Kategoriat
Peliarvostelut

Leo menee parturiin

Ikä: 6+. Leo Leijonan harja on kasvanut liian pitkäksi. On aika mennä parturiin, vaan sepä ei olekaan niin helppoa – siihen tarvitaan pelaajien yhteistyötä. Leo menee parturiin on Leo Colovinin kehittämä yhteistyöpeli, joka sopii lasten kanssa pelattavaksi.

Leo on leijona, jonka harja on päässyt kasvamaan villiksi. On siis aika mennä parturiin! Se ei vain ole aivan yksinkertaista, sillä Leo on suosittu kaveri ja matkalla tulee jatkuvasti vastaan kavereita, joiden kanssa pitää pysähtyä juttelemaan. Helposti käy niin, että kun Leo on lopulta perillä, parturi on jo sulkenut ovensa.

Leo menee parturiin on yhteistyöpeli, jossa pelaajat yrittävät yhdessä ohjastaa Leon parturiin ajoissa. Ensimmäisellä kerralla se ei varmastikaan onnistu, mutta onneksi on viisi yritystä.

Helppo yhteistyöpeli koko perheelle

Leo menee parturiin -kansiYhteistyöpelit ovat suosittuja nykyään ja näin perhepelinä yhteistyö toimii hienosti, ei tule turhaan vastakkainasettelua ja vaikeuksia tasapainottaa peliä sopivaksi aikuisille ja lapsille. Leo menee parturiin on suunnattu kuusivuotiaille tai vanhemmille. Pienemmätkin kyllä pelaavat peliä ilman vanhempia, eskari-ikäiset pystynevät pelaamaan tätä keskenään ilmankin, jos peli on tuttu.

Leon kuljettavana on polku, joka koostuu 30 laatasta. Leoa voi liikuttaa pelaamalla kädestään kortin, jonka numero kertoo, kuinka monta askelta Leo liikkuu eteenpäin polulla. Kun Leo saapuu laatalle, se käännetään auki ja väri tarkistetaan. Jos väri on sama kuin juuri pelatussa kortissa, hyvä juttu – aikaa ei kulu hukkaan. Myös väritön tienviitta on iloinen uutinen.

Vääränvärinen eläin sen sijan tietää 1–5 tunnin viivästystä. Parturi on auki 12 tuntia, eli jos kello ehtii vierähtää kahdeksasta kahdeksaan, parturi on kiinni ja pelaajat häviävät kierroksen.

Ei hätää. Epäonnistuminen on vain hidaste. Jos kierros epäonnistuu, kortit sekoitetaan ja jaetaan uudestaan, mutta polkua ei sekoiteta: avatut laatat vain käännetään kuvapuoli alaspäin. Jos pelaajat muistavat, missä mitäkin on, seuraavan kierroksen pitäisi olla paljon helpompi juttu. Aivan itsestäänselvää menestys ei toisellakaan kierroksella ole, sillä muisti voi pätkiä ja vaikka muistaisikin oikein, sopivaa korttia, jolla pääsisi halutulle laatalle halutulla värillä ei välttämättä löydy kädestä.

Leo. Kuva: Mikko Saari
Leo on leppoisan näköinen kaveri. Kuva: Mikko Saari

Yksinkertainen, hauska peli

Leo menee parturiin on hauskan näköinen, helposti opetettava ja hyvin toimiva peli, jota on mukava pelata perheen kesken. Jos pelaajat pitävät korttinsa omana tietonaan, kukaan yksittäinen pelaaja ei pääse määräilemään mitä tehdään, ja muutenkin polulla riittää sen verran muistettavaa, että kaikkien apua tarvitaan.

Jos peli tuntuu liian vaikealta, pelaamista voi helpottaa pelaamalla avoimin kortein, jolloin pelaajat voivat yhdessä pohtia, mikä kortti kannattaa pelata. Jos taas tarvitsee lisähaastetta, puhumista voi rajoittaa ja maaliin pääsemistä vaikeuttaa. Hieman helpolta peli minusta tuntui, tähän mennessä onnistuminen ei ole koskaan vaatinut yli kahta kierrosta, mutta pelaajat ovat kyllä olleet hieman pelin varsinaista kohderyhmää vanhempia.

Lautapelit.fi:n tähän asti ilmestyneistä lasten kanssa pelattavista yhteistyöpeleistä Leo menee parturiin on minusta paras, koska tässä on enemmän miettimistä ja päätöksentekoa kuin Peikkopolussa tai Kellotornin kummituksissa.

Kello on armoton. Kuva: Mikko Saari
Kello tikittää armotta: parturiin on ehdittävä ennen kahdeksaa. Kuva: Mikko Saari

Faktat Leosta

Suunnittelijat:

Julkaisija: Abacus, Lautapelit.fi (2016)

Mutkikkuus: Peli on yksinkertainen ja helposti opittava ja opetettava. Säännöt ovat selkeät ja lyhyet.

Onnen vaikutus: Tuurille on toki sijaa. Peliä voi myös pelata tuuriin luottaen tai tarkasti muistellen.

Vuorovaikutus: Onnistuminen edellyttää yhteistyötä, yksi pelaaja ei kuitenkaan muista koko reittiä.

Teema: Leijona on tukkapalasineen söpö, joten teemasta ei ole valittamista. Aika abstraktihan tämä pohjimmiltaan on.

Uudelleenpelattavuus: Toimii, tosin pidemmän päälle riippuu siitä, miten helppoa peli omalle peliporukalle on. Jos peli käy kovin helpoksi, maku menee nopeasti. Säännöistä löytyy pari niksiä, joilla pelistä saa tehtyä vaikeamman.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5, toimii hyvin eri pelaajamäärillä.

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *