Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 25.7.2016: SdJ, Asmoborg valloittaa

Viikkokatsauksessa kerrotaan Spiel des Jahres -palkintovoittajat ja kerrotaan Asmodeen uusista yritysostoista ja niiden vaikutuksista Suomessakin.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Oletko kiinnostunut osallistumaan viikkokatsauksen tekemiseen? Katsauksen lopussa on lisää asiasta.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Spiel des Jahres -voittajat

Spiel des JahresSpiel des Jahres -voitto meni Codenamesille, Kennerspiel des Jahresin voitti Isle of Skye.

Varsinkin Isle of Skyen voitto herätti hieman ihmetystä, olivathan ehdolla myös paljon kehuttu Pandemic Legacy ja muuten vain innovatiivinen T.I.M.E Stories. En kuitenkaan pidä Isle of Skyen voittoa ollenkaan huonona: se sopii näitä pitkää sitoutumista vaativia pelejä paremmin satunnaisille pelailijoille, joille Kennerspiel-palkintokin on enemmän kohdistettu.

Spiel des Jahres -ehdokkaita olivat Imhotep ja Karuba, joista kumpaakaan en ole vielä päässyt kokeilemaan. Karuba on ainakin tulossa Suomeksi ja testauslistalla.

Asmodee tavoittelee laajentumista

AsmodeeAsmodee osti Days of Wonderin ja Fantasy Flightin vuonna 2014 ja Enigman sekä Catanin englanninkieliset oikeudet vuonna 2016. Nyt pelijättiläisen ostoslistalla on F2Z Entertainment, kanadalainen yhdistelmä Filosofiaa, Z-Man Gamesia, Pretzel Gamesia ja Plaid Hat Gamesia.

Asmodee ja F2Z ovat olleet jo aikaisemmin lämpimissä väleissä, Asmodee on F2Z:n jakelija Euroopassa ja F2Z Asmodeen Kanadassa.

Mitä tästä sitten seuraa? Hyvinä puolina Asmodeella on enemmän lihaksia saada pelejä vielä laajemmille markkinoille. Laadukkaat lautapelit saavat kenties suuremman yleisön. Pelit ovat luultavasti entistä enemmän kielivapaita osiltaan, jotta Asmodeen on helpompi jaella niitä eri markkinoille. Pelit saadaan pysymään paremmin markkinoilla, mikä takaa taitaville suunnittelijoille ja kuvittajille vakaammat tulot ja enemmän mahdollisuuksia ammattimaiseen työskentelyyn.

Huonona puolena on tietysti kaikki normaalit monopolien haittapuolet: isompi toimija pääsee helposti määräävään markkina-asemaan, eikä se yleensä tiedä kuluttajille hyvää.

Tasty Minstrel Gamesin Michael Mindes suhtautuu kehitykseen myönteisesti: se vähentää TMG:n kilpailua TMG:lle tärkeissä kanavissa ja mitä byrokraattisemmaksi ja jähmeämmäksi Asmodee kasvaessaan käy, sitä helpompaa TMG:n kaltaisen pienen toimijan on kilpailla.

EurazeoHyvä kysymys on myös se, mitä Eurazeo, Asmodeen omistava sijoitusyhtiö, aikoo Asmodeella tehdä. Asmodee on käynyt jo yhden sijoitusyhtiökierroksen läpi: pienempi sijoitusrahasto osti Asmodeesta 60% vuonna 2008 ja maksoi 60 miljoonaa dollaria. Viisi vuotta myöhemmin Asmodee myytiin Eurazeolle vähän alle 200 miljoonalla.

Eurazeokin halunnee jossain vaiheessa myydä Asmodeen eteenpäin voitolla, kunhan saa sitä vielä kasvatettua, mutta kuka ostaa? Onko tavoitteena saada Asmodee myytyä Hasbrolle? Oli miten oli, Eurazeo on pörssiyhtiö, eli siitä vain ostoksille, jos haluat omistaa siivun Asmodeesta.

Suomalaisesta näkökulmasta yhdistyminen olisi ainakin jossain määrin huono juttu, koska se heikentäisi Competon ja Lautapelit.fi:n mahdollisuuksia. Mikäli Z-Man siirtyy Asmodeen talliin, Pandemian julkaisu siirtynee Lautapelit.fi:ltä Enigmalle (esimerkiksi tuleva Ticket to Ride: Rails & Sails tulee suomeksi Enigmalta, eikä toistaiseksi Menolippuja julkaisseelta Lautapelit.fi:ltä). Se on taas yksi iso peli vähemmän Lautapelit.fi:n valikoimissa.

Toki Pandemian menetys on aika paljon pienempi harmi kuin vaikkapa Carcassonnen menetys olisi; saapa nähdä kääntääkö Asmodee jossain vaiheessa katseensa Hans im Glückin kaltaisiin saksalaisiin lautapelijulkaisijoihin.

Kalifornian muuttuva bisnesympäristö saa Victory Point Gamesin pakkaamaan laukkunsa ja muuttamaan muualle. Samalla loppuu print-on-demand-toiminta ja VPG siirtyy tuottamaan pelinsä kokonaan Kiinassa. Jos siis mieli tekee VPG:n pelejä, kannattaa toimia, sillä osa tähän asti pysyvästi tuotannossa olleista peleistä poistuu valikoimista uuden tuotannon myötä.

Kosmisia kohtaamisia rautavaltaistuimella

Cosmic Encounterin luojilta tulee uusi peli. Kun ottaa huomioon, että samat tekijät ovat jo aikaisemmin hyödyntäneet Cosmic Encounterin runkoa Dune-pelissä, niin ei ole suurensuuri yllätys, mistä uusi peli saa aiheekseen yhtä kiivaita valtakamppailuja: tietysti Game of Thronesista.

Game of Thrones: The Iron Throne ilmestyy Fantasy Flightin julkaisemana ja tekijälistalla on Eberlen, Olotkan ja Olotkan lisäksi FFG:n Justin Kemppainen. Peli on esikuviaan tiiviimpi, sillä kestoksi luvataan vain 30–60 minuuttia. Cosmicin tapaan pelaajat haastavat toisiaan Game of Thronesin tutuilla hahmoilla ja muut pelaajat voivat liittyä mukaan haasteisiin tukemaan toista osapuolista.

Peli on nimenomaisesti TV-sarjalisenssillä tehty ja kuvitus on suoraan sarjasta. Tapahtumat sijoittuvat sarjan alkuvaiheisiin, eli Robert Baratheon on juuri kuollut ja valtaistuinpeli alkaa rullaamaan täydellä teholla. Game of Thrones: The Iron Throne ilmestyy loppuvuodesta. Peliä esitellään GenConissa, joten sen jälkeen on lisätietoja luvassa.

Iron Throne -lautapeli
Kuva: Fantasy Flight Games

Lähellä ja kaukana

Ryan Laukat potkustarttaa jatkoa Above and Below’lle. Uuden pelin nimi on Near and Far. Se on itsenäinen seikkailu samantyyppisellä idealla eli välillä luetaan tarinakirjasta seikkailuja ja katsotaan, mitä niissä tapahtuu.

Pelissä on tarjolla myös pitkä kampanjamoodi, jossa omaa hahmoaan voi kehittää pelikerrasta toiseen.

Samassa paketissa on mahdollista saada Desert Labyrinth and Underforest Encounter Book ja tarvittavat lisäkomponentit Above and Below’hun, jos ne on sattunut missaamaan. Tämä mukava bonus pelin ikään on ollut tähän asti Kickstarter-ekslusiivinen juttu, jota ei ole muuten voinut saada.

Pelkkä Near and Far maksaa $68 Suomeen postitettuna, maksamalla $88 saa Desert Labyrinth -kirjan pahvilätkineen. Tämä siis myös Above and Below’n omistaville. Toimitusta lupaillaan vasta toukokuussa 2017. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/953146955/near-and-far-storytelling-board-game

Dig Down Dwarf on push-your-luck-tyylinen noppapeli, jossa kerätään timantteja. Peli on voittanut Micro Game Challenge -suunnittelukilpailun.

Yksi kappale peliä on 18 dollaria ja 15 dollarin postikulut päälle. Toimitus ei ole EU-ystävällinen, mutta yksi kappale jäänee verorajan alle. Lisämaksusta on mahdollista saada lisäosaa ja muuta sälää kaupan päälle. Toimitus on tammikuussa 2017. Kampanja löytyy täältä.

https://www.kickstarter.com/projects/1243534184/dig-down-dwarf-2e-the-award-winning-strategic-dice

Galaktista debattia

Galactic Debate on väittelypeli, jossa käydään keskustelua scifi-maailman kuumista kysymyksistä – vaikkapa siitä, pitäisikö epäkäytännöllisen suurien mech-pukujen murhaaminen itsepuolustustarkoituksissa sallia tai pitäisikö joutavat miehistönjäsenet eliminoida niiden galaksille aiheuttaman vaaran vuoksi.

Kaksi osapuolta väittelee keskenään ja muut äänestävät, kumpi oli parempi. Vähän siis tällainen epäpeli, mutta hauskalta kuulostaa.

Iso osa pledgeistä on rajattu tuotantoteknisistä syustä Yhdysvaltoihin, mutta peruspelin saa Suomeen 19 dollarilla postikuluineen ja 27 dollarilla, jos mukaan haluaa kahdeksan pelaajaa mahdollistavan lisärin (peruspeli vetää kuusi pelaajaa). Toimitus on maaliskuussa 2017, eikä ole EU-ystävällinen, mutta hinta on onneksi sen verran edullinen, ettei se haittaa. Kampanja löytyy täältä.

Sushi Go!:sta tulee iOS-versio loppukesästä tai alkusyksystä. Mobiiliversion on kehittänyt Lummox Labs, jonka työntekijät ovat peräisin Button Mash Gamesilta. Button Mash on puolestaan tehnyt Salaisuuksien saaren ja Kadonneen kaupungin laadukkaat mobiiliversiot, joten tässäkin kohtaa on odotettavissa laatua.

Luvassa on yksinpeliä tekoälyä vastaan tai moninpelejä netissä Game Centerin kautta. Beta-testaajia haetaan parhaillaan.

Ropecon on tulossa!

RopeconEnsi viikonloppuna on Helsingissä Ropecon. Tapahtuma on nyt uudessa paikassa Messukeskuksessa, koska vanha tuttu Dipoli on remontissa.

Ropeconissa on luonnollisesti myös lautapeliohjelmaa. Tapahtumasta löytyy totuttuun tapaan pelinlainaustiski. Lisäksi tarjolla on yksittäisiin lautapeleihin keskittyneitä pelautuksia Talvipuutarhassa, PitchCarin ja Catanin SM-turnaukset lauantaina ja Carcassonnen SM-turnaus sunnuntaina.

Ropeconin lautapeliohjelma löytyy täältä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Viikkokatsaustiimiin mahtuu vielä mukaan: katsaus kirjoitellaan viikon aikana Google Docsiin, eli tehtävä edellyttää lautapeliuutisten bongailua ja kirjaamista dokumenttiin viikon aikana ja muiden löytämien uutisten kommentointia. Jos kiinnostaa, tule mukaan – osallistumispakkoa ei ole, eli voit bongailla uutisia ja kommentoida muiden löytöjä sen verran kuin ehdit ja jaksat.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *