Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 2.3.2020: As d’Or 2020 -palkinnot

Ranskassa on valittu As d’Or -pelipalkinnon voittajat. Stefan Brück jättää luomuksensa Alean ja Plaid Hat Games itsenäistyy Asmodeesta. Lisäksi katsellaan peliuutuuksia erilaisilla lisenssiteemoilla.

As d’Or -palkinnot 2020

Vuoden 2020 kultaiset ässät eli Ranskan vuoden parhaita pelejä palkitsevat As d’Or -palkinnot jaettiin Cannesin pelimessujen alla 20.2.2020.

Vuoden parhaan pelin pääpalkinto meni Adrien ja Axel Heslingin esikoisteokselle ja Studio H:n ensimmäiselle julkaisulle Oriflammelle.

Oriflamme on keskiaikaisteemainen korttipeli, jossa pelaajilla on identtiset kymmenen kortin pakat, joista otetaan kolme sattumanvaraista korttia pois. Kortteja pelataan kuvapuoli alaspäin jonoon, josta niitä pelataan järjestyksessä. Myöhemmillä kierroksilla kortteja voi pelata jonon päätyjen lisäksi omien korttiensa päälle.

Sarjan finalisteja olivat Draftosaurus, Fiesta de los Muertos ja Little Town.

As d'Or -palkintovoittajien kansikuvat

Kokeneiden pelaajien sarjan voittaja oli niin ikään julkaisijansa esikoisteos, Sand Castlen julkaisema Res Arcana. Suunnittelijana tässä oli huomattavan kokenut Tom Lehmann.

Res Arcana on optimointihaaste, jossa pelaajat saavat kahdeksan kortin pakat ja yrittävät pelata artifakteja ja kerätä resursseja saavuttaakseen kymmenen pistettä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Muita finalisteja olivat Gloomhaven, It’s a Wonderful World ja Root.

Parhaan lastenpelin palkinnon voitti Space Cown (Space Cowboysin lastenpelibrändi) julkaisema Laurence Escoffierin ja David Franckin peli Dream Catcher.

Pelaajien tehtävänä on peittää neliölaatoilla olevia painajaisia pyöreillä pehmolelulaatoilla. Mitä pienemmällä lelulla saa painajaisen peitettyä, sitä paremmat pisteet saa, mutta jos painajaista ei saa peitettyä, ei saa pisteitä ollenkaan.

Muut ehdokkaat olivat Sukkela siili, Yum Yum Island ja Kinderspiel des Jahres -voittaja Viikinkien laakso.

Stefan Brück jättää Alean

Alean logo

Arvostettu pelinkehittäjä Stefan Brück jättää Alean ja Ravensburgerin vuoden 2020 puolivälissä.

Ravensburger aloitti Alea-brändin vuonna 1999. Sarja sai heti hyvän alun kahdella klassikkopelillä: ensimmäisiä julkaisuja olivat Ra ja Chinatown. 1990-luvun lopulla F.X. Schmidiltä yrityskaupan myötä Ravensburgerille tullut Brück on toimittanut Alean pelejä alusta lähtien.

Ravensburgerin mukaan Alea jatkaa yhä, mutta Brückin seuraajasta ei ole vielä tietoa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Sebastian Wenzel Spielen.de-sivustolla.

Stefan Brück ja pelihyllyllä Alean pelejä
Kuva: Anja Koehler / Ravensburger

Lautapelit.fi julkaisi L.A.M.A.:n

Reiner Knizian suunnittelema L.A.M.A. on oivallinen korttipeli, joka oli Spiel des Jahresin eli Saksan vuoden peli -palkinnon finalistina vuonna 2019. Yksinkertainen korttipeli on vaikeusasteeltaan samaa luokkaa UNOn kanssa eli hyvin yksinkertainen, helppo ja leppoisa peli.

L.A.M.A. jakaa peliharrastajien keskuudessa mielipiteitä. Kaikki eivät ihan näe, missä kohtaa peliä se varsinainen peli on, mutta minä kyllä lukeudun laaman ystäviin: peli on erinomainen pikkufilleri.

Peli on saatavilla nyt ja maksaa noin 12 euroa.

Plaid Hat Games irrottautuu Asmodeesta

Plaid Hat Gamesin logo

Vaihteeksi bisnesuutisia, joissa Asmodee on myyvänä osapuolena. Vuonna 2015 F2Z – Z-Man Gamesin, Filosofia Éditionsin ja Pretzel Gamesin emoyhtiö – osti Plaid Hat Gamesin, vuonna 2016 Asmodee taas F2Z:n.

Nyt tätä diiliä puretaan ja Plaid Hat Gamesin perustaja ja edelleen studiota johtava Colby Dauch on ostanut Asmodeelta oikeudet Plaid Hat Gamesin tavaramerkkiin ja osaan peleistä.

Asmodeelle jäivät Dead of Winter, Raxxon, Mice and Mystics, Stuffed Fables, Aftermath ja Battlelands. Lisäksi Adventure Book Games -tavaramerkki jää Asmodeelle. Jatkossa Dead of Winter ja Raxxon ovat Fantasy Flight GAmesin pelejä ja Mice and Mystics, Stuffed Fables, Aftermath ja Battlelands ovat Z-Man Gamesin pelejä.

Karkauspäivänä Isaac Vega ilmoitti jättävänsä Plaid Hat Gamesin.

Forgotten Watersin kansi

Isaac Vegan viimeiseksi työksi Plaid Hatille – toistaiseksi – jää uusi Crossroads-peli Forgotten Waters. Peli on fantastinen merirosvoseikkailu, jossa pelaajat ovat samalla merirosvolaivalla seilaavia piraatteja, joilla on yhteiset tavoitteet ja omat tarinansa. Maailma on höpsö ja taianomainen, eli kepeää otetta haetaan.

Ensimmäinen Crossroads-peli Dead of Winter oli kiistaton menestys, vuoden 2018 Gen7:n vastaanotto oli sitten huomattavasti vaisumpi. Saapa nähdä, kumman mallilla Forgotten Waters menee. Peliä kuvataan sekoitukseksi Crossroadsia ja Stuffed Fablesin tyylistä tarinakirjaa.

Lautakunta

Lautakunta pohtii kupongintäyttöä. Yatzyn jälkeläiset, noppia, kyniä ja paperilappuja. Mitkä ovatkaan lautakuntalaisten lempikupongintäyttöpelit tai Roll’n’Write -pelit?

Lyijykynät teroittaa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) ja mukana noppia heittämässä on sekä Tero Hyötyläinen (Lunkisti) sekä Kai Saarto (Todellisuuspako).

Lyhyet

Wonder Womanin kansi

Ravensburgerilta tulee Prospero Hallin suunnittelema Wonder Woman: Challenge of the Amazons, yhteistyöpeli 2–5 pelaajalle. Kannen kuvitus on lukuisia Wonder Woman -kansia kuvittaneen Jenny Frisonin käsialaa.

Watch It Played on jo julkaissut pelistä videon, jossa kerrotaan tarkemmin, miten peli toimii. Peli ilmestyy maaliskuussa.

Gamewrightiltä tulee Marshmallow Test, joka vaikuttaisi olevan uusi versio Reiner Knizian oivallisesta Voodoo Prince -tikkipelistä vaahtokarkkikokeen teemalla. Miksipä ei. Pelissä kerätään tikkejä, mutta mitä pidemmälle odottaa, sitä enemmän pisteitä kertyy – paitsi jos viivyttää liian pitkään, jolloin ei saa mitään.

Marvel Villainous: Infinite Powerin kansi

Yli 800 000 kappaletta myynyt Disney Villainous -peliperhe sen kun laajenee. Marvel Villainous: Infinite Power on Marvel-teemainen peli, jossa 2–4 pelaajaa pääsee pelaamaan Marvel-pahiksilla. Pelissä ovat mukana ainakin Hela, Ultron ja Thanos.

Peli ei ole yhteensopiva Disney-version kanssa, eli sellaisista sekoituksista on turha haaveilla. Peli ilmestyy loppukesästä 2020.

Scooby-Doo: Escape from the Haunted Mansion – A Coded Chronicles Gamen kansi

Keväällä 2020 tulee uusi Scooby-Doo-leffa SCOOB! ja sen seuraksi saadaan myös pari lautapeliä. The OP julkaisee Sen-Foong Limin ja Jay Cormierin pelin Scooby-Doo: Escape from the Haunted Mansion – A Coded Chronicles Game, jossa yritetään ratkaista mysteeriä. Jonkinlainen pakohuonepeli siis, peli on kertakäyttöinen, mutta kierrätettävissä.

Betrayal at Mystery Mansionin kansi

Avalon Hilliltä tulee Betrayal at Mystery Mansion, joka on Betrayal at House on the Hill uudella teemalla. Tämäkin peli ilmestyy samaan aikaan toukokuussa tulevan uuden leffan kanssa.

Back to the Future: Back in Timen kansi

Funko Gamesilta tulee ensimmäinen julkaisu, joka ei ole Funkoverse-peli. Back to the Future: Back in Time on sekin Prospero Hallin työtä ja vie pelaajat suosikkileffan maailmaan.

Pelaajat ovat leffan hahmoja ja yrittävät saada vuoden 1955 Hill Valleyssa olosuhteet kohdalleen, jotta DeLorean saadaan korjattua, Martyn vanhemmat rakastumaan ja Biff Tannenin jengi voitettua. Peli ilmestyy vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

Kesällä 2020 tulee myös Funkoverseen kuuluva Paluu tulevaisuuteen -peli ja Ravensburgerilta Back to the Future: Dice Through Time, eli leffasarjan faneilla riittää pelattavaa.

Suomessakin vuoden partypelinä palkittu Pictionary Air nappasi uuden sulan hattuunsa New Yorkin lelumessuilta, jossa se voitti Toy of the Year -palkinnon pelien sarjan.

Lelumessuilla esiteltiin myös SpongeBob SquarePants Fluxx, eli jos pidät Fluxxista ja Paavo Pesusienestä, päiväsi on pelastettu.

Catanista ilmestyi vuonna 2005 Catan 3D Collector’s Edition, josta pyydetään nykyään 500–700 euron hintaa. Catan Studio on nähnyt tässä tilaisuuden ja julkaisee uuden 3D-laitoksen. Materiaalina on tosin aikaisemman hartsin sijasta kova muovi, mikä luultavasti pudottaa hintaa jonkun verran.

Uuden 3D-Catanin prototyyppi
Tämä ei ole vielä lopullinen versio. Kuva: W. Eric Martin / BGG. CC BY 3.0.

BGG Artist Seriesin neljäs sarja on tilattavissa. Sarjassa julkaistaan lautapelitaiteilijoiden suunnittelemia julisteita tunnetuille peleille. Nelossarjassa julisteen saavat Scythe (Andrew Bosley), Patchwork (Naïade), Wingspan (Nick Nazzaro) ja Great Western Trail (Chris Quilliams).

Julisteet ovat ennakkotilattavissa maaliskuun loppuun asti. Ennakkotilauksena voi tilata näitä ja kaikkia aikaisempia julisteita monessa eri koossa, ennakkotilausten päätyttyä myyntiin tulee 12 × 18 tuuman kokoa.

BGG:n Artist Series -sarjan neljä julistetta

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kickstarterin ja työntekijöiden välinen ammattiliittoriita on saatu päätökseen ja Kickstarterin työntekijät ovat muodostaneet onnistuneesti ammattiliiton.


Gladiuksen kansi

Gladius on peli gladiaattoritaisteluista. Pelaajat ovat katsojia, jotka lyövät vetoa taisteluiden lopputuloksista ja auttavat suosikkejaan voittoon.

Peli maksaa 25 dollaria ja 12–19 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuussa 2021. Kampanja löytyy täältä.


Dragoon Might and Magman kansi

Dragoon on vuonna 2016 ilmestynyt lohikäärmepeli, joka on saanut kelpo vastaanoton. Pelaajat ovat lohikäärmeitä, jotka keräävät kultaa ja tuhoavat ihmisiä. Nyt tarjolla on uusi Might and Magma -lisäosa, joka tuo peliin tulivuoria ja kultakaivoksia.

Lisärin saa halvimmillaan 20 dollarilla, peruspelin ja edellisen lisärin kanssa hinta on 75 dollaria. Molemmista on kalliimpi luksusmallikin tarjolla. Postikuluja tulee arviolta 15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Ark Worldsin kansi

Ark Worlds on MOBA-henkinen kahden pelaajan korttipeli. MOBA:t ovat näitä taisteluareenapelejä, joista tunnetuimpia ovat League of Legends ja DotA. Ark Worldsissa on genreen kuuluvasti 21 uniikkia sankaria, joista valita oma tiimi, jolla sitten lähdetään haastamaan vastustajaa.

Peli maksaa 24 dollaria. Postikuluja arvioidaan 15 dollaria. Ostamalla kaksi saa vähän halvemmalla. Toimitus on veroton ja luvattu jo heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Batman: Shadow of the Batin kansi

Batman: The Animated Series Adventures – Shadow of the Bat on Batman-animaatiosarjaan perustuva seikkailupeli, jossa sankarit taistelevat pahiksia vastaan Batman-sarjasta tutuissa juonenkäänteissä. Peli on samaa settiä kuin muut IDW Gamesin Adventures Universal Game Systemin pelit, eli sopii yhteen muun muassa Turtles-pelin kanssa.

Peli maksaa 125 dollaria. Lisäostoina on tarjolla kaikenlaista, all-in-bundlella on hintaa 225 dollaria. Postikuluja tulee 22–40 dollaria, toimitukset ovat verottomia ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Verdun: Steel Infernon kansi

Verdun: Steel Inferno on korttivetoinen sotapeli Verdunin taisteluista ensimmäisestä maailmansodasta. Pelin on kuvittanut sarjakuvataiteilija Jacques Tardi, jonka Kirottu sota on upea teos ensimmäisestä maailmansodasta ranskalaisen rivisotilaan näkökulmasta.

Verdun: Steel Inferno yrittää olla helposti lähestyttävä, mutta myös kiinnostava sotapeliveteraaneille. Pelissä on kaksi skenaariota. Saksalaisten ensimmäinen hyökkäys on noin tunnin peli, ranskalaisten vastahyökkäys on noin 90 minuutin peli. Täysi kampanja kestää 3–4 tuntia. Pelin on suunnitellut kokenut Walter Vejdovsky.

Peli maksaa 84 euroa. Neopreenilaudalla hinta on 129 euroa. Peli on jo valmis, joten toimitus luvataan toukokuulle 2020. Painatuskin on Ranskassa, joten toimitus on siksikin nopeaa (ja verotonta). Kampanja löytyy täältä.


Trust Me I'm a Doctorin kansi

Trust Me I’m a Doctor Card Game on kevytmielinen korttipeli entisaikojen lääkäreistä, jotka parantavat erilaisia inhottavia sairauksia luotettavilla historiallisilla hoitokeinoilla, kuten alkemialla, mystisismillä ja leikkelemisellä.

Peli on reaaliaikainen. Joku pelaajista on potilas, jolla on vaiva ja muiden on ehdotettava parannuskeinoja. Hoitoja on oltava vähintään kaksi ja niiden pitää vastata vaivan vaatimuksia. Potilas valitsee sitten parhaan tohtorin, eli kyse on tuomarointipelistä.

Peli maksaa noin 30 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


The March of Progressin kansi

The Ming Voyages ja The March of Progress ovat uusia pelejä Surprised Stare Gamesin Pocket Campaigns -sarjassa. Sarjan pelit ovat 30–45 minuutin mittaisia pelejä, joissa on vähän komponentteja, mutta runsaasti syvyyttä pienessä paketissa.

The Ming Voyagesin kansi

The Ming Voyages on peli Kiinan aarrelaivaston matkoista 1400-luvulla. Toinen pelaajista on Ming-keisari, joka yrittää saada aarrematkat tehtyä ja suojattua rajoja barbaareilta. Toinen pelaajista yrittää barbaareilla asuttaa Kiinan rajaseutuja. Peli toimii myös yksinpelinä.

The March of Progress on kahden pelaajan mikrosotapeli, jossa on erilaisia skenaarioita kolmikymmenvuotisesta sodasta, Napoleonin sodista ja ensimmäisestä ja toisesta maailmansodasta. Peli perustuu yhtäaikaiseen päätöksentekoon, jolla on suuret seuraukset.

Yhden pelin saa 25 eurolla, molemmat 44 eurolla. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Rival Restaurants: Back for Secondsin kansi

Rival Restaurants oli Kickstarterissa 2019 menestyksekkäästi rahoitettu ravintolapeli. Back for Seconds on nyt jatko-osa, jossa on uusia keittiömestareita, uusia ravintoloita ja uusia toimintakortteja. Tärkein uutuus on kuitenkin tapahtumapakka, jossa on kaikkiin pelaajiin vaikuttavia tapahtumia, jotka ravistelevat peliä.

Pelkkä lisäri maksaa 20 dollaria, peruspelin kanssa 69 dollaria ja luksusmallejakin on tarjolla lisähintaan. Postikuluja tulee 5 dollaria lisärille ja 18 dollaria setille. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Ruins: Death Binderin kansi

Ruins: Death Binder on 1–2 pelaajan luolaholvauspeli, jossa on käänteistä pakanrakennusta. Pelin suurin esikuva on erinomainen videopeli Slay the Spire (jota suosittelen kaikille pakanrakennuspelien ystäville). Tässä kuitenkin siis käänteistä pakanrakennusta, eli aloituspakasta poistetaan kortteja.

Peli maksaa 45 dollaria. Toimitus on veroton ja kuluiksi on arvioitu vähän yli kymppi. Toimitus on luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Ark: Awakeningin kansi

Ark: Awakening on työläistenasettelu- ja aluehallintapeli, joka sijoittuu tuntemattomaan avaruusarkkiin, jota pelaajien on pelin edetessä tutkittava. Arkista avautuu uusia huoneita, jotka tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia. Ensimmäinen tehtävä on selvittää oma tavoite, sen jälkeen se tavoite on suoritettava. Peli on vahvasti asymmetrinen ja täynnä huoneita, jotka mahdollistavat sääntöjen luovan rikkomisen.

Perusmalli maksaa 33 euroa, fiinimpi malli 46 euroa. Postikuluja on luvassa 13–17 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Tumble Townin kansi

Tumble Town on villi länsi -teemainen kaupungin- ja koneistonrakennuspeli, jossa rakennetaan paras mahdollinen pikkukaupunki. Rakennukset tehdään nopista korttien antaman mallin mukaan. Valmiit rakennukset antavat erikoisvoimia, joilla voi säätää noppia pelin helppottamiseksi.

Peli maksaa 29 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan 13 dollaria ja toimitus on veroton. Toimitusta lupaillaan huhtikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Lähikuva Tumble Townista

Nightlancerin kansi

Nightlancer on synkkä cyberpunk-dystopia, jossa pelaajat kehittävät omia hahmojaan ja suorittavat niillä erilaisia tehtäviä saadakseen rahaa ja mainetta.

Peli maksaa 35 puntaa. Hienompi Limited Edition maksaa 65 puntaa. Toimitus on veroton, postikuluja tullee noin 15 puntaa ja toimitus on luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Last Bottle of Rumin kansi

The Last Bottle of Rum on merirosvopeli, jossa etsitään aarteita ja ennen kaikkea tavoitellaan saariston viimeistä rommipulloa – ensimmäisenä kymmenen pisteen edestä aarretta löytänyt pelaaja palkitaan pullolla ja voitolla.

Peli maksaa 42 euroa. Postikuluiksi arvioidaan 13 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Public Marketin kansi

Public Market on kalastusaiheinen peli, jossa ladotaan laattoja ja rakennetaan koneistoa. Kalastaminen tapahtuu ostamalla huutokaupalla laattoja. Laatat pelataan omaan jäälaatikkoon, eli tässä on pieni laattojenasettelupuzzle. Saalis myydään sitten kalamarkkinoilla. Pelissä on kaunis Beth Sobelin kuvitus.

Peli maksaa 39 dollaria. Toimituskuluiksi arvioidaan 20–24 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Erune on varsin kunnianhimoinen projekti. Se pyrkii olemaan klassinen luolaholvauspeli HeroQuestin ja genren uudempien edustajien tapaan, mutta mukaan yhdistetään modernia tekniikkaa: pelinjohtajan apuna on ääniohjattu tekoäly.

Ääniohjattu The Spirit of Erune paitsi toimii satunnaisgeneraattorina ja interaktiivisena sääntökirjana, se myös soittaa musiikkia ja esittää pelissä esiintyviä hahmoja. Peliin tarvitaan kuitenkin myös inhimillinen luolamestari.

Peli maksaa 90 euroa, Kickstarter-eksklusiivisen lisärin kanssa 140 euroa. Toimitus maksaa noin 16 dollaria ja on veroton. Toimitusajankohdaksi lupaillaan huhtikuuta 2021, mutta projekti on kovin kunnianhimoinen. Kampanja löytyy täältä.

Erunen mainosbanneri

Astroforce: The Dice Gamen kansi

Astroforce: The Dice Game on uusi, tekijänoikeuksia loukkaamaton versio vuonna 2016 parhaan print’n’play-pelin Golden Geekin voittaneesta Star Trek: The Dice Gamesta. Peli on entisellään, teema on vain vaihdettu. Kyse on siis yksinpelattavasta työläistenasettelusta noppia käyttäen.

Peli maksaa 35 puntaa, lisärin kanssa 50 puntaa. Postikuluiksi arvioidaan 12 puntaa. Toimitus on todennäköisesti veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Merlin Big Boxin kansi

Merlin on Stefan Feldin ja Michael Rieneckin melko hyvin vastaanotettu peli muutaman vuoden takaa. Queen Games on tyylilleen uskollisena tekemässä pelistä uutta Big Box -versiota Kickstarterin kautta. Merlin Big Box sisältää peruspelin, Arthur-lisärin, Knights of the Round Table -lisärin, pari pientä Queenie-lisäriä ja päivitettyjä komponentteja. Kokonaan uutta on Morgana, kolmas lisäri, jossa on kolme uutta moduulia lisättäväksi peliin.

Pelkkä Morgana maksaa 42 euroa ja tyhjän Big Boxin kanssa 70 euroa (tässä on mukana myös päivitetyt komponentit). Täysi Big Box maksaa 135 euroa, jos et ehdi 114 euron hintaiseen Early Birdiin mukaan. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


By Stealth and Sean kansi

By Stealth and Sea on Dan Verssen Gamesin sotapeli, joka sijoittuu toisen maailmansodan taisteluihin Välimerestä. Pelaajat ohjastavat italialaisia Decima Flottiglia MAS -joukkoja, eli kommandosammakkomiehiä, jotka hyökkäävät miehitetyillä torpedoillaan raskaasti varustettuihin satamiin. By Stealth and Sea on yhteistyöpeli 1–3 pelaajalle. Pelin toinen suunnittelija on David Thompson, joka tunnetaan muun muassa Undaunted: Normandystä.

Peli maksaa 50 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan 25 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Knight Talesin kansi

Knight Tales on yhteistyöpeli, jossa puolustetaan kylää kolmen päivän ja yön ajan hirviölaumoja vastaan. Kyseessä on siis tornipuolustuspeli, mutta mukana on myös hahmonkehitystä, settienkeräilyä ja päivittäisten tehtävien suorittamista.

Peli maksaa 45 euroa, lisärin kanssa 75 euroa. Postikuluja tulee 25–30 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Vuoden 2019 Kinderspiel des Jahres eli Saksan vuoden parhaan lastenpelin palkinto meni HABAn Tal der Wikingerille. Nyt peli on ilmestynyt suomeksi nimellä Viikinkien laakso. Suomennoksen takana on Tevella, kuten HABAn pelien kohdalla yleensäkin.

Viikinkien laakso on tutun keltainen, mutta tällä kertaa pikkuboksin sijasta käsissä onkin ihan normaali ison lautapelin laatikko. Sisältä paljastuu palapelinä koottava reippaan kokoinen pelilauta ja hienot pahvilaivat pelaajille.

Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon rahaa, mutta se tapahtuu muutaman mutkan kautta. Pelilaudalla on rata, jota pitkin pelaajien nappulat etenevät. Rata kuvaa laituria ja kun joku molskahtaa laiturin päästä veteen, muut saavat rahaa sen mukaan, missä ruudussa sillä hetkellä ovat: rahaa voi tulla 1–4 kolikkoa, tai sitten voi päästä varastamaan toiselta pelaajalta.

Radalla liikkuminen tapahtuu siten, että pelaaja vierittää ison kuulan kohti laudalla olevia tynnyreitä. Niiden pelaajien nappulat liikkuvat radalla, joiden tynnyri kaatuu.

Aika veikeä idea. Pelaaminen on hauskaa ja sopivasti odottamatonta. On hauskaa, kun pelaaja julistaa, että nyt pitäisi kaataa kaikki paitsi keltainen – ja sitten pallo vieriikin niin, että vain keltainen kaatuu. Hups. En lainkaan ihmettele, että peli voitti Kinderspiel des Jahresin.

Viikinkien laakson pahvinen viikinkilaiva.
Viikinkilaivoja käytetään vain kolikoiden säilyttämiseen eli ne ovat itse asiassa ihan turhia, mutta ovatpahan hienoja. Kuva: Mikko Saari

Talvilomaviikolla junailtiin 1825:n merkeissä. Unit 2 ja Unit 3 -yhdistelmä eli Englantia jostain Manchesterin eteläpuolelta pohjoiseen ja Skotlanti osoittautui käytettävissä olleelle peliajalle vähän pitkäksi ja peli jouduttiin lopettamaan kesken yhdeksännen kierroksen kohdalla.

Hauskaa pelaaminen silti oli. Olennaisinta tässä oli tutustuttaa pari uutta pelaajaa 1825:n hyvän mielen 18xx:n maailmaan, joka eroaa muista 18xx-peleistä merkittävästi. Jo alkupeli, jossa osakkeet tulevat hyvin kiinteässä järjestyksessä myyntiin ja kaikki päätyvät pelin ensimmäisen yhtiön osakkaiksi tasaosuuksin, on varsin hämmentävä muuhun tottuneille.

Tämä Unit 2 ja Unit 3 -yhdistelmä on ollut kiinnostava testata, mutta en ole ihan varma, onko tämä lopulta käytännöllinen peli. Skotlanti jää jotenkin sivuosaan. Viisi pelaajaa oli myös ehkä yksi liikaa. Ennen kaikkea tämä osoittautui sen verran pitkäksi peliksi, ettei tilaisuuksia pelaamiseen juuri tule. Niinpä keskittynen jatkossa nopeisiin yhden Unitin peleihin ja kerran kesässä pelattavaan kaikki Unitit yhdistävään megapeliin.

1825 Unit 2 ja Unit 3 -peli: pelilaudalla Britannian pohjoisosia ja laudan vieressä huomattavan sekalainen läjä ratalaattoja
Pelin tilanne, kun lopetimme. Pohjoisen rataverkoissa oli vielä kehittämisen varaa. Oli muuten erinomaisen käytännöllistä levittää ratalaatat pöydälle aivan sikinsokin. Kuva: Mikko Saari

Lautapelit.fi:n julkaisema Harry Potter Tietopeli piti lainata loman ajaksi testiin, koska kotoa löytyy 11-vuotias innokas Harry Potter -fani. Kovin korkealla odotukset pelin laadun suhteen eivät olleet, eikä peli odotuksia onnistunutkaan ylittämään.

Vähän hämmentävien komponenttiratkaisujen alta löytyi kuitenkin aivan kelpo, jos vähän helppo tietovisailupeli. Kolme vastausvaihtoehtoa varmistaa sen, että arvaileminenkin voi onnistua joskus. On ihan hauska idea, että useampi pelaaja voi vastata yhtä aikaa, mutta toisaalta kaksinpeli päätyy melko herkästi tasapeliin, jos molemmat pelaajat ovat yhtä hyviä.

Ei siis mikään timanttinen tapaus, mutta jos perheestä löytyy Harry Potterista innostuneita lapsia, Harry Potter Tietopeli palvelee kyllä tarkoitustaan ja on sen verran yksinkertainen, että lapset voivat pelata peliä helposti keskenään ja kavereidensa kanssa ilman vanhempien osallistumista.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *