Kategoriat
Peliarvostelut

CV Pocket

Puolalainen Filip Miłuński teki vuonna 2013 yksinkertaisen elämäsimulaattorin CV-lautapelin muodossa. Tämä taskuversio pelistä on vielä nopeampi ja virtaviivaisempi tapa elää toinen elämä.

CV Pocket on melkein taskukokoinen korttiversio CV-pelistä. Koon lisäksi myös kesto on pienentynyt, ja CV Pocket on näppärä elämäsimulaatiofilleri.

Alkuperäinen CV oli Yatzy-mekanismiin perustuva noppapeli, jossa kehitettiin omaa elämäntarinaa hankkimalla kortteja nopanheittojen perusteella. Korteista muodostui sitten kokonainen elämä kaikkini käänteineen.

CV Pocketin kansi

Elämä on kuin pakallinen kortteja

CV Pocketissa nopat on unohdettu ja jäljellä on vain pakka kortteja. Pelin aluksi esille jaetaan yhteensä 15 korttia kolmeen sarakkeeseen jaettuna. Vuorollaan pelaaja valitsee kortin ja lisää sen itselleen CV-pinoon, sitten on seuraavan pelaajan vuoro.

CV:n ensimmäinen kortti otetaan alimmalta riviltä. Siitä eteenpäin edellinen lisätty kortti ja sen vasen reuna kertoo, mistä rivistä seuraava kortti otetaan. Polkupyörällä valitaan alimmasta rivistä, autolla toiseksi alimmasta ja lentokoneella kolmanneksi alimmasta rivistä. Symbolin ohella rivi on kerrottu myös numerolla.

Kortin ottaminen tiputtaa yllä olevat kortit alaspäin. Kun jäljellä on vain neljä korttia, tapahtuu valikoiman täydentäminen. Kaksinpelissä se tapahtuu kerran, kolminpelissä kahdesti ja nelinpelissä kolmasti.

Kortin ottamisen sijaan pelaaja voi myös passata. Passaaminen ei tiputa pelaaja pelistä pois vaan vuoron tullessa seuraavan kerran kohdalle voi pelaaja taas ottaa kortin tai passata. Jos jokainen pelaaja passaa perätysten, päättää se pelin, eikä tässä huomioida, onko kaikkia täydennyksiä tehty. Varsinkin kaksinpelissä saa olla tarkkana, ettei passaa silloin, kun toisella on enemmän pisteitä.

Pisteitä tulee kerättyjen symbolien ja tavoitteiden perusteella hieman eri tavoin. Korttien oikea reuna kertoo, mitä symboleita kortti antaa. Keltainen raha antaa pisteitä taulukon mukaan, esimerkiksi neljästä symbolista saa 9 pistettä. Vihreä tieto antaa 7 pistettä kolmen symbolin setistä, mutta alkavista vaillinaisista seteistä tulee miinusta. Violetteja suhteita on neljää eri tyyppiä ja jokainen samanlaisten suhteiden pari antaa 5 pistettä.

Hyvästä onnesta eniten sitä kerännyt saa 2 pistettä symbolilta ja toiseksi eniten 1 pisteen symbolilta. Huonosta onnesta vähiten sitä kerännyt saa 2 pistettä symbolilta ja toiseksi vähiten 1 pisteen symbolilta. Kaksinpelissä hyvän ja huonon onnen kakkossijoista ei pisteitä anneta. Tavoitteet voivat antaa pisteitä esimerkiksi kerätyistä polkupyörällisistä korteista tai erilaisista symboliseteistä. 

CV Pocketin korttirivistöt pöydällä

Isoveli ja pikkuveli

Pelilaatikko on mukavan pieni, mutta olisihan peli alkuperäisen CV:n tapaan mahtunut vaivatta puolta pienempään laatikkoon. Insertistä voi antaa taas risuja, kun se ei edes sleevaamattomia kortteja erityisen hyvin mahduta laatikkoon pistelehtiön kanssa. Pelin kuvitus on hauskaa CV-sarjan tuttua tyyliä, mutta kortit ovat turhan pieniä että se pääsisi täysin oikeuksiinsa. 7 Wonders -kokoiset kortit olisivat olleet erinomainen veto. Harmillisesti edes jokainen korteista ei ole kuvitukseltaan ja nimeltään uniikki. 

CV Pocket on mainio tiivistys alkuperäisestä. Peli ei kestä kauan ja tuurin osuus on tällä kertaa melko olematon. Kaksinpelissä varsinkin voi vuoroja suunnitella eteenpäin, nelinpelissä sitten toki pelaajan vuorojen välissä on jonkin verran muiden aiheuttamaa kaoottisuutta. Silti on vaikeampi syyttää muuta kuin omia valintoja, jos elämästä ei muodostunut menestyksekästä. 

Monessa suhteessa CV Pocket on parempi kuin isoveljensä. Oikeastaan vain monipuolisemmat ja elämänvaiheisiin jaksotetut tapahtumat ovat isomman pelin etuna. Kovin syvällistä pelikokemusta  ei CV Pocketkaan ehkä tarjoa, mutta lyhyen, yksinkertaisen ja huvittavan kylläkin.

Faktat CV Pocketista

Suunnittelija:

Julkaisija: Granna (2017)

Mutkikkuus: Peli ei ole monimutkainen, tavallisesti pelaajalla on valittavana vain kolme korttia. Pisteytys ei myöskään ole erityisen hankala.

Onnen vaikutus: Lähinnä vain tarjonnan täydentämisen yhteydessä tarjolle tulevien korttien voi ajatella oleman sattumaa.

Vuorovaikutus: Epäsuoraa kortin viemistä valikoimasta ennen toista, sekä kisailua hyvän ja huonon onnen kerryttämisessä.

Teema: Elämä sopii teemaksi antaen mahdollisuuden syventää pelikokemusta tarinoiden avulla.

Uudelleenpelattavuus: Kohtalainen. Samat kortit ovat mukana pelistä toiseen, vain useammalla pelaajalla pelaaminen tuo mukaan uusia kortteja. Korttien ilmestymisjärjestys on kuitenkin sattumanvarainen, mikä mahdollistaa erilaiset elämäntarinat.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole oleellista tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 15–30 min.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *