Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 16.7.2018: Lisäosia ja uusi Eclipse

Eclipsen kakkosedikka on Kickstarterissa. Lisä- ja jatko-osia saavat Azul, A Feast for Odin ja Fallout. Cthulhu: Death May Die vie lopunkin järjen Kickstarterin käyttäjiltä.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Azulille jatkoa

Next Move Games on kertonut, että Azulia on myyty jo yli 320 000 kappaletta 25 eri kielellä. Tämä on jo hyvin huomattava myynti tämänsorttiselle pelille, joten ei siis ihme, että peli saa jatkoa. Azulia on verrattu usein Sagradaan ja siinä valossa onkin jopa vähän röyhkeää, että uusi Azul: Stained Glass of Sintra tuntuu suorastaan vähän hyppivän Sagradan varpaille.

Pelimekaniikaltaan uusi Azul muistuttaa vanhaa, laattoja kerätään yhteisestä varastosta, mutta se mitä laatoille tehdään, eroaa hieman. Pelilaudat näyttäisivät koostuvan irtonaisista sarakkeista, joihin lasilaattoja sitten kerätään.

Peli ilmestyy Essenissä lokakuussa.

Azul: Stained Glass of Sintra

Fallout suuntaa Kaliforniaan

Fantasy Flightin Fallout: The Board Game laajenee Kaliforniaan uuden New California -lisärin myötä. Lisäri laajentaa aikaisempia skenaarioita ja tarjoaa lisäksi kaksi ihan uutta skenaariota. Uusina vierailukohteina ovat Lost Hills Bunker, The Hole ja Cathedral, kaikki tuttuja paikkoja pelisarjasta.

Lisärissä on 12 uutta aluetta ja viisi uutta selviytyjää pelattavaksi: Enclave Deserterillä on mainio taistelupuku, NCR Ranger tuntee erämaan paremmin kuin kukaan, Mister Handy on kätevä korjausrobotti, Lone Gunslinger on yksinäinen aseenheiluttaja ja Caravan Merchant varakas kauppias.

Toisessa uusista skenaarioista on uudet yhteistyösäännöt, jossa pelaajat työskentelevät yhteisen päämäärän eteen. Lisäri ilmestyy loppuvuodesta 2018, lisää voit lukea Fantasy Flightin sivuilta.

Fallout: New California

Lisäosa A Feast for Odiniin

The Norwegians on ensimmäinen kunnon lisäosa A Feast for Odiniin. Lisäri sisältää neljä uutta saarta (Man-saari, Skye, Islay ja Ulko-Hebridit), joiden kääntöpuolilla on viikinkien talviasutuksia Irlannin rannikolla (Waterford, Wexford, Cork, Limerick).

Eläintenhoito saa uusia ulottuvuuksia hevosten (2 × 5 ruutua, 6 VP) ja sikojen (5 ruutua, 1 VP, lisääntyvät joka kierros) myötä. Hevosista kehittyy nahkaa ja vadmål-kangasta, sioista yrttejä, hirvensarvia ja työkaluja. Maastamuuttoon tulee pienempi, yhden ruuan levyinen vaihtoehto, jonka saa luopumalla valaslaivasta.

Uusi toimintolauta vaihtelee pelaajamäärän mukaan, mikä tiivistää vähän pelejä pienemmillä pelaajamäärillä. Uusina toimintoina tarjolla on teurastusta, hirvenmetsästystä ja varkautta. Jotkut vanhatkin toiminnot tulevat muuttumaan. Eläinstrategia helpottuu jonkin verran. Lisäksi tulee uusi viides sarake, joka tarjoaa tehokkaita toimintoja yhdellä viikingillä – kunhan se on viimeinen viikinkisi. Tälle riville saa iskeä myös kahdella viikingillä, jolloin toisella viikingillä saa pelata ammattikortin.

Uutena ideana esitellään satunnainen aloitusrakennus. Jokainen saa yhden kuudesta vaihtoehdosta ja voi rakentaa itselleen edullisen rakennuksen, josta saa uusia mahdollisuuksia heti pelin alussa. Ammattikortteja on myös mahdollista heittää pois pelaamisen sijasta ja tienata siten voittopisteitä.

Lautakunta

Lautakunta-podcast esittelee joukkorahoitusta lautapelien näkökulmasta. Miten Kickstarter, IndieGoGo, Mesenaatti ja muut joukkorahoituspalvelut toimivat lautapelien julkaisukanavana? Annika Saarto Todellisuuspako-blogista haastattelee Timo Lindiä Korttikuningas-blogista, lausuntoja kuullaan myös Tuomo Pekkaselta (Lautapelit.fi), Kristian Pestiltä (Pöydällä) ja Mikko Saarelta (Lautapeliopas). Jakso on nauhoitettu 10.7.2018.

Lyhyet

  • Wizards of the Coast julkaisee Transformers-keräilykorttipelin. Kortit ovat tuplasti tavallista korttia suurempia ja Transformers-kortit voi kääntää, jolloin robotti muuttaa muotoaan. Peli ilmestyy syyskuussa.
  • Kennerspiel des Jahres -ehdokkaana olevaan Heaven & Aleen tulee ensi vuonna lisäosa. Lisärissä pääsee muun muassa pohtimaan oluen toimittamista tavernoihin.
  • Food Chain Magnaten uusimman painoksen ennakkotilaukset on avattu Splotterin kaupassa.
  • Games Workshop on perinteisesti ollut aika tarkka oikeuksistaan ja lisensoinneistaan. Nyt on sävel toinen ja sen merkkinä tulossa on Monopoly: Warhammer 40000. “In the grim darkness of the far future, there is only real estate business”.

Monopoly: Warhammer 40k

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Eclipsen toinen laitos eli Second Dawn for the Galaxy tuli Kickstarteriin viikolla. Kampanjasta vastaa Kolossal Games. Kampanjan onnistuminen on jo selvä juttu: 150 000 dollarin minimitavoite on ylitetty selvästi. Miltään miljoonaprojektilta kampanja ei kuitenkaan näytä, tätä kirjoittaessani Kicktraqin kaavio suuntaa vajaaseen kahteen miljoonaan dollariin. En sinänsä ihmettele: stretch goalit näyttävät vaatimattomilta ja kampanjasivu ei ole erityisen houkuttelevan näköinen.

Uusi versio päivittää peliä reippaalla kädellä, siirtäen aikaisemmin lisäosissa ilmestynyttä materiaalia peruspeliin. Osa sisällöstä on uudessa World’s Afar -lisäosaan, joka onkin selvästi suositumpi vaihtoehto backaajien keskuudessa. Miksipä osallistua ja ottaa vajaa peli? Kampanjaan on liittynyt muutenkin reippaasti draamaa, suorastaan varsin järjetön määrä valitusta kaikenlaisista asioista. Onko se perusteltua ja kenen näkökulmasta – miltä peli vaikuttaa uusien backaajien näkökulmasta verrattuna Eclipse-veteraanin näkökulmaan, esimerkiksi – en osaa sanoa, mutta Lautapelit.fi:lle jäänee tästä aika tympeä jälkimaku.

Touko on kirjoittanut erinomaisen Designer Notes -artikkelin, jossa käydään perinpohjaisesti läpi, mistä uudessa laitoksessa on kyse. Tämä artikkeli olisi ollut syytä julkaista heti Kickstarter-kampanjan aluksi.

Peli maksaa 119 dollaria ilman lisäriä, 169 dollaria lisärin kanssa. Mitään tietoa mahdollisesta jälleenmyyntihinnasta kampanjan jälkeen ei ole, mutta olettaisin, että tätä saa jatkossa Lautapelit.fi:ltä suoraan. Veroton toimitus on luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Eclipse: Second Dawn for the Galaxy

Cthulhu: Death May Die on viikon toinen suuri Kickstarter-avaus. Tämä on pärjännyt “vähän” paremmin: kirjoitan tätä perjantaina ja mittarissa on jo 1,7 miljoonaa dollaria ja Kicktraq ennustaa 6,4 miljoonaa. Eric M. Langin ja Rob Daviaun suunnittelema peli on yhteistyöpeli, jossa pelaajien on torpattava Suurten Muinaisten manaaminen maan päälle.

Peruspeli maksaa 100 dollaria, jätti-Cthulhun kanssa hinta on 250 dollaria. Cthulhua myytiin aluksi rajoitettuna painoksena alkaen 220 dollarilla ja jokainen uusi rajoitettu erä nosti hintaa. 250 dollarin kohdalla löytyi sitten rajoittamaton erä, jota onkin sitten myyty jo tuhansia. Peruspeli toimitetaan heinäkuussa 2019, Cthulhu-patsas alustavasti huhtikuussa 2020. Patsaan toimitusaikataulu voi vaihdella villisti. Peruspelin toimitus maksaa vähintään muutaman kympin, Cthulhu-patsaan postikulut ovat arviolta 77 dollaria. Toimitukset ovat verovapaita. Kampanja löytyy täältä.

Cthulhu: Death May DieIncoming Transmission on avaruusaiheinen pulmapeli, jossa yksi pelaajista on Mission Control, jonka tehtävänä on ohjata avaruusaseman ainoa selviytyvä kadetti, jota muut pelaajat ohjaavat, suorittamaan tietyt tehtävät. Mission Controlin ohjeet ovat sekavat, joten kadetin tehtävänä on selvittää, mitä ohjeilla tarkoitetaan. Mission Control ei saa puhua. Peli maksaa 36 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Siege Storm: The Siege Mode on kaksinpelattava taistelukorttipeli vähän Magicin hengessä. Pelin kortit ovat monikäyttöisiä: ne voi pelata toimintona, käyttää manana tai pelata radoille etenemään kohti vihollista. Kun kortti on pelissä, sen passiivisen ominaisuuden voi ottaa käyttöön, sen voi ottaa manantuottajaksi tai sillä voi hyökätä. Mukana on pakanrakennusta ja AI-pakat, joita vastaan voi pelata yksinpeliä tai kaksistaan yhteistyönä. Core box maksaa 29 puntaa, parilla lisäpakalla hinta on 41 puntaa. Veroton toimitus on luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Role Quest on kepeä seurapeli roolipelitunnelmissa. Pelaajat esittävät fantasiaroolejaan improvisoiden tiettyjä luonteenpiirteitä toisilleen ja yrittäen arvata, mitä luonteenpiirrettä toinen esittää. Peli maksaa 20 puntaa Suomeen toimitettuna, lapsille sopimattomalla lisärillä 24 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Clustered vaikuttaa yhdistelmältä Setiä ja Qwirkleä. Pelaajat lätkivät pöytään kuviokortteja siten, että viereisen kortin kanssa yhteistä on vähintään kaksi piirrettä kolmesta (kuvion muoto, täyttö ja lukumäärä). Lopuksi pisteytetään alueita, rivejä ja sarakkeita. 24 dollarilla saa uuden toisen laitoksen, 42 dollarilla sekä ensimmäisen että toisen: näissä on eriväriset kortit, yhdellä voi pelata 1–4 pelaajalla ja toinen kappale tuplaa pelaajamäärän. Toimitus on luvattu lokakuulle 2018 ja on ilmeisesti ehkä veroton. Kampanja löytyy täältä.

Rurik: Dawn of Kiev on peli Kiovan Venäjän kuohunnasta 1000-luvulla Vladimir Suuren kuoleman jälkeen. Pelissä on uusi pelimekaniikka, “huutokaupan ohjelmointi”. Pelaajat valitsevat toimintonsa pelaamalla meeplejä huutokauppalaudalle. Jotta toimintoon saa pelata, pitää pelata isompi meeple kuin aikaisemmilla pelaajille, tai kasvattaa pienempää meepleä rahalla. Isoimman meeplen pelannut saa parhaan toiminnon. Meeplet aktivoidaan kuitenkin numerojärjestyksessä pienimmistä suurimpaan. Peli maksaa 89 dollaria Suomeen toimitettuna, 109 dollarilla saa lisäksi metallikolikot. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Jetpack Joyride on lautapeliversio samannimisestä (ja varsin hyvästä) mobiilipelistä, jossa kaahataan rakettirepulla pitkin loputonta käytävää esteitä väistellen ja tehtäviä suorittaen. Lautapeliversiossa idea on sama, mutta käytävää jatkuu neljän laatan verran ja reittiä rakennetaan reaaliajassa Blokuksesta tutuista pentominolaatoista. Lopuksi pisteytetään suoritukset. Perusmalli maksaa 36 dollaria Suomeen toimitettuna, deluxe 50 dollaria ja keräilymalli 80 dollaria. Deluxessa on hienompi kansi, tuplapaksu pistelomakevihko, kaksi pientä lisäriä ja yksinpelihaasteita. Keräilymallissa on lisäksi miniatyyriä, metallikolikkoa, dry erase -pistelomaketta, kangaspussia ja sen sellaista. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Pocket Dragon on Dávid Turczin ja Wai-yeen hääpeli. Pariskunta menee naimisiin elokuussa ja koska kumpikin on pelihullu, häävieraille päätettiin tehdä lahjaksi peli. Koska peli tehtiin kunnolla, se päätettiin pistää Kickstarteriin myyntiin projektin ja häiden rahoittamiseksi. Pocket Dragons on kaksinpelattava yhteistyöpeli, joka kestää 5–10 minuuttia. Stretch goaleina on tarjolla promokortteja Turczin muihin peleihin. Peli maksaa 16 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu marraskuussa 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Rising for the Throne on hyvin A Game of Thrones -henkinen keskiaikainen valtataistelu korttipelinä. Kovin paljon pelimekaniikasta ei kampanjasivulla kerrota, mutta mukana on noppia ja sotajoukkoja korttien muodossa. 16-sivuisessa sääntökirjassakin päästään varsinaiseen peliin vasta sivulla 13 – ilmeisesti kyse on jonkinlaisesta Yatzy-muunnelmasta. Peli maksaa 25 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dawn of the Zeds on Victory Point Gamesin zombiepeli, jonka kolmas laitos on ollut loppuunmyyty jo tovin. Nyt siitä tulee uusintapainos ja sen kaveriksi kolme uutta lisäriä. Itse peli on States of Siege -sarjan yhteistyöpeli 1–5 pelaajalle, jossa pelaajien on torjuttava zombieinvaasio. Pelkät lisärit saa 19 dollarilla, peruspelin kanssa hinta on 79 dollaria. Postikulut lisätään myöhemmin. Veroton toimitus on luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Bat Cup on Mario Kart -henkinen kilpa-ajopeli, jossa pitää paitsi ajaa nopeasti, myös runnoa vastapelaajat pois tieltä. Peli maksaa 39 dollaria ja postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Mainittakoon tässäkin, että Shards of Infinitylle tuli sunnuntaina täyteen 50 pelikertaa. Kun ensimmäinen pelikerta tuli toukokuun alussa, 50 pelikertaan päästiin ennätysnopeasti eli noin 10 viikossa.

Uskotte siis varmaan kun sanon, että olemme tykänneet. Shards on syrjäyttänyt Hero Realmsin täysin ja sen kerran kun Hero Realmsia Shardsiin tutustumisen jälkeen pelasimme, se tuntui jotenkin vähän tunkkaiselta. Shards on skarppi, selkeä ja tarjoaa monenlaisia lähestymistapoja. Lisäksi se on koukuttava.

Kunhan vain muistatte pitäytyä kaksinpeleissä: yhden nelinpelin perusteella ainakaan kaikki-vastaan-kaikki-nelinpeliin ei ole mitään syytä palata. Paripelissä voi ehkä olla jotain ajatusta.

Shardsin kortteja
Kuva: Mikko Saari

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *