Kategoriat
Peliarvostelut

Cosmic Eidex

Cosmic Eidex on tikkipeli, jonka juuret ovat keskieurooppalaisessa korttipelikulttuurissa. Suunnittelija Urs Hostettler (Tichu) on ottanut lähtökohdaksi sveitsiläisen jass-pelin ja kehitellyt siitä melkoisen omaperäisen pelin yhdistämällä valmiiksi mutkikkaaseen jassiin Cosmic Encounterin piirteitä.

Pelin idea

Cosmic Eidexin kansiCosmic Eidex on ässä-kymppi-tyyppinen pistetikkipeli. Se tarkoittaa siis sitä, että korteista saa pisteitä ja ässät ja kympit ovat arvokkaimpia kortteja. Lisäksi jassien tapaan valttimaassa korttien järjestys on toinen, valttimaan sotamies ja yhdeksikkö ovat arvokkaimmat kortit.

Tässä nimenomaisessa jassin muunnelmassa tavoitteena on joko saada korteista pisteitä tai vältellä niitä. Jokaisesta jaosta saa kaksi pelipistettä, joista toinen menee vähiten pisteitä keränneelle ja toinen eniten pisteitä keränneelle — mutta vain, mikäli tämä saa korkeintaan sata pistettä.

Pelaajien pitää siis joko vältellä tikkejä tai kerätä niitä paljon, mutta ei liikaa. Väliin jäävä jää ilman pisteitä. Liikaa kerännytkin menettää pisteensä, ellei sitten kerää aivan jokaista tikkiä, jolloin voittaa täydet kaksi pistettä. Seitsemällä pelipisteellä voittaa.

Kosmiset voimat

Cosmic pelin nimessä viittaa siis Cosmic Encounteriin ja sen tutuksi tekemiin erikoisvoimiin (Eidex taas tarkoittaa sisiliskoa, saksaksi Eidechse). Pakan jokaisella kortilla on joku erikoisominaisuus. Pelaajille jaetaan pelin aluksi yksi kortti, joka kertoo, mikä heidän erikoiskykynsä on.

Erikoiskyvyt vaihtelevat hillitystä hurjaan. Osa muuttaa peliä täysin, joko toiseksi peliksi (yksi tekee pelistä Musta Pekka -matsin, toinen muuttaa korttien arvot skatin arvoihin) tai toiseksi jass-muunnelmaksi. Muutos on pelaajan valittavissa — sopivatko omat kortit sitten tähän vai tuohon peliin, on eri juttu.

Osa kyvyistä on hillitympiä. Aika ovela on sittenkin kyky, jolla voi vaihtaa kahden arvoltaan vierekkäisen kortin arvot yhdessä tikissä kerran jaossa. Ei kuulosta paljolta, mutta ihmeitä tuollakin saa aikaan.

Erikoiskyvyt ovat enimmäkseen aika hyvällä tasolla. Ne eivät sotke peliä liikaa, mutta tuovat mukavaa vaihtelua. Jokainen kerta on hieman erilainen, kun mukana on erilainen setti erikoiskykyjä.

Yhteenveto

Cosmic Eidex on jännä peli. Tikkipelien ystävänä pidän siitä suuresti, sillä siinä pätee tärkeä hyvän pelin sääntö. Pelissä ei nimittäin varsinaisesti ole huonoja tai hyviä käsiä, vaan millä korteilla tahansa voi pärjätä, jos pelaa korttinsa oikein. Tavanomaisessa jaossa kaksi pelaajaa välttelee pisteitä, kolmannen yrittäessä kerätä sopivaa määrää kortteja.

Ihan helppo peli Cosmic Eidex ei ole. Monia risoo varmasti erikoinen korttijärjestys, ja vaikka ei risoisikaan, siinä on tottumisensa, ellei ole pelannut paljon keskieurooppalaisia tikkipelejä. Myös oman erikoiskyvyn käyttäminen vaatii tuumimista.

Jos pelaamassa on kolme perinteisten korttipelien ystävää, Cosmic Eidex on mainio, vähän kevytmielisempi vaihtoehto skatin ja venäläisen preferanssin kaltaisille kolminpeliklassikoille.

Suunnittelija:
Julkaisija: Abacus
Ilmestymisvuosi: 1998
Pelaajamäärä: 3
Pituus: 60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *