Kategoriat
Peliarvostelut

Air King

Kahdesta Brain Gamesin julkaisemasta Oliver Sihiveerin pelistä Air King on ehdottomasti laadukkaampi. Pelissä toimitaan lennonjohtajina tarkoituksena saada luotsattua omat lentokoneet lähtökentältä määränpäähän ennen vastustajia. Pelissä on onnistuttu yhdistämään varsin mukavasti bluffaaminen, kiusanteko ja kevyt taktikointi.

Pelin idea

Air Kingin kansiPelissä on kaksi lentokenttää, joilla molemmilla on alussa viisi lentokonetta. Jokaiselle pelaajalle jaetaan alussa tavoitekortti, jossa näytetään, mitkä neljä konetta hänen on saatettava kentältä toiselle voittaakseen.

Molemmilla lentokentillä on kaksi lähtöaluetta, joihin koneet siirtyvät ennen ilmaan nousua. Lisäksi kummallakin kentällä on yksi kiitorata laskeutumista varten. Kenttien kiitoratojen väliin jää kolmen kortin mittainen alue, joka koneiden on ylitettävä. Kun kummastakin suunnasta tulee koneita ja lähtöpaikkojen  ja laskeutumisratojen määrä on rajallinen, syntyy ilmatilaan hyvin pian ruuhkaa.

Koneita liikutetaan sekä siirtämällä niitä tyhjästä korttipaikasta toiseen että käyttämällä toimintakortteja. Jokaisella pelaajalla on pelin alussa yksi toimintakortti ja joka vuoron alussa saa yhden lisää. Vuoro muodostuu kahdesta pakollisesta lentokoneen siirrosta ja yhdestä tai kahdesta valinnaisesta toimintakortin pelaamisesta. Koneita voi siirtää joko eteenpäin tai sivulle, mutta ei taaksepäin.

Toimintakortteja on kuutta erilaista tyyppiä. Yksinkertaisin niistä antaa yhden ylimääräisen siirron mille tahansa lentokoneelle. Jotkut kortit mahdollistavat kortin siirtämisen vinottain, mikä on muuten kiellettyä. Myrskykortilla voi blokata ruudun ja pakottaa koneet kiertoreitille. Kirkkaan taivaan kortti taasen kumoaa myrskyn. Näiden lisäksi on vielä kortteja, jotka pakottavat lentokoneita odottamaan seuraavan samaan suuntaan matkaavan koneen ohitusta. Pelin alussa jokainen pelaaja saa vielä yhden tekninen ongelma -kortin, jolla voi palauttaa minkä tahansa koneen lähtökentälle. Näitä kortteja ei saa lisää pelin aikana.

Kevyttä kaoottista viihdettä

Air King on ilman muuta varsin kaoottinen peli jo kahdellakin pelaajalla. Ensin tuntuu, että kolmen kortin välinen matka kentältä toiselle on kovin lyhyt, mutta pieni ilmatila ruuhkautuu nopeasti ja etenkin lähtö- ja laskeutumisalueiden rajallinen määrä tekevät pelaamisesta kiinnostavaa. Pelin ytimessä onkin vastustajien reittien tukkiminen myrskyillä ja muilla lentokoneilla.

Bluffaaminen on pelissä saatu toimimaan hyvin. On hauskaa huijata vastustajia kiusaamaan koneita, jotka eivät ole merkattuna omaan tavoitekorttiin. Useiden pelaajien korteissa voi olla vieläpä samoja koneita, jolloin joidenkin omien koneiden maaliin saattamisen voi jättää kilpakumppanin tehtäväksi.

Teemakin toimii

Air King oli minulle varsin positiivinen yllätys Oliver Sihiveerin toisen pelin Construction Zonen jälkeen. Peli on yksinkertainen, mutta hyvin viehättävä. Lisäpisteitä tulee vielä teeman toimivuudesta. Kun kortitkin ovat laadukasta materiaalia, pidän Air Kingiä hyvin suositeltavana hankintana keveiden korttipelien ystäville. Miinusta tulee lähinnä tylsähköstä kuvituksesta, joka tuntuu olevan Brain Gamesin helmasyntejä.

Faktat Air Kingistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Brain Games (2012)

Mutkikkuus: Pelaaminen on suoraviivaista ja säännöt ovat selkeät.

Onnen vaikutus:  Suuri, mutta ei ratkaisevan suuri.

Vuorovaikutus:  Toisten blokkaaminen ja suora kiusanteko ovat pelin ytimessä.

Teema:  Lentokoneteema pelittää oikein mukavasti.

Uudelleenpelattavuus: Jos peli kolahtaa, uudelleenpeluuarvo on hyvä.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä. Säännöt ovat mukana englanniksi ja saksaksi.

Pelaajamäärä: 2–4

Pelin kesto: 15–30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *