Kategoriat
Peliarvostelut

Dominion: Elonkorjuu

Dominionin lisäosien virralle ei näy loppua. Viides lisäosa, Elonkorjuu, on Alkemian tapainen pienempi paketti, jossa on 13 uutta valtakuntakorttia ja lisäksi viisi ainutlaatuista korttia, joita kutakin on vain yksi.

Pelin idea

Dominion: Elonkorjuu -kansikuvaLisäosan englanninkielinen nimi, Cornucopia eli runsaudensarvi, sopii sille suomennosta paremmin (joskin Harvest Festival on itse asiassa Donald X. Vaccarinon alkuperäinen nimi lisäosalle). Teemana on runsaus ja monipuolisuus: setissä on monta korttia, jotka palkitsevat monipuolisesta korttivalikoimasta. Jos rakentaa mielellään pakkoja, joissa on yksi kortti joka lajia, Elonkorjuu on todella herkullinen setti.

Setin erikoisuus ovat palkintokortit. Ne ovat viisi yksilöllistä korttia, jotka ovat kaikki hyvin tehokkaita. Kultapussi esimerkiksi antaa lisätoiminnon ja kullan pakan päälle, Prinsessa puolestaan lisäoston ja kahden rahan alennuksen kaikkiin kortteihin. Palkintoja ei kuitenkaan saa tuosta noin vain, vaan ne täytyy voittaa. Ainoa tapa saada palkintoja on pelata Turnajaiset ja poistaa kädestä Lääni.

Palkinnot ovat hauska kuriositeetti, mutta setissä on monia muitakin mielenkiintoisia kortteja. Narri nousi omien hyökkäyskorttisuosikkieni joukkoon: muut pelaajat kääntävät pakan päältä kortin esiin. Jos se on pistekortti, sakkona napsahtaa kirous, muussa tapauksessa kortista tulee peliin kopio ja Narrin pelaaja päättää, ottaako sen itse vai antaako uhrille. Ovelaa.

Mutkikas historia

Dominionin lisäosien kehittely on mutkikasta puuhaa. Tämäkin setti sai alkunsa yhtenä isona Alkemia-settinä, mutta sitten kävi ilmi, että julkaisijat haluavat pienempiä lisäosia, koska jotkut asiakkaat eivät halua ostaa alkuperäisen pelin hintaisia lisäosia. Alkemiasta karsittiin tällainen pienempi setti, mutta ainoaksi lisäosaksi se on vähän kehno, koska se on liian eksoottinen.

Elonkorjuu on pidemmän kehittelyn tulos ja huomattavasti parempi ainoaksi lisäosaksi. Alkuperäisestä isosta Alkemia-setistä on jäljellä vain kaksi korttia, Narri ja Otsakoru. Setin teemakin on vaihtunut. Alkuperäinen teema oli käsi: kaikki kortit liittyivät jotenkin pelaajan käteen. Tämä oli kuitenkin huono, huomaamaton teema, joten uudeksi teemaksi tuli monipuolisuus. The Secret History of the Cornucopia Cards -artikkeli kertoo enemmän korttien taustoista.

Elonkorjuu on joka tapauksessa mielenkiintoinen setti, jossa on monta hyvää korttia. Sitä on helppo suositella, mutta myönnän kyllä saman tien olevani Dominion-fani, jolla on jokainen lisäosa. Pienempäänkin Dominion-kokoelmaan Elonkorjuu on silti ykkösvalintoja Nousukauden ohella, sopivan yksinkertainen, mutta mielenkiintoinen lisäosa.

Faktat Dominion: Elonkorjuusta

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Rio Grande Games (2011)

Mutkikkuus: Samaa tasoa peruspelin kanssa, ehkä hieman monimutkaisempi.

Onnen vaikutus: Taitopeli sopivalla annoksella tuuria.

Vuorovaikutus: Jokunen vuorovaikutteisempi kortti.

Teema: Monipuolisuusteema on hyvä ja kannustaa rakentelemaan hieman monipuolisempia pakkoja.

Uudelleenpelattavuus: Erinomainen.

Kieliriippuvuus: Korteissa on runsaasti tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 30 min, pelit ovat ehkä hieman pidempiä kuin pelkällä peruspelillä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *