

Joissakin menolipuissa on kahden kaupungin sijasta useampi kaupunki. Näistä kiertomatkoista saa enemmän pisteitä, mikäli kaupungit yhdistää tarkalleen lipun osoittamassa järjestyksessä. Vapaamuotoisempi suorituskin kelpaa, mutta silloin pistemäärä on pienempi.

Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee, millaisen sekoituksen junia ja laivoja ottaa. Junia voi vaihtaa pelin aikana laivoiksi ja päinvastoin, mutta se maksaa pisteitä. Satamiakin voi rakennella.

Saapa nähdä nähdäänkö tätä suomeksi. Hintalappu on ainakin melko kiperä: $80 tai 70 €. (Päivitys 12.7.: tämä on tulossa suomeksi.)

Ticket to Ride: Rails & Sails
Ticket to Ride: Rails & Sailsin pelilauta. Kuva: Days of Wonder

Mysterium saa jatkoa Hidden Signs -lisäosan muodossa. Lisäosa sisältää 78 uutta korttia: 42 uutta näkykorttia, 6 uutta esinettä, 6 uutta paikkaa, 6 uutta epäiltyä. Lisäksi mukana tulee kolme aiemmin julkaistua promokorttia. Uusia sääntöjä ei ole, joten kyseessä on vain lisävaihtelusta. Siihen nähden 30 dollarin hintalappu tuntuu hivenen tyyriiltä.

Digitaalipelejä

Agricola: All Creatures Big and Smallista tulee digitaaliversio iOS- ja Android-laitteille. Pelin valmistaa saksalainen DIGIDICED, joka on aikaisemmin tehnyt digitaaliversiot Le Havre: The Inland Portista ja Patchworkista. Pelissä on tarjolla yksinpeliä tekoälyä vastaan ja moninpeli. Peli ilmestyy kesällä.

Steam-pelikaupassa on perinteisiä kesäalennuksia. 4.7. asti alennuslistalta löytyvät muun muassa:

Goro Hasegawa on menehtynyt

Goro Hasegawa
Goro Hasegawa

Othello-pelin kehittäjä Goro Hasegawa on kuollut 83 vuoden iässä. Näppärästi asian uutisoinnissa tosin unohtuu toisinaan se, että siinä vaiheessa kun Hasegawa “keksi” Othellon toisen maailmansodan jälkeen, peliä oli jo pelattu Reversi-nimellä ainakin 60 vuotta. Ravensburger aloitti Reversin julkaisemisen jo vuonna 1893, yhtenä ensimmäisistä julkaisuistaan. On kuitenkin epäselvää, tunsiko Hasegawa Reversiä keksiessään Othellon.

Hasegawa patentoi Othellon 1970-luvulla. Hasegawan vaikutusta oli Shakespearelta napattu nimi (Hasegawan isä oli suuri englantilaisen kirjallisuuden ystävä) ja pienet sääntömuutokset. Alkuperäisessä Reversissä kummallakin pelaajalla oli 32 nappulaa, Othellossa nappulat ovat kaksipuoleiset eli molemmilla on 64 nappulaa. Lisäksi Othellossa ensimmäiset neljä siirtoa menevät aina samalla tavalla.

Kuolinuutinen New York Timesissä.

Hisashi Hayashia ja Tim Fowersia Kickstarterissa

Hisashi Hayashin (String Railway, Trains, Sail to India) Yokohama on Kickstarterissa Tasty Minstrelin tekemänä. Pelissä Yokohaman kaupunki laajenee Meiji-kaudella ja pelaajat ovat kauppiaita, jotka yrittävät menestyä siinä sivussa.

Peli on työläistenasettelua ja kuutionpuskemista, mutta ilmeisesti kuitenkin jokseenkin innovatiivisella otteella. Pisteitä saa Feldin pistesalaattien hengessä vähän sieltä ja täältä.

Opinionated Gamersissa on arvostelu, jossa yleisesti kehutaan, mutta Joe Huber kommentoi loppupelin olevan herkästi laskettavissa ja siten hidas ja vähän tylsä.

Perusmalli maksaa 45 dollaria, luksusversio puisilla osilla ja metallikolikoilla maksaa 60 dollaria. Molempiin tulee varsin kirpeät 30 dollarin postikulut päälle, eli puhutaan 67 tai 80 eurosta. Sentään EU-ystävällisesti ja verovapaasti.  Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/michaelmindes/yokohama-deluxe-by-hisashi-hayashi-and-tmg

Burgle Brosin ja Paperbackin kehittäjän Tim Fowersin uusi peli Fugitive on Kickstarterissa. Kaksinpelissä toinen pelaajista yrittää paeta kaupungista, toinen taas yrittää saada pakenijan kiinni. Peli on henkistä jatkoa Burgle Brosille – ryöstökeikka on tehty, nyt on aika jättää kaupungin tomut taakseen ja paeta saaliin kanssa.

Pakassa on kortit 0–42. Takaa-ajetun on pelattava kortteja kasvavassa numerojärjestyksessä niin, että seuraava kortti on korkeintaan kolme suurempi kuin edellinen. Pikajuoksu eli pidempi pyrähdys kahden piilopaikan välillä onnistuu pelaamalla ylimääräisiä kortteja. Jos pakenija pystyy pelaamaan kortin numero 42, hän voittaa. Jahtaaja taas yrittää arvata numeroita ja paljastaa pakenijan piilopaikkoja. Paljastamalla kaikki piilopaikat jahtaaja voittaa.

Pelin kuvitus on aikaisemmista Fowersin peleistä tutun Ryan Goldsberryn tyylikästä käsialaa. Pelin paketti on mukavan kompakti, sopiva tällaiselle kymmenen minuutin kaksinkamppailulle. Hintakin on kohtuullinen: peli maksaa Suomeen toimitettuna vain 24 dollaria ja toimitus on luonnollisesti EU-ystävällinen. Jos Burgle Brosia ei vielä hyllystä löydy, sen saa add-onina 43 dollarilla, joka on varsin kohtuullinen hinta. Harkinta-aikaa on 10.7. asti, pelin toimitus on marraskuussa. Kickstarter-kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/fowers/fugitive

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *