Kategoriat
Peliarvostelut

Collecto

Bejeweledin kaltaisia Match 3 -pelejä lautapelimuodossa tarjoava Collecto on värikäs muovikuulapeli, joka ei kuitenkaan ihan täydellisesti toimi.

Testasimme Amon toimittaman Collecton, joka on 2–4 pelaajan nopea perhepeli. Idealtaan Collecto muistuttaa hieman videopelipuolelta tuttuja Match 3 -pelejä, kuten Bejeweled. Potion Explosion oli pari vuotta sitten hitti, joten onnistuisiko Collecto voittamaan meidät puolelleen?Collecton kansi

Komponentit ja idea

Pelin keskeinen elementti on musta-vihreä muovinen pelialusta, jossa on 7×7-ruudukko. Siihen asetellaan mukana tulevat 48 palloa kuudessa eri värissä. Pelialustan keskellä jää yksi tyhjä kolo. Ideana pelissä on työntää yhtä palloriviä niin pitkälle kuin se laudalla kulkee, minkä jälkeen tarkistetaan, syntyikö siirron avulla kahden tai useamman samanvärisen pallon vaaka- tai pystyrivejä. Nämä pallot otetaan itselle.

Jos pelaaja uskoo että hän ei pysty tekemään siirtoa, jolla muodostuisi vähintään yksi pari, hän voi kysyä, näkeekö kukaan muu pelaajista sellaista siirtoa. Jos kukaan ei keksi siirtoa, vuorossa oleva pelaaja saa tehdä kaksi siirtoa peräkkäin. Kun kahdellakaan siirrolla ei enää saa paria aikaiseksi, peli loppuu. Jokaisesta pelaajan keräämästä kolmen samanvärisen pallon ryhmästä saa yhden pisteen, ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Pelin ulkoasu on… muovinen. Pallot ovat vähän liian kevyet ja alusta turhan pieni: meilä jopa kuusivuotiaan sormet usein sotkivat pelitilannetta kun hän yritti siirtonsa lopuksi napata pallot talteen omaan pistekouruunsa. Alustan reunoilla olevat pistekourut ovat myös ainakin kaksistaan pelatessa liian pienet ja pallot pursuavat ylitse. Palloja siis kierii helposti lattialle.

Neljän pallon siirto
Tällä siirrolla saadaan neljä keltaista pallo vaaka- tai pystyriviin. Oranssi ja punainen väri ovat varsin lähellä toisiaan, mutta eivät menneet meillä sekaisin. Värisokeille peli ei sovi lainkaan. Kuva: Kai Saarto

Pelitunnelman sweet spot on kapea

Itse pelaaminen ei ollut niin hauskaa kuin toivoimme. 7×7-ruudukko tyhjenee nopeasti, mikä johtaa pelin draaman rakenteen kannalta epäedulliseen tilanteeseen. Ensimmäisellä vuorolla vaihtoehtoisia siirtoja ei ole kuin muutama ja valinnat ovat aika tylsiä. Sen jälkeen tulee hyvin lyhyt herkkuhetki, jolla oikein hyvällä siirrolla voi napata seitsemän tai kahdeksan palloa itselleen ja tuntea itsensä neroksi.

Tunne menee nopeasti ohi, sillä loppupeli on aika tylsää ja yhdenkin parin saaminen vaikeutuu jatkuvasti. Peli ratkeaa yleensä noihin muutamiin keskipelin siirtoihin, loppupelissä ei ole enää juuri jännitystä.

Taktikointia pelissä on hyvin vaikea tehdä, sillä omaa seuraavaa vuoroaan on liki mahdotonta pedata etukäteen, edes kaksinpelissä. Pientä analyysiparalyysia voi tulla, jos joku pelaaja haluaa pohtia kaikki vaihtoehtonsa läpi.

Kuulien keräilyä
Pelilauta ja pallot ovat hieman liian pienet, jotta pelaaminen sujuisi ilman jatkuvaa vaaraa karkaavista palloista. Kuva: Kai Saarto

Kenelle Collecto sopii?

Noin 7-vuotiaat lapset voivat saada tästä keskenään iloa irti, sillä aikuista ei välttämättä tarvita enää, kun simppelit ohjeet on ymmärretty. Käytännössä markkinat ovat kuitenkin kyllästetty paremmilla peleillä. Mikään osa-alue Collectossa ei yllä keskitason yläpuolelle.

Peliharrastajalle voisi suositella Collecton sijasta Potion Explosion, joka hoitaa Bejeweled-tyylisten pelien tontin kuulemma hyvin. Amon omasta tuotannosta Dr. Eureka on lapsille suunnattu palloja ja älliä yhdistävä peli, jossa on vähän näppäryyselementtiä ja paljon nopeuskisaa mukana. Sitä pelaan mielelläni koska tahansa lasten kanssa ja siinä on loistavat komponentit. Collecto ei valitettavasti ollut niin hauska kuin odotimme.

Collecto ylhäältä
Alkutilanteessa 7×7 ruudun laudalla on vain yksi tyhjä kohta, johon pallorivin voi työntää. Kuva: Kai Saarto

Faktat Collectosta

Suunnittelija:

Julkaisija: AMO, FoxMind (2018)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, lapsikin tajuaa nopeasti kupletin juonen.

Onnen vaikutus: Pelin satunnaiselementit rajoittuvat alkuvalmisteluissa tehtävään pallojen asetteluun.

Vuorovaikutus: Collectossa toisten pelaajien siirrot vaikuttavat suuresti siihen, mitä vaihtoehtoja omalle vuorolle jää.

Teema: Peli on täysin teematon.

Uudelleenpelattavuus: Satunnainen alkuasetelma tekee joka pelikerrasta erilaisen. Silmää siirtojen lukemiseen voi jonkin verran kehittää. Jos olet haka Bejeweledissä, siitä on tässä hyötyä. Peli on tuntui kuitenkin aika lailla nähdyltä muutaman erän jälkeen.

Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, kaksinpelissä on aavistus taktiikasta, useammalla omia siirtojaan ei voi suunnitella lainkaan.

Kesto: 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Kai Saarto

Turkulainen pitkän linjan toimittaja. Tekee sivutöinä kuvituksia ja verkkosivuja. Rooli- ja lautapelaaja from way back.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *