Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 22.10.2018: Guldbrikken-voittajat 2018

Tanskan Vuoden peli -palkinto eli Guldbrikken vuodelle 2018 jaettiin hiljattain. Voittajiksi valittiin Lautapelit.fi:n pelejä tuhti kattaus.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Viikkokatsauksen takana on yksi toimittaja, joka kirjoittaa katsausta vapaa-ajallaan. Puuttuuko viikkokatsauksesta mielestäsi jotain? Valittamisen sijasta suosittelen toimeliaisuutta: uutisvihjeitä otetaan vastaan ja näkökulmia julkaistaan erittäin mieluusti. Viestejä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen mikko@lautapeliopas.fi.

Guldbrikken-voittajat 2018

GuldbrikkenTanskan Guldbrikken-palkinnon voittajat on julkistettu. Mukana on neljä perinteistä kategoriaa, mutta myös uusi harrastajapelien sarja, joka on suunnattu kokeneemmille peliharrastajille. Harrastajapelien sarjassa olivat ehdolla kaikki vuonna 2017 tai 2018 ilmestyneet pelit. Lisäksi raati halusi myöntää erikoispalkinnon.

Lautapelit.fi pääsi juhlimaan kunnolla, viidestä voittajasta neljä oli Lautapelit.fi:n Tanskan-jaoston Spilbræt.dk:n julkaisemia tai jakelemia.

  • Vuoden lastenpeli: Cirkus Topito (Marco Teubner, Spilbræt.dk)
  • Vuoden perhepeli: Magic Maze (Kasper Lapp, Spilbræt.dk)
  • Vuoden partypeli: The Mind (Wolfgang Warsch, Spilbræt.dk)
  • Vuoden aikuistenpeli: Azul (Michael Kiesling, Asmodee Nordic)
  • Vuoden harrastajapeli: Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, Spilbræt.dk)
  • Raadin erikoispalkinto: The Mind (Wolfgang Warsch, Spilbræt.dk)

Raati ihastui The Mindiin: “se on aikamme UNO ja mielenkiintoinen tutkimusmatka siihen, miten me viestimme ja toimimme, jos ei saa puhua”.

Ensi vuonna Guldbrikkeneissä nähdään vielä yksi uusi kategoria, yleisön suosikki, johon tanskalaiset pelaajat saavat valita voittajan.

Lisätietoja Guldbrikkenin nettisivuilta.

Lautapeliseura peluuttaa Aegon’s Conquestia GameXpossa

Syyskuisessa viikkokatsauksessa mainittiin A Game of Thrones -aiheinen megapeli Aegon’s Conquest ja nyt Suomesta on löytynyt innokkaita tekijöitä pelin organisoimiseen. Suomen lautapeliseuran puheenjohtaja Mauri Sahlberg on liittoutunut Suomen johtavien A Game of Thrones -asiantuntijoiden kanssa: Jussi Ahlroth ja Mike Pohjola toimivat pelissä pelinjohtajina.

Jokainen Westerosin valtasuvusta on edustettuna pelissä neljän pelaajan voimin. Hallitsija neuvottelee ja juonittelee, ritari huolehtii sotimisesta, mestari tekee tutkimustyötä ja etsii kätkettyjä salaisuuksia ja perillinen seikkailee etsimässä reliikkejä ja auttaa muita suvun jäseniä.

Peliin etsitään parhaillaan pelaajia. Peliin osallistujat saavat ilmaisen lipun GameXpoon. Lisätietoa GameXpon lehdistötiedotteesta ja Suomen lautapeliseuran sivuilta.

Lautakunta

Lautakunta kokoontui juttelemaan tulevista Essenin Spiel 2018 -lautapelimessuista. Keskustelua johtaa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), mukana vinkkejä messukävijöille ja messuja kotona seuraaville on jakamassa Tero Hyötyläinen (Lunkisti) ja Antti Koskinen, molemmat useamman Essen-reissun tehneitä konkareita.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Shooterz on nopeatempoinen kaksinpelattava jääkiekkokorttipeli. Peli perustuu settien keräilyyn: maalintekoon tarvitaan keskushyökkääjä, laitahyökkääjä ja puolustaja, mutta maalin voi estää, jos kädestä löytyy isompinumeroinen kortti. Peli maksaa noin 14 euroa postikuluineen, joten hinta jää verorajan alle. Toimitus on luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Dwar7s Fall ilmestyi pari vuotta sitten, nyt pelistä on tarjolla Collector’s Edition, jossa on isompi loota ja lisäreitä mukana. Maksimipelaajamääräkin on jossain vaiheessa venynyt neljästä kahdeksaan. Tarjolla on myös itsenäistä jatko-osaa Dwar7s Winteriä. Molemmat pelit sisältävä all-in-paketti on 110 dollaria, Dwar7s Fall yksin 50 dollaria ja uusi lisäri ja iso laatikko 20 dollaria. Postikuluja on odotettavissa parikymmentä dollaria. Toimitusta lupaillaan huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Volfyirion on Mysthea-pelin maailmaan sijoittuva kahden pelaajan pakanrakennuspeli, jossa isossa osassa on lohikäärme Volfyirion – suostuttelemalla sen puolelleen voi saada aikaan suurta tuhoa. Peli maksaa 19 euroa Suomeen toimitettuna, 35 euroa jos mukaan haluaa 12 cm korkean lohikäärmeminiatyyrin. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Valhalla on viikinkiteemainen noppienasettelupeli, jossa tavoitteena on tienata paikkoja Valhallasta kuolemalla taistelussa. Peruspeli maksaa 35 puntaa, 45 punnalla saa luksusmallin jossa on pari lisäriä mukana ja 65 punnalla saa eeppisen paketin, jossa tulee vielä lisäherkkuja. Postikuluja tulee noin 15 euroa ja veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Syyslomaviikolla pelattiin paljon. Nappasin Friedemann Friesen Fast Forward: Fearin Lautapelaamaan-tapahtuman huutokaupasta kohtuulliseen vitosen hintaan, kun Friesen Fable-pelisysteemi kuitenkin kiinnosti. Peli ei ole aivan ihanteellinen kaksinpelinä (en oikeastaan suosittele), mutta tulipahan nyt testattua – läiskimme yhtenä aamuna vajaassa tunnissa koko pakan läpikäymiseen vaaditut 21 pelikertaa.

Fearin idea on se, ettei pelissä ole sääntökirjaa. Pakka otetaan laatikosta ja sen ensimmäinen kortti antaa vähän perusohjeita ja sitten vain aletaan pelaamaan, vaikka aluksi ei edes tiedä, mistä on kyse tai mikä pelin tarkoitus on. Pian se kuitenkin selviää ja pikku hiljaa pakasta nousee esiin uusia sääntöjä ja kun lopulta pakka on käyty läpi, käsissä on täysipainoinen peli.

Tähän kaikkeen kuluu kuitenkin jonkin verran aikaa, kaikkea ei näe yhdellä pelikerralla. Jokaisen yksittäisen pelin päätteeksi häviäjä nakkaa korttinsa pois ja ne poistetaan täysin pelistä: ne eivät enää palaa pakkaan. Muut kortit sekoitetaan ja laitetaan käyttämättä jääneen pakan päälle. Näin pakka kuluu hiljalleen ja peli etenee vääjäämättä. Jos pelaaminen pitää lopettaa, käyttämätön pakka pakataan muovipussiin erilliin poistetuista korteista, ja peliä voi jatkaa myöhemmin. Koko homma on parilla istumalla nähty.

Pelinä Fear ei ole ihmeellinen, sellainen perusmukava kortinläpsyttely. Peliharrastaja ei saa siitä oikeastaan juurikaan irti. Pelin parasta kohderyhmää ovat perheet ja aikuiset, jotka pitävät peleistä, mutta jotka inhoavat sääntökirjoja – sääntökirjaa kun ei ole, pelaamaan pääsee välittömästi.

Noin yleisesti ajateltavaksi – jos myyt eteenpäin pelin, jonka idea perustuu siihen, että pelin korttipakka on tietyssä järjestyksessä eikä kortteja kuulu nähdä ennen kuin ne tulevat pelin aikana vastaan, olisi erittäin huomaavaista palauttaa pakka oikeaan järjestykseen ennen pelin myymistä, ettei ostajan tarvitse ensi töikseen alkaa käymään pakkaa läpi ja järjestämään sitä…

Huomasin taannoin saaneeni joskus aikaa sitten Amazoniin isohkon lahjakortin, jonka olin unohtanut käyttää. Sille piti keksiä jotain käyttöä ja päädyin tilaamaan lahjakortilla pakohuonepelejä, joita Suomesta ainakaan vielä ei saa, eli Escape the Roomin kakkososan Secret of Dr. Gravely’s Retreat ja Escape Room: The Gamen muutaman lisärin kanssa.

Ensin testattiin Escape Room: The Game, jonka isosta laatikosta paljastuu Chrono Decoder -muovihäkkyrä. Häkkyrässä on pelikello, taustamusiikki ja muutama salakoodiavain, joita skenaarioissa tarvitaan. Tässä pelissä pulmat ratkaistaan neljän numeron tai kirjaimen yhdistelmillä, jotka syötetään häkkyrään laittamalla oikeat neljä avainta häkkyrän koloihin. Jos ratkaisu meni oikein, kuuluu kiva ääni ja jos meni väärin, kuuluu töräys ja aikaa vähennetään minuutti.

Ratkaisu on ihan hauska – häkkyrä on vähän tyhmän iso muoviboksi, mutta on siinä oma tunnelmansa. Avainten käyttäminen on hauska idea. Mielenkiintoisesti toteutus on sellainen, ettei häkkyrä lainkaan tiedä, mitä skenaariota sillä pelataan – siihen on siis koodattu jo etukäteen kaikki mahdolliset oikeat ratkaisut, joita skenaarioissa voi sitten käyttää.

Ensimmäinen skenaario jätti vähän ristiriitaiset fiilikset. Pelaamamme Prison Break -skenaario oli juoneltaan ihan täysin pölhö, mikä toki on pakohuonepeleissä ihan tavallista, pulmat taas vaihtelivat ihan kivoista todella hämmentäviin. Osasta jäi ratkaisun näkemisen jälkeenkin vähän avoimeksi, miten siihen olisi pitänyt päätyä. Skenaarioon oli kuitenkin netissä yksityiskohtainen läpipeluuohje, jonka lukeminen jälkeenpäin avasi pulmanlaatijoiden ajattelua.

Odotan mielenkiinnolla kakkosskenaariota. Tähän sarjaan näkyy tulleen aika monta skenaariota, osa tosin on vielä saatavilla vain hollanniksi. Harmillisesti skenaariot eivät ole itsenäisiä, vaan vaativat peruspelin, eli tätä perusboksia ei voi ihan heti pistää kiertoon. Yhdysvalloissa tosin skenaarioita on niputettu toiseksi aloituspaketiksi, jossa tulee mukana uusi Chrono Decoder, mikä on ihan kätevää.

Re:Play-partypeli osoittautui ihan kelpo toteutukseksi Celebrities-pelistä. Monikers on yhä oma suosikkini, mutta tämä edustaa toisenlaista koulukuntaa, jossa valmiita kortteja ei ole, vaan pelaajien on itse keksittävä aiheet, joita selitetään. Kumpaa sitten pitää parempana on makuasia ja riippuu vähän siitä, kumpi tapa omalle peliporukalle paremmin sopii – meidän peliporukassamme jotkut käyttäisivät mieluummin valmiita kortteja ja toiset taas keksisivät mieluummin itse.

Re:playlle miinuksina on iso laatikko, tosin pelin olennaiset osat voi ottaa mukaan yhdessä kangaspussissa, ja se, että pantomiimikierros on pistetty toiseksi. Pantomiimin kuuluu olla viimeisenä, se on kuitenkin kaikista vaikein osa-alue ja hyötyy eniten siitä, että edellä on ollut kaksi kierrosta.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *