Kategoriat
Uutiset

Vuoden peli -finalistit 2016

Vuoden peli -kilpailun finalistit vuodelle 2016 on nimetty. Lista eroaa hieman viimevuotisista, Lautapelit.fi on saanut vain yhden pelin listalle. Ehdokaslistalta löytyy monta mielenkiintoista peliä ja jokunen odotettu nimi puuttuu.

Vuoden peli -kilpailun finalistit on vihdoin ja viimein julkistettu. Voittajat selviävät perjantaina 19.8.2016.

Päivitys: Voittajat ovat selvillä.

Vuoden lastenpeli -finalistit

Vuoden perhepeli -finalistit

Vuoden strategiapeli -finalistit

Vuoden partypeli -finalistit

Lähde: Suomen leluyhdistys ry

Lista on vähän erinäköinen kuin mihin viime vuosina on totuttu. Varsinkin Lautapelit.fi:n julkaisut loistavat poissaolollaan, Competo sentään on saanut neljä peliä listalle.

Vuoden strategiapeli -finalisteista ei ole oikeastaan muuta valittamista kuin se, että lukemani perusteella Karuba on hieno peli, mutta enemmän perhepelisarjaa.

Partypelipuolelta harmittaa erityisesti Codenamesin jääminen pois finaalista, vaikka Klaskin voitto ei sinänsä harmittaisikaan. Tension vaikuttaa mahdollisesti hauskalta tapaukselta, Kivestä ei ole oikein muuta tietoa kuin että kyseessä on noppapeli.

Paitsi – nyt kun kaivelin, niin pelin toinen suunnittelija on konkari Maureen Hiron ja toinen suunnittelija Sheyla Bonnick taas oli hetken aikaa Boney M -bändin jäsen! Mielenkiintoista!

Lastenpelipuolelta iso harmi on Stone Age Juniorin jääminen rannalle. Muumipeikon kalaretki on sentään Reiner Knizian peli; vielä ei ole tiedossa, onko kyseessä joku originaalituotos vai uudelleenteemoitus jollekin vanhalle pelille.

Arvostelukappaleita on tilauksessa tuntemattomista finalisteista, testaamattahan ei meillä tuomita, joten pitäkäähän silmällä viikkokatsauksia, raportoin niissä sitä mukaa kun pelikokemuksia finalistipeleistä kertyy.

Kommentteihin otetaan veikkauksia voittajista. Jos joku arvaa neljä oikein ennen voittajien julkistamista, yllätyspalkinto on luvassa.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

11 vastausta aiheeseen “Vuoden peli -finalistit 2016”

Muumi suuri viidakkoseikkailu (Tactic),
Otrio (Competo),
Karuba, (Tevella)
Tension (Tactic)

Matka (Alga), Otrio (Competo), Karuba (Tevella), Klask (Competo)
Vähän kyllä aiheuttaa kummastusta tuo maailmalla menestystä saaneiden pelien puuttuminen (jälleen?) Suomen listalta.

Muumipeikon kalaretki
MazeRace
Castles of Mad King Ludwig
Klask

Muumipeikon kalaretki
MazeRace
Karuba
Klask

Perhepelikategoria on hyvin hämmentävä laatuaan, mutta ilman pelaamista ei vissiin saa tuomita.

No, Cortex on testattu ja vähän vajavaiseksi havaittu. Sääntöjen lukemisen perusteella Otrio on vähän tylsä, mutta oikeastaan juuri sellaista helpon ilmeistä palkintosuosikkisarjaa kuten joku Pentago. MazeRace sen sijaan vaikutti oikeasti hauskalta.

Täyttä ehdokasvalikoimaa en tietysti tiedä, mutta olisin itse nostanut listalle ehdottomasti IceCoolin ja Haban Spookieskin näyttää oikein pätevältä. Karubakin olisi ollut mainio perhepelisarjan voittaja.

Kyllä ne voittajat ovat Matka, MazeRace, Karuba ja Klask.

Käytiin testaamassa kolmen eri kategorian pelit, kaikki paitsi strategiapelit. Perhepelit olivat kokonaisuudessaan iso pettymys – niistä MazeRace todennäköisesti voittaa. Yllättävää oli lastenpelien taso. Kaikki kolme peliä voisivat voittaa tittelin. Kolmevuotiaan äitinä tykästyin suuresti Muumipeikon kalaretkeen, joka oli aivan mahtava kaikessa yksinkertaisuudessaan. Myös toinen muumipeli oli kiva, mutta menettänee mielenkiinnon parin pelikerran jälkeen.. Matka-pelille plussaa ideasta, mutta liika tilpehööri pudottaa sen pois omista voittajasuosikeistani. Partypeleissä Klask oli ihan kiva, mutta ei vetänyt vertoja Tensionille ja Kivelle. Oma ykköseni oli Kivi, koska aluksi luulin sen olevan tylsä, mutta se veti puoleensa kuin magneetti. Yatzyn kaltaiset elementit plussaa. Tension taas oli aivan mahtava peli koko perheelle ja veikkaan sen voittavan parhaan pelin tittelin.

Kiitoksia silminnäkijähavainnoista! Lastenpelien puolella yksi ongelma on kohderyhmän moninaisuus – se mikä toimii päiväkodissa ei välttämättä toimi kotona vanhemman ja lapsen yhteisissä peleissä ja se mikä toimii kolmivuotiaille ei toimi eskari-ikäisille.

Kalaretki on Reiner Knizian peli, joten uskon kyllä, että se on mekaanisesti oikein toimiva.

Kivi testattu. Ihan ok ja selvästi helposti tajuttavaa palkintovoittaja-ainesta, mutta partypeli? Tämähän on hidas ja analyyttinen ja toisten vuoroilla tylsä kuin mikä.

Karuba sen sijaan osoittautui oikein mainioksi, sille soisin mieluusti voiton perhepelisarjassa. Strategiapelisarja tuntuu kuitenkin väärältä paikalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *