Kategoriat
Peliarvostelut

Elasund

Elasund ja Candamir ovat Catanin uudisasukkaiden sisarpelejä, Catan Adventures -sarjaa, jotka laajentavat Catan-maailmaa eri tavoin. Elasundin aiheena on ensimmäinen Cataniin perustettu kaupunki, jota pelaajat rakentavat yhdessä. Kukin tietysti haluaa eniten mainetta kaupungin rakentajana.

Elasundin tunnistaa Catan-peliksi huolitellusta ulkoasusta, joka vuoro heitettävästä resurssinopasta, rosvosta ja ylipäätään kenties rakennusteemasta, mutta muuten pelillä on verrattain vähän tekemistä Catanin uudisasukkaiden kanssa.

Pelin idea

Elasundin kansiPelaajat rakentavat Elasundin rakennuksia. Rakennusprosessi tapahtuu siten, että ensin laudalle pelataan rakennuslupa ja sen jälkeen itse rakennus. Rakennukset tuottavat voittopisteitä ja resursseja. Raha ja vaikutusvalta ratkaisevat tässä pelissä. Rahalla rakennetaan ja pelataan rakennuslupia, vaikutusvallalla voi taivutella sääntöjä edukseen.

Pelissä on ilkeät piirteensä. Rakennuslupien joiden päälle talon rakentaa ei tarvitse olla omia, kunhan itsellä on käytettyjen rakennuslupien arvosta enemmistö. Muiden lupia saa käyttää, kunhan korvaa rahalla. Pienemmät talot väistävät myös suurempien tieltä.

Rakennusten paikoilla on merkitystä. Resurssinoppien tulokset viittaavat laudan riveihin, ja keskustan rivit 6 ja 8 ovat luonnollisesti arvokkaimmat. Rannassa olevat ruudut taas tuottavat kauppapisteitä, joiden kautta voi myös tavoitella voittopisteitä. Taktikointia ja kilpailua parhaista paikoista riittää, etenkin kun rakennuslupiaan ei saa lätkiä aivan mihin sattuu.

Vuorovaikutusta ja takapakkia

Elasund on hyvin vuorovaikutteinen peli, mutta eri tavalla kuin Catanin uudisasukkaat. Catanin rakentavasta kaupankäynnistä ei ole jälkeäkään, vaan tilalla on ilkeämielisempää jyräämistä ja tuuppimista. Johdossa olevaa pelaajaa vastaan on helppo työskennellä ja pudottaa alaspäin. Pelin konfliktit ovat suorasukaisempia.

Siinä missä Catanin uudisasukkaat etenee vääjäämättä kohti loppua, Elasundissa on mahdollista ottaa takapakkia. Johdossa oleva pelaaja voi menettää tukevan läjän pisteitä, jos sopivalla paikalla oleva iso rakennus jyrätään – isoimmatkin rakennukset voi tuhota käyttämällä sopivia vaikutusvaltakortteja. Jokainen tällainen operaatio pidentää peliä hieman. Mikään varsinainen ongelma tämä ei kuitenkaan ole – peli on silti jotakuinkin varmasti viimeistään parissa tunnissa ohi.

Elasund toimii erittäin hyvin myös kaksinpelinä. Konfliktit eivät haittaa – kaksinpeleissä kinasteleminen on aina selkeämpää, kun siihen ei liity mitään politikointia. On luonnollista, että itselle kerätty on toiselta pois. Useammalla pelaajalla pelattuna on hyväksyttävä, että tuuppiminen ja toisten pelin sotkeminen kuuluu asiaan.

Kaksinpeli loppuvaiheissaan. Kuva: David Namaksy
Kaksinpeli loppuvaiheissaan. Kuva: David Namaksy

Huomioita suomennoksesta

Tacticin suomenkielinen laitos on näppärä, mutta sen apulapuissa on pieniä huolimattomuuksia sääntöjen suhteen. Ruotsinkieliset tekstit ovat täsmällisemmät, kannattaa katsella niitä, mikäli ruotsi taittuu edes auttavasti.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Tactic
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 90 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *