Kategoriat
Peliarvostelut

Eläinpyramidi Maxi — Suuri seikkailu

Ikä: 4+. Eläinpyramidin eläimet lähtevät suureen seikkailuun sillalle. Eläinpyramidi Maxi — Suuri seikkailu on tuttua eläinpalikoiden pinoamista uusilla käänteillä.

Eläinpyramidi on hittipeli, joka on suosionsa myötä saanut jo useita jatko-osia. Eläinpyramidi Maxi — Suuri seikkailu on toistaiseksi ainoa suomeksi ilmestynyt jatko-osa. Maxi on nimensä mukaisesti suuri: se tulee HABAn isossa laatikossa, joka onkin sitten todella iso, noin 35 senttiä × 35 senttiä. Hieman toista kuin alkuperäisen pikkuboksi. Eläimetkin ovat suurempia.

Pelin idea on sama eläinten pinoaminen krokotiilin selkään, mutta puitteet ovat toisenlaiset. Tuloksena on toimiva, hauska ja vähän erilainen peli kuin edeltäjänsä.

Pelin idea

Eläinpyramidi Maxin kansiPelin alussa krokotiili laitetaan pelin laatikossa olevalle sillalle. Muut eläimet jaetaan laatikon ympärille. Pelaajat saavat kukin kolme korttia, jotka kuvaavat kolmen eläimen ryhmiä. Pelaajien tavoitteena on saada kortit pelattua. Kortin saa pelata, kun siinä kuvatut eläimet ovat sillalla krokotiilin selässä ja muodostavat yhtenäisen ryhmän (A koskettaa B:tä joka koskettaa C:tä). Ensimmäisenä korttinsa pelannut voittaa.

Noppa rajoittaa pelaamista. Nopanheitto kertoo, miltä puolelta laatikkoa eläimen saa ottaa. Pelin alussa saa pelata lähes mitä tahansa, mutta pian vaihtoehdot rajoittuvat ja haluamaansa eläintä ei välttämättä saa. Tässä on mahdollisesti turhauttava tuurielementti: jos tarvitsee kipeästi lepakoita, mutta niitä ei nopanheitto suo, on hieman pulassa.

Jos kaataa eläinpyramidin, eläimet putoilevat laatikon lokeroihin, joista niitä saa sopivalla nopanheitolla käyttöönsä. Pyramidin kaataja joutuu ottamaan sakkona uuden kortin pakasta suoritettavakseen.

Tasoitusta ja helpotusta

Korttien paras puoli on ehdottomasti se, miten ne mahdollistavat tasoituksen antamisen. Parempi pelaaja voi aloittaa pelin useammalla kortilla. Jos lapsi ei muuten pärjää aikuiselle, aikuinen voi ottaa pari korttia enemmän ja kas kun peli tasoittuu.

Tämä on Maxissa parempaa kuin pienessä Eläinpyramidissa. Isommat palikat ovat toinen mukava puoli. Huonoin ominaisuus on laatikon hervoton koko: tätä peliä ei kuljetella mukanaan. Alkuperäinen Eläinpyramidi menee puolen litran Minigrip-pussiin.

Maxi on mukavaa vaihtelua eläinten pinoamisesta kiinnostuneille. Tehtäväkortit ovat hauska uusi ominaisuus, joka antaa pelille muutakin tavoitetta kuin vain päästä eläimistä eroon. Korttien mahdollistama tasoituksen antaminen on myös hyvä lisä. Peli on muutenkin hieman alkuperäistä helpompi.

Suositus onkin sikäli selkeä: Maxi on Eläinpyramideista parempi pienempien lasten kanssa ja etenkin lasten ja aikuisten välisiin peleihin. Alkuperäinen on parempi isompien lasten ja etenkin aikuisten kanssa, pienen laatikkonsa vuoksi se on oivallinen helposti mukana kulkeva filleri. Maxia pelataan kotona.

Eläinpyramidi Maxi. Kuva: Mikko Saari
Ruuhkaa sillalla. Uudet eläinpalikat ovat mukavan isoja. Kuva: Mikko Saari

Faktat Eläinpyramidi Maxista

Suunnittelija:

Julkaisija: HABA (2011)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja pelin idea helppo oppia ja opettaa.

Onnen vaikutus: Huono noppatuuri voi estää voittamasta, mutta pinoamistaidoilla ja eläinten asettelulla on myös paljon merkitystä.

Vuorovaikutus: Toisten siirroilla on merkitystä pelin kannalta, mutta jokainen pelaa silti omaa peliään, toisia pelaajia on vaikea estää suorittamasta tehtäviään.

Teema: Yhtä pöhkö kuin ennenkin.

Uudelleenpelattavuus: Pelaahan tätä, tosin en tiedä onko tässä aivan samanlaista hittiaineista kuin pelkistetymmässä alkuperäisessä Eläinpyramidissa.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa ja sääntökirjakin ilahduttavan monikielinen.

Pelaajamäärä: 2–4 (tosin tarvittaessa viideskin pelaaja mennee mukavasti).

Pituus: Noin 15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *