Kategoriat
Peliarvostelut

Carcassonne Junior

Ikä: 4+. Carcassonne Junior on oivallinen lastenpeliversio aikuisten Carcassonnesta. Säännöt ovat yksinkertaiset, peliaika lyhyt ja pelaaminen hauskaa ja mielenkiintoista laattojenasettelua.

Carcassonne on oivallinen perhepeli, mutta pienimmille lapsille se on liian vaativa. Onneksi on Carcassonne Junior, joka yksinkertaistaa peliä niin, että jo nelivuotiaat voivat pelata. Lasten pelissä kaikki laatat sopivat yhteen, pisteenlaskua ei tunneta eikä myöskään monia erilaisia seuraajia.

Yksinkertaistus on onnistunut erinomaisen hyvin. Tuloksena on hauska peli, jonka säännöt ovat riittävän helpot jo kolmivuotiaille, mutta pelissä on sen verran jujua, että aikuisetkin viihtyvät sen parissa.

Peli ilmestyi alunperin nimellä Lasten Carcassonne.

Pelin idea

Carcassonne Juniorin kansiCarcassonne Junior on samanlaista laattojen latomista kuin varsinainen Carcassonne. Laatat vain ovat astetta isompia ja tukevampia. Lisäksi kaikki laatat sopivat yhteen, kaikilla reunoilla on tietä. Pelissä ei itse asiassa muuta olekaan kuin tietä. Teillä juosta viipottaa Carcassonnen lapsia ja kun tie on valmis, pelaajat saavat merkitä oman väriset lapset omilla meepleillään.

Pisteenlaskua ei ole, sillä peli päättyy, kun joku pelaajista saa kaikki kahdeksan meepleään peliin. Tämä on miellyttävän selkeä ratkaisu. Pelissä on vähän strategista ulottuvuuttakin, voittoa voi tavoitella läiskimällä meeplejä laudalle mahdollisimman nopeasti tai rakentamalla pitkiä teitä ja lyömällä kerralla useita meeplejä peliin.

Tuuria on mukana tuhti annos, sillä sopivanlaisia laattoja joko nousee tai ei. Onneksi varsin iso osa laatoista sisältää vähintään jossain määrin hyödyllisiä tienpäätyjä, joten melkein jokaisella laatalla voi tehdä jotain hyödyllistä. Toisten lapsukaisia sisältävät laatat tietysti jemmataan reunoille kauas joutilaista päädyistä.

Lähikuvassa Lasten Carcassonnen isot meeplet.
Lähikuvassa Lasten Carcassonnen isot meeplet.

Toimii pienille

Carcassonne Junior on viehättävä peli. Rolf Vogtin värikäs kuvitus on pirteää, lapsellista ja toimivaa, kuten aina. Suuret, tukevat komponentit tekevät pelistä lapsiystävällisen ja miellyttävän pidellä. Pelin ikäsuositus on neljävuotiaista alkaen, 3,5-vuotias Nooa ihastui peliin heti ja ymmärsi perusidean. Strategiaa vielä haetaan, mutta eiköhän senkin aika koita.

Aikuisillakin oli mukavaa ja tulipa peliä kokeiltua muutama erä vielä lasten mentyä nukkumaan. Aikuisille Carcassonne Junior on leppoisa viiden minuutin filleri. Ei Carcassonne Junior varsinaisesti ole hankinnan arvoinen helmi peliharrastajille, mutta satunnaisemmin pelailevat varsinkin nauttinevat tästä miellyttävän kevyestä pelistä. Tavalliselle Carcassonnelle liian pienten lasten kanssa Carcassonne Junior on erinomainen valinta.

Valmista karttaa pelin lopussa.
Valmista karttaa pelin lopussa.

Faktat Carcassonne Juniorista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi, Hans im Glück (2009)

Mutkikkuus: Hyvin helppo, pelin idean oppii jo kolmevuotias, strategian tajuaminen vaatii vähän enemmän ikää tai kokemusta.

Onnen vaikutus: Tuuria on paljon, pelin voi toisinaan ratkaista se, kenelle nousee sopivimmat laatat. Sehän sopii lastenpelissä.

Vuorovaikutus: Pelin aikana nostaa toisten pelaajien laattoja, jotainhan niillekin on tehtävä — eli jemmattava mahdollisimman kauas teiden päädyistä.

Teema: Pelin kuvitus on ihastuttavan värikästä ja toimivaa. Teema on hyvä.

Uudelleenpelattavuus: Eiköhän tätä pelaa niin kauan, että siirtyminen Carcassonneen on ajankohtaista.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei luonnollisesti ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 10–20 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Carcassonne Junior”

5-vuotiaan joululahja jonka hän risti “kuninkaalliseksi peliksi” on ollut päivittäin ahkerassa käytössä. Palojen asettelun mahdollisuudet aukesivat lapselle nopeasti. Isoveli 14-v liittyy usein mielellään pelailemaan samaten aikuiset. Kaikkiaan melkoinen hyväntuulen peli koko perheelle.

Pieni miinus siitä että laattoja ei saa nätisti pystyyn tai makaamaan niille varattuun tilaan vaan pöhkösti vinottain ja kannen nätisti kiinni saaminen voi olla vähän niin ja näin. Iso plussa kauniista mielikuvitusta ruokkivasta kuvituksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *