Kategoriat
Peliarvostelut

Liberty

Libertyn aiheena on melko vähän käsitelty Amerikan vallankumous tai vapaussota Englantia vastaan vuosina 1775-1783. Amerikka, tukenaan Ranska, taisteli ja voitti vapauden Englannin vallasta. Taistelussa olisi voinut käydä toisinkin.

Taustalla oleva pelimekaniikka on sama kuin kehutussa Hammer of the Scotsissa. Joukkoja kuvaavat puunappulat, jotka mahdollistavat fog of war -efektin, jossa vastapuolen joukot ovat tuntemattomat. Palikoita kääntämällä voidaan toisaalta mallintaa joukkojen kuntoa.

Pelin idea

Libertyn kansiBritit ja amerikkalaiset taistelevat tutulla palikkapelimekaniikalla, tällä kertaa tosin perinteisemmällä heksakartalla. Systeemi toimii, kun sitä on jo monessa pelissä viritelty. Joukot liikkuvat kortteja pelaamalla ja taistelut ratkaistaan noppia heittämällä. Kiitos näppärän systeemin, jossa yksiköillä on nopeus, voimakkuus ja kunto, jotka kaikki vaikuttavat taisteluiden tulokseen, tuurilla ei pärjää, vaan joukkojaan on osattava käyttää parhaimmalla tavalla.

Pelissä on mukana monenlaisia joukkoja. Amerikkalaiset ovat pääasiassa varsin surkeaa sakkia, briteillä taas on vahvojakin yksiköitä. Brittejä haittaa se, että joukot on tuotava Euroopasta. Kun Ranska liittyy sotaan mukaan, amerikkalaiset saavat vahvistusta. Intiaanitkin ovat mukana.

Kartta jakautuu kahtia, pohjoiseen ja etelään. Etelässä on paljon tilaa, pohjoisessa taas tiiviimpää. Arvokkaimmat kaupungit löytyvät myös pohjoisesta. Briteillä on useita eri lähestymistapoja kapinan tukahduttamiseen. Ongelmana molemmille on se, että kaupunkien valtaaminen edellyttää joukkojen pitämistä paikalla — kaupungit palaavat alkuperäiselle omistajalleen, ellei niitä miehitä.

Kuten Hammer of the Scotsissa, myös Libertyssä kumpikin osapuoli on täysin erilainen luonteeltaan. On aivan eri juttu pelata heikoilla amerikkalaisilla kuin periaatteessa vahvoilla briteillä. Kumpikaan ei tunnu aivan ylivoimaiselta.

Liberty on mielenkiintoinen ja melko kevyt strategiapeli, jota voi kyllä suositella siinä missä Hammer of the Scotsiakin. Sama sääntö pätee tässäkin tapauksessa: hae oitis uudistetut säännöt Columbia Gamesin sivuilta. Liberty on ehkä astetta mutkikkaampi, tai ainakin laivastosäännöt tuottivat hieman enemmän päänvaivaa.

Suunnittelija: , ,
Julkaisija: Columbia Games
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 180 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *