Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 8.10.2018: International Gamers Awards -voittajat

Vuoden 2018 International Gamers Awards -palkinto meni moninpelisarjassa Rajas of the Gangesille ja kaksinpelien sarjassa Codenames Duetille.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

International Gamers Awards -voittajat

International Gamers Awards -logoVuoden 2018 International Gamers Awards -palkinnon moninpelisarjan voitti Rajas of the Ganges. Pelistä on kirjoittanut Noppapotti, jonka artikkelista Varrella virran eli Rajas of the Ganges voi lukea lisää. Kaksinpelisarjan voitti Codenames Duet.

Ehdokkaat kerrottiin Lautapelioppaan viikkokatsauksessa syyskuussa.

Rajas of the Ganges + Codenames Duet

Puolenkuun Pelit avasi liikkeen Turkuun

Puolenkuun Pelit sulki liikkeensä Kouvolassa, mutta 6.10. avattiin uusi liike Turussa Eerikinkatu 9:ssä. Turun liikkeessä on laaja pelivalikoima ja hyvin pelitilaa. Tilaa on niin vapaalle pelaamiselle kuin turnauksille.

Liikkeen yrittäjänä toimii turkulainen pelialan konkari Saku Eloranta ja mukana on myös Viiden tähden elokuvadivarin elokuvatarjontaa.

Valot pois Hong Kongista

Alexander Pfisteriltä tulee uusi iso peli, samaa painoluokkaa pidettyjen Mombasan ja Great Western Trailin kanssa. Pelin nimi on Blackout: Hong Kong ja sen julkaisee Eggertspiele.

Hong Kongista on sähköt pois ja pelaajien tehtävänä on saada kaupunkiin järjestystä ja hommat toimimaan, vaikka sähköä ei olekaan. Peliä voi pelata yksittäisinä peleinä tai viiden pelin mittaisena kampanjana, jossa pisteitä kertyy matkan varrella. Peli on kampanjapelinäkin kilpailullinen, eikä yhteistyöpeli.

Pelin säännöt löytyvät Eggertspielen sivuilta. Tästä BGG-ketjusta löytyy lisäkuvausta pelistä.

Blackout: Hong Kong

Essen-uutuuksia

Spiel 2018 -ennakko on julkaistu BGG:ssä. Luvassa on tuhatkunta uutta lautapeliä. Kaikkia ei täällä voida esitellä, mutta noukin joka viikkokatsaukseen listalta jotain. Toivotan myös lukijoiden nostot tervetulleiksi, laittakaa vaikka kommentteihin omia poimintojanne.

  • Ragusa sai vuoden 2017 Hippodicen kisassa kunniamaininnan. Peli pääsi Braincrack Gamesin ja Capstone Gamesin julkaisuohjelmaan. Fabio Lopianon peli kertoo Ragusasta eli nykyisestä Dubrovnikista 1400-luvulla. Jonkintyyppinen työläistenasettelumekanismi tässä on, laudalle pelataan tönöjä heksojen väliin ja jokainen tönö aktivoi kaikki viereisten heksojen toiminnot ja resurssintuotannot.
  • Meteo lisää Flamme Rougeen sääolosuhteet: myrskyt, sivutuulet ja myötä- ja vastatuulet. Myötätuulessa saa nostaa yhden kortin enemmän kierroksen aluksi, vastatuulessa yhden vähemmän. Sivutuulella ei saa eikä anna peesiä, ja myrskyssä voi kaatua. Kaatuva pyöräilijä ei peesaa ja blokkaa väylän.
  • Underwater Cities on Vladimír Suchýn peli maapallon väestöongelmien ratkaisemisesta rakentamalla kaupunkeja veden alle.
  • Cryptid on hieman Tobagon mieleen tuova päättelypeli, jossa yritetään löytää kryptidi, eli kryptozoologian alalle kuuluva eläin, kuten Loch Nessin hirviö tai jeti. Pelaajilla on vähän tietoa elukan sijainnista ja pelissä pitää tasapainotella tiedon jakamisen ja panttaamisen kanssa: jakamatta ei voi löytää hirviötä, mutta jos jakaa liikaa, löytö menee sivu suun.

Lyhyitä

Lautakunta

Lautakunta kokoontui pohtimaan useasti vastaan tullutta kysymystä siitä, ovatko korttipelit lautapelejä. Tätä olivat pähkäilemässä Miira Hartemo (Noppapotti), Kai Saarto (Todellisuuspako) sekä Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi). Lisäksi Mikko Saari (Lautapeliopas) kommentoi aihetta ja sen järkevyyttä.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Belfort on Kickstarter-pelien varhaista sarjaa vuodelta 2011. Pitkään poissa saatavilta ollut peli palaa nyt Kickstarteriin uuden lisäosan kanssa. Pelkän lisärin saa 27 dollarilla. 90 dollarilla saa pelin, kaikki lisärit ja muut herkut Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Dragon Boats of the Four Seas on Michael Schachtin suunnittelema peli, jossa on huutokauppaamista, settien keräilyä ja aluehallintaa, kepeässä perhe-europelin paketissa. Peruspeli maksaa vähän yli 60 euroa Suomeen toimitettuna, luksusmalli noin 75 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Lovelace & Babbage on Scott Almesin (Tiny Epic -pelit, Best Treehouse Ever) fillerimittainen peli tietotekniikan varhaisvuosilta Kwanchai Moriyan ja Heiko Güntherin kuvituksella. Ole Ada Lovelace tai Charles Babbage ja ohjelmoi mekaanista tietokonettasi! Pelin saa 32 dollarilla Suomeen toimitettuna, luksusmalli maksaa 42 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Space Explorers on nopea 20–40 minuutin peli avaruuden valloituksesta 1950- ja 1960-luvuilla. Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmallina 64 dollaria. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mezo on ensimmäinen iso peli Small Box Gamesin John Clowdusilta. Peli on aluehallintaa mayateemalla: pelaajat taistelevat tilasta, rakentavat pyramideja ja palvovat jumaliaan, jotka kävelevät konkreettisesti maan päällä. Perusmalli, jossa on puunappulat ja pahviständit jumalille, maksaa 75 dollaria. 145 dollarilla saa massiiviset jumalminiatyyrit ja perusjampat. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Feelinks on tunteisiin perustuva seurapeli Dixitin suunnittelijalta. Peli esittää tilanteita ja pelaajat valitsevat, millä tunteella tilanteeseen reagoivat. Sitten arvaillaan, mitä toiset ovat valinneet. Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on verollinen, eli päälle tulee ALV. Toimitus on luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Shared Dream on alun perin 2017 ilmestynyt yhteistyöpeli, jossa pelaajien on taisteltava tosielämään heräävää yhteistä unta vastaan. Uusi versio parantelee osia sieltä ja täältä, mutta ei lisää juurikaan uutta sisältöä. Uutta sisältöä löytyy Covens-lisäosasta. Peruspeli maksaa 65 dollaria, lisärin kanssa 100 dollaria ja kaiken mahdollisen sälän saa 150 dollarilla. Päälle tulee postikulut. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Communist Cats on fillerikorttipeli, jossa yritetään voittaa keräämällä vaikutusvaltaa, saamalla kiinni kapitalistihiiri tai eliminoimalla muut pelaajat. Peli maksaa 16 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Waters of Nereus on Steve Finnin (Biblios) suunnittelema ja Beth Sobelin kuvittama merenkäyntipeli, jossa miehistöt laitetaan hommiin yhtä aikaa ja sitten katsotaan, miten käy. Peli maksaa 52 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Tranquility Base on uusintaversio vuoden 1997 Moonshot the Gamesta. Peli kuvaa Yhdysvaltojen pyrkimyksiä päästä kuuhun. Mukana on Soviet Moon -lisäri, joka tuo mukaan Neuvostoliiton näkökulmaa kuvaavan tekoälyn. Peli maksaa 74 dollaria Suomeen toimitettuna ja verot päälle. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelatut

Viikon uutuusantia oli Carcassonne: Safari, jonka sain Lautapelit.fi:ltä lainaan. Kirjoitin pelistä arvostelun, joten ei nyt siitä sen juurikaan sen enempää. Ihan kelpo peli, mutta ei nyt noussut ihan ykkössuosikkieni joukkoon, eikä hirveästi harmita, että peli lähti jo kiertoon – mutta Carcassonnesta totisesti kiinnostuneiden kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla.

Muuten viikon teemana oli pelata vähän vähemmälle käytölle jääneitä pelejä top 100 -listani inspiroimana. At the Gates of Loyangia ei ole tullut pelattua hetkeen, joten siihen oli mukava palata. Tässä kävi muuten samoin kuin viime viikolla A Feast for Odinin kanssa: hävisin. Sanotaan nyt vaikka niin, että ei kyllä harmita yhtään, että kotona on peliseuraa, jonka kanssa voi näitä pelejä pelata ilman, että voitan aina.

Food Chain Magnate jäi top 100 -listan ulkopuolelle ja ehdin jo peliporukkani Telegram-ryhmässä sanoa, ettei oikeastaan huvita edes pelata. Noteerasin kuitenkin, että Kenen vuoro -podcastin Ansi oli pelannut peliä poikansa kanssa kaksinpelinä, joten tuumin, että täytyy kokeilla ja hyvinhän tuo toimi. Tämän sentään voitin, mutta eipä Food Chain Magnate kyllä missään mielessä helppo peli vasta-alkajalle ole. Oli tätä nyt suoraan sanottuna aika kiva pelata, joten ehkäpä peliporukankin kanssa tätä voisi pelata.

Kotona on nyt tullut testattua isoista Splottereista kaikki kaksinpelattavat eli kaikki paitsi Greed, Inc. Kaikista on pidetty, joten minua on lakanut hitusen poltella Cannesin palauttaminen takaisin kokoelmaan – se ei varsinaisesti Splotterin isoihin hitteihin kuulu, mutta on kyllä aika mainio peli, joka toimisi hyvin kahdella pelaajalla. Jos jollakulla on joutilas Cannes, kannattaa tarjota minulle!

 

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *