Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 4.10.2021: Vuoden peli -voittajat 2021

Lokakuun uutiskatsauksessa esitellään Vuoden peli -voittajat, Deutscher Spielepreisin voittaja, Pelaajien valinta -finalistit, Mensa Select -voittajat ja uutisia Suomen lautapelitapahtumista.

Vuoden peli -voittajat 2021

Suomen leluyhdistys on julkaissut Vuoden peli -kilpailun voittajat. Voittajiksi valittiin:

Voittajavalikoimaan voi olla ihan tyytyväinen. Hivenen yllättää, että vanha Mago Magino ylti nyt uudelleenlämmiteltynä voittoon asti, mutta lastenpelien sarjan kovimmat ennakkosuosikit jäivät jo finaalin ulkopuolelle, joten mikäpä siinä. Vampyyrijuhlat ei ole huono peli, kunhan pelaajia on riittävästi.

How Do You Doodle? jatkaa Vuoden partypelin perinnettä valita eri tavalla. Viime vuoden Spiel des Jahres -voittaja Pictures jäi finalistiksi. Aikaisemmin tässä sarjassa on ohitettu Spiel des Jahres -voittajista muun muassa Just One ja Codenames. Ei siis yllätyksiä sen suhteen. Harvojen BGG-arvioiden perusteella How Do You Doodle? ei ole huono.

Vampyyrijuhlien kansi
How Do You Doodle?:n kansi

Trails of Tucana on kelpo valinta perhepeliksi. Se on mielestäni finalisteista kirkkaasti paras ja koko ehdokaslistaltakin suosikkini. Kupongintäyttely on ollut viime vuodet hyvin muodikasta ja Trails of Tucana on genren parhaita pelejä, joten sikäli tämä oli aivan nappivalinta.

Strategiapelien sarjassa toisella kierroksella ollut Quest for El Dorado nappasi voiton. Suurelle yleisölle peli nyt vain on liian raskas perhepeliksi, vaikka Pelaajien valinta sen vuoden perhepeliksi viime vuonna valitsikin (ja kylläpä muuten ilahduttaakin nähdä Pelaajien valinta -logo Suomen leluyhdistyksen voittajalistassa!). Kelpo valinta siis, vaikka epäilemättä Nova Lunakin olisi ollut ihan kelpo voittaja.

Trails of Tucanan kansi
Quest for El Doradon kansi

Deutscher Spielepreis 2021: Lost Ruins of Arnak

DSP 2021 -logo

Pääosin saksalaiset kuluttajat ovat taas äänestäneet suosikkinsa ja vuoden parhaaksi peliksi on valittu Lost Ruins of Arnak. Ehdolla olivat uudet saksalaiset pelijulkaisut syksystä 2020 alkaen.

Tšekkiläisen pariskunnan Mínin ja Elwenin suunnittelema Lost Ruins of Arnak yhdistelee pakanrakennusta ja työläistenasettelua suositulla tavalla. Ennen tätä peli on napannut Golden Geek -palkintojen parhaan keskiraskaan pelin palkinnon ja Kennerspiel des Jahres -ehdokkuuden.

  1. Lost Ruins of Arnak
  2. MicroMacro – Rikospaikalla
  3. The Adventures of Robin Hood
  4. Paleo
  5. Aeon’s End
  6. Everdell
  7. Fantasy Realms
  8. Anno 1800
  9. Praga Caput Regni
  10. Gloomhaven – Jaws of the Lion

Parhaaksi lastenpeliksi äänestettiin Dodo, jonka jippona on hauska vuoren rinnettä epämääräiseen tahtiin vyöryvä muna, jota pitää suojella pudotuksilta rakentamalla siltoja.

Lost Ruins of Arnakin kansi
Dodon kansi

Pelaajien valinta -finalistit 2021

Pelaajien valinta -palkinto on nimennyt palkinnon finalistit vuodelle 2021. Voittajat ja mahdollinen vuoden peliteko julkistetaan marraskuun alussa.

Perhepelit

Harrastajapelit

Lisätietoa finalisteista löytyy Pelaajien valinnan sivuilta.

Lautapeliartistit arvioi: Terra Mystica – Merchants of the Sea

Merchants of the Sea tuo nimensä mukaisesti jokaiselle fantasiakansalle kyvyn lähteä käymään kauppaa laivoilla vesiä pitkin. Lisäosan mukana tulee myös uusi rakennus, telakka, jonka kautta kauppalaivoja rakennetaan ja laivoja parannellaan.

Kaupankäynnistä saa voittopisteitä sekä resursseja riippuen mihin vastustajan rakennukseen toimituksen vie. Kansa joka vastaanottaa toimituksen saa magiaa. Laivojen avulla myös levittäytymisestä on tehty helpompaa, sillä niiden viereisiin heksoihin voi kaivaa sekä rakentaa rakennuksia.

Lisäosassa jokaiselle kansalle tulee lisälauta, johon telakka asetetaan, neljä uutta palveluslaattaa, 12 uutta pisteytyslaattaa, ja paljon muuta. Mukana tulee myös uusi loppupisteytyslaatta, jonka käyttö on vapaaehtoista ja näin ollen lisää jälleen pelattavuutta.

Peruspelissä monet pelit menevät hyvin samaan kaavaan tietyillä kansoilla. Lisäosa tuo peliin enemmän vaihtoehtoja siihen, mitä milläkin kansalla kannattaa milloinkin tehdä sekä miten rakennukset on kannattavaa rakentaa. Lisäosassa on myös otettu huomioon eri kansojen tasoerot, joita on pyritty pienentämään mukauttamalla kansojen aloituspisteitä. Ne kansat, joilla on vaikeampi saada pisteitä, aloittavat hieman korkeammista pisteistä, samalla kun helpommat kansat aloittavat matalammilla pisteillä.

Lisäosa tuo hyvän lisämekaniikan peliin, muuttamatta varsinaista peliä liikaa. Lisäksi Merchants of the Sea sisältää uuden kaksipuoleisen pelilaudan, joka on meidän mielestä todella hyvä lisä. Lisäosa lisää peruspelin pelattavuutta todella paljon.

Mielestämme lisäosa on kannattava hankinta, mikäli tykkää Terra Mystican peruspelistä. Meidän ostoslistalla onkin jo tämän pelin seuraava lisäosa (joka oikeasti on tullut ennen tätä), saa nähdä milloin saadaan ostetuksi! ?

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Merchants of the Seasin lisälauta
Merchants of the Seasin elementtejä pelilaudalla

Lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Tabletop Spirit -lehden numero #14

Tabletop Spirit 14 -lehden kansi

Tabletop Spirit -lehden numero 14 on ilmestynyt. Tuoreimmassa numerossa arvostellaan lähes 20 uutta ja vanhempaa peliä. Haastattelussa on brittiläinen pelialan legenda, Games Workshopin perustajiin kuuluva Ian Livingstone. UK Games Exposta on raportti ja paljon uutuuspelien esittelyjä. Toisesta brittilegendasta, Francis Treshamista, on Alan How’n kirjoittama muistelujuttu.

Kaikkiaan ilmaisessa lehdessä on luettavaa 144 sivun verran, eli varsin tuhdista paketista on kyse.

Lehti löytyy täältä.

Mensa Select -voittajat 2021

Mensa Select -palkintosinetti

Mensa Select on melko eriskummallinen pelipalkinto, jonka voittajat valitaan Mensa Mind Games -tapahtumassa. Osallistujat testaavat viikonlopun aikana kymmeniä eri pelejä ja valitsevat niistä sitten suosikkinsa. Viisi eniten ääntä saanutta peliä voittaa sitten Mensa Select -palkinnon. Tämä tarkoittaa siis siitä, että palkinto suosii vahvasti lyhyitä ja helposti opittavia pelejä – mikä sinänsä on oikein kiinnostava rajaus.

Viime vuonna Mensa Mind Gamesia ei järjestetty eikä palkintoa jaettu, joten tänä vuonna voittajia olikin kymmenen:

  • Bermuda Pirates – magneettiseen jippoon perustuva lastenpeli.
  • ClipCut Parks – kupongintäyttöpeli, jossa kuponkia leikellään saksilla.
  • Gates of Delirium – settienkeräilyä ja aluehallintaa Lovecraft-tyylisellä teemalla.
  • Gridopolis – kolmiulotteinen rakentelusarja, jolla voi pelata erilaisia pelejä tai kehitellä omiaan.
  • Ishtar: Gardens of Babylon – puutarhankasvatusta, rondelointia ja laattojenasettelua.
  • Kodama 3D – puidenrakentelupeli Kodaman kolmiulotteinen versio.
  • Mental Blocks – 3D-rakennelmien tekemistä yhteistyönä, mahdollisesti petturin kanssa.
  • Stripes – korttirivin manipulointia, jotta saa yksivärisen raidan kulkemaan seitsemän kortin rivin halki.
  • Village Pillage – yhtäaikaista korttien pelaamista kivi-paperi-sakset–hengessä.
  • Who Knows Who – ihmissuhdetietovisailu, jossa häviäjät joutuvat tekemään jonkun tehtävän pelin jälkeen.

Agemonia saavutti tavoitteensa

Agemonia keräsi Kickstarter-kampanjallaan rahoitusta noin 240 000 euroa. Se on kelpo suoritus (vertailukohtana Gloomhavenin ensimmäinen kampanja keräsi noin 400 000 dollaria), josta on hyvä lähteä rakentamaan.

YLE uutisoi kampanjan menestyksestä: Kaikkien aikojen suurin suomalainen lautapeliprojekti toteutuu.

YLEn Agemonia-uutisotsikko

Lautapeliartistit arvioi: Tapestry

Testissä: Tapestry

Tapestry on Stonemaier Gamesin uudehko siviilisaationrakennuspeli, jossa pelaajien tehtävänä on tehdä sivilisaatioistaan viiden aikakauden aikana mahdollisimman kehittyneitä. Eniten pisteitä tuottanut sivilisaatio voittaa pelin.

Peli kestää viisi kierrosta, joten yllättäen se ei pääse loppumaan. Tapestryn erikoisuus on se, että jokainen pelaaja voi koska tahansa lopettaa yhden aikakauden ja siirtyä seuraavaan. Usein käykin niin, että osa pelaajista on jo siirtynyt uusiin aikakausiin ja toiset ovat vielä vanhassa kaudessa. Ei siis ole välttämättä helppoa sanoa kesken pelin, että kuka pelaajista on johdossa.

Sivilisaatioiden kehittäminen käy pelissä olevan neljän radan kautta. Radat liittyvät sotimiseen, löytöretkeilyyn, teknologioiden kehittämiseen sekä tieteen kehittämiseen. Pelaaja voi panostaa täysillä vaikka sotimiseen ja hiukan tieteeseen tai vaikkapa keskiverrosti löytöretkeilyyn sekä teknologioihin. Strategioita Tapestryssa on runsaasti tarjolla ja optimoitavaa riittää.

Tapestryn hyviin puoliin kuuluu keskenään hyvin erilaiset radat, joilla eteneminen on pelin suola. Mitä pidemmälle etenet, sen parempia toimintoja saat tehtyä. Se tunne, kun saa optimoitua jonkun toimintokombon, on mahtava. Plussaa myös suuresta korttimäärästä, visuaalisuudesta, omasta täytettävästä pikkulaudasta ja useista pisteenkerryttämistavoista.

Entäs ne huonot puolet? Sivilisaatiot ovat keskenään melkoisen epätasapainoisia (ainakin osa) ja ainakin viiden pelaajan pelissä viimeisenä vuorossa oleva tuntuu kärsivän. Peli onkin parhaimmillaan 3–4 pelaajalla. Meistä on myös ikävää, kun peli päättyy pelaajilla eri aikaan. Pieni ärsytys pelissä tulee myös siitä, että pikkulaudalle sijoiteltavat rakennukset ovat oudon kokoisia eikä ole aina selkeää, kuinka paljon pinta-alaa ne täyttävät laudalta. Lisäksi analyysihalvaus on todellinen uhka.

Meidän arvio: 8.0 (asteikolla 4–10)

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Tapestryn pelaajalautaa
Tapestryn rakennuksia
Tapestryn pelilauta
Tapestryn teknologioita

Lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Lautapelitapahtumia: LitsaCon ja Sotapelipäivä Sellossa

Koronatilanteen helpottaminen näkyy myös pelitapahtumien avautumisessa pikkuhiljaa. Ensimmäisinä asialle ehtivät yhtä aikaa turkulaiset LitsaConissa ja sotapelaajat Sellossa Espoossa.

LitsaCon pidetään Kaarinassa Littoisten seurakuntatalolla (Kampakuja 1, Kaarina) 9.–10.10.2021, alkaen lauantaina klo 12 ja päättyen sunnuntaina noin klo 20. Tapahtuma on kaikille avoin, pääsymaksuton, ikärajaton ja päihteetön. Tarjolla on vapaata pelailua koko viikonlopun ajan. Lisäksi mukana on suosittu kirppisnurkkaus ja mahdollisesti joku turnaus.

Tapahtuma löytyy Facebookista ja Lautapeliseuran foorumilta.

Lauantaina 9.10.2021 klo 10–18 pidetään sotapelipäivä Espoossa Sellon kirjaston Akselisalissa. Tapahtumaan kuuluu ilmoittautua tällä lomakkeella. Tapahtuma on ilmainen ja luvassa on konfliktiteemaisia lauta- ja korttipelejä.

Tapahtuma löytyy Lautapeliseuran foorumilta.

Taproom d20 avaa ovensa

Helsingin lautapelikahvilaskenessä on tapahtunut muutoksia. Café Boardgame on saanut uudet omistajat eli Petri ja Marju Grönholmin ja Mika Pekosen. Uudet omistajat järjestivät joukkorahoituskampanjan kahvilan tukemiseksi ja kampanja onnistui keräämään minimitavoitteensa verran rahaa, eli kahvilaa saatiin nyt tuettua jonkin verran vaikka varsinaisesta 30 000 euron tavoitteesta jäätiinkin. Kahvila jatkaa kuitenkin toimintaansa, vaikka jossain vaiheessa kesää ehdittiinkin jo tiedottaa kahvilan lopettavan toimintansa.

Lautapelikahvilan vanhat omistajat eivät toki jää toimettomiksi. Lähiaikoina eli lokakuun 2021 aikana ovensa avaa Taproom d20, Espoon Otaniemessä sijaitsevassa uudessa A Blanc -ostoskeskuksessa sijaitseva lautapelibaari (Dipolin Ropeconeissa käyneille A Blanc on siis Dipolin Alepan talo). Taproomia pyörittävät Café Boardgamesta tuttu Anne-Mari ja Riia Ajalin.

Lautapelibaari Taproom d20 aukeaa A Blancissa -jutusta löydät lisätietoja. Baari tulee tarjoamaan lautapelejä, pienpanimo-oluita ja muita virvokkeita.

Lautapeliartistit arvioi: Wingspan

Testissä: Wingspan

Wingspan on lintujen maailmaan sijoittuva peli, jossa pelaajat yrittävät rakentaa mahdollisimman paljon pisteitä tuottavan lintuyhdyskunnan laudalleen.

Peli kestää neljä kierrosta, joten yllättäen se ei pääse loppumaan. Pisteitä saa kierrosten aikana suoritetusta julkisesta tehtävästä, minkä lisäksi lopussa jokainen laskee laudaltaan henkilökohtaiset pisteet. Pisteitä saa sitä enemmän, mitä enemmän on arvokkaita lintuja laudalla, mitä enemmän linnut ovat munineet ja mitä paremmin pelaaja on saanut tehdyksi omia salaisia tehtäviään.

Lintuyhdyskuntaa rakennetaan laudalle kolmelle alueelle: metsään, niitylle sekä vesistöön. Eri lintulajit kelpuuttavat eri elinalueita. Lisäksi lintulajit tekevät omanlaisia pesiä, osa munii puunkoloon ja osa taas risuista tehtyyn pesään. Luonnollisesti eri lintulajit syövät erilaista ravintoa, joten jos pelaaja haluaa pelata laudalleen uuden linnun, täytyy hänen kerätä linnulle sopiva ravinto ensin.

Pöydälle pelattavat linnut tulevat tarjolle satunnaisesti pakasta ja noppaa heittämällä ratkaistaan tarjolle tuleva ravinto. Pelissä on aika vahva tuurielementti läsnä.

Wingspan on leppoisa perhepeli, joka on helppo oppia ja joka sopii hyvin niin aloittelijoille kuin vähän enemmän pelanneille. Olisimme luultavasti innostuneet tästä enemmän muutama vuosi sitten, sillä nykyään olemme enemmän strategiapelien ystäviä. Strategiapeli Wingspan ei ole.

Wingspanissa parasta on erinomaisen hieno kuvitus. Visuaalisesti peli on yksi hienoimmista. Pidämme siitä, että pelissä kierrokset lyhenevät loppua kohden, eli lopussa on vähemmän toimintoja per kierros. Näin peli ei pääse pitkittymään. Teema on myös erilainen!

Huonoiksi puoliksi nousevat meidän mielestä muutamat turhan ylivoimaiset korttiyhdistelmät, jotka voi saada täysin tuurilla. Lisäksi pelissä tuntuu usein siltä, että järkevin toiminto on munia, mikä on tylsää.

Meidän arvio: 7.6 (asteikolla 4–10)

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Wingspanin komponentteja
Wingspanin noppatorni
Wingspanin pelaajalauta ja lintukortteja

Lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Tarotista texas hold’emiin -kirja

Tarotista texas hold'emiin -kirjan kansi

Vuonna 2008 julkaistu Tarotista texas hold’emiin on komea kovakantinen teos, joka esittelee korttipelien historiaa ja pelien sääntöjä.

Julkaisusta on aikaa ja nyt kirjan painos on vihdoin ja viimein loppu julkaisijalta. Loput kirjat ovat nyt minulla ja myyn niitä nyt alennushintaan.

Jos haluat tilata kirjan postitse, voit ostaa kirjan Bookysta postikuluineen 11 eurolla (jos haluat ostaa useamman kappaleen kerralla, ota suoraan yhteyttä mikko@mikkosaari.fi, saat paremman hinnan).

Tamperelaiset voivat hakea minulta ilman postikuluja 5 € hintaan ja kirjaa voi lähitulevaisuudessa kysellä myös Lautapelikahvila Tavernasta. Turussa kirjoja saa ainakin LitsaConista ja Espoossa Taproom d20:sta, kun se avaa ovensa.



Pelattua

Mikko

Beyond the Sunin kansi

Syyskuun ykköspelistä ei ole epäilyksen sijaa: se on aivan kiistatta Beyond the Sun. Ostin pelin kuun alussa ja pelikertoja ehti kertyä kuun aikana kymmenisen, sekä kotona kaksinpelinä että miellyttävästi useamman pelin verran omassa peliporukassa. On aina luksusta, kun voidaan pelata jotain näin kiinnostavaa, minkä kaikki osaavat suoraan.

Oma mielipiteeni olen tuonut ilmi arvostelussa varsin perusteellisesti. Tänä vuonna peliostokset ovat olleet harvemmassa kuin koskaan peliharrastukseni aikana, mutta Beyond the Sun vaikuttaisi kyllä olevan nappiostos. Suosittelen lämpimästi, jos tällainen teknologian kehittäminen ja saatavilla oleviin kortteihin reagoiminen kiinnostaa. Beyond the Sun tarjoaa muutaman erilaisen kanavan edetä voittoa kohti, sopivasti vaihtelua pelikertojen välille ja mukavan napakan keston myös useammalla pelaajalla.

The Crew: Mission Deep Sean kansi

Toinen syyskuun uutuus on The Crew: Mission Deep Sea, eli The Crew: The Quest for Planet Ninen kakkosmalli. Avaruus on vaihtunut mereksi, mutta pelin perusidea on sama: edelleen pelataan yhteistyötikkipeliä, jossa yritetään suorittaa aina vain vaikeutuvia tehtäviä. Ero edelliseen peliin on siinä, että tehtävät eivät tule tehtäväkirjasta.

Tehtäväkirja sen sijaan kertoo, minkä vaikeusasteen verran tehtäväkortteja nostetaan – vaikkapa kahdeksan. Sitten nostetaan pakasta kortteja, kunnes koossa on vähintään kahdeksan pisteen edestä vaikeusastetta. Korttien vaikeusaste vaihtelee ja riippuu myös pelaajamäärästä: joku kortti voi olla vaikeampi viidellä pelaajalla ja joku toinen taas vaikeimmillaan kolmella. Nämä kortit sitten jaetaan edellisen pelin tapaan pelaajille, joiden pitää sitten tehtävistään suoriutua. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi juuri pelasimme tehtävän, jossa kapteenin piti päättää, kuka pelaajista ottaa hoitaakseen kaikki nostetut tehtäväkortit.

Hyvin tämäkin toimii, noin äkkiseltään tehtäväkorttisysteemi tuntuu hitusen ykkösosaa notkeammalta. En ole ostanut omaksi, koska tällä hetkellä fiilis on, etten jaksa lähteä kahlaamaan kokonaista kampanjaa kaksinpelinä, mutta tätä on nyt pelattu peliporukan kesken fillerinä – mihin peli sopii erinomaisesti, koska yhden session kesto vaihtelee joustavasti muutamasta minuutista vaikka tuntiin.

The Crew: Mission Deep Sean kortteja

Paula Tudeer: Impro-partypeli

Olen Fantasiapelien työntekijä, ja minulle tarjoutui mahdollisuus testata Impro-peliä ennen sen julkaisua. Erilaisista peleistä kiinnostuneena olen erittäin kiitollinen Impron tiimille tästä mahdollisuudesta.

Pääsin kokeilemaan peliä kahdessa erillisessä porukassa, joista toinen oli kolmen hengen työporukka ja toinen pitkään toisensa tuntenut neljän hengen kaveriporukka. Molempien ryhmien löytäminen testiin oli helppoa, sillä yllättävän moni tuttavani oli tästä pelistä kiinnostunut jo pelkästään sen kuvauksen perusteella. Molemmilla pelikerroilla mukana oli myös K18-lisäosa.

Impro-lautapelin laatikko ja pelilauta

Impro oli toimiva, mielenkiintoinen ja sen säännöt olivat selkeät. Peli oli mukaansatempaava ja vaikka alussa osaa pelaajista jännitti, helpotti se nopeasti ja peli vei mukanaan. Tulimme testauksen aikana tulokseen, että peli sopisi hyvin illanistujaisiin kaveriporukalla, mutta täysin tuntemattomien kanssa se voisi olla haastava osittain hyvin henkilökohtaisten kysymyksiensä takia. Toisaalta koimme kuitenkin, että peli voisi olla mielenkiintoinen tapa murtaa jää ja tutustua muihin pelaajiin.

Kysymykset olivat sopivan haastavia ja oli jännittävää huomata, miten eri pelaajat kokivat eri kategoriat itselleen haastavina. Itselleni “Tunne”-kohta oli kaikista haastavin, kun taas eräs pelaaja koki “Mielenterveysarvion” huomattavasti vaikeampana. Peli toimi hyvin jäänrikkojana ja pelin kautta oli mielenkiintoista saada pelikavereista selville yllättäviäkin asioita. Improssa lieneekin pyritty siihen, että pelaajat pääsevät haastamaan itseään ja heittäytymiskykyään ja siinä peli onnistuu hyvin.

Ensimmäisellä pelikerralla olisimme kaivanneet lisätietoa siitä, miten “nopan heitto kielletty”-alueella toimii Mielenterveys-ruudusta eteneminen. Hetken ohjeita tutkittuamme löysimme tiedon pelin pikaoppaasta, mutta voisi olla hyvä, että se olisi myös ihan sääntökirjassa, kuten muiden aihealueiden lopussa on.

Kaiken kaikkiaan peli oli mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Impro koukutti sen verran, että ainakin yksi testaajista aikoo ostaa pelin itselleen lisäosan kera! Onnea ja menestystä koko Impron tiimille mielenkiintoisen ja rajoja rikkovan pelin kanssa!

Lautapeliartistit arvioi: Marvel Champions

Testissä: Marvel Champions

Jokainen pelaajista valitsee itselleen Marvelin sarjakuvista tutun sankarin ja taistelee yhteistä vihollista vastaan. Peruspelin mukana tulee sankarit Spiderman, Iron Man, Captain Marvel, Black Panther ja She-Hulk. Mahdollisia pahiksia pelin mukana tulee Rhino, Klaw ja Ultron. Jokainen peli alkaa sankareiden ja pahiksen valinnalla. Tämän jälkeen muodostetaan pahiksen kohtauspakka ja sankareiden omat pakat. Kun pakat ovat valmiit voidaan peli aloittaa.

Sankarit tekevät vuorollaan toimintoja joko pelaamalla kortteja, suorittamalla sankareiden omia toimintoja, hyökkäämällä vihollisen kimppuun tai estämällä juonien valmistumista. Kaikilla sankareilla on käsikorttiraja ja tietyt elämäpisteet. Kortteja pelataan maksamalla muilla korteilla, käsikorttiraja on melko tiukka joten optimointia joutuu pelatessa harrastamaan. Sankareiden tavoitteena on saada pahiksen elämäpisteet nollaan ennen kuin pahis saa omat juonensa valmiiksi. Sankareiden vuoron jälkeen pahis edistää pääjuontaan, hyökkää sankareiden kimppuun ja juonittelee, jos sankareille on alter-ego näkyvissä. Vuoronsa lopuksi pahis kääntää tapahtuman jokaiselle sankarille, aiheuttaen hankalia käänteitä sankareiden pään menoksi.

Marvel Champions on Living Card Game -peleistä ehkä kaikkein lähestyttävin. Peli on säännöiltään melko simppeli ja pakkojen rakentaminen helppoa. Marvel Champions on soolona erityisen hyvä ja toimii isommillakin pelaajamäärillä. Core Setissä on myös paljon pelattavaa ja sopivasti eri vaikeustasoja, Rhino on simppeli ja helppo pahis, kun taas Ultron antaa kunnon haasteen. Teema on myös toimiva, eikä edes tarvi olla suuri Marvel-fani että pelistä voi nauttia.

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Marvel Championsin tokeneita
Marvel Championsin pelialusta

Lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *