Kategoriat
Artikkelit

Joululahjasuositukset 2014

Vuoden 2014 parhaat lautapelit joululahjoiksi, jaoteltuna erilaisiin ryhmiin. Näillä lahjavinkeillä osaat antaa sellaisen lautapelilahjan, jota pelataan vielä joulun jälkeenkin.

Kaupoissa riittää pelejä, samoin Lautapelioppaassa. Mitkä niistä olisivat parhaita joululahjoiksi? Tämä joululahjalista antaa ehdotuksia, jotka sopivat komeasti koristamaan kuusenalusta — ja joita pelataan vielä joulun jälkeenkin!

Koska hyväkään peli ei miellytä kaikkia, lista on jaettu erilaisiin luokituksiin. Näin sopivan pelin löytäminen helpottuu. Mukana on myös pari moneen paikkaan sopivaa yleissuositusta, jotka ovat mainioita valintoja silloin, kun lahjansaaja ei osu helposti johonkin tiettyyn luokitukseen.

Katso myös muiden vuosien joululahjasuositukset — ne ovat yhä päteviä siltä osin kuin pelejä kaupasta löytyy. Listaan on merkitty myös huomionarvoisia vanhempia pelejä, joita saa yhä kaupoista.

Listan pelejä voi löytää mistä tahansa pelejä myyvästä kaupasta, mutta varmimmin pelit löytää pelikaupasta — kaikkia näistä peleistä ei saa marketeista.

Lautapeliopas toivottaa lukijoilleen hyvää joulua ja mukavia pelejä myös vuodelle 2015!

Listaa päivitetään vielä ennen joulua, joten kannattaa poiketa uudestaankin katsomassa. Jos olet kiinnostunut lautapeleistä, laita Lautapelioppaan päivitykset tilaukseen tai fanita Lautapeliopasta Facebookissa!

Päivitys
– 12.12.2014: Listalle lisätty Manno Monster.
– 11.11.2014: Listalle lisätty Nord Kapp.
– 4.11.2014: Listalle lisätty Augustus.

Yleissuositukset

SplendorSplendor. Vuoden aikuistenpeli 2014. Kerää jalokiviä ja osta niillä kortteja, joilla saa pisteitä ja alennuksia myöhempiin kortteihin. Yksinkertainen idea, helpot säännöt ja koukuttava pelimekaniikka tekevät Splendorista oivallisen valinnan moneen tarkoitukseen: se sopii erinomaisesti niin perhepeliksi kuin aikuisten illanviettoihin. Bonuksena pelin kuvitus on näyttävää ja jalokivet laadukkaita pokerichippejä. Lue Splendorin arvostelu »

Coco LocoCoco Loco. Apinoiden mestaruuskisat ratkaistaan heittelemällä kookospähkinöitä koreihin. Typerältä lelulta näyttävä peli onkin erinomaista viihdettä. Apinakatapultit ovat erinomaisia: niissä on sen verran hallintaa, että taidolla on merkitystä, mutta sopivasti epätarkkuutta, jotta taitavin ei vie voittoa joka kerta. Kumiset kookospähkinät tuovat pomppimalla oman lisänsä peliin. Erinomainenn peli! Lue Coco Locon arvostelu »

Muista myös: Las VegasKingdom BuilderDixitMarrakechCarcassonne.

Perhepeliksi

Battle SheepBattle Sheep. Vuoden perhepeli 2014. Lampaat kaipaavat elintilaa. Söpön ja näyttävän ulkoasun alta paljastuu elegantti abstrakti lautapeli, jossa sattumalla ei ole sijaa. Perhepeliksi Battle Sheep on jopa hieman vaikea, eli peli toimii parhaiten vähän isompien lasten kanssa. Säännöiltään Battle Sheep on kuitenkin hyvin yksinkertainen, eli aivokapasiteettinsa saa kohdistaa sääntöjen hallitsemisen sijasta lampaiden paimentamiseen – siinä riittääkin pohdittavaa. Lue Battle Sheepin arvostelu »

Nord KappNord Kapp. Purjehdusta, kaupankäyntiä ja taistelua merirosvoja vastaan – ja koristuksena upeat ja isot pahvilaivat. Nord Kapp on vetävän näköinen peli. Sisältöäkin on, eikä vain pintaa. Nord Kapp on mainio kevyt perhepeli, joka toimii varsin hyvin kahdestaan tai kolmistaan, nelinpelissä voi tulla vähän odottelua. Näyttävät osat vetävät puoleensa ja houkuttelevat kokeilemaan. Lue Nord Kappin arvostelu »

Camel CupCamel Cup. Kevythenkinen kameliralli tarjoaa yllättäviä tilanteita ja yksinkertaista vedonlyöntiä. Mikä kameleista on maalissa ensimmäisenä? Tarkin veikkaaja kerää suurimman läjän pelirahaa. Mitään kovin kamalaa uhkapeliä tämä ei ole, vaan leppoisa perhepeli, jossa täytyy yrittää arvata voittajia. Se ei vain ole helppoa, koska kamelit ovat varsin arvaamattomia eläimiä. Lue Camel Cupin arvostelu »

QwixxQwixx. Yksinkertainen noppapeli on vähän kuin moderni ja paranneltu versio Yatzystä: noppia heitellään, suoritukset kirjataan lomakkeelle ja parhaan tuloksen saanut voittaa. Qwixxissä kaikki pelaajat ovat mukana pelissä koko ajan, sillä muidenkin pelaajien heittoja voi käyttää hyväkseen. Toisen vuoroilla ei siis tarvitse vain odotella tekemättä mitään. Lue Qwixxin arvostelu »

Manno MonsterManno Monster. Ubongo on yksi viime vuosien isoista hiteistä. Manno Monster on samantyylinen pikapähkäilypeli, mutta tässä on etuna Ubongoon verrattuna kuusi eri vaikeustasoa, joten tasaväkisten kisojen saaminen perheen kesken on pelissä paljon helpompaa kuin useimmissa samantyylisissä pelissä. Aivopähkinöiden ystäville tämä on mainio haaste. Lue Manno Monsterin arvostelu »

Muista myös: La BocaColorpopTakenokoSalaisuuksien saari.

Aikuisille

ImperiumImperium. Pelin englanninkielinen nimi lupaa kahdeksan minuutin peliaikaa. Ihan niin nopeasta pelistä ei ole kyse, mutta Imperiumin valloituskamppailu vie aikaa korkeintaan 20 minuuttia. Varsinaisesta sotimisesta ei ole kyse, pikemminkin kilpalaajentumisesta, ja samalla pitäisi myös kerätä arvokkaita raaka-aineita. Yksinkertainen peli pakkaa pieneen pakettiin sopivan annoksen päätöksentekoa. Lue Imperiumin arvostelu »

Love LetterLove Letter. Kuka saa rakkauskirjeensä toimitettua prinsessalle? Aihe on hempeä, mutta kyllä tätä peliä voivat raavaat urootkin pelata. Love Letter on hauska filleripeli, jossa pitää arvata, laskelmoida ja ehkä vähän bluffata. Kierroksen voittaa viimeisenä mukana oleva tai se, jolla on lopuksi suurin kortti. Yksinkertaisen ovela peli, todella hauska tapaus. Love Letter sopii mainiosti myös perhepeliksi, ainakin vähän isompien lasten kanssa, pienemmille omien korttien salassapito voi olla vähän hankalaa. Lue Love Letterin arvostelu »

AugustusAugustus. Konsulit valloittavat legioonillaan Rooman provinsseja ja haalivat senaattoreita puolelleen. Taustalla jylläävä pelimekaniikka on tuttua bingosta: pussista nostetaan laattoja ja toivotaan, että omaan ruudukkoon osuu. Augustus on yksinkertainen, helposti opittava peli, joka sopii aikuisten peli-iltoihin, lautapeliharrastajille filleriksi ja myös perhepeliksi. Tuurilla pärjää, mutta toisin kuin bingossa, Augustuksessa pääsee myös tekemään menestykseensä vaikuttavia päätöksiä. Lue Augustuksen arvostelu »

Muista myös: King of Tokyo7 WondersCatanModern Art

Lapsille ja lapsenmielisille

The Magic TowerThe Magic Tower – Lumottu torni. Vuoden lastenpeli 2014. Näyttävä lautapeli, jossa yksi pelaajista on velho, joka on lukinnut prinsessan torniin. Velho piilottaa avaimen, joka muiden pelaajien on löydettävä ennen velhoa. Avaimen löytäjä saa kokeilla, aukeaako prinsessan tornin lukko, jolloin prinsessa pomppaa tornista. Yksinkertaista, tyylikästä ja toimivaa, miinukset vain tylsästä sukupuoliroolituksesta. Alle kouluikäisille. Lue The Magic Towerin arvostelu »

PeikkopolkuPeikkopolku. Yksinkertainen yhteistyöpeli, jossa pitää löytää polku metsän läpi lohikäärmeen luolaan, ennen kuin lohikäärme ehtii puolustamaan aarrettaan. Samaa sarjaa kuin viime vuoden Kellotornin kummitukset. Hyvin yksinkertainen peli, sen verran helpot säännöt että lapset pärjäävät tämän kanssa keskenäänkin. Alle kouluikäisille. Lue Peikkopolun arvostelu »

Halli CupsHalli Cups. Nopeuspeli Halli Klack oli viime vuoden hittejä, sarjan uusin tulokas on Halli Cups. Kortti näyttää, miten kupit pitää järjestää joko riviin tai pinoon. Pelaajat järjestävät kuppinsa mahdollisimman nopeasti ja kilauttavat sitten kelloa. Ensimmäinen kelloa kilauttanut voittaa kierroksen. Halli Cups ei sovellu erityisen hyvin lasten ja aikuisten välisiin peleihin, mutta pienempien lasten keskinäisiin peleihin se on mainio. Lue Halli Cupsin arvostelu »

Muista myös: Mato matoHalli KlackCarcassonne Junior.

Peliharrastajille

HanabiHanabi. Competo julkaisi tänä vuonna suomalaisen laitoksen vuoden 2013 Spiel des Jahres -voittaja Hanabista. Jos tämä yhteistyöpeli on vielä vieras, se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Peli on raikkaan vaikea. Korttien pelaaminen oikeassa järjestyksessä eri väreissä on sinänsä helppo tehtävä – mutta kun omia kortteja ei näe, ja vihjeiden antamista on rajoitettu tiukasti, niin eipäs olekaan niin helppoa. Lue Hanabin arvostelu »

Power Grid DeluxePower Grid Deluxe. Jos tätä talouspelien klassikkoa ei vielä jonkun peliharrastajan hyllystä löydy, kymmenvuotisjuhlan kunniaksi julkaistu Deluxe-laitos on jokseenkin varma valinta. Pelihän on vuosien varrella jo hyväksi todettu, ja uusi Deluxe-laitos uudistaa komponentit hienommiksi ja uudistaa peliä muuten hillitysti. Jos hyllystä löytyy jo vanha versio, uudelle on vähemmän tarvetta, niin suuri uudistus tämä ei ole. Lue Power Gridin arvostelu »

Muista myös: NationsEclipse.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *