Kategoriat
Peliarvostelut

World Cup Card Game 2010

Tätä kirjoittaessani maailma on pysähtynyt seuraamaan jalkapallon MM-turnausta Etelä-Afrikassa. Kisoja seuraavat aivan kaikki – osa aktiivisesti otteluista nauttien ja osa passiivisesti otteluita vierestä seuraten. Jalkapallo ja MM-turnaukset eivät kuitenkaan ole muuntuneet kovin moneksi peliksi, mikä on jalkapallon suosion huomioon ottaen hämmästyttävää.

Shaun Derrickin suunnittelema ja kuvittama ja Games for the Worldin julkaisema World Cup Card Game 2010 onkin kaivattu lisä jalkapallofanien pelipöydille ja samalla se antaa mahdollisuuden elää vuoden 2010 kisoja uudelleen.

Pelin idea

The World Cup Card Game 2010 -pelin kansiWorld Cup Card Game 2010 koostuu korttipakasta, jossa on 65 korttia. Näistä 32 on joukkuekortteja (yksi kutakin joukkuetta kohden) ja 32 on toimintakortteja, joita pelataan joukkueille pelin kuluessa. Lisäksi pakettiin mahtuu yksi sääntöjä selventävä apukortti ja pelin säännöt.

Pelin alussa kaikki 32 maata sekoitetaan ja jaetaan pelaajille. Tämän jälkeen kaikki ne pelaajat, joille jaettiin MM-turnauksen lohkossa A pelaavia maita paljastavat korttinsa ja heille jaetaan kussakin maakortissa ilmoitettava määrä toimintokortteja. Alkulohkon pelit pelataan ottelu kerrallaan siten, että molempien maiden pelaaja pelaa samanaikaisesti 1-4 toimintokorttia pöytään ja näiden avulla määritellään ottelun lopputulos. Alkulohkossa on 3 ottelua ja jokaiselle joukkueelle jaetaan alkulohkoon 7-8 korttia, joilla joukkueen pitää selviytyä koko alkulohkon ajan. Kun lohko A on pelattu, siirrytään lohkoon B ja tätä jatketaan kunnes kaikki alkulohkot on pelattu.

Toimintokorttipakka muodostuu jalkapallo-ottelua kuvaavista tapahtumista. Tärkeimmät näistä tapahtumista ovat maalit ja siksi pelissä on maalikortteja, jotka kuvaavat joukkueiden tekemiä maaleja (joukkue voi yhdellä kortilla tehdä yhden, kaksi tai kolme maalia kortista ja joukkueesta riippuen). Joukkueille voi pelata myös hyökkäyskortteja, jotka saattavat myös johtaa maalien syntyyn: kaksi joukkueelle pelattua korttia on aina maali ja pariton määrä hyökkäyskortteja puolestaan saattaa muuttua maaliksi, jos pelaaja nostaa nostopakasta toisen hyökkäyskortin. Lisäksi maali voi syntyä rangaistuspotkukortin seurauksena, jos pelaaja nostaa kortin pelattuaan nostopakasta maali- tai hyökkäyskortin.

Pelaajilla voi olla kädessään myös virhe- ja paitsiokortteja, joilla he kykenevät estämään vastustajaa tekemästä maaleja ja puolustuskortteja, joilla he voivat alkusarjassa estää vastustajaa pelaamasta hyökkäyskortteja ja myöhemmin pudotuspelivaiheessa suojata oman joukkueensa maaleja vastustajan virhe- tai paitsiokorteilta.

Alkusarjan jälkeen jokaisen lohkon kaksi parasta maata jatkaa pudotuspelivaiheeseen, jossa kullekin joukkueelle voi edelleen pelata enintään neljä toimintokorttia. Nyt kortit kuitenkin pelataan vuoron perään ja ne asetetaan joukkuekortin viereen riviin. Jokainen pelattu kortti vie siten yhden korttipaikan joka saattaa muuttua hyödyttömäksi, jos vastustavan joukkueen pelaaja pelaa esimerkiksi paitsiokortin ja peittää sillä riviin pelatun maalikortin. Ensimmäisen jatkokierroksen jälkeen pelataan puolivälierät, välierät ja pronssiottelu sekä finaali, johon turnaus päättyy.

GOOOAAALLLL!!!

World Cup Card Game 2010 on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus kaikille niille, jotka vähääkään nauttivat jalkapallosta. Peli kuvaa yllättävän temaattisesti jalkapallon MM-turnausta ja niitä yllätyksiä, joita jokainen turnaus on tuonut mukanaan. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset: pelaamaan päästään nopeasti eikä pelin omaksumiseen kulu turhaa aikaa. Pelaaminen on myös parhaimmillaan erittäin hauskaa ja peliä seuraa mielellään vaikka itse ei pelissä mukana olisikaan.

World Cup Card Game 2010 -korttipelin Saksan kortti
Saksan joukkuekortti.

Pelissä on mukana rutkasti tuuria, sillä toisinaan pakasta ei millään nouse maalikortteja, joiden avulla omia joukkueita voi viedä jatkoon turnauksessa. Toisaalta 32 kortin toimintopakka on sen verran pieni, että todennäköisyys nostaa kohtuulliset kortit itselleen on riittävän suuri pelin mielekkyyden säilymiseksi.

Pelissä on kaksi ongelmaa, pelaajien eliminoituminen ja pelin kesto, joiden suuruus vaihtelee pelaajamäärästä ja pelitilanteesta riippuen. Jos pelaajan joukkue tippuu jatkopeleistä, merkitsee tämä myös sitä, että pelaaja ei ole enää mukana pelissä. Pelistä eliminoituminen on todennäköisempää, kun mukana on enemmän pelaajia, sillä tällöin kukin pelaaja pelaa pienemmällä määrällä joukkueita.

Nopeassa turnauksessa eliminoituminen ei olisi niin kovin ikävää, mutta World Cup Card Game 2010 kestää helposti paketissa mainitun 75 minuuttia ja pelin loppumista voi siten joutua odottamaan pitkään. Vaikka muiden pelaamista on tässä tapauksessa yleensä viihdyttävä myös seurata vierestä, voisi ajan varmasti käyttää paremminkin.

World Cup Card Game 2010 on kuitenkin yksi parhaista tavoista pelata vuoden 2010 MM-turnausta uudelleen sen päätyttyä ja oikeassa seurassa samanhenkisten pelaajien kesken otteleminen on hauskaa, hermoja kutkuttavaa ja johtaa takuuvarmasti mielenkiintoisiin jälkipeleihin turnauksen jälkeen.

Lisää MM-turnauksia lautapelimuodossa

The World Cup Game on myös tarjolla lautapelimuodossa. Lautapeli ja sen lisäosat kattavat kaikki ennen vuotta 2010 pelatut MM-turnaukset sekä vuoden 2008 EM-turnauksen hyvin tuotetussa paketissa. Peruspelistä ja sen lisäosista joutuu tosin pulittamaan melkoisen suolaisen hinnan, jos haluaa saada pelattavakseen kaikki mahdolliset turnaukset jalkapallon historiasta mutta vauhtiin pääsee myös peruspelin avulla.

Faktat The World Cup Card Game 2010 -pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Games for the World (2010)

Mutkikkuus: Säännnöt ovat yksinkertaiset ja pelaamaan päästään nopeasti.

Onnen vaikutus: Tuurielementti on merkittävä, mutta yllätykset tekevät pelistä mielenkiintoisemman.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutusta piisaa alkusarjasta loppuotteluun saakka.

Teema: Toimii erinomaisesti (myös itseään vastaan, jos mukana on pelaajia, jotka eivät ole jalkapallosta kiinnostuneita).

Uudelleenpelattavuus: Satunnaiseen hauskanpitoon.

Kieliriippuvuus: Peli on kieliriippumaton.

Pelaajamäärä: 2-8

Pituus: 75 minuuttia

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *