Kategoriat
Peliarvostelut

Dominion: Alkemia

Tuorein Dominion-lisäosa Alkemia on aikaisempaa pienempi setti. Kapeammasta laatikosta löytyy vähän pienempi valikoima uusia kortteja, vain 12 uutta valtakuntakorttia. Ne tuovat kuitenkin peliin mukavasti lisäväriä, joten tässä setissä riittää kyllä ihmeteltävää. Alkemian teemana ovat toimintokortit: useimmat uusista korteista liittyvät toimintoihin ja edistävät runsaasti toimintoja sisältävien pakkojen pelaamista. Toinen erikoisuus on uusi rahayksikkö Rohto, jota useimmat kortit vaativat.

Alkemia jakaa varmasti mielipiteitä, sillä lisäosassa on piirteitä, joista kaikki eivät pidä. Useimmille Dominion-faneille sitä voi kuitenkin suositella lämpimästi. Uudempien pelaajien kannattaa kuitenkin ensin hankkia Hovin juonet ja Kaukaiset rannat.

Rohtotaloutta

Rohto on uusi rahayksikkö. Rohdon ostaminen maksaa neljä rahaa. Osa korteista vaatii tavallisen rahan lisäksi Rohtoa, eli kädessä on oltava rohtopullo, jotta kortin voi ostaa. Rohtokortit otetaan peliin aina tarvittaessa, eli kun valtakuntakorttien joukossa on vähintään yksi, joka vaatii rohtoa.

Rohto on hauska lisä peliin. Se nostaa Alkemian korttien hintaa, mutta vastineeksi kortit ovat usein tehokkaampia. Rohtopullojen mukanaolo mutkistaa ostopäätöksiä jonkin verran, mikä on aina hyvä — itsestäänselviä valintoja on hieman vähemmän, varsinkin kädellä jossa on paljon rahaa ja Rohto joutuu jo vähän miettimään.

Toimintoketjut pyörimään

Dominion Alkemia -kansikuva

Monet uusista korteista tukevat toimintoja. Useammasta kortista löytyy esimerkiksi +toimintoja. Lisäksi on käteviä kortteja kuten Yliopisto, joka antaa ilmaisia toimintokortteja. Viinitarha antaa puolestaan pisteitä pakassa olevista toimintokorteista. Ovelin toimintoihin liittyvä kortti on kuitenkin Golem: nosta pakastasi kortteja, kunnes saat kaksi toimintokorttia ja pelaa ne sitten. Golem on houkutteleva, mutta vaarallinen kortti.

Toimintoja pääsee siis ketjuttelemaan ja Alkemian kortit houkuttelevat osaltaan pelaamaan paljon toimintoja käyttäviä pakkoja. Tästä syystä pelit Alkemian korttien kanssa ovat helposti pidemmänpuoleisia. Jos pitää Dominionista nopeana ja yksinkertaisena pelinä, Alkemiassa on joitain kortteja, joita ei välttämättä halua käyttää.

Setin vaarallisin ja ristiriitaisin kortti on selvästi Riivaus. Kortti on hyvin kallis, kuusi rahaa ja rohto, mutta vaikutuskin on vahva: vasemmalla puolellasi istuva pelaaja pelaa vuoron, jonka aikana sinä teet kaikki päätökset ja keräät kaikki ostetut kortit itsellesi. Tämä on hurjan tehokas kortti, jonka monet ovat kokeneet ärsyttäväksi. Kortin hinta varmistaa onneksi sen, ettei sitä kovin usein nähdä.

Setistä voi lukea lisää suunnittelija Donald Vaccarinon esikatsausjutusta. Kaikkien setin korttien kuvat löydät BoardGameGeekistä.

Lisää mutkikkuutta

Alkemia on Dominion-harrastajille sopiva lisäosa: sen kortit lisäävät selvästi keskimääräistä enemmän mutkikkuutta peliin. Jos nauttii monipuolisista korttiyhdistelmistä ja erikoisista korteista, Alkemia on pakko-ostos. Jos nauttii enemmän suoraviivaisemmasta perus-Dominionista, Alkemian voi jättää väliinkin. Siinä tapauksessa esimerkiksi Kaukaiset rannat on keskimäärin yksinkertaisempana parempi hankinta piristämään peliä.

Jotkut ovat kokeneet ongelmaksi – varsinkin ennen setin ilmestymistä – sen, ettei Alkemian kortteja voi sekoittaa muiden korttien sekaan ja arpoa sattumanvaraista valtakuntakorttisettiä, koska yksittäiset Rohtoa käyttävät kortit ovat hankala juttu. Yllämainitussa Vaccarinon esikatsausjutussa on tähän ratkaisu erilaisen arvontatavan muodossa, mutta käytännössä tämä ei ole ongelma. Yksittäiset Alkemian kortit voivat olla hyvinkin niin tehokkaita, että Rohtoa kannattaa ostaa, vaikka sitä tarvitsisi vain yhteen ainoaan korttiin.

Faktat Dominion: Alkemiasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Rio Grande Games (2010)

Mutkikkuus: Sisältää joitain monimutkaisimpia Dominion-kortteja tähän asti, muuten samaa tasoa peruspelin kanssa.

Onnen vaikutus: Kohtalainen, tosin monet kortit antavat taas uusia mahdollisuuksia hallita tuuria.

Vuorovaikutus: Samaa tasoa perus-Dominionin kanssa.

Teema: Alkemiateema on hauska ja näkyy hyvin korteissa.

Uudelleenpelattavuus: Erittäin hyvä, uudet kortit piristävät Dominionia varmasti.

Kieliriippuvuus: Runsaasti tekstiä, joten kannattaa hankkia suomeksi.

Pelaajamäärä: 2-4

Pituus: 30-60 min (pelit ovat helposti vähän pidempiä kuin peruspelissä)

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Dominion: Alkemia”

Mielestäni heikoimpia julkaisuja tähän mennessä Dominion-sarjaan. Toisaalta sen ymmärtää, kun tuntuu, että pelin lisärit myy jokatapauksessa suuresta suosiosta johtuen.

Uudet kortit hidastavat peliä tolkuttomasti, kun toinen pelaaja satsaa rohtoihin ja muihin härveleihin, voi toinen pelaaja huoletta satsata näilläkin vuoroilla rahaan (tai pisteisiin mikäli niin pitkällä mennään). Pelissä pitäisi ehdottomasti olla jotain kunnollisia rohtoja vaativia pistekortteja myös jolloin peli ei menisi näin suoraviivaiseksi…

Ehdotelmista oikein mikään ei säväyttänyt, oman pakan rakentaminen taas vaatisi oikeaa kiinnostusta ja keskittymistä pelin sisältöön, ettei pelistä tule aivan järjetön. Mielestäni Dominionissa on toisaalta annettu hyvä mahdollisuus rakentaa peli itse, mutta yleisesti säännöissä on ehdotettu liian vähän oikeasti toimivia kokonaisuuksia. Pitäisihän pelin toimia hyvin myös pelkän ohjekirjan luettuaan, ja nuo variaatiot olisivat sitten lisämauste…

Jaa, minusta pelin suola on nimenomaan satunnaisesti arvotuissa seteissä, näin kai Vaccarino itsekin kokee asian. Luin Geekistä, että Alkemia on oikeastaan ensimmäinen lisäri, jossa noita valmissettejä on millään tavalla edes mietitty syvällisemmin.

Epäilemättä Alkemia houkuttelee ensireaktiona tekemään loppuviimeksi aika tehottomia toimintoketjuja, mutta kunhan uusien korttien leluefekti kuluu puhki, sieltä löytyy kyllä oikein käyttökelpoisia kortteja, joista on oikeasti hyötyä. Oppipoika on sellainen, parilla Viisasten kivellä ja lisäostolla taas napataan helposti kaksi lääniä kierroksessa.

Alkemia on ihan hauska setti. En ole kovin paljoa pelannut, mutta ihan pelittäviä ja hauskoja kortteja sieltä löytyy. Kuten ehdotetaan, niin kannattaa arpoa tuosta vähintään nelisen korttia ja vaikka sitten loput muista seteistä. Loppupeleissä (semi)arvotut setit on kuitenkin se suurin hauskuus pelissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *