Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 11.6.2018: Uusia toimijoita

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Lautakunta ja hyvä pelikokoelma

Lautakunta pohdiskeli yhdeksännessä jaksossaan sitä, millainen on hyvä pelikokoelma. Mitä sinun mielestäsi hyvästä pelikokoelmasta pitäisi löytyä?

Uusi lautapeliblogi avattu

Jani Svensk on avannut uuden lautapeliblogin. Blogin nimi on ytimekkäästi Pelaajani. Blogissa on tällä hetkellä tasan yksi artikkeli, Lautapelejä viidellä eurolla, joka nimensä mukaisesti esittelee edullisia lautapelilöytöjä. Jani kuvaa blogiaan näin:

Pelaajanin blogista löydät jatkossa sekä uusien että vanhempien pelien esittelyitä, arvioita, listoja ja näkökulmia ilmiöistä, joita lautapelipöydän ympärillä tapahtuu. Pelaajana olen hybridi, joka pelaa lajityypistä riippumatta kaikkea kerran ja niitä parempia pelejä mieluusti useammin.

Halpoja pelejä
Kuva: Jani Svensk

Uusi pelikauppa avattu

Wanha Liitto on uusi nettikauppa, joka on erikoistunut pienen piirin harvinaisuuksiin. Ensi alkuun valikoimista löytyy kolme italialaista peliä, joista kaksi on Napoleonic-sarjan foliokokoisia sotapelejä ja kolmas autourheilupeli italialaisesta tuhannen mailin ajosta 1930-luvulta.

Wanha Liitto -nettikauppa on kahden lautapeliharrastajan perustama yritys/yhteisö joka haluaa tarjota suomalaiseen lautapelikenttään oman mausteensa. Emme lähde kilpailemaan suurien toimijoiden kanssa uusista hienouksista vaan keskitymme enemmän marginaalipeleihin, joiden saatavuudessa suomessa on ollut suuri aukko. Toimintamme on äärimmäisen pientä mutta siitä huolimatta haluamme luoda uniikin yhteisön harrastelautapelien ympärille.

Verkkokaupan auvautuessa meillä on muutama erikoisuus Italiasta. Meillä on suuri kunnia toimia Italialaisen Camelot Gamesin ainoana suomalaisena jälleenmyyjänä. Ensimmäisinä peleinä meillä on tarjota Napoleonic – Small Battle Seriesin kaksi osaa, Montenotte ja Dego sekä Italian “Mille Miglia” -ajoihin sijoittuva Legend – Winds of War 1934-1940 kilpa-ajopeli.

Android: Netrunner loppuu

Fantasy Flight lopettaa Android: Netrunnerin julkaisemisen. Lisenssi päättyy, Wizards of the Coastin ja Fantasy Flightin yhteistyö pelin parissa loppuu.

Noin äkkiseltään kuvittelisi, että yhteistyön loppuminen olisi ollut Fantasy Flightille hieman yllätys, vastahan yhtiö julkaisi uuden version core setistä. Fantasy Flightin tiedotteesta voi lukea rivien välistä mitä haluaa – olisiko Wizards vaatinut liian kovaa hintaa, olisiko Fantasy Flightilla todettu, että uusi core set ei myy tarpeeksi

Tuotteiden myyminen ja turnausten järjestäminen loppuu 22.10.2018. Sitä ennen tulee vielä Reign and Reverie -lisäosa, joka juhlistaa pelin kuusivuotista kautta asianmukaisesti. Android-maailmassa pääsee seikkailemaan jatkossakin muissa peleissä.

BGG:stä löytyy spekulointia. Kiitos uutisvinkistä Varapeli-blogille.

Lyhyet

  • Asmodee Digital valtaa uusia markkinoita ja julkaisee pelejä Nintendo Switchille. Loppuvuodesta Carcassonnen digiversio Carcassonne – Tiles & Tactics ilmestyy Nintendo Switchille. Tällä hetkellä peli on saatavilla Androidille ja Steamista. Muitakin lautapelikäännöksiä on tulossa Switchin omistajien iloksi.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

More Monikers on lisäosa Monikersiin, jota olen hehkuttanut ihan riittämiin. Kyseessä on yksinkertaisesti mielestäni paras versio parhaasta partypelistä. More Monikers on iso lisäri: paketissa on yli 400 korttia sen verran isossa laatikossa, että siihen mahtuu 2000 korttia eli kaikki tähän asti ilmestyneet Monikersin lisärit ja vähän vielä lisää.

More Monikers on itsessään täysin pelattava ja hyvän aikaa riittävä paketti, mutta tässä pelissä enemmän kortteja tarkoittaa pelattavaa pidemmäksi aikaa ilman samojen korttien toistamista. Tässä on samalla erinomainen tilaisuus saada peruspeli ja aikaisempia lisäreitä jokseenkin kohtuulliseen hintaan, koska tavallisesti peli on kallis ja tilattava Yhdysvalloista.

Pelkän More Monikersin saa 40 dollarilla Suomeen toimitettuna. Peruspeli ja More Monikers maksaa 82 dollaria ja kaikki aikaisemmat lisärit sisältävän paketin saa 110 dollarilla. Aika kallista, mutta eipä peliä tätä halvemmalla oikein mistään saa. Hinta sisältää tullit ja verot ja toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Red Alert on uusin Commands & Colors -peli Richard Borgilta. Nimi C&C: Red Alert tuo monille varmasti muistoja ysäriltä, mutta tällä kertaa kyse on avaruuteen sijoittuvasta sodankäynnistä. Kahdesta kuuteen pelaajaa voi taistella eeppisiä avaruustaisteluja kankaisella pelilaudalla, jolla on kokoa hurjat 1,3 × 1 metriä. Mukana on 92 avaruusaluksen laivasto, joka jakautuu kahdelle eri osapuolelle.

Itse pelaaminen muistuttaa vahvasti muita Commands & Colors -pelejä, eli yksiköitä komennetaan kortteja pelaamalla, taisteleminen perustuu nopanheittoihin ja tavoitteena on pääasiassa eliminoida vastapuolen yksiköitä.

Peli maksaa 100 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Bitten: Survive the Dead on viisi minuuttia kestävä zombiepeli, jossa pitää kerätä resursseja ja keksiä, ketä on purtu. Luvassa on siis hauska, hektinen ja kevyt partypeli. Peli maksaa 37 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu helmikuulle 2019 ja on verovapaa. Kampanja löytyy täältä.

Card City XL: The Crime Expansion laajentaa Alban Viardin Card City XL -peliä kahdellatoista uudella kortilla. Rikoskortit tekevät tuhoa, jota voi torjua poliisiasemilla. Pelkkä lisäri maksaa 6 euroa Suomeen toimitettuna, yhdessä peruspelin kanssa hinta on 34 euroa. Toimitukset ovat verottomia ja luvattu elokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Black Sonata on mielenkiintoinen konsepti: peli on Shakespeare-teemainen salaisen liikkumisen päättelypeli yhdelle pelaajalle. Kuka on Shakespearen sonaattien mystinen nainen? Peli maksaa 29 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Knot Dice Squared on lisäosa Knot Diceen. Solmunopista voi rakennella kelttiläisiä solmukuvioita ja lisäksi niillä voi ratkoa puzzleja yksin tai pelata erilaisia pelejä. Squared-lisäri mahdollistaa monenlaisia uusia solmukuvioita. Lisäosan saa 49 dollarilla Suomeen toimitettuna, alkuperäisen kanssa hinta on 80 dollaria. Toimitus on luvattu helmikuulle 2019 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

A War of Whispers on viiden valtakunnan välinen sota, jossa pelaajat eivät edusta valtakuntia, vaan salaseuroja, jolla on omat intressinsä sodan tuloksen suhteen. Niinpä pelaajat yrittävät vaivihkaa vaikuttaa sodan tulokseen. Peli maksaa 65 dollaria Suomeen toimitettuna, deluxe-malli maksaa 85 dollaria. Toimitus on luvattu toukokuulle 2019 ja se on veroton. Julkaisija on Starling Games eli Game Salute, joka on joillekin aika iso miinus aikaisempien kampanjoiden tunaroinnin johdosta. Kampanja löytyy täältä.

Go Eco on ympäristöhenkinen korttipeli. Vaikuttaa säännöiltään aika yksinkertaiselta korttipeliltä, mutta kuvitus on nättiä. Peli maksaa 12 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja on veroton jo hintansa puolesta. Kampanja löytyy täältä.

Mythic Battles: Pantheon 1.5 on päivitysversio yli 2,5 miljoonaa dollaria edellisellä kierroksellaan keränneestä figupelistä. Peliä on päivitetty kaikenlaisilla pienillä parannuksilla. Turhimpia ja huonommin toimivia osia on poistettu ja uutta lisätty. Päivityskitti maksaa 10 dollaria, uudet lisärit ja päivityskitin saa 45 dollarilla, Core Box maksaa 119 dollaria ja all-in maksaa 499 dollaria. Päälle tulee sitten postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Neta-Tanka on helposti opetettava, suoraviivainen ja strateginen työläistenasettelupeli intiaaniteemalla. Peli maksaa 44 euroa, deluxe-mallina 56 euroa ja päälle tulee postikulut. Postikuluiksi arvioidaan kuusi euroa yhdestä boksista, mutta jos tilaa kaksi, postikulut ovat ilmaiset. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Boomerang on Scott Almesin peli, joka yhdistelee draftausta ja kupongintäyttöä. Pelaajat kierrättävät kortteja ja kierroksen päätteeksi rastivat kupongistaan ruutuja valitsemiensa korttien perusteella. Peli maksaa noin 14 euroa, hinta sisältää postikulut. Toimitus tulee Kiinasta, mutta jää hintansa vuoksi verorajan alle. Toimitus on luvattu tammikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Ultimate Boardgame Backpack on täydellinen pelienkantoreppu. Täydellisyydelle on hintansa: pelkkä reppu maksaa 179 dollaria ja kaikkien kätevien lisävarusteiden kanssa hinta on 199 dollaria. Parikymmentä dollaria postikuluja vielä päälle, mutta veroja ja tulleja ei sentään joudu maksamaan. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Apocalypse Escape Box on pakohuonepeli, joka on hivenen tavallista järeämpi laatikollinen tavaraa. Peli on sarjamurhaajateemainen, sekoitus Seveniä ja Da Vinci Codea. Kestoksi luvataan 2–4 tuntia. Paketti on pelin jälkeen resetoitavissa ja myytävissä eteenpäin. Peli maksaa 53 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *