Kategoriat
Peliarvostelut

Keltis (Lost Cities: The Board Game)

Keltis on suositun Kadonneet kaupungit -korttipelin lautapeliversio, jota voi pelata 2-4 pelaajaa — alkuperäinenhän on kaksinpeli. Pelin perusidea on sama, mutta pisteenlaskua on hienosäädetty. Muutokset selvästikin toimivat, sillä Keltis voitti vuonna 2008 Spiel des Jahres -palkinnon, Reiner Knizian ensimmäisen!

Rio Grande Games on julkaissut pelin Yhdysvalloissa nimellä Lost Cities: The Board Game käyttäen hyväkseen Kadonneiden kaupunkien nimeä ja ulkoasua. Kyseessä on kuitenkin sama peli kuin kelttiteemainen Keltis, säännöissä on vain yksi pieni ero.

Pelin idea

Keltiksen kansiPelin idea on yksinkertainen. Pelaajat etenevät nappuloillaan viittä eri pisterataa pitkin pelaamalla ratojen värisiä kortteja. Kuten Kadonneissa kaupungeissa, kortit pitää pelata numerojärjestyksessä. Keltis on tosin joustavampi, sillä kortteja saa pelata joko nousevassa tai laskevassa järjestyksessä (Lost Cities: The Board Game sallii vain nousevassa järjestyksessä pelaamisen).

Kuten Kadonneissa kaupungeissa, pieni eteneminen ei riitä. Pistepolkujen ensimmäiset askeleet ovat pistearvoltaan negatiivisia ja voitolle pääsee vasta kun etenee neljännelle askelmalle. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Keltis on helppo peli, joka etenee nopeasti ja vaivattomasti. Ei tällä kovin isoa pelinälkää täytä, mutta kevyttä perhepeliä tai filleriä etsivä löytää tästä mukavan pelin. Kadonneiden kaupunkien pisteenlaskussa oli turhan paljon laskemista, sitä Keltis helpottaa ja tuo muutakin pientä viritystä mukaan.

Onnistunut peli

Keltiksen pelilautaKeltis on mukava peli, jota on ilo pelata. Hieman jäin kaipaamaan Kadonneiden kaupunkien kerroinkortteja ja niiden tuomaa lisäriskiä, mutta käy se näinkin. Se, että peliin mahtuu ilman suurempaa vaivaa kolme tai neljä pelaajaa on kiva bonus; Kadonneiden kaupunkien nelinpeliversio on hauska sekin, mutta vaivalloisempi pelata.

Kaikin puolin onnistunut paketti siis, ja vaikuttaisi kyllä ihan Spiel des Jahresinsa ansainneelta. Peli on näemmä Saksassa saanut jo jatko-osan ja — yllättävää kyllä — korttipeliversion!

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos / Competo
Ilmestymisvuosi: 2008
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 15-30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Keltis (Lost Cities: The Board Game)”

Tuntuu siltä, että kaksinpelin ratkaisee useimmiten puhtaasti korttituuri ja peli myös usein jumiutuu lopuksi siihen, että pelaajat vain vaihtelevat kortteja toistensa perään. Useamman pelaajan peli sujuu mutkattomammin ja tuntuu tarjoavan hiukan enemmän haasteita pelin mennessä myös nopeammin ohi. Paria ongelmaa lukuun ottamatta ihan kelpo peli, vaikka kieltämättä odotin hiukan enemmän peliltä, jonka kannessa komeilee Spiel des Jahres-pysti ja Knizian nimi.

Kaksinpeleihin voi surutta suositella alkuperäistä Lost Citiesiä. Se on vallan mukavaa ja nopeaa viihdettä. Ja toki lievästi ilkeääkin.

Ihan kiva peli pienehköön pelinälkään. Voihan tätä toki useammankin erän pelata putkeen. Kokemuksia ei ole kuin kaksinpelistä, se on ainakin ollut ihan hauskaa. Ollaan tykätty pelata tätä sellaisella sääntömuunnoksella että kaikki polkulaatat ovat aluksi käännettynä kuvapuoli alaspäin. Mukavampi vähän jännätä että mikähän sieltä tulee. Tekee pelistä ehkä tuurivoittoisemman mutta se ei ole haitannut meitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *