Kategoriat
Peliarvostelut

Zak Pak!

Vuoden perhepeli 2009 -voittajaMuuttaminen on hirveää, mutta aiheesta saa silti hauskan pelin. Vuoden peli -palkinnon perhepelien sarjassa vuonna 2009 voittanut Zak Pak! on hauska, helposti omaksuttava ja nopeatempoinen peli, jossa lastataan kuormia muuttoautoihin ja yritetään saada kaikki mahtumaan mahdollisimman tehokkaasti. Luvassa on paljon hauskoja epäonnistumisia.

Pelin saksankielinen nimi on Zack & Pack ja Mayfair Games on julkaissut pelin englanniksi nimellä Pack & Stack.

Pelin idea

Zak Pak! -kansiKierrokset alkavat lastin kokoamisella. Pelaajat heittävät noppia, jotka kertovat, kuinka monta kunkin väristä palikkaa lastissa on. Pienin palikka on yhden yksikön kokoinen kuutio, suurin viiden kuution pituinen pötkäle. Palaset eivät ole muodoiltaan suoraa pötköä mutkikkaampia, mutta näissäkin on haasteensa.

Palasten lisäksi pelaajat ottavat eteensä yhden tai kaksi kuorma-autokorttia kuvapuoli alaspäin. Kun kaikki ovat valmiina, pelaajat kääntävät kuorma-autot esiin yhtä aikaa ja yrittävät sitten valita muiden autoista itselleen sopivan. Viimeiseksi jäävä ei saa valita, vaan joutuu ottamaan autonsa pakan päältä sokkona.

Sen jälkeen palikat pitää saada lastattua auton kyytiin. Autojen tarjoama ala vaihtelee, osassa se on varsin kummallisen muotoinen tai jopa jaettu pariin osaan. Auton numero, 1–4, kertoo montako kerrosta tavaraa kyytiin mahtuu. Palikoita saa käännellä pystyyn, mutta tyhjän päällä ne eivät saa olla.

Paljonko epäonnistui?

Peli on hyvin epäonnistumiskeskeinen. Jokainen pelaaja aloittaa pelin 75 pisteellä ja sakkoa tulee joka kierros. Autoon jäävästä tyhjästä tilasta menettää yhden pisteen kuutiota kohden. Kirpeämmin sakotetaan siitä, jos jotain jää pois kyydistä: se maksaa kaksi pistettä kuutiolta. Jos siis tekee perusmokan, eli ottaa auton, johon pitkä viiden kuution pituinen palikka ei mahdu lainkaan kyytiin, nappaa heti kymmenen pisteen sakot.

Pelaaja, joka kerää vähiten sakkoja — tai tekee täydellisen kuorman ja jää nollille, niinkin voi joskus harvoin käydä — saa itselleen kymmenen pisteen bonuksen. Tämä on ainoa tapa saada pisteitä. Peli päättyy, kun joltakulta loppuvat pisteet, eniten pisteitä säästänyt voittaa. Koska rajuja epäonnistumisia tulee, peli ei useinkaan kestä pitkään.

Taidoista tarpeellisin on kyky nopeaan visuaaliseen hahmotukseen, tosin palikkakasaansa voi — ja kannattaa — hieman mallailla, jotta näkee, millaiseen kuorma-autoon se voisi sopia.Zak Pak! -pelitilanne

Onko säännöissä vikaa?

Zak Pak! on hauska ja todella helposti omaksuttava perhepeli. Se ei selvästikään aivan täysin miellytä peliharrastajia, sen verran BoardGameGeekin foorumeilla pohditaan peliin muunnelmia, etenkin tuohon viimeisen pelaajan autoarvontaan, jossa voi kieltämättä saada massiivisen kehnon auton.

Peli ei kuitenkaan tarvitse korjauksia, jos hervottoman tuurielementin vain pystyy hyväksymään. Tällaisenaan Zak Pak! on hauska peli, jossa epäonnistumiset ja mokailut ovat parasta hupia. Se, että peli loppuu nopeasti on vain hyvä puoli. Noin 10-15 minuutin pituisena Zak Pak! on juuri sopivan mittainen ja sille päälle sattuessaan voi näppärästi pelata muutaman erän.

Vuoden peli -voittajaksi Zak Pak! on kelpo valinta. Peli on hyvän näköinen, todella helppo oppia ja viihdyttävä. Se sopii myös lapsille ja runsaan tuurin vuoksi lapsilla on myös hyvä mahdollisuus voittaa. Muuta kuin silkkaa filleriä hakeville peliharrastajille Zak Pak! sopiikin sitten kehnommin ja vaatii vähintään jotain sääntömuutoksia.

Tiivistelmä

Suunnittelija:

Julkaisija: Kosmos (2008), Competo (2009), Mayfair Games (2009)

Mutkikkuus: Pelin idea on helppo omaksua ja säännöt oppii helposti vain katsomalla, kun joku pelaa. Pelin opettaminen on helppo juttu.

Onnen vaikutus: Tuuria on mukana runsaasti, nopanheitot ja auton valinta ovat melkoista tuuripeliä varsinkin sille, joka joutuu ottamaan auton sokkona.

Vuorovaikutus: Pelaajien on napattava autot kiireesti ennen kuin muut ehtivät, mutta siihen pelaajien välinen vuorovaikutus jää.

Teema: Muuttamisen ahdistus ei tästä pelistä välity, tosin epäonnistumiskeskeisyys tavoittaa ehkä osan tästä tunnelmasta… Teema on kuitenkin toimiva ja hauska ja pelin ulkoasu on tyylikäs. Ison laatikon peliksi boksissa on aika vähän tavaraa, tämä olisi mahtunut paljon pienempäänkin laatikkoon.

Uudelleenpelattavuus: Sopivan pieninä kerta-annoksina Zak Pak! viihdyttää pitkään.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2-6, kaksinpelin kiinnostavuudesta en tiedä, mutta pelaajien lisääminen ei vaikuttaisi hidastavan peliä, peli toimii hyvin ainakin viidellä pelaajalla.

Pituus: 10-30 min. Pelaajien taidot vaikuttavat, kunnon mokien myötä peli on ohi kymmenessä minuutissa, puolta tuntia pidempään pelissä tuskin koskaan menee.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *